Моја препорука је, између два правописна приручника (само ти један треба, дато ти је да изабереш сама), друга ставка. Проверен, ревидиран, поуздан. Правопис М. Дешића је релативно нов и другачије организован од Правописа приређивача под другом ставком. Избор је твој
Енглески језик
1. Борис Хлебец "Граматика енглеског језика за средње школе", Завод за уџбенике и наставна средства, Београд
2. Гордана Грба и Карин Радовановић "Better English 1, граматичка вежбања за 1. и 2. разред гимназије", Завод за уџбенике и наставна средства, Београд
3. Гордана Грба и Карин Радовановић "Better English 2, граматичка вежбања за 3. и 4. разред гимназије", Завод за уџбенике и наставна средства, Београд
4. Наум Димитријевић и Карин Родовановић "Test your English – збирка тестова за енглески језик", Завод за уџбенике и наставна средства, Београд
5. Наум Димитријевић и Карин Родовановић "English grammar tests – збирка тестова за енглески језик", »Бакар«, Бор
6. Љубица Поповић и Вера Мирић "Граматика енглеског језика са вежбањима", Научна књига, Београд
7. Биљана Чубровић "English Entrance Exam Practice – 5 Tests with Key and Explanatory Notes", Philologia, Београд
8. Биљана Чубровић, Мирјана Данчић, Сергеј Мацура и Ненад Томовић "English Entrance Exam Practice", Philologia, Београд
Што се енглеског тиче, моја препорука овако гласи: куповање 1. ставке је залудно, далеко је једноставнија и, чак, боље организована ставка број 6. Дакле, као уџбеник би ти најбоље одговарала, сигуран сам, та књига (6. ставка). Што се вежбања тиче, можеш покушати са свим наведеним збиркама, али ти најискреније препоручујем 7, 8, 5 и 4. Поређано од најквалитетније до, условно речено, најмање корисне.
Поред литературе која је дата у информатору, постоји још пар књижица које ће ти веома користити. То су, у првом реду:
Милош Милошевић "Граматички приручник за познавање српског књижевног језика", ИК «Драганић», Београд, 1998. (и новија издања) – доноси побољшане и опширније текстове о развоју ране српске књићевности, као и разјашњење неких појмова који су веома «мистично» објашњени у уџбенику Живојина Станојчића и Љубомира Поповића "Граматика српскога језика"
Милан Стакић "Тест из српског језика", «Чигоја штампа», Београд, 2005. – ова књига је написана по уџбенику Живојина Станојчића и Љубомира Поповића "Граматика српскога језика" и веома је корисна за проверу стеченог знања; нигде није наведена у литератури (иако се користи за спремање испита из спрског језика), а можеш је купити у скриптарници Факултета, на првом спрату, одмах до улаза у зграду; тражи 4. или новије издање;
"Тестови са пријемних испита из српског језика 1995–2002", Филолошки факултет – катедра за српски језик, Београд, 2003. – књига се, за чудо, нигде не спомиње, а доноси преглед свих тестова које су решавали кандидати од 1995. до 2002. године; требало би да се може купити у скриптарници, али је врло могуће да је распродата, па ћеш морати да је потражиш од некога ко је имао срећу да је купи

у сваком случају, добра припрема за оно што ћеш имати као тест на пријемном испиту;
То је све од могуће литературе за пријемни испит на Филолошком уколико полажеш српски и енглески језик, дакле, обавезно за студијске групе 04, 10, 11, 12, 13, 15, 16, 18, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 28, 29, 37, 38;
Италијански је, колико сам чуо, једна од најбољих катедри. На њој предаје академик Иван Клајн, али је на њој изузетно захтеван испит проф. Др Ранка Козића, који предаје латински. Он, узгред, он предаје латински само студентима италијанистике
Јапански? Познајем једну девојку која је дипломирала на тој катедри, али није нимало била задовољна. Могу да ти дам њену и-мејл адресу па да се директно распиташ, ако она пристане, наравно
Надам се да ћеш савете послушати и драго ми је што сам у могућности да ти помогнем јер сам пријемни полагао ове године а није било корисника који су делили овако корисне информације, веруј ми
Срдачан поздрав!