Филолошки факултет

• Začetnik teme Začetnik teme mixy
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Шта студирате?

• неолатинске језике и књижевности

• германске језике и књижевности

• словенске језике и књижевности

• општу књижевност са теоријом књижевности

• оријенталну филологију и књижевности

• општу лингвистику

• библиотекарство и информатику

• неохеленистику или хунгарологију или албанологију

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
valdemar:
Hvala ti, Lady :-)! Kada sam onomad upisao francuski na filozofskom u NS, isto je bilo tako - 1. X smo imali "prijem", a sva (ali sva!) predavanja su upravo iz tehnicko-prostornih razloga pocela tek od 15.X. E sad, ovom prilikom me je zanimalo samo da li ce neko na FF konkretno reci kada pocinju predavanja (kada se bude otislo 1.X) ili ce gomila zbunjenih brucosa ipak i dalje morati da zbunjeno luta hodnicima pokusavajuci da slucajno ne propuste koje predavanje odmah na pocetku...? ;-) Mozda je najbolje da nazovem FF, mada sumnjam da ce i tamo neko tacno i garantovano da mi kaze sta i kako... :-(

Nema na cemu :) Nemoj da zoves Filoloski, niko ti tako nece dati informaciju koju trazis. Vidi kako to ide: nakon prijema u Sali heroja, brucosi idu na svoje katedre gde ce ih primiti njihovi profesori. Tu ce dobiti sva obavestenja vezana za predavanja na maticnoj katedri. Nakon toga, savetujem tebi i ostalim brucosima da uzmete spisak opstih predmeta i odete do katedri kojima pripadaju pa procitate na njihovim oglasnim tablama kada pocinju predavanja (Uvod u filozofiju-IV sprat, uvod u teoriju knjiz.-I, uvod u opstu lingvistiku- V, engleski kao izborni- II sprat itd.). Samo smireno! Srecno... ;-)

Lady:
Nema na cemu :) Nemoj da zoves Filoloski, niko ti tako nece dati informaciju koju trazis. Vidi kako to ide: nakon prijema u Sali heroja, brucosi idu na svoje katedre gde ce ih primiti njihovi profesori. Tu ce dobiti sva obavestenja vezana za predavanja na maticnoj katedri. Nakon toga, savetujem tebi i ostalim brucosima da uzmete spisak opstih predmeta i odete do katedri kojima pripadaju pa procitate na njihovim oglasnim tablama kada pocinju predavanja (Uvod u filozofiju-IV sprat, uvod u teoriju knjiz.-I, uvod u opstu lingvistiku- V, engleski kao izborni- II sprat itd.). Samo smireno! Srecno... ;-)

Hvala puno za ove detalje!!!
Je li, kada se bira izborni jezik???

Pa vidi, u principu bi trebalo odmah da izaberes izborni jezik, pogotovo ako se radi o nekom koji dosad nisi ucila da mozes da pocnes da pratis predavanja, ali u sustini ti to konacno odlucujes na kraju godine, kada uzimas potpise. Prilikom upisa druge godine znanicno prijavljujes izborni jezik. Medjutim, relativno cesto se desava da se ljudi kasnije predomisle iz raznih razloga pa onda pisu molbu da im se promeni izborni strani jezik, tako da znas da je, eto, i to moguce.

zmajcheee:
Ljudi molim vas, ima li neko spisak literature za prijemni iz srpskog i engleskog?????? Nema informatora na faksu a stvarno mi je potreban spisak.

Информатор Филолошког је један од ретко корисних информатора.
1. Живојин Станојчић и Љубомир Поповић: "Граматика српскога језика", Завод за уџбенике (око 250 динара)
2. Борис Хлебец: "Граматика енглеског језика за средње школе", Завод за уџбенике (око 200 динара).

За спрски саветујем и тестове Милана Стакића које су рађени по наведеној књизи ("Граматика српскога језика"), а, што се енглеског тиче, имаш гомилу тестова који служе припреми... Следећи пут детаљније, а ово је сасвим довољно за почетак - систематско изучавање пређеног градива.

Поздрав.

Jovcica:
francuski ;) ti?
E,da nisi mozda cula nesto novo po pitanju Bolonjske deklaracije i naseg faxa?

Верујем да је питање било мени упућено...

