Formula 1

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
ФП1:
FP1.PNG

ФП2:
FP2.PNG

Не верујем у било какве теорије завере али овај Вебер или "убија" тај болид својим стилом вожње или су мене погрешно учили вероватноћу и статистику.
Фетелу сваку част на свему приказаном. Без обзира на све стварно вози на врхунском нивоу и питање је да ли би то неко радио боље од њега - "швабо је то" :)
Сада како ствари стоје Грожан постаје прави лидер тима, само да тако наставе и он и тим. Почео је да ради ствари на прави начин и дефинитивно је мој јунак дана.
Ми смо пустили ову сезону низ воду и надам се само да можемо задржати то 3. место у шампионату конструктора.
Похвале и за Переза. Знамо сви да ту има материјала, "само" треба да се као и у случају Грожана сав тај таленат усмери на прави начин.

Pokušavam se setiti kada se to desilo i šta je prethodilo i dovelo do toga,ali mi ne uspeva.... :lol: Mora da baš nije bio takav kontekst ranijih šampionskih okršaja.
Pazi šta ćeš odgovoriti,jer ću se vrlo rado obratiti za konsultaciju i pomoć Dr. Jekyllu :lol:

Znas i sam vrlo dobro o cemu pisem, jer je cak i sam Senna izjavljivao pre trke, da ce po svaku cenu polusati da izbaci Prosta u Japanu. ( Naravno , kao osvetu dvojci francuza - Prostu i Jean Marie Balestru ). Bilo pa proslo.

Za razliku od Vettela koji je fantasticnim voznjama u vanzemaljskom bolidu uspeo da osvoji titulu, ostali svetski sampioni su imali itekako borbe sa konkurentima. Schumacher sa Hillom, Hakkinnenom, Villeneueveim , Coulthardom, Prost sa Senom ili obrnuto, Lauda sa Hantom , za razliku od mladjanog koji nije imao konkurenciju. E, sad da li je u istom bolidu i MW mogao da osvoji titulu.? Odgovor je ne. Nisu mu dali nista, osim novca. Cak ni mogucnost da pobedi Vettela u bar jednoj trci. I da Baricchelo je u Ferrariju imao vise pobeda nego li Webber u R.B.

Svako ima pravo da misli da je najpametniji, najlepsi i da je tim za koji navija najbolji. Ukljucujuci i moju malenkost.

Ziv ti meni bio.

Slažem se da je ove godine (možda i izraženije negoli neke Šumijeve) bila dominacija jednog vozača/tima ali uprkos toga sve do juče je postojala šansa da Alonso bude prvak, takođe (što samo govori o njegovom izuzetnom vozačkom kvalitetu). Moje mišljenje je da je to rezultat zaista velikog novca/umeća/rada/discipline (sve je bitno, podjednako, ne može ni genije kao Newey da stvara bez novca) a takođe mislim da ljudi iz RBR-a nisu tek tako odlučili u jednom trenutku da je sa Vettel-om dobitna kombinacija jedino moguća, rekoh ranije, imao je Webber te 2010 (kada se očekivalo da će RB prvi put dati šampiona) drugi deo sezone vođstvo na tabeli da bi to sam uprskao na dve trke pre kraja, po mom (skromnom) mišljenju, on jednostavno nije kalibar za šampiona, kao što su i Eddi Irvine, David Coulthard, recimo, bili to što su i ostali u pamćenju, dobri vozači ali samo kandidati za prvaka.
U Red Bull-u znaju da ono što isplaniraju S.Vettel će realizovati 99%, a rekao bih da sa Webber-om nisu bili ni blizu te verovatnoće, sam Vettel je uvek hvalio tim, boks, automobil, i juče je prvo što je rekao bilo da je automobil bio sjajan, svestan je on jako dobro da sa manje konkurentnim autom bi ovakva sezona bila nemoguća ali to je rezultat odlične petogodišnje saradnje bogatog, ozbiljnog tima i mladog a ozbiljnog vozača...

Slažem se da je ove godine (možda i izraženije negoli neke Šumijeve) bila dominacija jednog vozača/tima ali uprkos toga sve do juče je postojala šansa da Alonso bude prvak, takođe (što samo govori o njegovom izuzetnom vozačkom kvalitetu). Moje mišljenje je da je to rezultat zaista velikog novca/umeća/rada/discipline (sve je bitno, podjednako, ne može ni genije kao Newey da stvara bez novca) a takođe mislim da ljudi iz RBR-a nisu tek tako odlučili u jednom trenutku da je sa Vettel-om dobitna kombinacija jedino moguća, rekoh ranije, imao je Webber te 2010 (kada se očekivalo da će RB prvi put dati šampiona) drugi deo sezone vođstvo na tabeli da bi to sam uprskao na dve trke pre kraja, po mom (skromnom) mišljenju, on jednostavno nije kalibar za šampiona, kao što su i Eddi Irvine, David Coulthard, recimo, bili to što su i ostali u pamćenju, dobri vozači ali samo kandidati za prvaka.
U Red Bull-u znaju da ono što isplaniraju S.Vettel će realizovati 99%, a rekao bih da sa Webber-om nisu bili ni blizu te verovatnoće, sam Vettel je uvek hvalio tim, boks, automobil, i juče je prvo što je rekao bilo da je automobil bio sjajan, svestan je on jako dobro da sa manje konkurentnim autom bi ovakva sezona bila nemoguća ali to je rezultat odlične petogodišnje saradnje bogatog, ozbiljnog tima i mladog a ozbiljnog vozača...
Ukratko,ovako je najpribližnije istini :ok:

Za razliku od Vettela koji je fantasticnim voznjama u vanzemaljskom bolidu uspeo da osvoji titulu, ostali svetski sampioni su imali itekako borbe sa konkurentima. Schumacher sa Hillom, Hakkinnenom, Villeneueveim , Coulthardom, Prost sa Senom ili obrnuto, Lauda sa Hantom , za razliku od mladjanog koji nije imao konkurenciju. E, sad da li je u istom bolidu i MW mogao da osvoji titulu.? Odgovor je ne. Nisu mu dali nista, osim novca. Cak ni mogucnost da pobedi Vettela u bar jednoj trci. I da Baricchelo je u Ferrariju imao vise pobeda nego li Webber u R.B.

Svako ima pravo da misli da je najpametniji, najlepsi i da je tim za koji navija najbolji. Ukljucujuci i moju malenkost.

Ziv ti meni bio.

Schumacher je sa pomenutim rivalima vozio po sezonu dve i ,mahom,izgubio sve duele od njih.Nekad sa lošijim,ali nekad i sa podjednakim bolidom. Dominacija počinje kada se Hakkinen povukao,a dok Alonso i Renault nisu stasali,a onaj razvratni Briatore to sve nije uklopio u dobitnu kombinaciju.
Sa druge strane,Vettel od početka karijere vozi uporedo sa nekoliko svetskih šampiona,naročito po dolasku u RBR,što se poklapa i sa njegovom vozačkom ekspanzijom u svakom smislu. Prošle godine šest šampiona na gridu !!! Ej,šest....Vettel i još petorica. I svaki u autu sa kojim se može pobediti.I,pobeđivali su skoro svi(Rosberg je "odmenio" matorog u tome). Vettelove 4 vezane titule imaju isto toliko puta veću težinu od Schumacherove 4 u nizu,odakle god brojali.I,Webber mu je svakako bio manje od pomoći,nego Rubens matorom.Šta više,za prvu mu je bio direktni konkurent,što reče Haralampije.
U zdravlju i ti meni oponirao ovde još dugo ;)

Svaka cast, dobra ekipa, dobar vozac, radi se bez greske... Uvek za ispod tri sekunde obave posao u garazi, uvek izadju u najmanju guzvu na stazi, uvek zamene gume u idealnom trenutku. Sve izgleda tako jednostavno. Sto opet postavlja pitanje samo po sebi, a sto drugi ne mogu tako? To mi nije jasno. U Ferariju, Mercedesu, sto ne mogu? Nisu to ljudi koji su od juce tu, vecina ih je preko 10-15 godina u F1. E to mi je neverovatno.

Svaka cast, dobra ekipa, dobar vozac, radi se bez greske... Uvek za ispod tri sekunde obave posao u garazi, uvek izadju u najmanju guzvu na stazi, uvek zamene gume u idealnom trenutku. Sve izgleda tako jednostavno. Sto opet postavlja pitanje samo po sebi, a sto drugi ne mogu tako? To mi nije jasno. U Ferariju, Mercedesu, sto ne mogu? Nisu to ljudi koji su od juce tu, vecina ih je preko 10-15 godina u F1. E to mi je neverovatno.

Mislim da tu,osim loših procena,ulogu igra i "forsiranje" boljeg plasmana.
I Mercedes i Ferrari su pokušavali nekim taktičkim manevrima da doskoče dominaciji Vettela,ali je ona bila toliko superiorna da su ispadali smešni. Nekada je Schumacher povlačio takve "očajničke" poteze i pravio prave podvige,ali Alonsu,Lewisu,Kimiju i ostalima to nije mnogo uspevalo,ako uopšte i jeste.Kada su gume koncipirane tako da naprasno izgube grip,onda je svako kockanje sa tim faktorom u najvećem broju slučajeva osuđeno na fijasko.
Naravno,RBR je taktički za korak ispred svih,pa se propusti konkurencije još više odražavaju na razliku.
Vrhunac nesreće ostalih ekipa je što su i neke dobre zamisli često pokvarili lošim radom.
Stvarno je Vettel morao osvojiti ovu sezonu,imajući sve u vidu.

