Formula 1

Današnja trka na kraljici svih staza( mada je za tačnu razliku u odnosu na Spa potrebna "foto finiš" analiza ), nije nam donela mnogo uzbuđenja.
Lažna nada za Ferrari,koju im je ulio uspavani Lewis, nije mogla ni u snu da se ostvari.Lakoća sa kojom ih je obojicu prošao kroz boks je brutalno deprimirajuća.
Jedinu draž je ova trka mogla imati da je start protekao "očekivano" ili da je bio neki manji incident, vredan SC-a ili malo kišice.
Protutnjali su kroz Moncu i još nismo stigli ni da shvatimo da je trka gotova, a oni su već otišli.
Nisam očekivao ovakav kiks Hamiltona, ali to će malo zakuvati šampionat.Da je on danas pobedio, mogli bismo mu već čestitati titulu.
 
Da, ali Kimi već nekoliko sezona vozi bar na dva nivoa više od Masse.
Pa Kimi sedi u boljem bolidu. Kad su bili zajedno u sezonama je bio odnos 2:1 za Masu ;)

Kad jednog dana budemo pravili kompilaciju najboljih momenata, Kimijeva će biti duplo duža ;)
OK Kimi je sampion Masa nije, cenim ja Kimija vise od Mase ali eto Masa je ostavio bolji utisak dok su vozili zajedno. Kimi kao da se posle one titule opustio. Sad opstaje u Ferariju zahvaljujuci Fetelu (kome ne odgovara jaci kolega) inace je i on za penziju.
 
Некако ми ја најјачи утисак оставио Рикардо са оним претицањем Ботаса.
Јесте да смо навикли од њега на такве маневре али та контрола на кочењу ме увек одушеви.

Ми стварно нисмо имали шансе. Драго ми да бар покушавамо нешто са другачијом тактиком...
Сиви имали најбржи круг.

Промакла ми је вест да се Батон повлачи.
Прави господин на стази.
И не знам да ли ико вукао паметније потезе од њега у променљивим условима.
 
Да сте са формом као на почетку сезоне дао би 25 без размишљања.
Али напредујете, не бих да ризикујем :)
Meni još uvek nije jasno kako je to Alonsu poslo za rukom.
Ako je ona opaska da imaju sanse da napadnu 11-tu poziciju delovala tako stimulativno, onda to treba iskoristiti još koji put do kraja.
 
E-heeejjjj, formulašiii :hej:
Jeste li još pospani ?
Doboro, nije da je bilo mnogo borbe u trci, ali je taktiziranja i "taktiziranja" bilo dosta.
Očekivao sam više od starta, ali dobro da se nije pretvorio u ludnicu. Verstappen je imao sreće što je malo sporije krenuo.U suprotnom bi ga Hulk odvalio direktono, a onda bi nastao karambol.
Uspavanku u prvojpolovini je samo Vettel narušavao vidnom agresivnošću i odlučnošću da napravi podvig.Mislim da je uspeo u tome.Ako bismo gledali učinak- on je heroj dana.Odmah slede Alonso i Perez.
Sumorna srednja trećina trke za Hamiltona i ona greška, koja ga je servirala Kimiju na tacni je nagoveštavala katastrofu za Britanca, ali je dovela do konačnog buđenja uspavanog lava. Inače, deluje mi da je Lewis još na letovanju. SKoro da se sramoti od kako smo nastavili trkanje posle letnje pauze.DOzvolio je Rosbergu da se nametne kao ozbiljan kandidat za titulu umomentu kada je trebalo da mu presudi. Nije mi jasan.
Elem, gubitak pozicije od Kimija ga je naterao da traži opcije za popravni. Nije mi jaan Ferrari, jer mi se čini da su Lewisu javili da u završnici planiraju napad, a ovi ništa. Prelazak Lewisa na mekše gume je doneo veliko uzbuđenje.Videlo se da su jedino Ricciardo i RBR pratili "fabulu" i parirali Lewisu. Ferrari je totalno upao u paniku, a Rosberg je imao više sreće nego pameti. Trku je spasio Lewisov promućurni prelazak na mekše gume.Da on to nije učinio, svi bi taksirali do kraja. Bilo bi pravedno da je nagrađen i preticanjem RIsberga od strane Ricciarda, ali valjda je ovo plaćanje cehova za neozbiljnost u prethodne dve trke i na tri slobodna treninga ove. Stvarno je sramota da samo on nije naštimao bolid za kvalifikacije.
Vozio je i Kimi izvanredno. Daleko bolje od onoga što mu je ekipa mogla pružiti u vidu podrške.Danas je bilo malo bodova i dobrih pozicija za pet-šest vozača, koji su u raznim momentima zablistali. Zato konačan poredak možemo smatrati pravednim.
Upadljivo je ra Ricciardo daleko nadmašuje kolegu u timu od kako je mali napaljenko dobio packe( sada nema sumnje da je palo ribanje u RBR-u , a možda i u udruženju vozača). Ipak on još mora da raste i uči.
 
