Филолошки факултет

• Začetnik teme Začetnik teme mixy
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Шта студирате?

• неолатинске језике и књижевности

• германске језике и књижевности

• словенске језике и књижевности

• општу књижевност са теоријом књижевности

• оријенталну филологију и књижевности

• општу лингвистику

• библиотекарство и информатику

• неохеленистику или хунгарологију или албанологију

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Da li mozda neko ovde studira na Filoloskom odsek za skandinavistiku?
Razmisljam se da upisem norveski(mada i ostali jezici iz ove grupe dolaze u obzir),pa bih volela da mi neko kaze nesto vise o tome,koliko je tesko,prednosti,nedostatke,itd...Cula sam da je za upis ovog smera neophodno dobro znanje engleskog jer je i nastava na engleskom,je l' to istina?Hvala unapred

Nije nastava na engleskom ali deo literature jeste. Drugi deo je na svim skandinavskim jezicima, nezavisno od toga koji uzmeš za prvi.

Grupa za skandinavistiku je definitivno jedna od najboljih grupa na fakultetu, po organizovanosti, predavačima, izlaženju u susret studentima, tempu rada.... prosto, sve najbolje :)

Ako mene pitas, da, pocela sam da se spremam.
Ja imam neke testove, drugarica mi jedna dala, imaju testovi od 1995. do 2007. Ne znam, meni su dosta literature dali profesori engleskog, mozda da pitas njih ili da pogledas na fakultetu ili opet, da pitas nekoga ko je vec to upisao, stvarno ne znam..

Pozdrav! :)

Zavrsavam cetvrtu godinu Gimnazije i planiram da upisem arapski jezik i knjizevnost. Znam da se za poene iz skole sabiraju proseci na kraju godina i ocene od znacaja. E sad, zanima me da li ocene od znacaja moraju da mi se racunaju iz predmeta koji polazem za prijemni (engleski), ili mogu da navedem ocene iz francuskog koji ucim kao drugi strani jezik. Vise bi mi odgovarala ova druga opcija jer su mi ocene bolje, pa bih bila zahvalana ako bi neko mogao da mi odgovori :)

Molim vas za pomoc,zavrsila sam osnovne akademske studije iz engleskog jezika i knjiz. u NK. Zna li neko da mi kaze adresu na kojoj mogu da se obavestim o dodatnim informacijama vezanim za nastavak studija ovde u BG,ili ako je i sam upucen i zna dosta o toj temi (znam da dipl mora prvo da se nostrifikuje)

Cao..nova sam ovde, pa ako pogresim sta, ne zamerite :)
Zelela bih da upisem Francuski jezik i knjizevnost na FF u BG, pa pocela sam uciti samo francuski a za prijemni je i test iz srpskog..pojma nemam sta da ucim iz srpskog..Je l' ima neko ko je upisao prosle god. pa da mi kaze kako izgledaju ta dva testa (iz franc. i srp.), sta najvise da ucim i tako to..? S tim da sam uslovljena od strane mame da mooram upasti na budzet..pa hoce li to biti tesko za izvesti? :)
Hvala unapred..
E da, mislila sam predati i u NS ako ne upadnem na budzet u BG, da idem tamo..pa mi i za NS trebaju slicne informacije :)..(na netu ne pise cak ni kad je prijemni u NS :/ )

Ja nisam polagala srpski pa ne mogu tačno da ti kažem, ali znam da nema književnosti i da su mahom tipski zadaci, lakši nego na takmičenju. U skriptarnici filološkog mogu da se kupe testovi od prošlih godina. Spremaj žutu gramatiku (Stanojčić, Popović, Gramatika srpskog jezika za učenike srednjih škola).

Mislim da postoji i knjižica u kojoj su neki prošli testovi iz engleskog, ruskog, nemačkog, francuskog, italijanskog i španskog. Učlani se na forum filološkog pa pitaj, a i postoji jedna ogromna tema baš u vezi s prijemnim ispitima.

Ogroman deo stvari je poznat od ranije!

Pravopis, padeži, glagolski oblici, sintaksičke funkcije... eventualno neke sintaksičke particije poput atributiva, apozitiva, aktuelnog kvalifikativa, jesu novost, pošto se po programu rade u srednjoj školi a malo koja srednja u Srbiji ima časove gramatike, izuzimajući filološke gimnazije. Ali, one stvari koje nisu novost - mislim da ih je malo ko zaboravio od osmog razreda.

Back