Филолошки факултет

• Začetnik teme Začetnik teme mixy
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Шта студирате?

• неолатинске језике и књижевности

• германске језике и књижевности

• словенске језике и књижевности

• општу књижевност са теоријом књижевности

• оријенталну филологију и књижевности

• општу лингвистику

• библиотекарство и информатику

• неохеленистику или хунгарологију или албанологију

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Poštovane kolege! Konichiva! ;-)

Upisao sam se ove godine na japanski jezik, pa ako neko na ovom forumu zna bilo šta o ovoj katedri (npr. potrebni udžbenici, profesori, gereralni utisci), molim vas da mi da neke smernice!

Gambate kudosai (ili tako nešto)! Sve najbolje i hvala unapred!

I ja se raspitujem za japanski, zapravo dvoumim da li da ga upisem naredne godine. Cula sam samo ono sto smo Mixy i ja spominjali za tu katedru. Ali necu da te ohrabrujem kao ni sebe, jer mi se jako dopada jezik. Sto se knjiga tice, ima nekog spiska na sajtu filoloskog fakulteta, katedra japanski. To je sve sto znam.
Nego kako si prosao na prijemnom? Neki utisci?
Pozdrav

mixy:
Већ сам говорио на тему припрема за испит...
Енглески би требало боље да познајеш јер тест није примерен неком општем знању ученика средњих школа, па чак и гимназије... Друга је ствар ако си у Филолошкој;) Српски? требало би обратити пажњу на тестове, дакле, примењена граматика - то се тражи;)

Поздрав и срећно.

znaci bice puno da se radi.... :(
bas se plasim prijemnog :(
ali hvala u svakom slucaju

zmajcheee:
I ja se raspitujem za japanski, zapravo dvoumim da li da ga upisem naredne godine. Cula sam samo ono sto smo Mixy i ja spominjali za tu katedru. Ali necu da te ohrabrujem kao ni sebe, jer mi se jako dopada jezik. Sto se knjiga tice, ima nekog spiska na sajtu filoloskog fakulteta, katedra japanski. To je sve sto znam.
Nego kako si prosao na prijemnom? Neki utisci?
Pozdrav

Draga zmajcheee

He, he...prijemni je glas iz pećine: ne možeš da vidiš ko ga stvara, ali od TEBE zavisi da li će unutra biti zmaj ili miš sa megafonom!
Ja sam se spremao samo tri nedelje, a imao sam ukupno 92 boda (treći na budžetu), 40 iz gimnazije, 37 iz engleskog i 15 iz srpskog. Bio sam u velikom bedaku zato što sam mislio da sam ga loše uradio, ali...znaš već :grin:

Internet sajt fil. fakulteta je nedostupan! Trinidad i Tobago verovatno ima razvijeniju internet mrežu od naše! Anyway, hvala puno na odgovoru!

P.S. Da li si ti već na nekom jeziku ili si u gimnaziji?

Jovcica:
Auu, izgleda da sam ja slucajno kliknula na neko 'make my posts invisible to other people' dugme... ili mozda gresim? ;)

Izvini, nešto si rekla? Ponovi, ne čujem te! Halo, ima li koga?

Verovatno je to bio samo nalet vetra... ;)

Šalim se, kako ignorisati devojku sa tako lepim osmehom! (Use the charms, Spoon! Use the charms!)

Anyway, Japan i japanska kultura su me oduvek privlačili, od japanskih crtanih filmova dok sam bio dete, pa sve do japanske filozofije, istorije i principa njihovih borilačkih veština! Sa druge strane, ove stvari interesuju mnoge, pa na kraju završe na pravu ili ekonomiji. Ono što me je zaista nagnalo da se upišem na japanski je činjenica da sam ovog marta BIO U JAPANU!

Umesto da vam pričam moje utiske o toj čarobnoj zemlji, samo ću vam reći ovo: do mog puta u Japan sam hteo da studiram filozofiju. Nakon njega...vidite i sami!

