Forsiranje deteta i stvaranje trauma

Niko ne kaze da ne treba detetu pomoci da savlada strah, ali ne treba forsirati kao ovaj majmun.
Ako dete ima napad straha, pustis da to prodje, ne forsiras.
Sacekas.
Pa pricas sa njim.
Pa vidis u cemu je problem.
Pa nadjes nacin da motivises dete.
Polako. Postepeno. Bez forsiranja i stvaranja traume.
Za to se izgleda na Balkanu ne zna, niti se zna granica između bolesnog i zdravog, nasilnog i zdravog disciplinovanja i vaspitanja.

Neka nam je Bog u pomoći.

Niko ne kaze da ne treba detetu pomoci da savlada strah, ali ne treba forsirati kao ovaj majmun.
Ako dete ima napad straha, pustis da to prodje, ne forsiras.
Sacekas.
Pa pricas sa njim.
Pa vidis u cemu je problem.
Pa nadjes nacin da motivises dete.
Polako. Postepeno. Bez forsiranja i stvaranja traume.
kazem. ima idiota od roditelja. nisam video pa ne mogu proceniti

ali generalno ne treba deci popustati jer nesto ne zele, ne smeju i sl

to je magareca usluga. koja je danas zastupljena pa dobijamo omladinu od 20+ godina koji nemaju pojma o najosnovnijim zivotnim stvarima koje su nasoj generaciji bile najnormalnije stvari

skuvati nesto prosto,zameniti sijalicu,zategnuti sarku na ormanu, promeniti gumu itd itd

Naravno da svako misli da radi najbolje, ali ovo je bio ocigledan, skolski primer, kako ne treba.
I ja pravim greske. Svako pravi.
Roditeljstvo je skup gresaka, i sto je taj skup manji, to smo bolji roditelji.
Ne znaš iz kog sveta dolazi otac. Pretpostavljam da želi od sina da napravi samostalnu osobu koja može da se snađe u životu a ne da bude laka meta i da odustaje na znak prve prepreke.

to je magareca usluga. koja je danas zastupljena pa dobijamo omladinu od 20+ godina koji nemaju pojma o najosnovnijim zivotnim stvarima koje su nasoj generaciji bile najnormalnije stvari

skuvati nesto prosto,zameniti sijalicu,zategnuti sarku na ormanu, promeniti gumu itd itd
Razumeš li da se ne radi o povlađivanju deci nego o NAČINU na koji će se ono učiti životu?

Sve se to nauci bez forsiranja. Kroz igru.
Ali to zahteva da se roditelji iscimaju, a roditelji su lenji - ili im je lakse da biju i teraju motkom, ili "neka, ja cu".

Pricati sa detetom, objasniti mu, spustiti se na njegov nivo, razumeti ga i pronaci nacin za zdravu motivaciju, je tezak posao. Mukotrpan. Zahteva da se roditelj bas iscima.

A, kao sto rekoh - mnogi nece.

Ne znaš iz kog sveta dolazi otac. Pretpostavljam da želi od sina da napravi samostalnu osobu koja može da se snađe u životu a ne da bude laka meta i da odustaje na znak prve prepreke.
Nebitno je iz kojeg sveta dolazi.

Moje dete je na fotki koju sam postovao u uvodnom postu, i ono je mladje godinu-dve od tog deteta, a vec vise od godinu dana savladjuje ovu spravu bez ikakvih problema.
A plasio se dosta ranije.
Ali niko nije vikao na njega.

Tako da je, u ovom primeru, moj metod ipak uspesniji.

Samostalnu osobu nece napraviti ako u trenutku kada se dete pogubi od straha, nastavi sa forsiranjem. To i babe znaju.
Sve sto moze da napravi je trauma.

Pa frederik osuđuje (jedan pristup) ono što ovaj otac forsira (drugi pristup). To su dve očite alternative.
Pa čuj, imaš ubice a imaš i svece. I to su dve alternative, pa sad hajde da banalizujemo i veštački izmišljamo pluseve za prvu i minuse za drugu kategoriju. Smešno je.

A na sve to mašite poentu vas dvojica, uopšte ne razumete ni kad vam više njih napiše nešto. Ili ni ne čitate nego sistem da se zapljunemo i mi na zadatu temu.

Nebitno je iz kojeg sveta dolazi.

Moje dete je na fotki koju sam postovao u uvodnom postu, i ono je mladje godinu-dve od tog deteta, a vec vise od godinu dana savladjuje ovu spravu bez ikakvih problema.
A plasio se dosta ranije.
Ali niko nije vikao na njega.

Tako da je, u ovom primeru, moj metod ipak uspesniji.

Samostalnu osobu nece napraviti ako u trenutku kada se dete pogubi od straha, nastavi sa forsiranjem. To i babe znaju.
Sve sto moze da napravi je trauma.
Ti znaš svoje dete i pronašao si kakav pristup da imaš.
Ne da posebno branim tog drugog oca već naglašavam da ne znamo zašto je baš tako reagovao. Možda zaista jeste sirovina koja ne zna za bolje, ali je možda i nešto mnogo komplikovanije u pitanju.

Ti znaš svoje dete i pronašao si kakav pristup da imaš.
Ne da posebno branim tog drugog oca već naglašavam da ne znamo zašto je baš tako reagovao. Možda zaista jeste sirovina koja ne zna za bolje, ali je možda i nešto mnogo komplikovanije u pitanju.

Nema sta da bude komplikovanije, sta god da je, kad je dete prestravljeno (a ovo je, bukvalno, bilo stanje prestravljenosti), tad se dete zagrli i sa njim prica, a ne da se vice na njega i da se forsira.

To je najelementarnija greska.

Pre 20-tak minuta, dodjem u park/igraliste sa detetom, a tamo scena: otac forsira dete, od nekih 5-6 godina, da se popne preko nekih spravica.
A dete vristi kao da ga kolju. Doziva majku, vristi, dere se, zacenilo se toliko da se u jednom momentu zagrcnulo i pocelo da kaslje.
I tek tada je majka ustala sa klupe (udaljena samo 15 metara odatle) i ubedila oca da spusti dete.
Dete je zagrlilo majku, nastavilo jos dobrih 10 minuta da place, i posle su se polako udaljili sa igralista, dok su se roditelji svadjali.

Ovaj dogadjaj je pokazao ambicioznog oca, koji ocigledno ne ume sa svojim detetom, kao i dete koje ce definitivno navući raznorazne traume.

Kakav je vas stav po pitanju forsiranja dece na nesto, sto ona ocigledno ne zele, ili ih je, ocigledno, trenutno strah da to urade?

Mesto na kojem se to desavalo:

Pogledajte prilog 1756326
Decu treba uciti od malena na takve egzibicije,dok ne poznaju strah,a ako se tako ponasaju ne treba ih maltretirati i terati,posto poto.Nisu sva deca rodjena za takve stvari.

Back