endonuclease
Ističe se
- Poruka
- 2.010
Tvoje sličice uvažavaju "širenje prostora", a ne razmicanje vasionskih objekata u prostoru kojem proizvoljno pripisuješ atribute - čas kontrakcije čas širenja - kako ti kad šta odgovara da bi spasio TR.
Je li? Eno pogledaj sličice opet, bez ikakvog širenja prostora. Recimo da je svaki pokret neka sila u prostoru. Zaključak i dalje važi.
I ovo nije potrebno za spasavanje TR. Ovo je potrebno za spasavanje celokupne fizike, koja inače kompletno pada u vodu (počevši sa zakonom očuvanja energije).
I nema čas kontrakcije čas širenja. Zaboga! Slike sam ti dao kao ilustraciju: šta bi smo videli ako se univerzum sada u ovom trenutku širi, a šta bi smo videli da se on sada u ovom trenutku sažima. Ono što vidimo kroz teleskope se uklapa u širenje, a nikako se ne uklapa u ono što bi smo trebali da vidimo u slučaju sažimanja.
Da li ja ovde govorim kineski, ili me namerno ne razumeš?
Da, ali ti nisi govorio o takvom kretanju u vasioni već o sažimanju prostora. Što ja da trčim prema zastavici kad će mesto gde se nalazi zastavica i mesto gde se nalazim ja početi da se približavaju (sažimaju). Kamen može po tvojoj teoriji jače da me zvekne, ali bar ne moram da trčim.
Ne moraš. Trčao ne trčao, kamen će ti reći da li se udaljavaš ili se približavaš zastavici.
Da ako se vasionski objekti međusobno ne kreću nego su jednostavno nošeni tim tvojim prostorom - odnosno kretanje vasionskih objekata na drugi način je beznačajno.
Ne. Bez obzira kako se kreću objekti, bez obzira da li se prostor širi ili sažima, ili ostaje apsolutno isti. Pomak ti govori da li se ti približavaš ili udaljavaš od tačke x.
Uzmimo onaj tvoj primer opet. Tvoj prijatelj ugasi svetlo u sobu, stavi zastavicu na mesto na kome se nalazi, i onda (on ima, valjda, uređaj za noćni vid) baci kamen na tebe. Taj tvoj prijatelj, nakon što baci kamen može da trči, može da stoji, može da sedne. Ti na osnovu kamena nemaš pojma šta se sa prijateljem desilo. Znači, njegovo kretanje može da bude veoma značajno, ili nepostojeće. Ti o tome ništa ne znaš.
Takođe, soba može da se rasteže, može da se skuplja. Ti možeš da trčiš, možeš da stojiš, možeš da sediš. Uopšte nije bitno.
Kada te kamen lupi, ti u tom trenutku znaš koja je tvoja brzina u odnosu na zastavicu. U tom trenutku, u toj sekundi - ne u trenutku kada je kamen bačen.
Isto tako, mi na osnovu crvenog pomaka znamo da se univerzum sada, ove sekunde, i dalje širi.
Što se tiče geometrije - potpuno si omanuo. Razmisli malo bolje i ispravi se, inače ću morati ja.
Uh, kakva pretnja.
Ok, evo da razmislimo, sa sve još jednom sličicom:
Na slici levo vidiš univerzum koji se širi onako kao što si ti opisao. Zemlja je označena zelenom tačkom i slovom Z, uzmimo na rastojanju od 8 nekih jedinica od centra. Dve jedince dalje od centra, po istoj liniji (znači deset jedinica od centra), je jedan objekt, označimo ga narandžastom tačkom i slovom A. Uzmemo liniju 45 stepeni dalje od centra, i tamo označimo na deset jedinica objekt B.
Dakle, CA = CB. Oba objekta se moraju kretati istim brzinama od centra.
Sad, pogledajmo na desno kako to izgleda iz perspektive Zemlje. Kada sa Zemlje gledamo ka tački B, ona se od nas kreće brzinom v. Kada gledamo ka tački A, ona se od nas kreće brzinom v[SUB]1[/SUB], dok se istovremeno kreće brzinom v[SUB]2[/SUB] pod pravim uglu na našu tačku gledišta. Ako izračunaš, videćeš da je v[SUB]1[/SUB] = 0.6 v.
Sad uzmi i izračunaj šta se događa sa tačkom D. Njena udaljenost (kako god birao stvari) mora biti manja od CZ, i značajno manja od CA. Da kažemo sedam jedinica (mrzi me da se podsećam trigonometrije) daleko od centra.
