Forsiranje deteta i stvaranje trauma

Ne znam kako da ti objasnim, posto ocigledno ne kapiras napisano, ali da probam jos jednom: to je najelementarnija greska, kao kada benzinom gasis pozar, i to svaki roditelj sa 2 mikrograma mozga zna.

Jedino objasnjenje je da taj otac nema ni ta 2 mikrograma mozga.
Do skoro (manje od 20 godina) su psiholozi i pedijatri "terali" roditelje da čeliče bebe tako što će da ih puste da plaču kada ih ostave noću same u sobi. Sada su kao ukapirali da to baš i nije dobar metod.

Možda je taj otac rastao sa takvim preporukama autoriteta iz oblasti?

Treba forsirati inace drugi pasivni roditelj ga uvek tretira kao da ima dve godine,samo mojne da mi se pravite dobri roditelji ,dete bi mutavo ostalo da se ne forsira kakvih debila ima modernih, ono na selu sto vozi traktor sa 7 je glupo tupavo, sto ne zna da klikce tablet kao napredna gradska liberalna deca

To što on radi je jedan način kako da podižeš dete i ne znači da će time da ga upropasti. Naprotiv, može da ga osposobi.

Ne možeš sve da procenjuješ prema svojim iskustvom i znanjem kao etalonom.

Vatra se ne gasi benzinom.

Kada je dete u stanju prestrašenosti, da se guši u svom plaču, a ti nastavljaš da forsiraš - sve što možeš je da napraviš štetu i ozbiljnu traumu.

To je elementarno. Ne na osnovu mog iskustva i znanja vec ustanovljena, opste poznata stvar.

Pre 20-tak minuta, dodjem u park/igraliste sa detetom, a tamo scena: otac forsira dete, od nekih 5-6 godina, da se popne preko nekih spravica.
A dete vristi kao da ga kolju. Doziva majku, vristi, dere se, zacenilo se toliko da se u jednom momentu zagrcnulo i pocelo da kaslje.
I tek tada je majka ustala sa klupe (udaljena samo 15 metara odatle) i ubedila oca da spusti dete.
Dete je zagrlilo majku, nastavilo jos dobrih 10 minuta da place, i posle su se polako udaljili sa igralista, dok su se roditelji svadjali.

Ovaj dogadjaj je pokazao ambicioznog oca, koji ocigledno ne ume sa svojim detetom, kao i dete koje ce definitivno navući raznorazne traume.

Kakav je vas stav po pitanju forsiranja dece na nesto, sto ona ocigledno ne zele, ili ih je, ocigledno, trenutno strah da to urade?

Mesto na kojem se to desavalo:

Pogledajte prilog 1756326
Ovo je los brak koji otac manifestuje svojim agresivnim ponasanjem prema detetu.

Vatra se ne gasi benzinom.

Kada je dete u stanju prestrašenosti, da se guši u svom plaču, a ti nastavljaš da forsiraš - sve što možeš je da napraviš štetu i ozbiljnu traumu.

To je elementarno. Ne na osnovu mog iskustva i znanja vec ustanovljena, opste poznata stvar.
Od kada je to poznata stvar? I elementarna?

Nije. I to je znala moja baba.

Postoji i danas neka ekipa koja zagovara to, ali je oduvek bilo daleko vise protivnika te metode nego pobornika.

A to tek nema nikakve veze sa slucajem zbog kojeg sam otvorio temu.
Kako nema veze kada je u pitanju čeličenje? Meni zvuči kao da je otac hteo da natera svoje dete da prevaziđe strah i da se odvaži na rizičan korak. Pretpostavljam da mu je rakao da je on tu i da će da ga spase ako bude trebalo

Kako nema veze kada je u pitanju čeličenje?
Meni zvuči kao da je otac hteo da natera svoje dete da prevaziđe strah i da se odvaži na rizičan korak. Pretpostavljam da mu je rakao da je on tu i da će da ga spase ako bude trebalo

Ne prevazilazi se strah kada se dete zaceni od plača i straha.
Kada vrišti izbezumljeno.

Tako se ne čeliči, tako se prave trajne traume.

Dete kada se zaceni od plakanja, ono vise ne cuje ni ne vidi nista.
Jedino sto mu tad prija i sto moze da ga smiri je zagrljaj i umirujuci glas roditelja, a ne vikanje i teranje da nastavi sa onim sto ga ne dovelo u stanje prestravljenosti.

Da si roditelj - znao bi to.

I ostavljanje dece da se sama uspavljuju nije nikakav vid čeličenja već debilna praksa nastala u USA, gde majke moraju da se posle 4 nedelje nakon porodjaja vrate na posao, pa treniraju decu da se sama uspavljuju u drugoj sobi, kako bi one same mogle da se odmore u toku noci.
Praksa koju, oduvek, pedijatri u Evropi smatraju imbecilnom.

Back