fizika

• Začetnik teme Začetnik teme fizikus
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ako posmatras velicinu koja osciluje, periodicna je u vremenu, onda je faza ugao koji je prebrisala ta velicina na trigonometrijskom krugu (kao rotiranje kazaljke na satu, faza je ugaono rastojanje od nekog referentnog nivoa, npr. 12h). Pomocu faze se opisuje ponasanje tacke koja osciluje u datom trenutku.

Ja studiram fiziku pa koristim knjigu Meksvelova elektrodinamika pa mi nesto nije jasno da li se kaze Maksvelova ili Meksvelova.
Uzgred za one koji ne znaju radi se o Dzemsu Klarku Maksvelu jednom od najznacajnijih fizicara iz doba klasicne fizike cije jednacine elektrodinamike imaju istu vrednost za klasicnu fiziku kao i Njutnove jednacine mehanike

Ako bi neko mogao da mi pomogne oko zadatka iz legendarne zbirke prof. Irodova

4.19 Tecnost zapremine 16 cm3 nalivena je u U cev cija povrsina ima poprecni presek S 0,5 cm2.Naci period malih oscilacija tecnostizanemarujuci njenu viskoznost.

:cry: :wink: :roll: :idea: :?: :!:

Za sve fizicare takmicare i one koji misle da bi eventualno mogli da mi pruze pravi odgovor...interesuje me, mislite li da je za uspesnu pripremu za takmicenje dovoljno obraditi zbirku Natase Calukovic za prirodno-matematicki smer i 3M za matematicku gimnaziju, ili postoji neka adekvatnija zbirka koju mi mozete preporuciti? :?: :!:
Unapred hvala.

Anonymous:
Za sve fizicare takmicare i one koji misle da bi eventualno mogli da mi pruze pravi odgovor...interesuje me, mislite li da je za uspesnu pripremu za takmicenje dovoljno obraditi zbirku Natase Calukovic za prirodno-matematicki smer i 3M za matematicku gimnaziju, ili postoji neka adekvatnija zbirka koju mi mozete preporuciti? :?: :!:
Unapred hvala.

Moze se reci ali ja preporucujem jos i Cvetkovicevu zbirku,Zbirku zadataka sa olimpijada ali zbog azurnosti nasih izdavaca u toj zbirci su zadaci samo do pre desetak godina,nadam se da ce uskoro izaci i zbirka sa takmicarskim zadacima za treci razred kao sto postoji za drugi a jedan deo skorijih zadataka naci ces na sajtu Dfs/a www.dfs.org.yu .Dosta dobrih zadataka naci ces i u zbirci Zadaci iz opste fizike od profesora Irodova.Jedan zadatak sa proslogodisnjeg saveznog ili republickog takmicenja je bio isti kao i u toj zbirci.naravno preporucujem jos i casopis mladi fizicar i ako mozes nabavi casopis Kvant.Ako ti skripi sa nekim zadatkom ili ti nesto nije jasno napisi rado cemo pomoci

Zanima me, sta je sa fizikom na ETFu (u smislu - koliko je interesantna,teska...ispiti...literatura i citljivost...potrebno predznanje..)? :?:
Da li mislite da oni koji jako vole ovu nauku mogu biti zadovoljni onim sto pruza ovaj fax? :?: :?

Ako oces fiziku idi na FIZIKU. Fizika na ETF-u nije nista. Sve ti zbiju u dva predmeta pa se slikaj. Ako te zanima elektronika onda svakako upisi ETF. Obavezno idi na specijalnu grupu iz fizike, grupa je manja 20-30 ljudi, asistent Stevica je genijalan i od njega svasta mozes nauciti ali ako bas volis fiziku mislim da te dva predmeta ne mogu nesto preterano zadovoljiti...

Anonymous:
Zanima me, sta je sa fizikom na ETFu (u smislu - koliko je interesantna,teska...ispiti...literatura i citljivost...potrebno predznanje..)? :?:
Da li mislite da oni koji jako vole ovu nauku mogu biti zadovoljni onim sto pruza ovaj fax? :?: :?

Predznanje ti je potrebno ali koliko ti je potrebno videces u zbirci ispitnih zadataka sa prijemnih ispita.Na ETF fizika nije mnogo teska ali ima veliki broj predmeta usko povezanih sa fizikom.Sto se tice fizickog fakulteta u Beogradu ja ti ga toplo preporucujem.Jeste tesko ali ako neko zaista voli fiziku moze mnooooogo toga da nauci (bogami i matematiku)od dobrih profesora i da upozna ljude istih interesovanja.Najbolji ti je smer teorijska i eksperimentalna fizika mada da se ja pitam dodao bi najmanje jedan predfmet koji ce izucavati samo asxtrofiziku.

Poslednjih godina nasi mladi fizicari olimpijci postizu slabije rezultate na olimpijadama od nekih zemalja koje ne bih da navodim.Iako su nasi takmicari na znatno visem nivou od najveceg dela Evrope itanje je sta je razlog da nasi mladi fizicari nisu u samom vrhu

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back