Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
rasa77:Zanimaju me knjige iz fizike cvrstog stanja al na srpskom.....ima li tako nesto?
Hiroheaton:Kako fizika stoji danas? Jel znaš nešto o nekim savremenim teorijama?
Pozdrav..
Hiroheaton:Zanima me koja je to konkretno teorija, šta opisuje?
Koja je oblast fizike danas vodeća?
I ako nije tajna da napišeš čime se ti baviš...
fizikus:PISITE SVE STO VAS ZANIMA O FIZICi,fizicarima,PROBLEMIMA,KNJIGAMA,SAJTOVIMA O FIZICI,STUDIJAMA..........
Tuzni_patak:Znači treba mi suštinsko objašnjenje koriolisove sile i primene u žiroskopu.
Ono što znam (pre je mislim da znam)je:
-Nastaje kao slaganje inercijalnih sila u sistemu rotacionog i translatornog kretanja.
Ono što bih da znam je..
-Da li su koriolisove sile uvek normalne na trans. putanju tela ili normalne na vektor položaja tela u sfernom koord. sistemu
-Da li deluju i kada telo miruje u odnosu na rotirajući sferni sistem...
-Kako funkcioniše žiroskop
-Da li suštinu koriolisove sile mogu da svedem na relativno sabiranje inercijalnih sila (i brzina) u različitim referentnim sistemima, tj. kao veštačku posledicu uzimanja rotirajućeg tela kao referentnog sistema u sistemu dva tela gde samo izdvojeni referentni sistem najčistije i najprostije sagledava sva dejstva....
(primer za loše biranje referentog sistema je i vitlanje kladiva u kosmosu, koliko mi vitlamo kladivo , toliko i ono nas vitla zbog sile akcije i reakcije iliti svi se vrtimo oko zajedničkog centra mase; u našem ref. sistemu bi imao neka odstupanja koja su posledica zajedničke rotacije oko ose centra mase i da li se takvo odstupanje ubraja u koriolisa ili u nekako drugačije nazvanu silu...)
Imao bih zakrivljenje putanje kapi znoja na čelu i to u smeru od ose centra mase...
Izgleda nestvarno ali pitanje jeHiroheaton:Kako fizika stoji danas? Jel znaš nešto o nekim savremenim teorijama?
Pozdrav..
fizikus:Iz naslova vidite sta hocu da vas pitam
Koji vam je (ili koji su vam) omiljeni fizicari i zasto
peran:hoce li neko da mi kaze sta je to faza u fizici (teoretski)