Formula 1

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ranijih godina je bilo kriticnije u medjusezoni :)
Sad je pomalo i tu palo u zaborav sa ovim novim tehnologijama :)
Eh kad sam ja poceo...Secam se da sam 1995. gledao jednu trku kod druga koji je tada bio zaludjenik, a danas je obrnuto. Sumaher u Benetonu, Monako cini mi se. Tu se javilo prvo interesovanje. U medjuvremenu sam par puta ispratio kad se naslo na televiziji, i secam se da je prva koju sam odgledao bio Silverston 1999. nakon bombardovanja, bilo je suncano i jeo sam sladoled u dnevnoj sobi :D Imao sam tad devet godinica. E tad je sve pocelo. Pocelo je da me interesuje, ispratio sam sezonu 99,00 i 01 navijajuci za Miku Hakinena i Mclaren a prvi put sam ustao da gledam u martu 2002. VN Australije :) Secam se tad sam imao neku operaciju pa sam morao ceo vikend kod kuce da sedim. Od tada sam propustio samo nekoliko trka: San Marino 2006. nisam gledao kod kuce, isto tako Spaniju 2007. i 2008. , Silverston 2008 sam gledao na moru, Madjarsku 2009. takodje na moru i 2008. kod druga, Kinu 2007. sam bio na ekskurziji, 2008. takodje (neverovatno ali istinito), Australiju 2009. nisam do kraja, i ove godine zbog prekomerne doze alkohola nisam gledao Japan :) Nakon svega pobrojanog mislim da je suvisno govoriti zasto mi se i koliko mi se svidja :D

Вероватно ћу звучати као "старац Фочо од стотину љета" (додуше нисам ни далеко од тога), прва трка коју сам гледао је била у време када већина вас није била ни рођена, 11 мај 1975 ВН Монака. Трка је била преношена (бар колико се сећам) у оквиру неке загребачке емисије "Недељом поподне", наравно црно-бели телевизор али догађај који је мене тада врло импресионирао пошто у то време реткост је била видети Ф1 машине у покрету, нешто мало слика и текстова било је по штампи, куповао сам словеначко-српску "Ауто" ревију где бих после десетак дана имао комплетне резултате трка, звучи нестварно у доба данашњих телекомуникација. Трку је добио Лауда у Ферарију мада сам ја својски навијао за Фитипалдија у Мекларену који је завршио други. Те године (или следеће) сам имао прилику да на београдском сајму аутомобила додирнем тај Мекларен, можеш мислити среће. Тада сам имао дванаест година и Ф1 трке су ме држале још неко време, до краја седамдесетих, онда сам кренуо за неким другим интересовањима да бих опет почетком деведесетих се примио на трке. Ево за илустрацију једна слика са поменутог ГП-а:

и кратак Јутјуб, видећете и принцезу Грејс Кели, млађаног Ди Монтецемола, бесног Ханта...

I,ko je sad lud,najposle...?:roll:

FIA drops team orders ban from 2011
By Pablo Elizalde Friday, December 10th 2010, 15:00 GMT

The ban on team orders in Formula 1 will be dropped from next season, the FIA announced following its World Motor Sport Council meeting on Friday.

A number of changes were confirmed in the sporting regulations from 2011, and the governing body said the "article forbidding team orders (39.1) is deleted."

The FIA said, however, that there would still be a rule to allow it to punish teams if it considers they had brought the sport into disrepute with their actions.

"Teams will be reminded that any actions liable to bring the sport into disrepute are dealt with under Article 151c of the International Sporting Code and any other relevant provisions," it said.

A team orders row erupted following this year's German Grand Prix, where the Ferrari team asked Felipe Massa to give way to Fernando Alonso to win the race.

Ferrari was fined $100,000 for its actions, although no further punishment was imposed, with the FIA vowing to clarify team orders rules.

The FIA also said on Friday that all team radio communications will be made available to broadcasters from the 2012 season.