Ја сам на италијанистици (студијска група 13), па смо колеге:) на неки начин:))

Што се Болоњске декларације тиче, чуо сам да на нашем факултету неће бити већих измена. Студије трају четири године, као и до сада, јер су то филолошке дисциплине и, уже, књижевности, те нема ни говора о скраћењу, што је, по мени, реално и добро.

Поздрав, колегинице:)

mixy:
Верујем да је питање било мени упућено...

Ја сам на италијанистици (студијска група 13), па смо колеге:) на неки начин:))

Што се Болоњске декларације тиче, чуо сам да на нашем факултету неће бити већих измена. Студије трају четири године, као и до сада, јер су то филолошке дисциплине и, уже, књижевности, те нема ни говора о скраћењу, што је, по мени, реално и добро.

Поздрав, колегинице:)

Joj, izvini, ja sam ti se obratila u zenskom rodu, moja greska...
Slazem se po pitanju skracivanja gradiva uopste, ali nam je bitno da se fakultet uskladi sa Bolonjskom deklaracijom zbog priznavanja nase diplome u svetu (tako sam barem shvatila).

Pozdrav, kolega! :D

mixy:
Информатор Филолошког је један од ретко корисних информатора.
1. Живојин Станојчић и Љубомир Поповић: "Граматика српскога језика", Завод за уџбенике (око 250 динара)
2. Борис Хлебец: "Граматика енглеског језика за средње школе", Завод за уџбенике (око 200 динара).

За спрски саветујем и тестове Милана Стакића које су рађени по наведеној књизи ("Граматика српскога језика"), а, што се енглеског тиче, имаш гомилу тестова који служе припреми... Следећи пут детаљније, а ово је сасвим довољно за почетак - систематско изучавање пређеног градива.

Поздрав.

Mixy hvala puno, stvarno ne znam sta bih radila da mi niko nije odgovorio. Ali srecom.... Ako se setis jos neke korisne knjige, pisi molim te. Inace kako je na italijanskom? Imas li mozda neke informacije o katedri za japanski jezik?
Pozdrav

Jovcica:
Joj, izvini, ja sam ti se obratila u zenskom rodu, moja greska...
Slazem se po pitanju skracivanja gradiva uopste, ali nam je bitno da se fakultet uskladi sa Bolonjskom deklaracijom zbog priznavanja nase diplome u svetu (tako sam barem shvatila).

Pozdrav, kolega! :D

Поштована колегинице,

Не мари за обраћање у женском роду - лапсус или погрешно прочитани одговори - нећу узети за зло;) Што се мене тиче, ја бих чак волео да се градиво мало увећа, тј. да се прошири. Волео бих да се уведе историја светске књижевности, естетика и можда историја уметности на свим катедрама. Тек тада би Филолошки понудио можда најшире образовање својим студентима. Наравно, овисно о интересовањима.
Што се Декларације тиче, верујем да се и наш факултет спрема за корените реформе, али верујем да је тек у почетној фази. За то би се требало распитати на самом Филолошком факултету.

Да ли се теби допада идеја два факултета - Филолошки и Филозофски уместо самог Филозофског (на којем су постојале и катедре које данас има само Филолошки)? Ова два факултета су, најчешће, обједињена у институцију Филозофског факултета...

Припремаш ли се за почетак? На катедри за италијанистику сам управо данас добио информацију како нови циклус предавања (за II, III и IV годину студија) почињу тек 17. октобра, али ми је такође речено да ће бруцоши бити обавештени о почетку својих предавања 3. октобра, на пријему.

Претпостављам да ћеш бити тамо? :)

Поздрав, колегенице;)

Vidim da se mnogi interesuju za Bolonjsku deklaraciju.
Kao prvo, vas koji ste vec upisali Filoloski to i ne mora narocito da interesuje posto cete vi zavrsiti studije po onom programu po kom ste i upisali, dakle-starom.
Kao drugo, Filoloski ce definitivno biti medju poslednjim, ako ne i poslednji fakultet kod nas koji ce poceti da primenjuje Bolonjsku deklaraciju. Objasnjenje je vrlo jednostavno-svaka katedra (a ima ih 15) je fakultet u malom, svaka ima sopstvenu viziju buducih studija, a uskladiti to bice prava umetnost...verujte mi...