Ako te zanima nešto o meni ili o Japanu, samo reci! Bilo bi super i da se upoznamo licem u lice ovog ponedeljka!

Abayo (ćao)!

zmajcheee:
Spoon,
evo bas sam sad bila na sajtu filoloskog fakulteta. Bas imate opsirnu literaturu za japanski jezik I.
Mogu ti reci da ti zavdim i jako mi je drago sto si upisao japanski. Ja sam inace u gimnaziji.
Reci mi koliko se ove godine prijavilo za japanski?
Pozdrav

Draga zmajcheee

Nisam siguran koliko se kandidovalo ove godine, valjda oko 60, što je prosečan broj! Primljeno nas je 50, 20 na budžet, a drugih 30 u samofinansirajuće.

Nemoj da mi zavidiš, molim te! Smatraj da imaš jednog prijatelja na japanskom ako ti bilo šta zatreba u bilo koje vreme :-D ! Moje ime je Velimir, a pošto ne verujem da su ti roditelji dali tvoj user name po rođenju koje je tvoje?

Sve najbolje
Velimir "Spoon"

Spoon:

Šalim se, kako ignorisati devojku sa tako lepim osmehom! (Use the charms, Spoon! Use the charms!)

Anyway, Japan i japanska kultura su me oduvek privlačili, od japanskih crtanih filmova dok sam bio dete, pa sve do japanske filozofije, istorije i principa njihovih borilačkih veština! Sa druge strane, ove stvari interesuju mnoge, pa na kraju završe na pravu ili ekonomiji. Ono što me je zaista nagnalo da se upišem na japanski je činjenica da sam ovog marta BIO U JAPANU!

Umesto da vam pričam moje utiske o toj čarobnoj zemlji, samo ću vam reći ovo: do mog puta u Japan sam hteo da studiram filozofiju. Nakon njega...vidite i sami!

Ako te zanima nešto o meni ili o Japanu, samo reci! Bilo bi super i da se upoznamo licem u lice ovog ponedeljka!

Abayo (ćao)!

Phew! I'm visible again :)

Anyway, i ja sam jedno vreme razmisljala da li mozda da upisem japanski ili barem da ga ucim kao drugi jezik, ali sam se predomislila (ipak je francuski "moja stara ljubav" :) ). Mislim da je japanski jezik poprilicno tezak i da ipak ne bih znala da ga govorim kako treba kad bih ga uzela "pod B".
Slazem se da je njihova kultura veoma interesantna... Posle svakog filma o samurajima ostala bih zapanjena i odusevljena...
I ja sam vrlo raspolozena za upoznavanje buducih kolega i koleginica, mogli bismo da se upoznamo u ponedeljak! Cujemo se jos! Abayo! ;)

mixy:
Драго ми је, поштована колегинице;)

Не знам шта те тачно занима... Мораш ми помоћи тако што ћеш бити мало одређенија...

Велики поздрав.
Pa cula sam da je na fakultetu sve prilicno haoticno i neorganizovano pa me zanima kako je na italijanistici..kakvi su profesori,da li jezik moze zaista dobro da se nauci ili je neophodno uciti ga i samostalno..u nekoj privatnoj skoli...i takve stvari...Znas,prilicno sam isprepadana :roll:

bammbika:
Pa cula sam da je na fakultetu sve prilicno haoticno i neorganizovano pa me zanima kako je na italijanistici..kakvi su profesori,da li jezik moze zaista dobro da se nauci ili je neophodno uciti ga i samostalno..u nekoj privatnoj skoli...i takve stvari...Znas,prilicno sam isprepadana :roll:

То је (хаос и расуло), веровала или не, прича сваког студента Филолошког факултета којег ја знам... Сви су тиме разочарани, као и оним што им професори пружају, а моје је виђење мало другачије. Оно што сам до сада могао да закључим, апостериорно, јесте да су више-мање љубазни службеници, а што се организације тиче, то је врло различито - од катедре до катедре. Свака од њих има сопствену:) Италијанистика се сматра једном од најбољих у сваком погледу, а она је и међу најстаријим катедрама. На њој предају академик Иван Клајн и проф. др Саша Модерц који су, слободно се може рећи, најбољи италијанисти наших дана:)
О свему осталом бих волео да пишем када и лично проверим сазнања која сам добио - дакле, после 3. октобра... Обавештаваћу те ;)

Велики поздрав.