A,Webber nije budala,kad vozi bicikl,jer ce bolidi u buducnosti sve vise naginjati performansama bicikla(ili skutera u najboljem slucaju) :lol: :roll:

FIA approves radical rules shake-up
By Jonathan Noble Friday, December 10th 2010, 15:07 GMT

Formula 1 has agreed to a radical shake-up of rules over the next two years - with major car changes approved for next year and all new engine regulations given the green light for 2013.

Following a meeting of the FIA World Motor Sport Council in Monaco on Friday, the governing body confirmed that it would ratify amendments proposed to it by the F1 Commission, following discussion among teams.

The idea of a moveable rear wing for 2011, which will help overtaking, was approved - meaning that teams must now focus on getting the concept to work correctly prior to the start of the season.

The FIA has also tightened up the bodywork regulations in a bid to prevent a repeat of the controversy caused this summer by allegations that Red Bull Racing and Ferrari were illegally flexing their front wings.

The plan is for the rules relating to the 'reference plane' to become stricter, as well as there being better bodywork deflection tests at the front of this area of the car.

Longer term, the FIA has agreed that the current 2.4-litre V8 engines will be replaced with a new formula from 2013.

The new power units will be four cylinder 1.6-litre direct-injection engines. Although there will be a 12,000rpm limit and it is hoped fuel consumption will be cut by around 35%, the use of energy recovery systems should keep power at its current level.

For 2013, drivers will also be limited to just five engines per season - but that limit will be reduced to four for the following year.

As well as the car and engine changes, the FIA also confirmed revisions to driving and driver conduct, a limit on the width of the fast lane in the pits, plus the ability for the Race Director to shut the pit lane during a race for safety reasons. Drivers will also be instructed on circumstances when they can overtake the safety car.

Gearboxes will now have to be used for five consecutive races rather than four, while the intermediate tyre will be allowed back in F1 for 2011.

The FIA is expected to confirm the specific regulation changes over the next few days.

Najbolje je ono o smanjenju potrosnje goriva...dobor,majku mu,ne trose kao rakete. Ako u toku trke potrose oko 200 kg benzina,bice to usteta od 70 kg.Ne kazem da je to malo,ali...ma,sto se uopste naprezem....ionako ce budale da vrate pravila nazad za par godina(ocigledan primer su timske naredbe)....:roll:
Ziveo cirkus!

Poslednja izmena:
Onda moram da se naoružam maramicama i ovaj lallov post mi je natjerao suze ;)

Eh pa nece biti bas tako dirljivo... :)

Ja sam se oduvek interesovao za kola, trke... Ali nisam bas imao ko da me uputi, pa sam redovno poceo da gledam tek 94. godine kada je bio redovan prenos na tadasnjem 3K :)
Secam se, nisam znao ni kada je trka ni ko vozi, ni pravila nista, samo sam znao da nekad nedeljom u 14h bude nekad ne.
Ali do kraj sezone sam vec usao u fazon. Nekako u to vreme se vodila bitka Sumaher - Hil, i u tom duelu sam se odlucio da navijam za Sumahera. A od timova mi je naravno uvek bio favorit Ferari.

Secam se nekad mi je bio podvig da pre sledece sezone uopste samo nadjem kalendar trka, pa sam svaku belezio, pisao bodove, pozicije, imao neku svoju kao statistiku! ;) Nisam znao ni kako se koji vozac zove, samo su im pisala prezimena! Nije bilo ni kompa ni neta...

A ostalo je vec bliza istorija, kraj 90ih i pocetak 2000tih svi se vec secaju sta se desavalo, promena propisa, tranferi i ostalo.

A s obzirom da sam zaljubljenik u automobilizam i trke, u pocetku mi se F1 cinila kao logicno resenje sta cu da gledam, kao ono vrh automobilizma, sto mozda i jeste i nije... ;)

Eto to je moja prica.

Читам сад овa дешавања у вези Team Lotus-a и Lotus Renault-a, и смејем се, шта би друго :)
Најпре је су ови из Team Lotus-а (то су ови што смо их гледали ове сезоне) изјавили како ће следеће сезоне користити легендарну црно-златну комбинацију, али ови из Lotus Renault-a (то је бивши Reanult F1 Team, купио их Протон како би оном другом Лотусу ишао уз к...) су их предухитрили и већ офарбали болид у ту комбинациу :)
Што је занимљиво још увек се вуку по судовима (Протон и Фернандес) како би доказали да она друга страна нема права на коришћење имена Лотус...
Овде луд збуњеног

едит:
Ево како то изгледа:
282meki.jpg

Poslednja izmena:
A, da se ovaj tread zatvori i novi otvori u martu sledece godine ?