Нема на чему, било ми је задовољство. Претпостављам да ће информатор штампати тек следеће године... Сада ти преносим целовит списак литературе која је потребна за припрему пријемног испита. Надам се да знаш како се за све катедре језика које ниси учила у школи, за пријемни полаже тест из граматике и правописа српског језика и граматике енглеског језика, односно језика групе за коју се пријављујеш (по избору). Уколико ти је жеља да студираш француски, руски, немачки или неки од језика који се уче у школама, полагаћеш тест из граматике и правописа српског, заједно са граматиком језика групе на коју конкуришеш.
У информатору имаш дате и тестове који су дати прошле и претпрошле године, али су они корисни тек као илустрација.
Наравно, за студије књижевности (светске, тј. опште са теоријом књижевности), полаже се посебан тест из граматике и правописа српског језика и опште и националне књижевности (према програму средњих школа).

Дакле, литература је следећа:

Српски језик

1. Живојин Станојчић и Љубомир Поповић "Граматика српскога језика", Завод за уџбенике и наставна средства, Београд, 2002. (осмо издање)
2. Митар Пешикан, Мато Пижурица и Јован Јерковић "Правопис српскога језика" (школско екавско издање), Матица српска и Завод за уџбенике и наставна средства, 1995.(друго издање)
3. Милорад Дешић "Правопис српског језика - приручник за школе", Нијанса, Земун, 2002. (пето издање)

P.S. Надам се да ће ми овај пут успети да поставим пост... Ово је стоти покушај:(

Моја препорука је, између два правописна приручника (само ти један треба, дато ти је да изабереш сама), друга ставка. Проверен, ревидиран, поуздан. Правопис М. Дешића је релативно нов и другачије организован од Правописа приређивача под другом ставком. Избор је твој;)

Енглески језик

1. Борис Хлебец "Граматика енглеског језика за средње школе", Завод за уџбенике и наставна средства, Београд
2. Гордана Грба и Карин Радовановић "Better English 1, граматичка вежбања за 1. и 2. разред гимназије", Завод за уџбенике и наставна средства, Београд
3. Гордана Грба и Карин Радовановић "Better English 2, граматичка вежбања за 3. и 4. разред гимназије", Завод за уџбенике и наставна средства, Београд
4. Наум Димитријевић и Карин Родовановић "Test your English – збирка тестова за енглески језик", Завод за уџбенике и наставна средства, Београд
5. Наум Димитријевић и Карин Родовановић "English grammar tests – збирка тестова за енглески језик", »Бакар«, Бор
6. Љубица Поповић и Вера Мирић "Граматика енглеског језика са вежбањима", Научна књига, Београд
7. Биљана Чубровић "English Entrance Exam Practice – 5 Tests with Key and Explanatory Notes", Philologia, Београд
8. Биљана Чубровић, Мирјана Данчић, Сергеј Мацура и Ненад Томовић "English Entrance Exam Practice", Philologia, Београд

Што се енглеског тиче, моја препорука овако гласи: куповање 1. ставке је залудно, далеко је једноставнија и, чак, боље организована ставка број 6. Дакле, као уџбеник би ти најбоље одговарала, сигуран сам, та књига (6. ставка). Што се вежбања тиче, можеш покушати са свим наведеним збиркама, али ти најискреније препоручујем 7, 8, 5 и 4. Поређано од најквалитетније до, условно речено, најмање корисне.

Поред литературе која је дата у информатору, постоји још пар књижица које ће ти веома користити. То су, у првом реду:
 Милош Милошевић "Граматички приручник за познавање српског књижевног језика", ИК «Драганић», Београд, 1998. (и новија издања) – доноси побољшане и опширније текстове о развоју ране српске књићевности, као и разјашњење неких појмова који су веома «мистично» објашњени у уџбенику Живојина Станојчића и Љубомира Поповића "Граматика српскога језика"
 Милан Стакић "Тест из српског језика", «Чигоја штампа», Београд, 2005. – ова књига је написана по уџбенику Живојина Станојчића и Љубомира Поповића "Граматика српскога језика" и веома је корисна за проверу стеченог знања; нигде није наведена у литератури (иако се користи за спремање испита из спрског језика), а можеш је купити у скриптарници Факултета, на првом спрату, одмах до улаза у зграду; тражи 4. или новије издање;
 "Тестови са пријемних испита из српског језика 1995–2002", Филолошки факултет – катедра за српски језик, Београд, 2003. – књига се, за чудо, нигде не спомиње, а доноси преглед свих тестова које су решавали кандидати од 1995. до 2002. године; требало би да се може купити у скриптарници, али је врло могуће да је распродата, па ћеш морати да је потражиш од некога ко је имао срећу да је купи;) у сваком случају, добра припрема за оно што ћеш имати као тест на пријемном испиту;