A ja sam, pak, japanskim bio opcinjen kao dete i svuda sam sa sobom vukao papir sa precrtanom katakanom i hiraganom i ispisivao razne stvari (tj. "transkribovao" imena mojih drugova na japanski...). Ali, eto me sada na holandskom. I jos uvek ne znam sta cu da uzmem kao drugi jezik... Any ideas...?
Vidimo se u ponedeljak!

@ zmajcheee & mixy
O, hvala na podrsci! Vrlo sam zadovoljna svojim izborom jezika ;)

@Lucky girl - mislim da ne bi bilo lose da nabavis i praktikum Jezik i kultura izrazavanja (za 4.razred), ima ga u knjizari kod Studentskog trga (plavo-crvena knjizica). Mogla bi da pokusas i da ides na takmicenje iz srpskoga, ako osvojis nagradu na republickom automatski imas maksimalan broj poena za prijemni (20).

Sto se tice drugog jezika, sta mislite da li bih mogla da uzmem da ucim ruski ako ga nikad ranije nisam ucila
icon_question.gif

Spoon:

Abayo (ćao)!

Поштовани колега,

Моја и Ваша прича су унеколико сличне. Моја је жеља била прво философија, па онда општа књижевност са теоријом књижевности, да бих на крају постао студент италијанског језика и књижевности...
Видим да је ова тема постала локација позитивних вибрација и ентузијазма младих студената Филолошког факултета, што ми је изузетно драго...
Примећујем да смо сви расположени за упознавање будућих колега, те предлажем окупљање у понедељак. Шта кажете?

Велики поздрав свима;)

mixy:
То је (хаос и расуло), веровала или не, прича сваког студента Филолошког факултета којег ја знам... Сви су тиме разочарани, као и оним што им професори пружају, а моје је виђење мало другачије. Оно што сам до сада могао да закључим, апостериорно, јесте да су више-мање љубазни службеници, а што се организације тиче, то је врло различито - од катедре до катедре. Свака од њих има сопствену:) Италијанистика се сматра једном од најбољих у сваком погледу, а она је и међу најстаријим катедрама. На њој предају академик Иван Клајн и проф. др Саша Модерц који су, слободно се може рећи, најбољи италијанисти наших дана:)
О свему осталом бих волео да пишем када и лично проверим сазнања која сам добио - дакле, после 3. октобра... Обавештаваћу те ;)

Велики поздрав.
Puno ti hvala :-)

Jovcica:
@ zmajcheee & mixy
O, hvala na podrsci! Vrlo sam zadovoljna svojim izborom jezika ;)

@Lucky girl - mislim da ne bi bilo lose da nabavis i praktikum Jezik i kultura izrazavanja (za 4.razred), ima ga u knjizari kod Studentskog trga (plavo-crvena knjizica). Mogla bi da pokusas i da ides na takmicenje iz srpskoga, ako osvojis nagradu na republickom automatski imas maksimalan broj poena za prijemni (20).

Sto se tice drugog jezika, sta mislite da li bih mogla da uzmem da ucim ruski ako ga nikad ranije nisam ucila
icon_question.gif

Ето, тако нешто сам и ја желео питати... Дакле, да ли се као изборни (страни) језик може узети француски, руски и немачки ако се до тада нису изучавали? Ја бих можда изабрао француски, али га до сада нисам учио... Можда би било најбоље да се вратим својем немачком, али нисам сигуран... Француски би можда био подеснији јер је из исте групе, између осталог? :)

Поздрав.

mixy:
Поштовани колега,

Моја и Ваша прича су унеколико сличне. Моја је жеља била прво философија, па онда општа књижевност са теоријом књижевности, да бих на крају постао студент италијанског језика и књижевности...
Видим да је ова тема постала локација позитивних вибрација и ентузијазма младих студената Филолошког факултета, што ми је изузетно драго...
Примећујем да смо сви расположени за упознавање будућих колега, те предлажем окупљање у понедељак. Шта кажете?

