Formula 1

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Коначно и Розберг мало да покаже да зна знање...
Кими је мало нервозан у последње време, рекло би се...
Ми опет грешимо кад не би смели, штета...

Лепо је било гледати како је Малдонадо у два пута успео да врати контролу над болидом...

Zadovoljan sam britanskim GP-om.
Recimo da sam manje očekivao, poučen dosadašnjim iskustvom.
Naravno, ova konstatacija važi samo do momenta kada spomenem moj tužni McLaren.
Padom dublje od dna ponora se ne može biti zadovoljan, ali za tri godine u ovo vreme... :lol: Kao da su ovogodišnji auto kupili na pekamskoj pijaci od Delboja i Rodnija.
Iznenađenje na startu trke je bilo osvežavajuće, a da su se u Williamsu bolje snašli, moglo je biti napeto do karirane zastave, mada je i ovako bilo napeto, zavisno iz čijeg se ugla posmatra.
Na prvoj promeni guma sam bio spreman tvrditi da je Lewis novi šampion, jer je jedini profitirao i ostavio Rosberga u prašini, ali mi još nije jasno šta se to Rosbergu desilo sa prvim kapima kiše,kada je počeo derati Lewisa dve-tri sekunde po krugu.Dobro, njemu nije bilo druge, nego da krene na ivicu mogućnosti, a Lewis još uvek može taktizirati, ali ipak sam bio iznenadjen, tim pre što Lewisa smatram boljim vozačem po laganoj kišici.
Bottas me je razočarao od početka kiše do kraja trke.Tek sam za njega mislio da će odvaliti Massu po kiši, a on se obrukao. Očajne reakcije Williamsa u nepredviđenim situacijama su frustrirajuće za njih i veoma štetne.Nije mi jasno da tako velika ekipa toliko omane svaki put.
Isto važi i za Kimijev deo Ferrarija.Nije prvi put ove godine, a i uopšte, da ga debelo zeznu kod prelaska na kišne gume.Nisam čuo ko je kriv za debakl u Britaniji, ali to jedan Ferrari ne bi smeo dozvoliti.
Vettel je sasvim druga priča.Genijalno je profitirao po kiši.
Bravo i za Kvyata i ostatale osvajače bodova, a ponajviše Alonsa.Fascinantno je da još ima bilo kakav motiv u onoj kanti.
I, na kraju, Lewisove odluke su juče možda donele presudne bodove, možda ne toliko matematički, koliko psihološki.
Fenomenalan tajming promene guma je zacementirao Rosberga na drugoj poziciji i pored sjajne vožnje u desetak kišnih krugova.

Читамо сам недавно како му је отац изјавио да губи наду...
А сам Бјанки му је у разговору рекао нешто у стилу да не би волео да живи ако му се деси нешто слично као Шумахеру.
Штета, баш штета...

Poslednja izmena:
opet hamilton :(

Hamilton je do devete pol pozicije ove sezone, a 48. u karijeri, došao sjajnim krugom na stazi „Hungaroring“ u vremenu od 1:22.020 minuta.

Britancu će se u prvom redu na startu trke, u nedelju u 14 časova, pridružiti timski kolega Niko Rozberg, dok će treće mesto zauzeti vozač Ferarija Sebastijan Fetel.

Branilac titule je od početka trkačkog vikenda bio dominantan na „Hungaroringa“, a u tom stilu je nastavio i tokom kvalifikacija. Do pol pozicije je došao sa skoro šest desetinki prednosti u odnosu na Rozberga, koji je napravio grešku u samom finišu i tako ostao bez šanse da izazove timskog kolegu. Fetel je bio jednu i po desetinku iza sunarodnika.

Bolji od ostalih u kvalifikacijama bio je prošlogodišnji pobednik trke u Mađarskoj Danijel Rikardo, ispred Kimija Raikonena u Ferariju, vozača Vilijamsa Valterija Botasa i Danila Kvjata u bolidu Red Bula. Prvu desetoricu kompletirali su Felipe Masa u drugom Vilijamsu, vozač Toro Rosa Maks Ferstapen i Roman Grožan u Lotusu.