Ма биће још којекаквих дешавања, нова правила, припреме, има о чему да се жврља. Ево са трке шампиона, победнички тим:

michaelschumachersebasti-1.jpg

Овога пута је Михајло спасао ствар, у финалу његове две победе, Фетел ниједна.
П.С. А ово кешање у почасном кругу Фетела, Хорнер мора да је скакао у бесу пола метра од земље када је гледао...

Poslednja izmena:
Schumacher u cetvrtfinalu gubi od Vettela, a Vettel u polufinalu od Albuquerquea, u finalu Leob i Albuquerque
Filipe ALBUQUERQUE je ŠAMPION ŠAMPIONA nakon 2 pobede

Malac je otresao Fetela, a 2:1 protiv Loeba... Šamoion.. A švaba nigde ni jednog... Na predaji pehara 3 snimatelja i 8 devojaka - brukaa

roc%202010.jpg

Filipe Albuquerque je 25-godišnji relativno anonimni Portugalac koji je potukao najveće vozače sveta i priredio najveću senzaciju. U svojoj vozačkoj karijeri ima tek nekoliko bezuspešnih nastupa u GP2 seriji i niko se nije nadao da bi u Duesseldorfu mogao da parira velikanima. U finalnoj trci uspeo je da pobedi iskusnog Loeba u dve trke, nakon što je bio bolji od Sebastiana Vettela u polufinalu i Alvara Parentea u četvrtfinalu. Loeb je na putu do finala pobedio Toma Kristensena u četvrtfinalu i Andyja Priaulxa u polufinalu.

Oštrije kazne za prljavu vožnju

Svetska automobilska federacija (FIA) će za sledeću sezonu u Formuli 1 uvesti značajno veće kazne za vozače koji krše pravila.

Vladajuće telo Formule 1 je u petak objavilo niz novih pravila za naredni šampionat, a u ponedeljak su otkriveni još neki detalji.

Među novim pravilima nalazi se i ono za vozače koji blokiraju rivale na stazi ili ‘seku’ krivine ili šikane, što je u prethodnim sezonama rezultiralo samo simboličnim kaznama ili samo upozorenjem.

“Manevri koji se budu koristili da bi se ometali drugi vozači, među kojima je i promena pravca u pokušaju odbrane pozicije, namerno guranje rivala van staze ili još neka nenormalna promena kretanja, će biti najstrožije sankcionisani”, kaže se u pravilima, “Vozači moraju sve vreme da budu na stazi, kojoj potpadaju i bele linije koje je definišu, ali ne i ivičnjaci. Ako nijedan deo bolida nekog vozača ne bude u kontaktu sa stazom to će se smatrati da ju je napustio. Ako vozač izleti sa staze može da se vrati na nju, ali samo ukoliko je to bezbedno i nije dobio nikakvu prednost tim izletanjem”.

FIA je, takođe, pojasnila i pravila za vozače koji zaostaju jedan ili više krugova za vodećima, i po njima će oni morati da se sklone sa trkačke putanje što je pre moguće. Ukoliko vozač ne postupi tako i ignoriše plave zastavice pored staze naći će se pod istragom stjuarta, koji će odlučivati o kaznama. Po novim propisima, za sve nove oblike kršenja pravila vozači bi mogli da budu kažnjeni prolaskom kroz boks, zaustavljanjem deset sekundi u boksu, dodavanjem vremena, pomeranjem nekoliko mesta unazad na sledećoj trci, poništavanjem rezultata sa te trke, suspenzijom sa naredne trke ili uslovno.
jumping0047.gif

Pored pravila koja se tiču ponašanja vozača na stazi FIA je odlučila da uvede i novo pravilo za mehaničare i osoblje koje radi na bolidima. Tako članovi timova više neće biti u mogućnosti da u slučaju velikog kvara na nekom bolidu tokom cele noći pokušavaju da ustanove kvar. Mehaničarima će od sledeće sezone biti zabranjeno da rade na bolidima šest sati tokom noći koje prethode slobodnim treninzima u petak i subotu. U noći između četvrtka i petka garaže će morati da budu zatvorene od ponoći do šest časova, a dan kasnije od jedan čas do sedam. Ipak, svaki tim će tokom sezone, koja će sa 20 trka biti najduža u istoriji, imati pravo na četiri izuzetka.