Никако да пустим глас.
Занимљива трка.
Фетел је потврдио оно што знамо. Одлична вожња, одлична тактика. Много претицања на самој стази.
Нисам сигуран да ли су Хамилтону јавили да прелазе на план б након што је Фетеле одрадио последњи бокс.
Чини ми се да им је Фетел показао колико могу бити бржи од осталих ако одраде још једно заутављање.
Они коментатори се упљували око тога да су Кимија зазнули за тактиком, али није то баш тако.
Водећа тројка није ни била у плану да иде у бокс, чак ни Хамилтон није треба док нису прешли на план б.
Када су њега увукли у бокс онда смо и ми и Ред Бул морали то да покријемо. Кими да је остао сигурно не би имао шансе. Овако je као успевао да га мало притиска.
Може се поставити питање да ли се могла предвидети таква тактика у Мерцедесу али не бих рекао да је било очигледно.
Са друге стране да смо ми којим случајем први повукли потез а Хамилтон остао на стази, мислим да Кими опет не би могао да га сустигне. Није имао баш тако добар темпо као Рикардо. И онда би опет била иста прича како су зезнули Кимија са тактиком.
Све у свему видели смо шта значи 100% снаге Мерцедеса... Хамилтон без темпа, мучи се већину трке и онда агрегат на 100% и ми смо немоћни...

И драго ми је што је Кјат показао Ферштапену зубе. А Ферштапен се нешто жали...
Ако играш агресевно мораш прихватити да и други тако играју.
Али добро, за сада ћемо то подвести под процес одрастања
 
Занимљива трка.
Нисам очекивао да ће Ред Бул са Ферштапеном успети тако да притисне Хамилтона.
Не знам да ли је то разлог отказивања агрегата али свакако Хамилтон није имао толико потребе да форсира.
Верујем да би без већих проблема претекао Ферштапена на стази.
Јесте да је Хамилтон овде изгубио 25 бодова али није то сад толико страшно. По овим нашим коментаторима као да је већ изгубио титулу.
Хамилтон жели да буде шампион, то подразумева шампионску вожњу, односно победе.
Уколико победи у наредне 3 трке, све и да Розберг завршава на другом месту преузеће водећу позицију.
Ако сам добро испратио онда су му дали 3 нова агрегата, требало би да има још 2 нова. Ту је свакако у бољој позицији од Розберга.
Фетел га је данас претерао. Повукао га је добар старт...
Опет не непрадеујемо довољно, током сезоне.
 