Prvi deo kvalifikacija nije doneo velika iznenađenja, ali su mnogi očekivali da će vozač Meklarena Dženson Baton proći dalje, pošto je britanski tim u boljoj formi stigao u Mađarsku. Međutim, zbog problema sa bolidom, Baton je morao da se zadovolji 16. mestom, ispred dvojca Zaubera Markusa Eriksona i Felipea Nasr. Poslednji startni red rezervisan je za Roberta Merhija i Vila Stivensa iz Marusje.

U drugom delu je u jednom trenutku na stazi bila istaknuta crvena zastavica, pošto se Meklaren Fernanda Alonsa zaustavio na stazi. Španac je zajedno sa redarima odgurao svoj bolid do boksa, ali nije mogao da se vrati na stazu i kvalifikacije je završen kao 15. Prvi ispod crte za prolazak u poslednji deo bio je vozač Fors Indije Niko Hilkenberg, kojeg su sledili Karlos Sains u bolidu ekipe Toro Roso, timski kolega Serhio Peres i Pastor Maldonado u Lotusu.

Rezultati kvalifikacija za Veliku nagradu Mađarske:
1. Luis Hamilton (Velika Britanija) Mercedes 1:22.020
2. Niko Rozberg (Nemačka) Mercedes 1:22.595
3. Sebastijan Fetel (Nemačka) Ferari 1:22.739
4. Danijel Rikardo (Australija) Red Bul 1:22.774
5. Kimi Raikonen (Finska) Ferari 1:23.020
6. Valteri Botas (Finska) Vilijams 1:23.222
7. Danil Kvjat (Rusija) Red Bul 1:23.332
8. Felipe Masa (Brazil) Vilijams 1:23.537
9. Maks Ferstapen (Holandija) Toro Roso 1:23.679
10. Roman Grožan (Francuska) Lotus 1:24.181
...
11. Niko Hilkenberg (Nemačka) Fors Indija 1:23.826
12. Karlos Sains (Španija) Toro Roso 1:23.869
13. Serhio Peres (Meksiko) Fors Indija 1:24.461
14. Pastor Maldonado (Venecuela) Lotus 1_24.609
15. Fernando Alonso (Španija) Meklaren bez vremena
...
16. Dženson Baton (Velika Britanija) Meklaren 1:24.739
17. Markus Erikson (Švedska) Zauber 1:24.843
18. Felipe Nasr (Brazil) Zauber 1:24.997
19. Roberto Merhi (Španija) Menor 1:27.416
20. Vil Stivens (Velika Britanija) Menor 1:27.949

Drago mi je videti da ovde još neko svraća, mada i sam doprinosim negativnom trendu odliva i neposećivanja teme.
Sad ću da se iskupim u narednih nekoliko stranica teksta :lol:

Za obično dosadan mađarski GP, ovo je danas bio spektakl.
Ipak, emocije su mi ponovo pomešane- verovatno neizbalansiran utisak u želkji da što pre zapodenem diskusiju.
Sam problem na startu ne nagovestio neobičnu trku.Nije mi nikad bilo jasno kako vozač može sebi dozvoliti toliku glupost da zbog pola koraka prebacivanja startne pozicije dovede celu trku u pitanje, kao Massa danas.
Drugi put za redom Mercedesi gube liderske pozicije na startu i to obe.Čudno...a možda i nije, jer je Lewis i danas startovao trkački.Nije on,, kao Nico, gledao samo preko ramena u timskog kolegu i vozio prema njemu.Trkao se Lewis i sa Vettelom i sa Nicom i sa Kimijem.Izgubio je od sve trojice, ali se trkao. To je poenta, koliko se sećam-trkati se. Mogao je on da namota udesno , zatvori Rosberga i da ga...što ne reć ( !?)i-zabole .Ne, Lewis se trkao. Zato je on šampion i zato je povećao prednost nad prvim pratiocem.
Ipak, mora se reći da ga je loš start uzdrmao i naveo na grešku, kada je napao Rosberga, mada je pitanje da li dečačić plavokosi(hteo sam reći devojčica, ali nije korektno vređati žensku decu tim poređenjem, pa neka bude dečačić) nije malo preterao.Onako se ne zalupe vrata timskom kolegi.Nadam se da je sada još više frustriran zbog toga.Izgubio je, a ispao "drug". Nikad Šampion( sa velikim Š !) od njega.
Šteta je samo što je Lewis briljantan nastup pokvario onim kontaktom sa Ricciardom.Trebalo je da ga pusti da prestigne i Rosberga, a onda da se on lično obračuna još jednom sa dečkioćem plavokosim.
Na jednako briljantnom nivou je vozio i Vettel, pa i Kimi. NEverovatno je kako Kimijev auto uvek zakaže kad je visoko plasiran. Frustrirajuće je to.Trebalo bi da je četvrti u šampionatu, a nije ni blizu.
Ricciardo je imao sreće da ga Lewis ne izbaci, ali i Rosberg. Da, ponovo sam okrivio dečačića za incident. JEste Ricciardo uleteo agresivno, ali ipak u granici dozvoljenog i , po meni, prestigao Rosberga, aovaj je onda agresivnim izlaskom iz prve krivine i namernim puštanjem auta "preko nosa" , pregazio Ricciardovo prednje krilo. Bušenje gume je najmanje što je zaslužio.JEste bio ispred Ricciarda, ali zato što je bez potrebe pustio bolid da se tako pozicionira. Bilo je vreme da plati te svoju bezobraznu naviku. Danas su je svi platili u toj krivini na neki od načina, pa neka je i on.
Kad kažem da su mi osećanja pomešana, mislim na uzroke nastajanja uzbuđenja na stazi. Sve do onog stravičnog izletanja Hulkenberga( verovatno kao posledica kontakta na startu i destabilizacije prednjeg krila), bilo mi je uzbudljivo, ali posle toga malo i previše da je postalo nelagodno. Vettel i Kimi su zaslužili 1-2, a SC im je umalo sve pokvario.Sva potonja udaranja( Lewis-Ricciardo, Ricciardo-Rosberg, Verstappen- Bottas...) su za mene bila predoziranje uzbuđenjem i nisu mi prijala.
E, da, ziherašenje Rosbergovo sa gumama kod SC-a i "tavorenje" iza Vettela, dok je Ricciardo nadolazio je još jedna potvrda njegove nespremnosti da se bori za titulu. On bi samo da gleda u Lewisa i tako gradi strategiju. Drvo mu zaklonilo šumu. Tu su još neki šampioni i bolji vozači od njega_ Vettel, Kimi, Ricciardo...biće i ALonso, nadam se uskoro...spisak je brutalno dug za dečkića i ne uliva optimizam. Ako i pobedi Lewisa, može se desiti da titulu uzme Vettel ( neka pita Kimija da li je to moguće).
A, onda, dok sam očajavao zbog previše incidenata, shvatio sam da McLareni voze visoko u bodovima :) Opet pozitivne emocije i malo radosti, pred neminovne debakle u Italiji i Belgiji.Ipak, ohrabrujuće je da su oba motora preživela trku.
Bravo za Verstappena i Kvyata.Konačno je mnogo više dobrih vozača , nego bolida. Šteta za te mladiće, ali mozda bude bolje sledeće sezone, ako RBR i McLaren uhvate korak.
Nadam se da je neko preživeo ovaj moj atak na nervni sistem :lol:

Fantasticna trka. Mnogo ste se vi bre ovde razmazili. I britanski GP je pre tri nedelje bio isto odlican. Treba uzeti u obzir da Mercedes dominira poslenjih godinu i po, pre toga RB 4 godine, tako da... ovo je vrhunac uzbudjenja koji mozemo dobiti sa modernom F1.

@РацеМастер

Свака ти је или скоро свака к'а у Његоша :)
Розберг је стварно возио на неку сигурицу, очекивао сам да ће након СЦ без неких већих проблема претећи Фетела...
Са друге стране бићу строжи према Хамилтону и рећи да је данас направио две велике грешке због којих и није заслужио победу иако је био најбржи.
Прва грешка на страту, друга онај контак са Рикардом. Такође оно излетање приликом покушаја претицања Розберга приписујем да је кривица само његова.
Уплашио сам се да ће СЦ да нас уништи али сва срећа па је победа ту, мада остаје горак укус због одустајања Кимија, а возио је одлично.
Фетеле је показао да оне 4 титуле нису случајне, вози одлично...
Кјат неприметно до другог места.
Алонсо је данас покупупио не сваку мрвицу, него сваки комад :)
И радујем се за ове омладинце, рекло би се да има на коме да остане овај свете... само још и да се мало унормале ове главешине из ФИА-е.

