Formula 1

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Маса у Вилијамсу наредне сезоне

20131111_153434.jpg

Prema pisanju britanskih medija, Serhio Perez je istrošio sve kredite u Meklarenu i kao što se pisalo, zameniće ga perspektivni Kevun Magnuson.
Naime, šef tima Martin Vitmarš već duže vreme prati supertalentovanog danskog automobilistu Kevuna Magnusona (21), koji trenutno vozi u Formuli Reno 3.5.

Magnuson je već dobio ponude Marusije i Fors Indije za 2014. godinu, ali ostaje veliko pitanje da li će uspeti da odoli izazovu kakav je vožnja u bolidu čuvenog Meklarena, i pored nekadašnjeg svetskog prvaka Džensona Batona. Uprava Meklarena je potvrdila ovu vest, ali su dodali da ništa još nije zvanično, ali bi trebalo da bude u "narednih nekoliko dana"
.....

Колико видим сиви су изгледа ипак изабрали Магнусена.
Чини ми се да се од Переза пуно очекивало, па отуда и то незадовољство са њим. Мада мени Батон није оставио ништа јачи утисак.

Ковалаинен ће вероватно мењати Раиконена на следећој трци.

А ево какве би "носеве" могли гледати следеће сезоне
1384270378.jpg

magnussem_mcl.jpg

Posle nekoliko nedelja špekulacija, Kevin Magnussen zameniće Sergia Pereza naredne godine u timu McLarena. Šampion Formule Reno 3.5 i sin bivšeg vozača McLarena Jana, naredne sezone voziće u timu sa Jensonom Buttonom.

"Presećan sam što ću naredne godine voziti za McLaren. San mi je bio da se nadjem u Formuli 1 i želim svima da se zahvalim, pre svega Martinu Whitmarshu. U Jensonu vidim svog idealnog timskog kolegu jer je on veoma brz i iskusan", kazao je Magnussen.

"Kevin je veoma talentovan i posećen svome poslu. Mi od njega očekujemo dosta. Uvek kada je testirao bolid Formule 1 on je prikazao svoju brzinu i jaku psihičku snagu, kao i da dobro radi sa inžinjerima", dodao je Whitmarsh.

Трка ко трка
Драго ми је да је Грожан у одличној форми и да Заубер успева да се озбиљније умеша у бодове.

А утисак не трке него протеклих дана јесте да би Перез и Хулкенберг могли да остану без места у Ф1.
Не знам да ли би то била брука или срамота :confused:

Трка ко трка
Драго ми је да је Грожан у одличној форми и да Заубер успева да се озбиљније умеша у бодове.

А утисак не трке него протеклих дана јесте да би Перез и Хулкенберг могли да остану без места у Ф1.
Не знам да ли би то била брука или срамота :confused:
I bruka i sramota.Večeras se na delu moglo videti kako Baton "izvlači maksimum" iz bolida Meklarena :thumbdown: Perez nije mogao bolje od ovoga da izvozi tu šerpu od bolida.Jako mi je žao Pereza i upravo bih voleo da gore pomenuti Hulkenberg bude u tandemu sa Perezom umesto Batona.

Poslednja izmena:
Како ствари стоје Ред Бул је на овој трци постигао рекорд обављања пит-стопа - 1.923 секунди (ФИА каже 2.3)
ElatedGleefulBernesemountaindog.gif

Не знам да ли је још званично али из више извора видим да је тако па да им верујемо

Ne volim Red Bull. Iskren da budem, pratim formulu vec duze vreme, ali sam ubedjen da u Red Bull-u nije sve cisto. Prosto mi je neverovatno da su toliko bolji. O Fetelovim kvalitetima ne govorim, jer jeste on dobar vozac, ali mislim da bi bio daleko losiji da ima npr Ferrarijev bolid. Da zamenis Alonsa i Fetela, pa dobio bi istu situaciju, jer im je bolid nestvaran.. Mada, sada ide nova sezona, sa motorima od 6 cilindara, bice zanimljivo. :) I da, Zan Tod da se vrati u Ferrari , da ih preporodi. Covek je doktor bre, doktor!

