Filozofsko pitanje dana..

• Začetnik teme Začetnik teme Gerda
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Meni je jako cudno sto ljudi ne vide koliko neke stvari uopste nemaju smisla
i da smo mi sami oni koji daju smisao (svrhu) necemu..
,,,da , "ljudi ne vide" ali s druge strane sve ima svoj smisao , sve je tako uređeno da funkcioniše sasvim prirodno,,,
,,,mi ne dajemo smisao , samo smo okupirali tu povlasticu , smisao daje ono što je sve oko nas , a to mi samo i sami oblikujemo te svrhe u svoje svrhe,,,,

Ха...Далеко смо гори по неке Метрономе ми преживели бивши поседници и тзв. салеж ...

Нека нас опљачкају 2. и 3. пут. И све је то је добро за Устанак против Дахија. Другачије се ред и поредак не може успоставити, јер многима страх управља (тиранија влада страхом и обрнуто страх влада тиранијом). Види се ко је узгајан страхом да лежи на руди (структури), а ко не !

Како да ти објасним, слободан и суверен човек је васпитан као хомополитикус, без обзира на струку.

Свакодневна борба за слободу и суверенитет је генерацијска култура! Култура је приватно власништво, јер динамична култура није и никада неће бити у музејима. Линијом мањег отпора су они некултурни којима је лакше због лењости да леже на руди, јер ће бити плаћени. Плата без етике је за корпоративне и постмодерне робове.
Pita sin oca " da li je covek nastao od majmuna?"
otac mu odgovori: " ti verovatno jesi, ali ja sigurno nisam."

Elem, ima jos uvek ljudi koji moraju da love iz sporta, a i da mogu legalno da gomilaju oruzje...da bi sebe zvali "sposobnima da zastite porodicu" medjutim svest srednjeg veka je otputovala daleko od njih.
( A meni niko ne veruje da ste bili spremini na bratoubilacki rat i srecom ima dovoljno pametnih da vas ustroje i usmere i odrze zakone i drzavu, a puste vas da menjate imena ulicama. )

Novo pitanje..

Sta bi se desilo sa ovim i ovakvim svetom da ne postoji nijedan zakon?
Nista ozbiljno problematicno, zakoni vec ne postoje jer je "politicka volja" preuzela sve na svoja pleca.
Ovi sto misle da bi nastao haos prvi bi se posakrivali i slusali komandu iz telefona. Naravno da bi bilo i onih koji bi se potrudili da iz takvog stanja izvuku korist, ali bi se organizovali i oni slabi pod okriljem jacih i svoju empatiju rasirili, pa bi taj haos prakticno presao u utopijsku anarhiju....koja bi zadrzala trenutni status jer oni koji imaju toliko da ih vredi pljackati imaju vec svoju vojsku i razradjen sistem zastite ostalih 90% prosto stite ono sto i sada stite, pa jedino mogu da se udruzuju zbog fizicke sigurnosti.

Znaci, stvarao bi zakone ispocetka s tom razlikom sto bi sad to bili "tvoji" zakoni a ne "moji"? :lol:

Не разумеш, као ни метроном иако (папагајски зна теорију/идеју Природног закона).
Нема ту ни "твојих" али ни "мојих" закона.... :lol:

Закони су онтолошки или антионтолошки, или смо у процесу кодификације или декодификације.

Проучи шта значи кодификација у историјско правној традицији - (аутор: Проф.др. Сима Аврамов) ;)
Meni je jako cudno sto ljudi ne vide koliko neke stvari uopste nemaju smisla
i da smo mi sami oni koji daju smisao (svrhu) necemu..

z:mrgreen:

То ти каже и Проф.др.Лазар Вркатић, да се вратиш у природно стање Човека - књига се зове Филозофија права има и Онтологија права

Poslednja izmena:
Nista ozbiljno problematicno, zakoni vec ne postoje jer je "politicka volja" preuzela sve na svoja pleca.
Ovi sto misle da bi nastao haos prvi bi se posakrivali i slusali komandu iz telefona. Naravno da bi bilo i onih koji bi se potrudili da iz takvog stanja izvuku korist, ali bi se organizovali i oni slabi pod okriljem jacih i svoju empatiju rasirili, pa bi taj haos prakticno presao u utopijsku anarhiju....koja bi zadrzala trenutni status jer oni koji imaju toliko da ih vredi pljackati imaju vec svoju vojsku i razradjen sistem zastite ostalih 90% prosto stite ono sto i sada stite, pa jedino mogu da se udruzuju zbog fizicke sigurnosti.

И ти поново на полагање : Правна традиција и историјска јуриспруденција...:zimag:

Овде све нека деришта бољшевизма и понављачи ! ... :lol:

Poslednja izmena:
Pita sin oca " da li je covek nastao od majmuna?"
otac mu odgovori: " ti verovatno jesi, ali ja sigurno nisam."