Tek da se složim sa skoro svim ocenama trke (gore navedenim) uz konstataciju da se ne sećam kada su dve uzastopne trke bile tako uzbudljive kao što je sada bio slučaj sa Siverstonom i Hungaroringom (i sam ne verujem šta pišem dok kucam "Hungaroring"), elem, jesu Mečke - Mečke ali ovoga puta su Ferari i Red Bul pomračili dominaciju u trenutku, dakako da to nisu sami automobili uradili već njihovi vozači, kada je Fetel poveo trku mene je podsetio na onu čuvenu 2010 trku u Jas Marini, nije bilo sile koja bi ga sprečila da ne pobedi, da je kojim slučajem on ove godine u Mercedesu svi bi plakali i čekali da se završi još jedna dosadna sezona u kojoj se već zna šampion. Moram da spomenem i jedan više nego simpatičan momenat a to je kada (već iberundovan) Alonso pretiče Kimija, najzad da se stvore uslovi koji i današnjem kljakavom Meklarenu daju nadu u oporavak; jedan od junaka dana svakako je Rikjardo, u onoj izjavi na podijumu vidi se da je on ozbiljno razmišljao kako će u tih zadnjih 5-6 krugova ne da uzme skalp samo Rozbergu već i Fetelu(!), to pozitivno ludilo od njega pravi sve boljeg trkača...
P.S. I da, drago mi je što je Rozberg (praktično sam sebi) izbušio Pirelija, šteta što ti prednji stabilizatori nisu još oštriji da ovakve "paune" odmah nabodu u pedu kada se kurtche...

Poslednja izmena:
Prva od dve trkačke kraljice-staze je danas bila poprište bitke na zadovoljstvo svih nas.
Duga pauza nam je raspalila neutoljivu glad za akcijom, a ovakva staza je pravo mesto za nastavak sezone.

Ušli smo u vikend na Spa sa nadobudnom tvrdnjom Honde da je motor uklasi vodećih, ali sve drugo ne valja.
Ušli smo sa nadobudnim očekivanjem Rosberga da je vredan titule.
Ušli smo sa nadobudnim Williamsima i uvek takvim Ferrarijem...

Svako od njih je priredio mnogo smeha po nekome od nas, a neki su se smejali svima.

Hondinih 16o KS manjka u odnosu na konkurenciju, zbog krša od motora je omogućilo tavorenje dvojici bivših šampiona na dnu u društvu Marussijinog tandema.
Rosberg je pokazao da je robot i da je redukcija elektronske kontrole starta njega najvise pogodila.Očajan start i nemogućnost da primiriše Hamiltonovom izduvu jasnan su pokazatelj da šampion treba da bude Britanac.
Šta reći za kiks Williamsa kod zamena guma Bottasu ? Cirkus. :hahaha:

Start trke me je iznenadio. Perez umalo da dođe na čelo. Nisam očekivao da će tako dobro potegnuti, ali sam se ponadao da može na kraju imati bolji plasman. Delovalo je na momente da može do podijuma. Ipak, ovo je puna kapa za njegov tim.
Grosjean je briljirao u finišu. Odlična taktičko-strateška postavka trke.Izvukao je maksimum i iz auta i iz situacije oko sebe.
Ferrari je naivno hteo goluba na grani. Ne kažem da u momentu donošenja odluke da Vetttel ide na stop manje i drugi ne bi to pokušali, ali bilo je naznaka tokom celog vikenda da je to preoptimistično. Dobro da je Vettel obuzdao bolid u velikoj brzini. To uvek može biti opasno.
Verstappen Jr briljira od početka sezone. Dečka treba što pre u jak tim. Recimo Mercedes :per: Mali bi se dobro "potukao" sa Lewisom.

Monza je sledeća...kakva god da bude, nestrpljivo je čekamo.

I Kimi se trznuo, ali unazad. Koji je vec ovo put da pomislim evo sad ce Kimi ko u starim danima da podivlja i oduva ih sve, ali kvragu uvek bude neki kiks, ili njegov ili timski. Cini se da bi mi sa foruma da se udruzimo i ponacinimo dobrim pivom brze unapredilii mclarenov motor nego Honda, nesto su izgleda bas ukakili na startu razvoja i sad od govana ne moze pita da ispadne, bice neki harakiri na kraju sezone.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back