Fizička privlačnost

Mozda je ovo off topic ali jos malo o vaznosti spoljasnjeg izgleda.
Zbog posla morala sam da odradim dosta obuka izmedju ostalih i obuku za PR-a. Necu vas gnjaviti i prepricavati kako je tekla obuka, samo cu se zadrzati na jedan mali detalj koji je u vezi s ovom temom.

Na toj obuci koju je vodio profesionalni trener inace poznati novinar, imala sam za zadatak da sama sebi budem PR, tj da odrzim konferenciju na koju cu predstaviti svoj rad. Znaci malo izlaganje, pitanje od strane novinara i drugih ucesnika skupa, snimanje i kasnije pregledavanje snimnjenog materijala.
Moram napomentu da pre obuke nisam tacno znala sta ce se desavati, tako da sam otisla skroz ne pripremnjena. Bilo je leto. Nosila sam majcu bez jednog rukava, kosa mi je bila nesto bezveze skupjena, imala nesto malo sminke koja se u medjuvremenu rastekla, jaka boja laka na nogama i rukama...ukratko vise sam licila na nekog ko ispija pivo ispred birtije, nego na ozbiljnu osobu koja ima zajednici da kaze nesto jako vazno.

Pri plegedavanju snimnjenog materijala niti ja niti bilo ko iz grupe nije cuo sta to ja pricam. Moje reci su postale bez znacanja. Svi su komentarisali moj izgled. Prosto za ne poverovati. Ali to je to. Ni nakon drugog pregledavanja niko nije mogao da se seti sta sam ja rekla. Cak ni ja sama.
Ljudi su uspeli da cuju moj govor tek nakon sto smo pustili konverzaciju bez slike.

Ducic u svojoj knjizi "Blago cara Radovana" kaze da muskarci vole gledajuci, a zene slusajuci...

Nekako mi se cini da smo svi postali vizualisti. Sve vise gledamo i sve manje slusamo.

Pri plegedavanju snimnjenog materijala niti ja niti bilo ko iz grupe nije cuo sta to ja pricam. Moje reci su postale bez znacanja. Svi su komentarisali moj izgled.

Daću ti mali savet iz odnosa sa javnošću : Ako nekom pokušavaš da prodaš nešto (proizvod , priču , ideju ....) obuci se tako da izgledaš kao da pripadaš njihovoj grupi . Nekad ti ni to neće pomoći - na primer , sumnjam da će iko hteti od žene da kupu pneumatski čekić , ma koliko ona dobro izgledala . Nije svaka pažnja dobrodošla , ljudi su već navikli na to da im lepo lice i telo prodaje mačku u džaku .

Ima, svakako, ali to mi je na nivou osnovne škole, devojčice često biraju drugaricu po lepoti ili ružnoći:rumenko:, ima i toga. Kod odraslih to su pre titule, novčanici, poreklo tj. od koga bi čovek imao vajde :evil:. Ja bih stvarno bila zabrinuta za ovaj svet da je takav odabir medju odraslima prisutan u velikoj meri. Nekako treba da idemo na to da je fizički izgled prevazidjena stvar :think:.

:eek::think:

@Sibyla me je citirajući Duška Radovića podsetila da pitam, postoje li razlike kod muškaraca i žena u tome koliko cene fizičku privlačnost i da li im je ona podjednako važna onda kada biraju svog partnera?

Daću ti mali savet iz odnosa sa javnošću : Ako nekom pokušavaš da prodaš nešto (proizvod , priču , ideju ....) obuci se tako da izgledaš kao da pripadaš njihovoj grupi . Nekad ti ni to neće pomoći - na primer , sumnjam da će iko hteti od žene da kupu pneumatski čekić , ma koliko ona dobro izgledala . Nije svaka pažnja dobrodošla , ljudi su već navikli na to da im lepo lice i telo prodaje mačku u džaku .

Hvala na savetu.
Nisam ja u tim vodama.
Primerom sam htela samo da pokazem kako spoljasni izgled moze da obezvredi tvoju pricu...mada po nekad je i dobro da ljidi vise gledaju u tebe i komentarisu tvoj izgled nego sto slusaju sta ti pricas, posebno ako imas za reci nesto sto i nije tako lepo za cuti.

Pre neki dan sam, mislim, naišao na izvor površnosti kada sam saznao za sajt beautifulpeople.com koji funkcioniše tako što vi pošaljete svoju sliku, pa ako vas ostali članovi sajta ocene kao ružnog, letite sa sajta i nije vam dozvoljeno otvaranje profila. Koje motive prepoznajete kod ljudi da se učlane na ovaj sajt?

Ovo je dakle uopšteno, tema o fizičkoj privlačnosti i njenoj ulozi u socijalnoj interakciji.

