Nema univerzalnog odgovora, zavisi šta upoređujemo. Filozofija postavlja bolja pitanja, nauka daje bolje odgovore.
Sad će Ozi opet ponoviti priču kako filozofija ima apodiktičkih istina, sviđalo se to meni ili ne. Ne, nema ih ni nauka ni filozofija. Fora je što čovek shvata svet kroz prizmu razuma. Taj um je vrlo sličan kompjuterskom, nešto kreativniji, ali ipak funkcioniše po zacrtanim algoritmima. Indukcija, dedukcija, analogija- gomila logičkih šablona kojim dokazujemo sve i svašta. Ozi, da li si nekad razmišljao o tome da se svi tvoji dokazi baziraju na VERI U RAZUM? I nauka sadrži takvu vrstu vere, ali potpuno pouzdanih znanja nema ni u filozofiji, ni bilo gde. Tu se skepticima ne može prigovoriti.
Da, nauka se bavi pitanjem "kako?" i na njega daje prilično dobre odgovore. Filozofija postavlja fundamentalnije pitanje ("zašto?") ali daje toliko (često uzajmno protivrečnih) odgovora da se tu gubi sistematičnost (usaglašenost, koherencija) koju nauka ima. Ti se doduše držiš isključivo idealizma, ali "zvanična" filozofija obično nudi gomilu objašnjenja, pa bi nekom studentu bila ponuđena gomila materijala- pa biraj šta ti se svidi.

U nauci se tačno zna šta je recimo impuls, dok ćeš oko same definicije života ili istine moći da raspravljaš satima i da daješ gomilu svojih interpretacija. Mogu se i fizički fenomeni često objasniti na više načina, a definicije podešavati kako poželimo, ali zato postoje konvencije kojim se stvara usaglašenost, filozofija ih ima, mada manje, ali barata i terminima kojima je teško dati toliko precizna određenja. I što se kauzalnosti tiče, to je širok pojam, Aristotel je razlikovao četiri vrste kauzalnosti (od kojih se trenutno značaj pridaje samo jednoj

), a finalna kauzalnost koju ti pokušvaš da provučeš sa pitanjem svrhe je sa razlogom otpala prva.
Što se induktivizma tiče, istina je, nauka obiluje od indukcije. I bilo je pokušaja među filozofima da se ta činjenica opravda. Džon Stjuart Mil je smatrao da se princip indukcije može opravdati inudktivno- što je doduše kružno objašnjenje. Dedukcijom se on ne može dokazati. Bilo je pokušaja da se indukcionizam opravda verovatnoćom- ne možemo govoriti o potpunoj tačnosti zaključaka, ali možemo neke od njih smatrati verovatnim. Takav koncept je i meni blizak, mada ja naginjem Hjumovom induktivistčkom objašnjenju- konceptu uniformnosti prirode.