Ako uzmemo ravnomerno povećanje brzine od centra ka ivicama, v[SUB]D[/SUB] mora biti manje ili jednako 0.8 v. Ako je ubrzanje nelinearno, kao u eksplozijama, v[SUB]D[/SUB] će biti još značajno manje od toga.
Kolika je brzina D u odnosu na Zemlju? Mali deo v[SUB]D[/SUB], oko jedne trećine (opet, mrzi me da računam precizno, a ti možeš da proveriš pa da me...ispraviš). Dakle, brzina kojom se D udaljava od Z je oko 0.2 v.
Time imamo objekt A, koji se udaljava jednom brzinom, i objekt D, koji se udaljava drugom, iako su oba na istoj distanci od zemlje. Jedini objekti koji su iste distance od Zemlje i koji se udaljavaju istom brzinom su oni koji su udaljeni od zemlje isto koliko i centar eksplozije.
Eto, a sad ispravi greške.

Naravno da postoji
? Šta postoji? Tvoj odgovor na ovaj problem? Nisam video nikakve dokaze za postojanje tako nečeg.
To ne znam - nisam bio tamo u to vreme, a o singularitetu, prasku, stvaranju materije, prostora i vremena ni iz čega i iz jedne tačke pričaju ljudi koji su bili tamo i posle, reinkarnirani, došli kod nas.
Jeste, Galet. Isto kao što nam danas podatke o Andromedi donose ljudi koji su bili tamo i posle, reinkarnirani, došli kod nas.
Ili možda mi vidimo mikrotalasnu pozadinu, i njenu anizotropiju? Isto onoliko direktno koliko i Andromedu?
Ti modeli mogu se dobiti i bez TR,
Modeli koji se ne uklapaju u rezultate se mogu dobiti na različite načine. Ali ovde ne znam, tako da neću ni da pričam.
Pa onda to mirovanje nije uzajamno nego u odnosu na prostor.
...
Ali onda bar jedno telo ne miruje "u odnosu na tvoj prostor"
Upravo tako. Ako se ne krećeš kroz prostor, krećeš se usled širenja. Ako se ne krećeš usled širenja, krećeš se kroz prostor. I šta sada?
Ovo je fenomenalno "otkriće". Nema relativne brzine, ali ima promene rastojanja!!! Vama relativistima je sve dozvoljeno u izmišljanju i širenju religioznih nebuloza. Nema Boga ni logike, ali ima Ajnštajna koga ste prevazišli krpeći rupe u njegovoj teoriji zakrpama koje ni njemu nisu padale napamet.
? Opet, koji deo ovoga je nelogičan? Čak i ako je netačan, ovaj opis univerzuma je logički konzistentan.
A ovo, po hiljaditi put, nema nikakve veze sa krpljenjem Ajnštajnove teorije. prosto su u pitanju obzervacije za koje nema drugogo objašnjenja.
Ali na osnovu crvenog pomaka računa se i brzina i udaljenost.
Zaista? Ok, objasni mi sada lepo šta je paralaksa, i zašto nam ona ne daje udaljenost? Takođe mi objasni zašto se "standard candle" (ne znam reč na srpskom, ali radi se o objektima koji ispuštaju stabilnu količinu zračenja gde god da se nalaze, i otud se mogu koristiti za merenje daljine kroz merenje intenziteta) ne može koristiti, i zašto se on slučajno poklapa sa merenjima koja uzimaju u obzir širenje prostora? Isto pitanje onda za Ia supernove?Bilo bi lepo da pokažeš tu računicu na nekom konkretnom primeru, a ne da samo pričaš. Evo na primer: Ako se ti nalaziš na ogromnoj udaljenosti od naše galaksije i to tako da je Andromeda između t.j. bliže tebi. Budući da Andromeda ima crveni pomak zbog "širenja" prostora ali i zbog približavanja Mlečnoj stazi koja ima, recimo, crveni pomak samo zbog "širenja" prostora - može se desiti da je ukupan crveni pomak Andromede za tebe veći nego onaj koji ima Mlečna Staza pa možeš da zaključiš da je Andromeda dalje od tebe iako ustvari nije
Udaljenost Andromede mogu da izračunam kroz bilo koji način koji ne koristi pomak. Iz ljubičastog pomaka mogu da izračunam brzinu prema nama. A iz brzine širenja prostora, koju sam ustanovio poređenjem brzine udaljavanja objekata različitih distanci, mogu da izračunam koji je teorijski crveni pomak. Na osnovu toga, mogu da znam koja je realna brzina kretanja kroz prostor (tako što dodam brzinu crvenog na ljubičasti).

Najgori si đak od sve dece...