Izvolite :)

..mora da je neki praktični psiholog otvorio taj sajt ... :lol:

..šta mislite da li je vlasnik ideje za taj sajt lijep ili ružan ... i da li je moralno zarađivati na ljudskoj gluposti .. i da li nemoralnost na taj način postaje dominantni način 'opstanka' ... te je isticanje svojih 'atributa' postalo važnije od 'dobre namjere' ...
odn. dobra namjera je (postala) kamen spoticanja ...

Ako postoji organizacija za super inteligentne ( Mensa ) ne vidim zasto ne bi postojala i za lepe, barem on-line. Lepi ljudi imaju mogucnost za vise partnera u zivotu, takodje cesto prolaze bolje na poslu...to je stvarnost. Ne treba biti neki moralista i sve to osudjivati kao povrsnost jer malo ko je imun na lepotu.

@Sibyla me je citirajući Duška Radovića podsetila da pitam, postoje li razlike kod muškaraca i žena u tome koliko cene fizičku privlačnost i da li im je ona podjednako važna onda kada biraju svog partnera?

Gledaju i zene izgled samo sto javno manje govore o tome jer bi visle naisle na osudu od muskaraca. Ali i one su pod uticajem evolucije...

Ako postoji organizacija za super inteligentne ( Mensa ) ne vidim zasto ne bi postojala i za lepe, barem on-line. Lepi ljudi imaju mogucnost za vise partnera u zivotu, takodje cesto prolaze bolje na poslu...to je stvarnost. Ne treba biti neki moralista i sve to osudjivati kao povrsnost jer malo ko je imun na lepotu.

Istina da je retko ko imun na lepotu, ali to ne znači da ne bi trebalo osuditi kada je lepota primarni kriterijum...kriterijum u bilo kom izboru: izboru partnera, izbor zaposlenog i unapređenog (za poslodavce), bebu kojoj ćemo posvetiti više nežnosti, brige, pažnje (babice i roditelji) itd. Postoji tu još jedan veliki problem: Ljudi iz mense su inteligentni, ali nam se zbog svoje inteligencije nikada neće učini lepšima od onoga što jesu. Sa druge strane, kod većine ljudi primećen je fenomen zvan stereotip o fizičkoj privlačnosti - koji označava tendenciju da se ljudima koji su ocenjeni kao fizički lepi, automatski pripišu i brojne socijalno poželjne osobine, kao i vera u to da oni žive ,,bolje'' i ,,srećnije'' živote. Da li je odnos između inteligencije i lepote onda ravnopravan? :)

Sa druge strane, kod većine ljudi primećen je fenomen zvan stereotip o fizičkoj privlačnosti - koji označava tendenciju da se ljudima koji su ocenjeni kao fizički lepi, automatski pripišu i brojne socijalno poželjne osobine, kao i vera u to da oni žive ,,bolje'' i ,,srećnije'' živote.

To se zove i halo efekat.

Pošto ljudi žive svoje živote na bazi uverenja a svako uverenje o sebi je prvobitno bilo uverenje nekog drugog o tebi, onda je zaključak da lepi ljudi stvarno žive 'bolje' i 'srećnije' živote (samoispunjujuće proročanstvo).

Da li je odnos između inteligencije i lepote onda ravnopravan?

Mislim da je ovo najviše zavisi od kulture, ali ne vidim ništa loše u favorizovanju fizičkog izgleda. Izgleda mi da oni koji to osuđuju indirektno pokušavaju da pokažu kako je inteligencija, za razliku od lepote, stvar slobodne volje, što ne može biti dalje od istine, priznali mi to ili ne.

Istina da je retko ko imun na lepotu, ali to ne znači da ne bi trebalo osuditi kada je lepota primarni kriterijum...kriterijum u bilo kom izboru: izboru partnera, izbor zaposlenog i unapređenog (za poslodavce), bebu kojoj ćemo posvetiti više nežnosti, brige, pažnje (babice i roditelji) itd. Postoji tu još jedan veliki problem: Ljudi iz mense su inteligentni, ali nam se zbog svoje inteligencije nikada neće učini lepšima od onoga što jesu. Sa druge strane, kod većine ljudi primećen je fenomen zvan stereotip o fizičkoj privlačnosti - koji označava tendenciju da se ljudima koji su ocenjeni kao fizički lepi, automatski pripišu i brojne socijalno poželjne osobine, kao i vera u to da oni žive ,,bolje'' i ,,srećnije'' živote. Da li je odnos između inteligencije i lepote onda ravnopravan? :)

Inteligencija i lepota su neravnopravni borci, bar ne jos uvek.
Lepota potpomognuta medijima ima mnogo vise sanse za pobedu, nego pamet/inteligencija.