Kratko vreme između dve trke, aobaveza puno.Zato je izostao komentar.
Onaj start me je totalno potresao. FOM je ispod najnižeg amaterskog nivoa odradio sudar Vettela i Rosberga. Nakon okretanja Rosberga na stazi, nismo videli ništa u narednih minut i više. Samo neku prašinu i dim u pozadini... i znak za VSC. Već sam pomislio da se Rosbergu nešto loše desilo. Budale. a i ova naša dva "majstora" sa SK su skontali u drugom krugu da je Vettel udario zapravo Rosberga. Pa ne mogu da verujem da bar jedan ne prati prenos uživo. Navadili se na Live timing i ostale gluposti, a ovamo im vanzemaljac može hodati stazom i ne bi ga videli. Mora bar jedan da prati trku uživo. Eh, samo kad se setim Novaka i Blažička sa HRT-a. Kako su samo znali u svakom momentu ko šta priča, radi , gleda. Blažičko uvek počinje komentar starta, diže tenziju , urla, a Novak prati dešavanja u "crash" zoni i pozadi i reaguje momentalno na neki događaj. Ovi naši su totalno obezglavljeni.
Trka je bila dinamična. Vettelova prenagljenost, koju ne bih sad toliko isticao i osuđivao, dovela je do neočekivanog zapleta. Ovom Rosbergu je titula suđena i to ti je. Nemam reči koliko on dobro prolazi u većini nedaća koje ga snađu. Lewis jeste bio ležeran posle pauze, ali u Sepangu je trebalo da pobedi. Valjda se i sudbina urotila da mu anulira prednost onih novih motora, ali ovo je previše. Sada mora da izdominira u Japanu i nada se da će do kraja sezone biti pošteđen zle sudbine sa kvarovima. I dalje mislim da je on dostojniji i ovogodišnje titule, ali to sada mora da dokaže ili neka čestita drugarici iz tima :lol:
Verstappen mnogo laje i pametuje. On će šampiona da naziva ludakom. More....tata ti ludak, balavac jedan( da parafraziram onu reklamu za kafu). Bolje da se fokusira da ogroman talenat ne protraći.
Ricciardo je za mene glavna faca u nastavku sezone. Čovek vozi šampionski.Ima petlju, ali ima i mozga. On, Button i Alonso se po tome ističu.
Već mi je malo izbledela slika iz Malezije,pa ovde prekidam, a i da ne dužim.
Jedva čekam treću najbolju stazu za mene, pored Spa i Monce....pobedu Hamiltona, drugo mesto Ricciarda, pa još neko od crvenih i neko iznenađenje....a Rosbereg bi mogao da se susretne sa nekim težim iskušenjem od onog sa Sepanga i da u zdravlju odgleda kraj trke u boksu. :lol: A Josov slinavko da celu trku vozi iza Vettela i Kimija i uči od majstora. :cool:
 
Занимљива трка, доста претицања.
Не знам како успевамо овако сами себе да укопамо са стратегијом.
Болид је био добар, возачи били на нивоу, поготово Фетел који је имао одличан темпо.
Имали смо потенцијално друго место, а на крају ван подијуму.
Хамилтон није смео ово себи да дозволи...
Успео је колико толико да се извуче само захваљујући томе што вози звер од болида.
Ферштапен опет мало неке своје маневре, али изгледа у границама дозвољеног.
Све у свему има ту још доста бодова у оптицају, није готово, а то је оно што нам је потребно.
 
Trka je bila odlična,kako i dolikuje ovakvoj stazi.
Hamilton je potpuno preuzeo ulogu Rosberga iz prošle sezone. Treću četvrtinu sezone se izbrukao za medalju.Ovo danas je prelilo čašu povrenja.Deluje mi kao da je digao ruke od borbe, iako je svetan da još svašta može biti.Malo bzvz pristup, ali njegova stvar. Nakon ovolikih pobeda i pristojnih vožnji, Rosberg možda i treba da bude šampion, a sam je gospodar svoje sudbine.Trenutak istine je sve bliži, ako ga već i danas nismo dotakli.
Za medalju se ponovo obrukao i Ferrari, mada je to dobro za šampionat, zbog poklonjena tri boda Lewisu.
RBR je morao više postići danas.Ricciardo je razočarao.Max je pokazao zube Lewisu.Iako je bilo primedbi, meni je manevar bio OK. Najbolje je da mu je pustio da prođe elegantno.Trebalo je malo ranije LEwis to da pokuša.
Ostale sad nemam vremena da komentarišem.
Jedino moram jedan dubok naklon režiseru prenosa da uputim.Za mene je on faca dana. Zaslužio je duplu dnevnicu. Ni ptica mu nije promakla.Genije.
 