Ne volim Red Bull. Iskren da budem, pratim formulu vec duze vreme, ali sam ubedjen da u Red Bull-u nije sve cisto. Prosto mi je neverovatno da su toliko bolji. O Fetelovim kvalitetima ne govorim, jer jeste on dobar vozac, ali mislim da bi bio daleko losiji da ima npr Ferrarijev bolid. Da zamenis Alonsa i Fetela, pa dobio bi istu situaciju, jer im je bolid nestvaran.. Mada, sada ide nova sezona, sa motorima od 6 cilindara, bice zanimljivo. :) I da, Zan Tod da se vrati u Ferrari , da ih preporodi. Covek je doktor bre, doktor!
Isto je tako bilo i u Moto GP dok je Stoner vozio za Dukati bio je nemoguće dominantan a Melandri koji je vozio isti takav Dukati je završavao na 14-15 mestu.Posle Stonera niko se više nije pokupio sa tim motociklom.Kad uporediš Vetela i Vebera od samog starta gde Vetel posle prve krivine postane vodeći a Veber do prve krivine uvek izgubi 2-3 mesta,Vetel postigne 9 pobeda u sezoni a Veber 9 u celoj karijeri nije samo do Red Bulla malo je i do vozača...Nije Red Bull kriv što je toliko bolji od ostalih ali je ipak sreća da je ova sezona gotova da malo odmorimo mozgove od ovih unapred vidjenih trka.

Slažem se da ima i u vozaču, samo sam malo skeptičan da je ovaj toliko bolji od svih. Veber nije vozač od juče, zna i on, ali da je toliko Vetel bolji, čisto sumnjam. Imam trunku sumnje da sa njegovim bolidom nije sve čisto. Lepo si rekao, konačno odmor, i zanimljive promene. Videćemo šestake sa turbinama, da vidimo kako to ide i kako će se stvari odvijati. Ne bih imao problem da Vetel opet osvoji titulu, ali makar da bude zanimljiva završnica, a ne da je osvaja na 5 trka do kraja....

Meni nije jasno kako je moguce da u prvih 5 krugova , mladjani , stekne prednost od skoro 6-7s u odnosu na drugog , bez neke tehnologije koja nije dozvoljena u F1 ?
Webberovom vozilu upravo nedostaje taj deo i u tome jeste cela poenta. Jer, da ima taj deo, `mladjanova `velicina` ne bi bila toliko , ocigledno, vestacki napravljena.
Sva sreca te je ova najdosadnija sezona u F1 zavrsena.
Nadam se da ce Alonso ( po meni nakompletniji vozac F1 na sadasnjem gridu ) imati konkurentniji bolid sledece godine.

Meni nije jasno kako je moguce da u prvih 5 krugova , mladjani , stekne prednost od skoro 6-7s u odnosu na drugog , bez neke tehnologije koja nije dozvoljena u F1 ?
Webberovom vozilu upravo nedostaje taj deo i u tome jeste cela poenta. Jer, da ima taj deo, `mladjanova `velicina` ne bi bila toliko , ocigledno, vestacki napravljena.
Sva sreca te je ova najdosadnija sezona u F1 zavrsena.
Nadam se da ce Alonso ( po meni nakompletniji vozac F1 na sadasnjem gridu ) imati konkurentniji bolid sledece godine.
Uvijek je I bila fora da se zaobiđu važeća pravila, ali ostali timovi bi reagovali da su skontali nešto, to je dio borbe i "napretka" i Mercedes je razvio neku vrstu pasivnog-aktivnog vješanja koje je prošlo. Nadam se boljoj sljedećoj sezoni, pa da vidimo i Wiliams i McLaren i ostale :)

Sve izvesnija fuzija Zaubera i Marusije

"Ideja nije nova, jer prema informacijama kojima raspolaže motorsport-total.com u kuloarima Formule 1 su se već tokom dve poslednje trke u sezoni 2013. mogle čuti ozbiljne diskusije o fuziji timova Zauber i Marusija. Vest je zapravo trebalo još izvesno vreme da ostane u tajnosti, ali je ipak dospela u medije.