Oštrije kazne za prljavu vožnju

Svetska automobilska federacija (FIA) će za sledeću sezonu u Formuli 1 uvesti značajno veće kazne za vozače koji krše pravila.

Vladajuće telo Formule 1 je u petak objavilo niz novih pravila za naredni šampionat, a u ponedeljak su otkriveni još neki detalji.

Među novim pravilima nalazi se i ono za vozače koji blokiraju rivale na stazi ili ‘seku’ krivine ili šikane, što je u prethodnim sezonama rezultiralo samo simboličnim kaznama ili samo upozorenjem.

“Manevri koji se budu koristili da bi se ometali drugi vozači, među kojima je i promena pravca u pokušaju odbrane pozicije, namerno guranje rivala van staze ili još neka nenormalna promena kretanja, će biti najstrožije sankcionisani”, kaže se u pravilima, “Vozači moraju sve vreme da budu na stazi, kojoj potpadaju i bele linije koje je definišu, ali ne i ivičnjaci. Ako nijedan deo bolida nekog vozača ne bude u kontaktu sa stazom to će se smatrati da ju je napustio. Ako vozač izleti sa staze može da se vrati na nju, ali samo ukoliko je to bezbedno i nije dobio nikakvu prednost tim izletanjem”.

FIA je, takođe, pojasnila i pravila za vozače koji zaostaju jedan ili više krugova za vodećima, i po njima će oni morati da se sklone sa trkačke putanje što je pre moguće. Ukoliko vozač ne postupi tako i ignoriše plave zastavice pored staze naći će se pod istragom stjuarta, koji će odlučivati o kaznama. Po novim propisima, za sve nove oblike kršenja pravila vozači bi mogli da budu kažnjeni prolaskom kroz boks, zaustavljanjem deset sekundi u boksu, dodavanjem vremena, pomeranjem nekoliko mesta unazad na sledećoj trci, poništavanjem rezultata sa te trke, suspenzijom sa naredne trke ili uslovno.
jumping0047.gif

Pored pravila koja se tiču ponašanja vozača na stazi FIA je odlučila da uvede i novo pravilo za mehaničare i osoblje koje radi na bolidima. Tako članovi timova više neće biti u mogućnosti da u slučaju velikog kvara na nekom bolidu tokom cele noći pokušavaju da ustanove kvar. Mehaničarima će od sledeće sezone biti zabranjeno da rade na bolidima šest sati tokom noći koje prethode slobodnim treninzima u petak i subotu. U noći između četvrtka i petka garaže će morati da budu zatvorene od ponoći do šest časova, a dan kasnije od jedan čas do sedam. Ipak, svaki tim će tokom sezone, koja će sa 20 trka biti najduža u istoriji, imati pravo na četiri izuzetka.

:eek:

MA pravila su do sada bila sasvim dovoljno stroga, samo se nisu primenjivala, ili su se primenjivala selektivno.... ;)

Ма биће још којекаквих дешавања, нова правила, припреме, има о чему да се жврља...

Naravno.
Ovoj nasoj vrsti zaludjenistva(da ne kazem ludila),mora se ostaviti izduvni ventil da se konstantno praznimo zimus.
Ne smem ni zamisliti sta bi bilo na prolece,kad bismo se okupiliovde,smoreni od cekanja i puni naboja....:tease:
Nikakva represija ne dolaziu obzir :rtfm: inaceee.....:tease: :lol:

Шта радити да вам девојка (у овом случју симпатична супруга) вришти у колима? Рикардо Патрезе (они који дуже прате формулу знају о коме је реч) са женом, један круг, Хонда Сивик у Херезу:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back