Promasio termin i proudio se taman da uhvatim poslednjih krug dva. Video sam samo duel verstapen - hamilton. Mali poslao lewisa po burek i jogurt. Mozda to i jeste dozvoljen manevar, ali je opasan, jer bolid iza ide vecom brzinom zbog npr drs-a i kod dodje blizu jos ga povuce razredjeni vazduh iza prednjeg bolida, tako da jos i ubrzava i onda ovaj cimne ispred njega naglo, vozac bolida iza je u problemu da izbegne sudar. Pitanje je dana kad ce se desiti neki incident u takvoj situaciji.

Rekoh ja odavno, Hamiltonu su dali do znanja da ce Rosberg biti sampion ove godine, on moze da se koprca ali ce motori riknjavati, mehanicari zaspati prilikom promene guma i slicno...
McLaren me razocarao plasmanom, a i Rikardo. Pricam samo na osnovu tabele rezultata koju sam video jer na sajtu f1 ne moze da se vidi snimak najzanimljivijih momenata iz trke, sto je moglo na prethodnim trkama.
 
Pricam samo na osnovu tabele rezultata koju sam video jer na sajtu f1 ne moze da se vidi snimak najzanimljivijih momenata iz trke, sto je moglo na prethodnim trkama.

Nove gazde- nova poslovna politika.
Zato imamo priliku da u prenosu posle Q i trke Herbert pravi intervju uživo sa najboljim....kulturno ih zamoli da izbegavaju pogrdne reči i raspričaju se o koječemu....američki kliše....prave od ovih napaljenika punih adrenalina nakon trke seka perse koje treba dve misli da rastegnu na nekoliko minuta i prokomentarišu ono što smo svi videli. Plašim se da će F1 tek sada postati šou za površne mase potrošačkog društva. Mada, kad malo razmislim, sjajan posao režisera trke je možda isto deo tog paketa, pa će i za nas stare ljubitelje biti neki benefit.
 
Чик нек неко нађе јачи подијум :)

CvWyJzlWYAARTiu.jpg
 
Bljak! Iskljucio sam trku pola sata pre kraja, i jace. Ferstapen prelazi u Mercedes za koju godinu, ovo zapamtite. Ma mozda preterujem i paranoican sam ali prvo na svoju ruku ulazi u garazu, olaksava posao Rozbergu, kasnije se parkira na najgore moguce mesto i aktivira vozilo bezbednosti, daje Mercedesima besplatnu promenu guma... uf bas sam se iznervirao.
 
Трка као трка ок али све што се дешавало око примене правила је чиста спрдња и циркус.
Нисам сигуран да смо икад видели гору примену правила.
Ферштапен је морао много оштрије бити кажњен.
Прво је изгурао Розберга са стазе, право је чудо како није било већег инцидента. Да ли је могуће да му није пало на памет како директно одлучује о титули.
После је на недозвољен начин одбранио позицију против Фетела.
Оно што смо чули у живом преносу јесте да је тим рекао Ферштапену да пропусти позицију Фетелу, али после сам гледао транскрипте и видим да је убрзо након тога тим јавио Ферштапену да се и даље бори јер ће одлука бити донета након трке.
Велика је грешка ФИА-е која је у етар пустила прву поруку али не и други и онда су ови наши Фетелу пренели како ће га овај пропустити, и ту настаје лудница.
Врхунац идиотизма од стране ФИА-е је што кажњавају Фетала на начин на који завршава иза Ферштапена???!!! :eek:

Ако би се баш држали правила ту су требали бити кажњени: Хамилтон, Ферштапен (2x), Фетел због промена правца на кочењу.
Мада за Хамилтона мање-више...
Али реално гледано Фетел не би ни дошао у позицију да се бране од Рикарада да је овај мали мало нормалнији.
Све у свему треба Ферштапену уделити коју родитељску.
 