Велики поздрав свима;)

Драги колега

Идеја је одлична! Више од свега бих волео да од првог дана постанем део једне пријатељске и напредне групе! Позивам све бруцоше да одобре овај предлог!
Где ћемо се окупити? Поштовани колега, хммм, Mixy, да ли имате предлог? Помогао би и неки детаљ по коме сте препознатљиви. Хвала унапред!

Приметио сам да пишете ћирилицом. То је навика која је већина нас, нажалост, изгубила. Ово је први пут да увиђам колико је наше матерње писмо угрожено! Надам се да ћемо сви ускоро поново писати ћирилицом, а ја почињем одмах!

Са пуно ai (љубави)
Споон

Spoon:
Драги колега

Идеја је одлична! Више од свега бих волео да од првог дана постанем део једне пријатељске и напредне групе! Позивам све бруцоше да одобре овај предлог!
Где ћемо се окупити? Поштовани колега, хммм, Mixy, да ли имате предлог? Помогао би и неки детаљ по коме сте препознатљиви. Хвала унапред!

Приметио сам да пишете ћирилицом. То је навика која је већина нас, нажалост, изгубила. Ово је први пут да увиђам колико је наше матерње писмо угрожено! Надам се да ћемо сви ускоро поново писати ћирилицом, а ја почињем одмах!

Са пуно ai (љубави)
Споон

Поштовани колега,

Слажући се са мојом идејом, учинили сте ми велико задовољство;) Већ сте се позитивно изјаснили о нашој малој групи ("пријатељска и напредна"). Придружујем се Вашем позиву...
Можда је добра идеја да се окупимо код скриптарнице или испред улаза или где већ...? Свака сугестија је добродошла:)

Да, наравно да пишем ћирилицом. За то постоји читав низ разлога, а овом ћу се приликом само приклонити Вашем виђењу, које је, истина, једнако стварном стању. Српски језик је у потпуном суноврату... И ја се надам да ће се то изменити... Боримо се за то! :)

Хвала Вам на јављању.
Срдачни и искрени поздрави, са пуно љубави.

Spoon:
mixy:
Слажући се са мојом идејом, учинили сте ми велико задовољство Већ сте се позитивно изјаснили о нашој малој групи ("пријатељска и напредна"). Придружујем се Вашем позиву...
Можда је добра идеја да се окупимо код скриптарнице или испред улаза или где већ...? Свака сугестија је добродошла

Evo i ja se slazem sa idejom. Jedino cega se bojim je guzva (a bice zaista mnogo ljudi!), ali neka bude npr. kod skriptarnice. Hocemo li sad da preciziramo vreme? 10-15 minuta pre prijema ili... ranije? Sta kazete, kolege? :) Mixy-ju sam vec rekla po cemu bi mogao da me prepozna - ne bih da se ponavljam, ukratko - tamnosmedja kosa, tamnosmedje oci, visoka. Dovoljno? Haj'te sad vi... E, da, mixy, kako se zoves? ;) Za Spoon-a vec znamo (Velimir), pitam se da li znate kako se ja zovem? ;)

mixy:
Француски би можда био подеснији јер је из исте групе, између осталог? :)
Поздрав.

Iz iste grupe? U kom smislu? Toplo preporucujem francuski, zar ne zvuci kao pesma? Tako melodican, nezan i otmen(!), za razliku od, recimo, nemackog, koji mi zvuci vrlo grubo (iako mislim da bi bilo vrlo korisno nauciti ga).

Back