FORMULA 1

• Začetnik teme Začetnik teme Neo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Schumacher dobio 20 sekundi kazne

Michaelu Schumacheru je dodato 20 sekundi na konačno vreme zato što je pretekao Fernanda Alonsa u poslednjoj krivini trke u Monaku.

Vozač Mercedesa je pretekao Alonsa odmah nakon što je sigurnosni automobil napustio stazu u poslednjem krugu. Sudije su utvrdile da je trka završena za vreme safety car perioda.

U pravilu 40.13 piše: "Ako se trka završava u momentu kada je sigursnoni automobil na stazi on će se povuči na kraju poslednjeg kruga i bolidi će proći kroz cilj bez preticanja."

Nemac je na taj način završio na 12. mestu tako da je 10. mesto i poslednji poen pripao Sebastienu Buemiju iz Toro Rosso Ferrarija.
mislim da su suci pogrješili. shumaher nije napravio grešku i nadam se da će mu ukinut kaznu na većoj sudskoj instanci

Ne znam, mozda je ipak greska njegova, tj, mozda jeste prekrsio pravila, ili jednostavno pravila su nedosledna, ovamo se mase zelenom zastavom, i pusta se trka, a s druge strane pise da trka mora da se zavrsi u tom poretku, iako se sklonio SC, onda su trebali da masu zutom zastavim i svakom bi bilo jasno da iako se SC sklonio, nema preticanja.

Ali mislim da je preostro u svakom slucaju dodati nekome 20 sekudni, u situaciji gde se vozi iz SC i gde je vecina vozaca u 20s...

Pravila su jasna, i Sumaher ih vrlo dobro zna, kao i Alonso, zato se on nije i branio. Sad postoji mogucnost da je fon deda zaboravio nesto, i da mu to oproste zbog godina, ali tim je trebao da ga obavesti. I nije preostro, vec blago, Luisu su u Belgiji dodali 25 iako je bio nevin :)

Ne znam, mozda je ipak greska njegova, tj, mozda jeste prekrsio pravila, ili jednostavno pravila su nedosledna, ovamo se mase zelenom zastavom, i pusta se trka, a s druge strane pise da trka mora da se zavrsi u tom poretku, iako se sklonio SC, onda su trebali da masu zutom zastavim i svakom bi bilo jasno da iako se SC sklonio, nema preticanja.

Ali mislim da je preostro u svakom slucaju dodati nekome 20 sekudni, u situaciji gde se vozi iz SC i gde je vecina vozaca u 20s...

Nisi bas mnogo inteligentan ili si mozda zaljubljen u Šumahera?

Trebali su da ga kazne 0,2 sec. to bi bila prava mera.
Ima 200+ startova i ne poznaje pravila
Bas je pokazao Alonsu, al' Weber ne prodje kroz cilj na vreme.

McLaren pravi neverovatne greške iz vikenda u vikend,Vitmarš treba da leti što pre :evil:
Zaboravili su poklopac na hladnjaku i Batonov motor se pregrejao a potom nepotrebno "vratili" Alonsa u trku tako što su poslali Hamiltona u boks a potom ih svi ostali pratili da bi "pokrili" Hamiltona.Alonso je tad gubio dosta vremena iza zaostalih,10.krugova kasnije da su otišli u prvi stop Alonso teško da bi uzeo bodove...
Pa ne bih se bas slozio,mislim da je to bila dobra odluka.Sve ostalo bi bilo kockanje,SC je izlazio 4puta a niko nije znao kada ce se to desiti.Alonso vise nije morao u box...
Pravila su jasna, i Sumaher ih vrlo dobro zna, kao i Alonso, zato se on nije i branio. Sad postoji mogucnost da je fon deda zaboravio nesto, i da mu to oproste zbog godina, ali tim je trebao da ga obavesti. I nije preostro, vec blago, Luisu su u Belgiji dodali 25 iako je bio nevin :)

Nije zaboravio pravila vec su on i Braun [koji mu je javio da proba da obidje Alonsa] zaboravili da su otisli iz Ferrarija i da mogu da rade sta hoce.
McLaren koji je najcesce kaznjavan je javio Hamiltonu da NEMA preticanja do kraja ni kada SC izadje sa staze.Isto su javili i Alonsu.
Ponavljam opet,nisam za kaznu,nek mu vrate 7.mesto i svi srecni.Moze da se racuna kao timska greska kao npr. neoprezno pustanje iz boxa....

Nije zaboravio pravila vec su on i Braun [koji mu je javio da proba da obidje Alonsa] zaboravili da su otisli iz Ferrarija i da mogu da rade sta hoce.
McLaren koji je najcesce kaznjavan je javio Hamiltonu da NEMA preticanja do kraja ni kada SC izadje sa staze.Isto su javili i Alonsu.
Ponavljam opet,nisam za kaznu,nek mu vrate 7.mesto i svi srecni.Moze da se racuna kao timska greska kao npr. neoprezno pustanje iz boxa....
Juce sam bas odgledao par minuta Simpsonovih,dokolicareci pre trke.Onaj mali obesenjak-Bart namagarcio neke Australijance za 900 $,pa trebalo da ga kazne "sutiranjem u tur" uz oprost duga.Eto,ja predlazem da Brawna i Michaela kaznimo slicno-javnim ponizenjem,a "krvavo" stecenu poziciju u trci da mu ne diramo.Treba jos da mi se razocara i ode pre vremena.:lol:
Vec sam rekao da imam moralnu dilemu po pitanju primene pravila,jer su debilna jako cesto,ali...ako su inzenjeri svima javili da ne preticu,morao se naci pametnjakovic Ross Brawn i MSC da "drze predavanja i casove voznje" :roll: I dalje mislim da Alonso nije ni glup ni nesposoban da tek tako prokliza.Verovatno je nabio gas instinktivno,kad je video da onaj napada,pa je proklizao.Lose gume su samo pripomogle.
Sta je bilo- bilo je nego sta cemo sa RB? :vudu:

Predlazem da uludo ne trosimo magiju za Tursku,jer je tu situacija beznadezna,ali kasnije cemo se svi usmeriti negativnim mislima ka ovim dopingovanim bikovima.:lol:

Iako volim Ferrari, ovog puta je i Alonso napravio mali lie-gate. Rekao je da se nije branio, jer je znao da nema preticanja. Pitanje - zašto je opalio onako gaščinu i u pretposlednjem i u poslednjem skretanju... i zašto je u poslednjem skretanju zatvarao Rosberga, koji je usput isto krenuo u preticanje, ali mu je "nestalo" staze jer se trka završila... Nemoguće da niko ne zna pravila.

Alli i dalje ostaje pitanje, zašto se maše zelenim zastavama ako je preticanje zabranjeno?

Pa ne bih se bas slozio,mislim da je to bila dobra odluka.Sve ostalo bi bilo kockanje,SC je izlazio 4puta a niko nije znao kada ce se to desiti.Alonso vise nije morao u box...
Jeste,samo sada nema zatvaranja "pit-lejna" prilikom izlaska SC tako da bi mogli da odrade posao pre formiranja kolone (bez nekog vremenskog gubitka)...
Hamilton se odmah posle povratka iz boksa vratio nekih 2-3 sec iza Algersuarija,i stigao ga je za nešto više od jednog kruga,Algersuari tada je vozio preko 1:20 dok su vodeći bili na 1:18..Šta bi se deslio da niko od vodećih nije otišao u boks,recimo 10-15 krugova,gde bi završio Hamilton?Ako su meke gume potrajale Alonsu 77 krugova i ove supermeke su mogle da izdrže bar 30-tak,u McLarenu su mislili da preskoče Masu a mogli su da ostanu kratkih rukava...

Alli i dalje ostaje pitanje, zašto se maše zelenim zastavama ako je preticanje zabranjeno?
Napisao sam gore šta je zelena zastava,zelena zastava znači da je staza čista,a ne da nastave sa trkanjem...

Mislim da je meklarenova strategija da zameni gume 2 puta prvo Batonu na prošlim trkama dovelo do njegove 2 pobede pa su i sad pokušali među prvima da zamene jer su videli da posle još jednog izlaska SC mogu izgubiti poziciju u odnosu na Alonsa tako da su brže bolje zamenili i oni gume i time završili taj posao koji se nije mogao izbeći.

Po meni je to bila pametna odluka Meklarena.

harmonika-1.gif
kolcedd7-1.gif

. Pitanje - zašto je opalio onako gaščinu i u pretposlednjem i u poslednjem skretanju...

.Verovatno je nabio gas instinktivno,kad je video da onaj napada,pa je proklizao.Lose gume su samo pripomogle.

Da su se s*****li na krivini posle ulaska u boks, ovo ne bi bilo moguće primeniti...

takođe, da li je proklizavanje Alonsa moglo da se protumači i kao obvious problem, pa da onda važi:

- if any car slows with an obvious problem.
Mislim, da se razumemo, Alonso je yebački odradio posao tokom cele trke, imao je najviše posla od svih, ali...
.

Ne, jer koliko sam video na snimku,proklizao je tek nakon napada.
Nisu na svadbi pa su pošli po mladu nego došli da se trkaju.[/B]..
:lol:

Jeste,samo sada nema zatvaranja "pit-lejna" prilikom izlaska SC tako da bi mogli da odrade posao pre formiranja kolone (bez nekog vremenskog gubitka)...
Hamilton se odmah posle povratka iz boksa vratio nekih 2-3 sec iza Algersuarija,i stigao ga je za nešto više od jednog kruga,Algersuari tada je vozio preko 1:20 dok su vodeći bili na 1:18..Šta bi se deslio da niko od vodećih nije otišao u boks,recimo 10-15 krugova,gde bi završio Hamilton?Ako su meke gume potrajale Alonsu 77 krugova i ove supermeke su mogle da izdrže bar 30-tak,u McLarenu su mislili da preskoče Masu a mogli su da ostanu kratkih rukava...

Napisao sam gore šta je zelena zastava,zelena zastava znači da je staza čista,a ne da nastave sa trkanjem...
Postoje valjda samo 2 "mesavine" guma-meke[sa zelenom crtom] i tvrde.Moraju se koristiti obe.E sad,u zavisnosti od tipa staze te mesavine se razlikuju ali ostaje ona osnovna podela na tvrde i meke.
Druga stvar je sto je Ferrari najnezniji prema gumama,pogotovo u odnosu na Hamiltona.Posle odustajanja Batona, gubitak mesta od Alonsa bi bilo previse.

Da je Hamilton cekao jos neki krug, desilo bi se isto sto i Rozbergu i Sumaheru.
Sumaher je samo dva kruga kasnije isao u box i izgubio mesto od Alonsa.Secas se da je Hamilton posle promene guma izasao tacno ispred Alonsa,prednost 3sec otprilike.
A da su on i ostali cekali jos 10-ak krugova onda bi Alonso stigao i do podijma sto bi bilo katastrofalno za njiih.Barikelo je u 30.krugu izveo 2.SC,svi formiraju kolonu i treba im >20sec prednosti u odnosu na Alonsa da bi mogli da se vrate ispred njega sto bi samo Weber uspeo,a i to je pitanje.Mozda sam se malo preracunao al deluje moguce.

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back