Vest da Ceca izgeda 10 godina mladje nakon sto se potvrgla najnovijem metodama podmladjivanja dostupni u Srbiji, je bila tema #1 i to nekoliko dana.
Koliko vas je procitalo natpis da su naucnici na nekom univerzitetu otkrili da se putem slabih i tacno lociranih elektrosokova moze podobriti necu reci IQ, ali recimo sposbnost resavanja matematickih zadataka?

Pogleadjte film Zverski (Beasty).
Kad se momak pretvori u zvera cak se i njegov otac otkazuje od njega. Nalazi mu slepu osobu da mu pravi drustvo i da ga poducava...

Ako zelimo promene, onda moramo malo vise promovisati pametne ljude. Oni moraju da imaju ime i prezime, da se zna sta su uradili, koja su njihova postignuca,
kolika im je plata, koje su fakultete zavrsili... jednostavno moramo od njih napraviti moderne heroje s kojim cemo se identifikovati.
Do tad .... skupjajte pare za plasticne operacije, licnih trenera i stilista ... naravno ako niste prirodno lepi

Poslednja izmena:
..mora da je neki praktični psiholog otvorio taj sajt ... :lol:

..šta mislite da li je vlasnik ideje za taj sajt lijep ili ružan ... i da li je moralno zarađivati na ljudskoj gluposti .. i da li nemoralnost na taj način postaje dominantni način 'opstanka' ... te je isticanje svojih 'atributa' postalo važnije od 'dobre namjere' ...
odn. dobra namjera je (postala) kamen spoticanja ...

Taj sajt je otvorio neko ko ima kliker...
Postoji stotinu besplatnih sajtova te vrste, pa kako onda zaraditi na nekom takvom sajtu?
Čovjek (ili više njih) su očigledno došli do rješenja...
Sada oni imaju blizu milon članova širom svijeta nek je članarina samo 10$...
Koliko ih je koštalo da ga naprave i promovišu (mi to sad upravo za njih radimo!)?
Sve u svemu sa ulogom od para k zarada par mil.
Nije loše zar ne!?
:eek::worth:

A dali je "lijepima" život baš med i mlijeko?
Ljepota je stvar s kojom se rodiš a ti je možeš samo održavati. Znači ti tu i nemaš nekih zasluga. Već dok smo tinejdžeri ljepota se počne smatrati uspijehom, a uspješnim ljudima, oni koji to nisu, se dive otvoreno ali iza leđe se mole bogu da "slome nogu" i najviše ih raduje njihova nesreća. To se nastavlja kroz čitav život: sabotaža i zavist od istog spola na sve strane ("prijatelji", kolege, komšije...)
Evo nek one koje dobro izgledaju kažu koliko imaju prijateljica - uglavnom će odgovor biti jedna a i to je zato što je kriterijum spušten do poda!
S druge strane na inteligenciju malo ko je ljubomoran, zato što sama po sebi ne znači uspijeh, a generalno rijetko kad i dovodi do uspijeha (bogatstva i slave).

Osudu zbog čega i kako ti vidiš uticaj evolucije na opažanje fizičke privlačnosti?
Zato sto se nekako od muskaraca ocekuje da gledaju zenske atribute i komentarisu dok kad to cini zena za muske posmatraju je kao povrsnu ili kao drolju. Tokom evolucije su isplivale fizicke karakteristike koje se smatraju pozeljnim, recimo zenke dobra fizicka gradja muskarca asocira na zdravo potomstvo i samim tim oni su pozeljnija "roba".

A dali je "lijepima" život baš med i mlijeko?
Ljepota je stvar s kojom se rodiš a ti je možeš samo održavati. Znači ti tu i nemaš nekih zasluga. Već dok smo tinejdžeri ljepota se počne smatrati uspijehom, a uspješnim ljudima, oni koji to nisu, se dive otvoreno ali iza leđe se mole bogu da "slome nogu" i najviše ih raduje njihova nesreća. To se nastavlja kroz čitav život: sabotaža i zavist od istog spola na sve strane ("prijatelji", kolege, komšije...)
Evo nek one koje dobro izgledaju kažu koliko imaju prijateljica - uglavnom će odgovor biti jedna a i to je zato što je kriterijum spušten do poda!
S druge strane na inteligenciju malo ko je ljubomoran, zato što sama po sebi ne znači uspijeh, a generalno rijetko kad i dovodi do uspijeha (bogatstva i slave).

Nađe šerpa poklopac što bi rekao naš narod. :) Dakle, vrlo često se i prijatelji biraju na osnovu fizičkog izgleda i u odnosu na stepen u kojem smo mi fizički privlačni. Ali ponekad ima istine i u tome što govoriš. A na inteligenciju niko nije ljubomoran ne zato što ona sama po sebi ne znači uspeh, nego zato što niko ne želi da prizna da je ima manje u odnosu na druge.