Ne znam ni da li da se nadovezujem na kolegu Tasmana, ali vuče me želja da odašaljem još koju poruku pre zimskog sna :)
Što se tiče starta, teško mi je oteti se utisku da Lewisovo izletanje i sečenje krivine zapravo predstavlja sticanje prednosti, iako to nije spojivo sa greškom i izletanjem. Definitivno treba malo više peska na nekim stazama da izdiferencira i presudi ono što pristrasni i ograničeni ljudski um ne može.Dobro je za sve da nije kažnjen, jer je zaslužio da ostane u borbi za titulu.Inace je trku dobro izvezao.Nije mi jasno kako je mogao dozvoliti da mu Rosberg ovoliko umakne, kad je jasno ko je brzi i bolji.Poslednja dva "bleđa" Rosbergova izdanja su verovatno i stvar taktiziranja i vožnje dovoljne za osvajanje titule, a ne jurenje pobeda.
Verstappen ima problem sa identitetom i to ne vodi u dobrom smeru. Decko je opasnost na stazi i krajnje je vreme da odraste.Neću da prizivam "stara, dobra vremena", kada su najveći šampioni u F1 ulazili sa 25 godina, a ne maloletni.Iskustvo dolazi sa godinama, a ono je jednako važno, kao i talenat,jer on bez iskustva samo može proizvesti nevolje svake vrste.
Teško mi je da komentarišem trku,jer imam utisak da su svi pod uticajem borbe za titulu i faktički već poznatog ishoda u borbi konstruktora na vrhu.Zato ovi manji timovi grizu kao ajkule...njima se svaki bod meri miliončetom ili dva zelenih, pa je razumljiva ta borbenost.
Sainz je bezobrazno ugrozio Alonsa i ko zna koga još i treba da malo i on ohladi glavu.Ne gura se protivnik na travu u punoj brzini na metar od zida.
Sama staza, iako sa brzim i dugim pravcem, nije toliko dinamična kao ona u Ostinu. Ispustio sa tu trku da prokomentarišem, ali staza je genijalna i u rangu sa Suzukom, Spa ili Moncom.
Nadam se da Rosberg neće osvojiti titulu uopšte, iako ju je možda i zaslužio, a u najmanju ruku da se to ne desi pobedom u Brazilu ili sa dva druga mesta. Ako to učini u velikom stilu, onda ću mu nerado čestitati, čisto iz kulture :lol:
 
Ne znam ni da li da se nadovezujem na kolegu Tasmana, ali vuče me želja da odašaljem još koju poruku pre zimskog sna :)
Što se tiče starta, teško mi je oteti se utisku da Lewisovo izletanje i sečenje krivine zapravo predstavlja sticanje prednosti, iako to nije spojivo sa greškom i izletanjem. Definitivno treba malo više peska na nekim stazama da izdiferencira i presudi ono što pristrasni i ograničeni ljudski um ne može.Dobro je za sve da nije kažnjen, jer je zaslužio da ostane u borbi za titulu.Inace je trku dobro izvezao.Nije mi jasno kako je mogao dozvoliti da mu Rosberg ovoliko umakne, kad je jasno ko je brzi i bolji.Poslednja dva "bleđa" Rosbergova izdanja su verovatno i stvar taktiziranja i vožnje dovoljne za osvajanje titule, a ne jurenje pobeda.
Verstappen ima problem sa identitetom i to ne vodi u dobrom smeru. Decko je opasnost na stazi i krajnje je vreme da odraste.Neću da prizivam "stara, dobra vremena", kada su najveći šampioni u F1 ulazili sa 25 godina, a ne maloletni.Iskustvo dolazi sa godinama, a ono je jednako važno, kao i talenat,jer on bez iskustva samo može proizvesti nevolje svake vrste.
Teško mi je da komentarišem trku,jer imam utisak da su svi pod uticajem borbe za titulu i faktički već poznatog ishoda u borbi konstruktora na vrhu.Zato ovi manji timovi grizu kao ajkule...njima se svaki bod meri miliončetom ili dva zelenih, pa je razumljiva ta borbenost.
Sainz je bezobrazno ugrozio Alonsa i ko zna koga još i treba da malo i on ohladi glavu.Ne gura se protivnik na travu u punoj brzini na metar od zida.
Sama staza, iako sa brzim i dugim pravcem, nije toliko dinamična kao ona u Ostinu. Ispustio sa tu trku da prokomentarišem, ali staza je genijalna i u rangu sa Suzukom, Spa ili Moncom.
Nadam se da Rosberg neće osvojiti titulu uopšte, iako ju je možda i zaslužio, a u najmanju ruku da se to ne desi pobedom u Brazilu ili sa dva druga mesta. Ako to učini u velikom stilu, onda ću mu nerado čestitati, čisto iz kulture :lol:

Charlie vedri i oblaci u F1.
Nije vazno kako se vozi, vazno je sta se kaze.

