Forumski buvljak

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
E sada da vas ne gnjavim , on pita gde je locirana ta senka na snimku i devojka je trebala da kaže " linea mediana". I on tu podivlja načisto i pita zašto se Medijana naziva Medijana u Nišu? Da li zna neko?
Evo mene, ja se javim: Zato što se nalazi na pola puta između Carigrada i Rima , profesore.
I jedina položim. Na istoriju. : lol: A ja ne znam gotovo ni kad je počeo bilo koji svetski rat , zaboravilo se. Izvučeš ponekad iz " malog mozga".:D

@pikax отвори тему
Учимо са pikax
Ти учи, пиши шта си научила а ми ћемо да се правкмо да разумемо и да те преслишавамо. Између може мако шале шеге пошалице а тек кад научиш део.
А?
Uh ne mogu toliko pisati, radila sam juče i danas..Recimo napisaću patogenezu dijabetesa tip 1 i tip 2 - razlike. Da preslišam se tog detalja.

Dijabetes tip 1 - autoimuno oboljenje koje za posledicu ima ciljanu destrukciju beta ćelija pankreasa. Razlozi su genetika, ishrana , lekovi , virusi( rubeola, Citomegalo). Zanimljivo je reći da se javljaju autoantitela čak i godinama pre kliničkog ispoljavanja, a manifestacija bolesti tek kada je uništeno 90 posto. Bolest najpre kreće kao zapaljenje sa nagomilavanjem makrofaga, mononukleara, T limfocita, NK ćelija, B limfocita do krajnje destrukcije.
Tip 2 dijabetesa tzv . "zlokobni oktet"
1.povećana glikoneogeneza u jetri
2. povećana lipoliza ( razgradnja masti ) uz oslobađanje MK masnih kiselina koje budu kompetitivne sa glukozom što se tiče oksidacije.
3. Povećana reapsorpcija u tubulima bubrega tako što se povećaca aktivnost SGLT transportera
4. Smanjena aktivnost inkretina - hormona iz creva Glucagon like peptida GLP 1 koji pod dejstvom PPD 4 se razlaže i bude neaktivan metabolit. i podstiče lučenje insulina, daje osećaj sitosti, produžava pasažu hrane
5. insulinska rezistencija jetre i perifernih tkiva
6.poremečena sekrecija insulina
7.hiperglukogenemija
8. Poremećaj na nivou CNS a i neurotransmitera

E sad ja sve ovo što sam napisala kapiram zašto je tako. Ne može se bubati. Da ne bi bubao jer je nemoguće nabubati preko 7000 strana , mora da se razume i memoriše ponešto, činjenice koje su opet i logične. A kad znam zašto je tako onda razumem i koji je cilj terapije i kakvi lekovi postoje.

Imam blizu kuće jedan veliki park. Trava, drveće. I ponesem ja knjigu , kafu u termosu i jastuče , ima onih kućica za sedenje.Na sve sam mislila.
Psi laju, deca vrište , ne smeta mi toliko ali sam se pitala nije li udobnije u krevetu.

Screenshot_20240416-094728-573.png

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back