U slučaju da se ovaj dil ostvari bila bi to situacija u kojoj bi svi učesnici bili na dobitku. Gazda Formule 1 Berni Eklston bi se konačno rešio, gledano sa sportske strane, najlošijeg tima u karavanu koji po njegovom mišljenju ničim ne doprinosi sveukupnom proizvodu koji čini F1, a pri tom svake godine izvlači nekoliko miliona evra iz prihoda ovog takmičenja. U 2014. godini Marusija bi trebalo da dobije još više sredstava, jer je spletom srećnih okolnosti ovu sezonu po prvi put završila na desetom mestu šampionata konstruktora ispred Katerhama.

Suvlasnik Marusije Andrej Čegalkov bi fuzijom najzad dobio jaču platformu o kojoj sanja već duže vreme. Na kraju krajeva je tek nedavno izneo ideju da bi jednog dana želeo da se pojavi u takmičenju sa sopstvenim, Marusijinim motorom. A da je finansijski potentan dokazao je kada su vlasnici umpumpali 'tričavih' 166 miliona evra u tim kako bi izmirili sva dugovanja. To su novčani iznosi koji bi u njegovoj trenutnoj situaciji dobro došli i krizom uzdrmanom timu Zaubera.

Zauber je već u julu najavio obimnu saradnju sa ruskim partnerom, ali do sada je veoma malo informacija o toj saradnji procurelo u javnost. Šefica tima Moniša Kaltenborn je u poslednje vreme sve više molila medije za strpljenje u vezi sa tim informacijama. Sada se čini da je sasvim jasno zbog čega se sve vreme odugovlačilo sa davanjem informacija. Odluka o fuziji je trebalo da padne već ove nedelje, ali je očigledno Čegalkov zatražio još malo vremena da razmisli o svemu.

Rus je u međuvremenu pokušavao da uđe u Vilijams tako što bi preuzeo akcije kojih već mesecima pokušava da se reši šef Mercedesovog motosport odeljenja Toto Volf. Pri tom se radi o 15% akcija. Međutim, navodno su Frenk i Kler Vilijams bili protiv takvog dila, jer nisu videli kakve bi koristi bilo od spajanja sa timom kao što je Marusija. Prema informacijama kojima raspolaže časopis 'auto motor und sport', Eklston je bio za takav dogovor. Izgleda da mu je svaki dogovor po volji samo da Marusija nestane iz njegovog vidokruga.

Fuzija između Zaubera i Marusije imala bi posledice i po tržište vozača, jer bi na raspolaganju bila dva kokpita manje. Ukoliko dođe do fuzije onda bi Žil Bjanki zbog svojih veza sa proizvođačem motora Ferarijem verovatno imao obezbeđeno mesto vozača. Pastor Maldonado je zbog miliona koje donosi njegov sponzor PDVSA Zauberova želja broj jedan, ali je navodno on već završio posao sa Lotusom. Jedini uslov za Maldonadov prelazak u Lotus je da sponzorska sredstva koja donosi ne budu upotrebljena za vraćanje starih dugova..."

Zašto je Njui hteo da digne ruke od Formule 1

Adrijan Njui je neumoran. Glavni dizajner Red Bula još od devedesetih godina prošlog veka konstruiše najuspešnije bolide u Formuli 1 i prvobitno je planirao da na kraju svoje radne karijere napravi jedrilicu za America's Cup. Međutim, povlačenje iz kraljevske klase automobilizma očigledno nije ni na vidiku za ovog 54-godišnjaka.

I sve to uprkos činjenici da Formula 1 od sledeće sezone zahvaljujući promenama pravila ulazi u novu eru u kojoj značaj Njuijevog domena aerodinamike verovatno neće imati tako veliku ulogu kao do sada. "Od početka sam učestvovao u stvaranju tima Red Bul i veoma sam lojalan timu i njegovom rukovodstvu", kaže Njui za sajt Formula1.com. "Nikada ne bih prestao da se bavim poslom, a da na vreme ne najavim svoj odlazak. Ali u stvarnosti, baviću se ovim poslom dok god budem uživao u njemu".