Rosberg nije kriv sto su se pehovi desavali samo Luisu.
Vrlo je verovatno da ce Max za 2 godine u Mercedes.
 
Trka je bila iskasapljena safety car-om, ali cak i samo pola trke sto je vozeno je ispalo dobro, zahvaljujuci Verstapenu koji se napreticao koliko svi ostali zajedno. Decko vozi po mokrom ko ostali po suvom, bolid mu bezi tu i tamo ali on to kontrolise. Alal vera, to je vec mejstorija. Nesto kao Markez u Moto GP kad se pojavio, postavio je nove standarde.
Kimi nikad nije bio dobar po mokrom, Masa jos gori, od Vetela sam vise ocekivao, i od Alonsa, koji nije bio los, ali se okrenuo i pao na zacelje.
 
Бразил на нивоу.
Утисак је Ферштапен. Безобразан али вози шампионски.
Розберг вози сувише зихерашки али испада таман колико треба.
Лепо што је Маса добио својих 5 минута, заслужио је.

Иначе, сиви могу вам рећи да је и мени жао шта вам одлази Денис.
Ту сад свашта може да буде, јер се врзмају људи којима тај Мекларен ништа не значи.
 
Niko ne spominje Hamiltona, pomalo nezasluzeno. I za njega se prakticno moze reci da je odvozio kao po suvom, nijedna greska, Ferstapen i kad je pretekao Rozberga Luisu nije mogao da pridje. Trenutno sigurno najbolji vozac u F1. Fetel je ispao kukavica, isto kao i Rozberg, neverovatno sta im je mali uradio. Necu reci da ce Rozbergova titula biti nezasluzena, jer se gleda cela sezona a ne jedna trka. Nek mu daju tu jednu i onda nek se nosi iz Mercedesa, simpatican mi je ali nije kalibar, nije u top 5 vozaca trenutno.
 
Da li je ova "galama" znak oduševljenja ishodom šampionata ? :hahaha:
Trku nisam gledao, a i nije mi žao.
Čestitam Rosbergu na tituli i Mercedesu na brutalnoj dominaciji.
Kornjača je pobedila zeca i, kao što sam već ranije rekao, nemam prigovor.
Nico je vozio dovoljno bezobrazno, u tri navrata i preko mere, dovoljno pametno u poslednjoj četvrtini i dovoljno smireno tokom cele godine.
Nije izgubio samopouzdanje nakon direktive u Monaku i Lewisove dominacije u nastavku do loetnje pauze,koja mu je došla u pravi čas.
Lewis se previše sunčao, a tada hoće i sunčanica, pa mozak nije više onaj stari.Došao je pogrešno ubeđen da će u nastavku uslediti egzekucija pogubljenog Rosberga, kao prošle sezone, ali Švaba je nešto naučio u međuvremenu.Shvatio je da ne može biti brži, ali može biti psihički stabilniji i to je ključ uspeha uz neke pehove Lewisa, kao ona eksplozija motora. Tu je on izgubio šampionat.Da je tada pobedio, Nico bi se raspao psihički, a desilo se suprotno.Ipak se dugogodišnje verno služenje timu moralo jednom vratiti.Neka mu bude.I lošiji vozači su dolazili do titule ili na bod od nje.
Nadam se da će promene u novoj sezoni uključiti u borbu i ostale, a da će McLaren dohvatiti i podijum.
Rado bih gledao okršaj Ricciarda, Vettela i Lewisa, a da Verstappen, Kimi i Rosberg doprinesu utisku, a nadam se i Alonso. Ostalima želim mnogo uspeha i dobro zdravlje.
Isto želim i ekipi sa foruma i da se dogodine okupimo bar u dovoljnom broju da "podijum" bude popunjen na svakoj trci. :)
 

Back
Top