Elem, ima jos uvek ljudi koji moraju da love iz sporta, a i da mogu legalno da gomilaju oruzje...da bi sebe zvali "sposobnima da zastite porodicu" medjutim svest srednjeg veka je otputovala daleko od njih.
( A meni niko ne veruje da ste bili spremini na bratoubilacki rat i srecom ima dovoljno pametnih da vas ustroje i usmere i odrze zakone i drzavu, a puste vas da menjate imena ulicama. )

Не постоји свест средњег, античког, модерног или постмодерног света.
Постоји таква друштвено-политичка структура.

- -
Важнија је ваша спремност да сте нас 60,000 стрељали, а оне које сте промашили њих 300,000 је побегло за неколико година. Ах, па да, подизали сте свест стрељањима ! ... :zcool:

Чија је, ако није то само ваша "способност".?

Толико сте способни да од 1945.г. као деришта бољшевизма још увек не знате да направите Републику у основним начелима - чему служи то ваше право ? Да ли сте се као деришта икада упитали ?
Запитајте се на шта све ово личи и како ћете да завршите са свим овим Диктатурама, Деспотијама и Тиранијама.

Не разумеш, као ни метроном иако (папагајски зна теорију/идеју Природног закона).
Нема ту ни "твојих" али ни "мојих" закона.... :lol:

Закони су онтолошки или антионтолошки, или смо у процесу кодификације или декодификације.

Проучи шта значи кодификација у историјско правној традицији - (аутор: Проф.др. Сима Аврамов) ;)

z:mrgreen:

То ти каже и Проф.др.Лазар Вркатић, да се вратиш у природно стање Човека - књига се зове Филозофија права има и Онтологија права

...misljenja sam da dekodifikacija gradjanskih prava u srbiji moze pozitivno da utice na razvoj pravne nauke i kulture...z:p

da li je slobodna volja stvarna ili samo iluzija?
Slusala sam Sema Harisa na ovu temu i prilično se zainteresovala za istu...
neko? nesto?

Slobodna volja po mom misljenju jeste iluzija jer prakticno je nemoguce da imamo kontrolu nad zivotom.
Najjednostavnije objasnjeno je recimo -gladan si.
Moras dakle da ustanes i jedes jer ces u suprotnom umreti od gladi.
Da imas izbor i da mozes da odlucis da ne jedes i da takva odluka ne vodi u smrt, moglo bi da se kaze
da slobodna volja postoji...
To je stav i onih koji se bave neuropsihologijom ali filozofi se ne slazu sa tim nikako, da se zna...:lol:

da li je slobodna volja stvarna ili samo iluzija?
Slusala sam Sema Harisa na ovu temu i prilično se zainteresovala za istu...
neko? nesto?

Потпуно слободна није, али не значи ни да мора да је контролисана. Разни су утицаји који нас усмеравају, некад смо свесни а углавном несвесни тих утицаја. Када смо несвесни верујемо да је наш избор искључиво наша слободна воља. А није.

А можеш ли да појмиш неки избор, одлуку или поступак у коме те баш ништа не ограничава? Просто не постоји.

Slobodna volja po mom misljenju jeste iluzija jer prakticno je nemoguce da imamo kontrolu nad zivotom.
Da imas izbor i da mozes da odlucis da ne jedes i da takva odluka ne vodi u smrt, moglo bi da se kaze
To je stav i onih koji se bave neuropsihologijom ali filozofi se ne slazu sa tim nikako, da se zna...:lol:
Pa da. Vuk je gladan - zakolje ovcu, čovjek je gladan - zakolje susjeda.
Ima li ìšta logičnije na ovome svitu ?

Znaci sloboda nije slobodna.....

Rekao bih da je sloboda individualna kategorija koja se krece u domenu uzrocnoposledicnih veza ili van njih. Za mnoge je sloboda ogranicena licnim, socijalnim ili fizickim uslovima, ali pojam slobode se proteze van ovog domena do potpunog oslobodjenja. Prosto covek je kreator svoje slobode.

Не постоји свест средњег, античког, модерног или постмодерног света.
Постоји таква друштвено-политичка структура.

- -
Важнија је ваша спремност да сте нас 60,000 стрељали, а оне које сте промашили њих 300,000 је побегло за неколико година. Ах, па да, подизали сте свест стрељањима ! ... :zcool:

Чија је, ако није то само ваша "способност".?

Толико сте способни да од 1945.г. као деришта бољшевизма још увек не знате да направите Републику у основним начелима - чему служи то ваше право ? Да ли сте се као деришта икада упитали ?
Запитајте се на шта све ово личи и како ћете да завршите са свим овим Диктатурама, Деспотијама и Тиранијама.
,,,i gde vidiš rešenje tvojih dilema i zabluda,,,
,,,ili da streljanje ponoviš ti,,,

,,,slobodna volja ipak nije iluzija , jer i odabir smrti je čin slobodne volje ,,,

Back