То је све од могуће литературе за пријемни испит на Филолошком уколико полажеш српски и енглески језик, дакле, обавезно за студијске групе 04, 10, 11, 12, 13, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 28, 29, 37, 38;

Италијански је, колико сам чуо, једна од најбољих катедри. На њој предаје академик Иван Клајн, али је на њој изузетно захтеван испит проф. Др Ранка Козића, који предаје латински. Он, узгред, он предаје латински само студентима италијанистике
Јапански? Познајем једну девојку која је дипломирала на тој катедри, али није нимало била задовољна. Могу да ти дам њену и-мејл адресу па да се директно распиташ, ако она пристане, наравно;)

Надам се да ћеш савете послушати и драго ми је што сам у могућности да ти помогнем јер сам пријемни полагао ове године а није било корисника који су делили овако корисне информације, веруј ми;)

Срдачан поздрав!

Јеееееее! Коначно ми је успело да поставим одговор на твоје питање, драга zmajcheee. Надам се да ћеш информације наћи корисним, а уколико ти затреба још нешто или имаш било каквих питања, слободно се огласи...

Велики поздрав.

bammbika:
Dakle,Mixy,mi smo kolege.. :) Ja sam ove godine upisala italijanski i jako me zanima kakvo je stanje na katedri za italijanistiku i uopste na Filoloskom..pa ako bi mogao da mi sve to malo pojasnis.. :confused:

Драго ми је, поштована колегинице;)

Не знам шта те тачно занима... Мораш ми помоћи тако што ћеш бити мало одређенија...

Велики поздрав.

mixy:
Да ли се теби допада идеја два факултета - Филолошки и Филозофски уместо самог Филозофског (на којем су постојале и катедре које данас има само Филолошки)? Ова два факултета су, најчешће, обједињена у институцију Филозофског факултета...

Припремаш ли се за почетак? На катедри за италијанистику сам управо данас добио информацију како нови циклус предавања (за II, III и IV годину студија) почињу тек 17. октобра, али ми је такође речено да ће бруцоши бити обавештени о почетку својих предавања 3. октобра, на пријему.

Претпостављам да ћеш бити тамо? :)

Поздрав, колегенице;)

Da budem iskrena, nisam mnogo razmisljala (a nisam ni informisana) o Filoloskom i Filozofskom u tom pogledu.
Pripremam se samo psihicki :lol:, dok zeljno iscekujem 3. oktobar! Nadam se da se necu razocarati samim fakultetom kao sto me dosta ljudi unapred priprema. :(
Naravno da dolazim na prijem! Videcemo se tamo?

Pozdrav, kolega :)

Jovcica:
Da budem iskrena, nisam mnogo razmisljala (a nisam ni informisana) o Filoloskom i Filozofskom u tom pogledu.
Pripremam se samo psihicki :lol:, dok zeljno iscekujem 3. oktobar! Nadam se da se necu razocarati samim fakultetom kao sto me dosta ljudi unapred priprema. :(
Naravno da dolazim na prijem! Videcemo se tamo?

Pozdrav, kolega :)

И ја га жељно ишчекујем... ;)
И ја се надам да се нећеш разочарати... У ствари, разочарају се углавном они који нису били на прави начин информисани о студијама. У том грму лежи зека;)

Наравно, видећемо се тамо... Сала хероја, 3. октобар;)

[Како да те препознам? :) ]

Велики поздрав, колегинице:)

Надам се да ћеш савете послушати и драго ми је што сам у могућности да ти помогнем јер сам пријемни полагао ове године а није било корисника који су делили овако корисне информације, веруј ми;)

Naravno da cu poslusati tvoje savete. Zapisala sam lepo sav spisak koji si mi poslao i uskoro idem u nabavku knjiga koje mi nedostaju. Mislim da je vec vreme da pocnem da se spremam.
Verujm ti za deljenje ovakvih informacija jer sam na nekoliko foruma postavljala isto pitanje a odgovara nigde vec danima. Pogotovu je tesko pronaci ljude sa filoloskog na netu, koliko sam primetila. Ispravite me ako greskim.
Za japanski sam pitala cisto usput, mada se i sama nesto dvoumim.
Preporucila sam bammbiki tebe povodom katedre za italijanski!!!!