Schumacher je sa pomenutim rivalima vozio po sezonu dve i ,mahom,izgubio sve duele od njih.Nekad sa lošijim,ali nekad i sa podjednakim bolidom. Dominacija počinje kada se Hakkinen povukao,a dok Alonso i Renault nisu stasali,a onaj razvratni Briatore to sve nije uklopio u dobitnu kombinaciju.
Sa druge strane,Vettel od početka karijere vozi uporedo sa nekoliko svetskih šampiona,naročito po dolasku u RBR,što se poklapa i sa njegovom vozačkom ekspanzijom u svakom smislu. Prošle godine šest šampiona na gridu !!! Ej,šest....Vettel i još petorica. I svaki u autu sa kojim se može pobediti.I,pobeđivali su skoro svi(Rosberg je "odmenio" matorog u tome). Vettelove 4 vezane titule imaju isto toliko puta veću težinu od Schumacherove 4 u nizu,odakle god brojali.I,Webber mu je svakako bio manje od pomoći,nego Rubens matorom.Šta više,za prvu mu je bio direktni konkurent,što reče Haralampije.
U zdravlju i ti meni oponirao ovde još dugo ;)

Ко то дира Шумахера!!!
Слажем се да ове 4. Фетелове титуле имају већу тежине од Шумахерових 4 али постоји ту један проблем код тако доминантних сезона, а то је што је тешко одредити ко је доминантнији болид или возач.
Мислим да у таквим сезонама не долази до изражаја пун возачки потенцијал односно донекле се стапа са том доминантношћу болида па је тешко уочљив.
Тако да долазимо до разлога зашто још увек не бих поредио Фетела и Шумахера, а то је управо много већи број одвезених сезона и трка у просечном болиду на страни Шумахера.
Што се тиче Шумија треба само погледати онај период од уласка у Ф1 па да тамо неке 2000-01, ту се види од чега је направљен.
Са те стране иако је Фетел са ове 4. титуле по многима ушао међу ретке истинске легенде Ф1 ипак мислим да му је за тако нешто потребно пар сезона у неком "нормалном" болиду. У болиду у којем ће и да се бори и брани и који ће да га изда у најбитнијем тренутку у борби за титулу и у којем ће поред свега тога да вози на врхунском нивоу и да извлачи максимум.
Није било тешко приметити да сам према Хамилтону био критички настројен од самог почетка управо из тог разлога што је већ у дебитантској сезони ускочио у конкурентан болид (добро мало и због тима у који је ускочио :) )
Сада, после пар тежих сезона почео је да завређује поштовање.
Просто то је као један вид иницијације, где тачно можемо да видимо као је од каквог материјала направљен.

Bas citam promene pravila za sledecu sezonu... bice vrlo zanimljivo, samo ne znam, da li ce nove regulative vise odgovarati RBR-u ili je ovo samo pokusaj prekidanja njihove dominacije...

Одгледао сам пројекцију филма "Rush" или како су наши превели "Трка живота".
Могу рећи да је филм стварно добар, а онај звук мотора на старту трке је вероватно нешто најближе правом звуку што сам имао прилике да чујем.
Све препоруке

Bas citam promene pravila za sledecu sezonu... bice vrlo zanimljivo, samo ne znam, da li ce nove regulative vise odgovarati RBR-u ili je ovo samo pokusaj prekidanja njihove dominacije...

Имам лош предосећај да ће се и у следећој сезоне најбоље снаћи :sad2:

Иначе, прича се де ће се Њуи можда повући из Ф1 за годину-две...

Вероватно због не тако доброг познавања енглеског пропсути сам ово:
Team radio:
Alan Permane: "Kimi, Get out of the ******* way!"
Kimi Räikkönen: ''Don't shout there fucker! I get out of the way when I have a chance, but not during fast corner''

Мени се чини да су они све карте у ове две сезоне ставили на Кимија, пружили му максималну подршку. а да их је он одласком у Ферари разочарао и рекло би се да сада расте нетрпељивост

Ma kako smešno uzgledalo, mislim da je na ovo pitanje odgovorio onamad baš Vettel kada je rekao da dok oni (RBR) vredno rade i uvežbavaju - drugi 'lade yaya u bazenu (posle čega se Rosberg kao nešto našao prozvanim), nema tu mnogo priče, vidi se to po svemu prikazanom ove godine. Doduše, i njima se omakne, onaj nezašrafljeni točak posle previda lilihip-momka, onamad na Webber-ovom autu je mogao nekog da ubije (zamalo onog kamermana), ne daj Bože da se tako nešto desi, džaba onda bilo kakve priče o uigranosti tima...

Zaboravih, jedna druga stvar mi malo smešna, dok je Vettel pravio "krofnu" posle trke u Japanu (za šta su ih kaznili 25000 evra), da li je još nekome čudno kako istrošeni Pireli tad nije pukao a inače pukne ko k....n kad ne treba...
article-0-190458D200000578-270_634x396.jpg

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back