U svojoj dugoj karijeri Njui je prema sopstvenom priznanju samo jednom bio pred odlukom da spakuje kofere i napusti Formulu 1. "To je bilo negde 2002. godine", priseća se Britanac. "Tada se činilo da je svuda bilo previše politike, Ferarija i FIA i da su to bila prilično teška vremena".

Njui je zaista nakon svojih titula sa Mikom Hakinenom u Meklarenu krajem devedesetih godina doživeo post koji je trajao ravno jednu deceniju pre nego što je poveo Red Bul stazama uspeha. U periodu od 2000. do 2004. su Mihael Šumaher i Ferari dominirali Formulom 1 kako god su hteli, a dizajnerski mag nije bio više srećan u Meklarenu.

Kako bi se prekinula dominacija Ferarija, Njui je bio u stanju da pređe sve granice. Najbolji dokaz za to je legendarni Meklaren MP4-18 iz 2003. godine, koji nije funkcionisao po željama i koji nikada nije doživeo trkačku slavu. I sledeći model MP4-19A za sezonu 2004. nije bio naročito uspešan. "Ferari je tada sve pobeđivao i imali smo osećaj da moramo da napravimo veliki iskorak ili barem da se jako potrudimo kako bismo napravili veliki korak napred. I tada smo napravili grešku da smo previše forsirali. Toliko smo forsirali da smo zapostavili naše domaće zadatke."

A Njui je morao da zna šta će se desiti, jer mu se nešto slično već dogodilo u njegovoj dotadašnjoj karijeri, i to u Marču. Kuriozitet je da je MP4-18 i vizuelno podsećao na njegove početke sa automobilima Lejton Haus Marč. Već kod Marča iz 1988. godine se tadašnji dizajner u usponu koncentrisao na aerodinamičko korišćenje poda automobila kako bi dobio više potiska. Godine 1989. je prekardašio: "Auto je jednostavno bio suviše komplikovan za veličinu tima i naše iskustvo. Iz toga sam naučio, ali samo uslovno".

Ipak Njui nije dozvoljavao da ga to izbaci iz takta, to ne bi bilo u duhu njegove prirode. "Nikada se ne zavalim u fotelju da bih razmišljao o nečemu. Pokušavam da sledim svoja interesovanja, a nadam se da su moja interesovanja ujedno i moje jače strane. Ne trudim se da posećujem previše sastanaka i da 50 odsto svog vremena provodim za dizajnerskom tablom. Ostatak vremena provodim sa kolegama u fabrici i proveravam njihova saznanja. A tokom trkačkih vikenda provodim vreme sa vozačima. To čini posao uzbudljivim i veoma stimuliše."

Fascinacija Formulom 1 se po Njuiju sastoji i u tome da otprilike svakog drugog vikenda dobija ispostavljen račun da li je njegov rad uspešan ili ne. To je sušta suprotnost od njegovih nekadašnjih kolega sa studija aeronautike koji su se zainteresovali za dizajn vazduhoplova. "Radili su na projektima na kojima rezultate možete da vidite nakon deset ili petnaest godina. Povratna informacija da li svoj posao radite dobro ili loše bila je udaljena svetlosnim godinama. To me nije zanimalo. Formula 1 je uzbudljiva, jer čovek dobija toliko povratnih informacija", zaključuje Njui.

Po uzoru na NASCAR Formula 1 planira permanentne startne brojeve
Sa izuzetkom svetskog prvaka ubuduće bi svaki vozač doživotno zadržavao svoj startni broj. Osim toga u planu je i nagrada za pol poziciju.

Kada bi se pitao predsednik FIA Žan Tod, onda bi dodela startnih brojeva u Formuli 1 uskoro mogla da se vrši po novoj šemi. Tako bi svaki vozač, kao što se to praktikuje u severnoameričkoj NASCAR seriji, dobio startni broj (eventualno povezan sa njegovom superlicencom) koji bi zadržao tokom cele karijere. Broj bi se menjao samo kada bi vozač postao svetski prvak: tada bi u sledećoj sezoni dobijao startni broj 1 kao što je sada slučaj.