Cao
;)

zmajcheee:

Naravno da cu poslusati tvoje savete. Zapisala sam lepo sav spisak koji si mi poslao i uskoro idem u nabavku knjiga koje mi nedostaju. Mislim da je vec vreme da pocnem da se spremam.
Verujm ti za deljenje ovakvih informacija jer sam na nekoliko foruma postavljala isto pitanje a odgovara nigde vec danima. Pogotovu je tesko pronaci ljude sa filoloskog na netu, koliko sam primetila. Ispravite me ako greskim.
Za japanski sam pitala cisto usput, mada se i sama nesto dvoumim.
Preporucila sam bammbiki tebe povodom katedre za italijanski!!!!

Cao
;)

Не, мислим да није истина да је тешко пронаћи људе са Филолошког, само их је, махом, тешко натерати да помогну или им је једноставно тешко да наводе онолику литературу (обневидео сам док сам све исписао:)).
Ипак, мислим да није рано да дођеш до наведене литературе, али ми се чини да јесте рано да почнеш са учењем. Искрено, ја сам био мало неодговоран, те сам пријемни спремао недељу дана тачно (да, да из свих тих књига, драга моја). Али, немој да те то понесе... Мислим да је право време негде по Новој години, како би све то дошло на своје место и како не би било никакве трке-фрке, ако ме разумеш. Тек је почела школска година... Сада је право време за архитектуру и уметности;)

За коју катедру планираш да конкуришеш? Јапански или...? Баш ме интересује... :)

Хвала на препоруци и на поверењу;) Држим ти палчеве - надам се да ћемо од идуће године бити колеге;)

Срдачан поздрав. Срећно!

Hm, iskreno receno ja sam sada malo izgubljena u moru jezika. Takodje sam cula jos od jedne devojke koje je sada treca godina na japanskom da uopste nije zadovoljna i da neume da progovori taj jezik. Dok recimo, cujem neke ljude koji hvale katedru za arapski. tako sve u svemu svako ima svoje neko misljenjo, sto je uostalom sasvm normalno. A ja, opet iskreno, nemam pojma sta cu - kad tako moram da se izrazim.

zmajcheee:
Hm, iskreno receno ja sam sada malo izgubljena u moru jezika. Takodje sam cula jos od jedne devojke koje je sada treca godina na japanskom da uopste nije zadovoljna i da neume da progovori taj jezik. Dok recimo, cujem neke ljude koji hvale katedru za arapski. tako sve u svemu svako ima svoje neko misljenjo, sto je uostalom sasvm normalno. A ja, opet iskreno, nemam pojma sta cu - kad tako moram da se izrazim.

Знам, знам како је то... Понуда широка:)
И ја сам чуо доброг о катедри за арапски. Мислим да би требало да је добра, овако априорно:)

Поздрав, а када се одлучиш, јави нам:)

Za engleski ne znam, ali za prijemni iz srpskog sam presla gramatiku jednom ili dva puta pred prijemni. Radila sam i testove koji su bili na prijemnom prethodnih 5 godina. Tokom sve cetiri godine gimnazije isla sam na takmicenja iz srpskog tako da sam i na taj nacin "odrzavala formu".

Lucky girl:
znaci mislite da ne mora bas odmah da pocne da se uci za prijemni?
ja bih polagala engleski i srpski(to moram),pa jel tezak prijemni?

Већ сам говорио на тему припрема за испит...
Енглески би требало боље да познајеш јер тест није примерен неком општем знању ученика средњих школа, па чак и гимназије... Друга је ствар ако си у Филолошкој;) Српски? требало би обратити пажњу на тестове, дакле, примењена граматика - то се тражи;)

Поздрав и срећно.

Back