Zato sto se nekako od muskaraca ocekuje da gledaju zenske atribute i komentarisu dok kad to cini zena za muske posmatraju je kao povrsnu ili kao drolju. Tokom evolucije su isplivale fizicke karakteristike koje se smatraju pozeljnim, recimo zenke dobra fizicka gradja muskarca asocira na zdravo potomstvo i samim tim oni su pozeljnija "roba".

Koliko sam ja razumeo čitajući evolucionu psihologiju, kada muškarac bira ženu, on fizičku lepotu doživljava kao signal dobrog zdravlja, dobrih reproduktivnih sposobnosti. Ženama fizički izgled muškarca nije mnogo bitan, njima je važan muškarac koji je dominantan, jak (ne samo u fizičkom smislu), bogat resursima jer je to signal adekvatnih mogućnosti da se porod očuva. Moguće da sam te pogrešno razumeo pa da ti implliciraš da se tokom evolucije i to promenilo, pa da i žene gledaju fizički izgled što je već...diskutabilno.

motivi hranjenja sujete
na šta se životi bar 50% ljudi i svode
svako se najviše pali na sliku o samom sebi

meni je samo čudno što četo
fizička privlačnost se veziuje sa naekim komercijalnim idealma
pa se pitam - kako bi ti ljudi znali ko im se sviđa
da nema časopisa, tv-a, reklama isl

Koliko sam ja razumeo čitajući evolucionu psihologiju, kada muškarac bira ženu, on fizičku lepotu doživljava kao signal dobrog zdravlja, dobrih reproduktivnih sposobnosti. Ženama fizički izgled muškarca nije mnogo bitan, njima je važan muškarac koji je dominantan, jak (ne samo u fizičkom smislu), bogat resursima jer je to signal adekvatnih mogućnosti da se porod očuva. Moguće da sam te pogrešno razumeo pa da ti implliciraš da se tokom evolucije i to promenilo, pa da i žene gledaju fizički izgled što je već...diskutabilno.

Tacno je i ovo sto ti tvrdis i ovo sto ja pisem...gledaju sve to. Ako nemas pare i slicne "resurse" dobar fizicki izgled i fizicka snaga mogu biti presudni.

Tehničar, a!?:p

Nađe šerpa poklopac što bi rekao naš narod. :) Dakle, vrlo često se i prijatelji biraju na osnovu fizičkog izgleda i u odnosu na stepen u kojem smo mi fizički privlačni. Ali ponekad ima istine i u tome što govoriš. A na inteligenciju niko nije ljubomoran ne zato što ona sama po sebi ne znači uspeh, nego zato što niko ne želi da prizna da je ima manje u odnosu na druge.

Upravo zato što inteligencija ne znači uspjeh, uspješni ljudi (pogotovo kod nas) uglavnom nisu pretjerano inteligentni. A ako uradiš test znaš koliko si inteligentan. Pa onda saznaš rezultate drugih ljudi, veći IQ = inteligentniji, manji IQ = manje inteligentan i nije neka viša matematika!?

Upravo zato što inteligencija ne znači uspjeh, uspješni ljudi (pogotovo kod nas) uglavnom nisu pretjerano inteligentni. A ako uradiš test znaš koliko si inteligentan. Pa onda saznaš rezultate drugih ljudi, veći IQ = inteligentniji, manji IQ = manje inteligentan i nije neka viša matematika!?

Zavisi u kojoj oblasti. Ne verujem da je na Zapadu neka pop zvezda mnogo inteligentna ( recimo Britni Spirs ), a njih smatraju za uspešne takođe.

slažem se sa ovim. čini mi se dobrom delu muškaraca prvo zapadnu za oko ženske gradjene ko kifla, prelivaju se od sala,
ali bitno da su se utegle u neko šljašteće 'aljinče, da su sise na izvolte, noge gole, a to što su one jedva po 1,5m visoke
i sa balvanima od nogu (poneke i sa facom koja odaje retardiranost) to je drugo...nego sva sreća ni ti muškarci nisu ništa bolji,
niti za bolje pa je ipak ravnoteža uspostavljena :)

Saint kaze podsvesno:

Veoma sam mrsava, izrazito visoka pa mi obline ne dolaze do izrazaja, imam normalne grudi a ne vece koje izazivaju paznju, imam veoma mrsave noge ponekad pomislim da su kao muske, ali bar sam pametna i IQ mi je 300 ...... Ja mogu da biram kog momka hocu ali nisu ti za mene jer nisu na mom nivou.....Ali bih ubila da se bar jedan takav nalozi na mene a ne na ove gore opisane

:mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen:

:p:p:p

Back