Ideja je nastala iz diskusije koja se ticala toga da se startni brojevi na automobilima trenutno jedva mogu raspoznati. Izuzetak su brojoevi na bočnim stranama Vilijamsa, ali i oni su tu samo zato što ne postoji sponzor za te površine. I upravo je to razlog zbog kojeg su se startni brojevi poslednjih godina smanjivali do neprepoznatljivosti. Timovi su naravno najuočljivije površine na bolidima radije prodavali sponzorima nego što bi ih traćili startnim brojem i ispisivanjem imena vozača.

Zbog toga je šef tima Mercedes Ros Bron imao ideju da se uvede dodatno "peraje" za startni broj, ali Kristijan Horner nije dao pristanak na tako nešto, verovatno jer nije hteo da se meša u posao Adrijana Njuija. Ideja da se veliki startni brojevi iscrtaju na kacigama vozača naišla je na neodobravanje Vilijamsa, jer britanski tim reklamne površine na kacigama skupo prodaje kao premijum površine.

Dakle stalni startni brojevi - koncept koji funkcioniše u drugim sportovima i koji teoretski ima čak i veći marketinški potencijal. Majice sa brojem 99 na leđima koji asocira na legendu hokeja na ledu Vejna Greckog bile su dugi niz godina takoreći obavezne za svkog njegovog navijača, što je svakom klubu u kojem je igrao donosilo milionske prihode. Na svakom MotoGP događaju hiljade navijača nosi kape sa brojem 46 Valentina Rosija, a zvezda NASCAR šampionata Dejl Ernhart Junior zarađuje pravo bogatstvo svojim brojem 88.

U Formuli 1 je današnji sistem numerisanja zastupljen tek od 1996. godine. Od tada tim vladajućeg svetskog prvaka dobija broj 1 i 2, pri čemu broj 1 naravno pripada šampionu. Ostali startni brojevi dodeljuju se na osnovu plasmana u konstruktorskom šampionatu. Ukoliko je neki tim šampion u konkurenciji konstruktora, ali nema prošlogodišnjeg šampiona u svojim redovima, onda se mora zadovoljiti startnim brojevima 3 i 4. A broj 13 se zbog sujeverja ne dodeljuje, slično kao što u nekim avionima ne postoji trinaesti red sedišta.

U prošlosti je međutim i u Formuli 1 bilo itekako legendarnih startnih brojeva koji su stvorili vrstu sopstvenog mita. Setimo se na primer broja 27 koji asocira na Žila Vilneva i Ferari ili na primer čuvenu "crvenu 5-icu", koja je od Najdžela Mensela napravila ikonu Vilijamsa. Tirel je godinama startovao sa brojevima 3 i 4 iako odavno nije bio drugi najbolji tim u karavanu Formule 1. A Mihael Šumaher je takoreći iz zabave svake godine "crtao" keca na svom bolidu.

Inače na sastancima strateške grupe, komisije Formule 1 i Svetskog automobilističkog saveta u decembru bi trebalo da bude ozvaničena još jedna promena. U poslednje vreme bilo je sve više nastojanja da se za pol poziciju dodeljuju bonus poeni, što je ipak redovno odbijano. Umesto toga FIA predlaže da se na kraju godine vozač sa najviše pol pozicija u sezoni nagradi posebnom nagradom Pole Position Award. Slična nagrada postoji već za najbrže krugove u trci, ali je doduše ne dodeljuje FIA već je to inicijativa jednog od sponzora".

Bahrein se vozi noću?

Od sledeće sezone, trka F1 šampionata u Bahreinu mogla bi da se vozi pod reflektorima.

Na toj stazi će se tokom vikenda obaviti testovi i biće vožena i trka "endurance" šampionate pod reflektorima i ako rezultati budu pozitivni, 10. ljubilarno izdanje VN Bahreina bilo bi pod reflektorima.
To bi bila pored Singapura druga noćna trka u F1 šampionatu, Abu Dabi se zvanično ne vodi kao noćna trka jer počinje po danu. Zakazana je za 6. april 2014. a svi se nadaju da će osim reflektora, proći i bez političkih problema koji su je ugrožavali prethodnih godina.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back