Filmska uspomenara - Omar Šarif

Soradze

Elita
Moderator
Poruka
21.211
Omar Šarif

Poslednji faraon Omar Šarif je bio svetski kalibar glumca, ali i svetski kalibar u bridžu, jedno vreme je
bio u 50 najboljih na svetu u ovoj igri i niko nije više od Egipćanina doprineo njenoj popularizaciji u istoriji.
Decenijama je bridžovao na najvišem nivou, propustio i mnoga snimanja da bi prisustvovao turnirima.

Screenshot_7.png

Voleo je karte, kocku, ljuštio stotinak cigara na dan pre nego što su mu lekari zabranili, a iako je uglavnom
igrao mirne i naravne momke na filmu, u stvarnosti je imao i nasilne epizode.

Jedanput je čak u stilu Zidana udario glavom u prsa jednog policajca u Francuskoj, tih godina se tukao i sa
radnicima na parkingu i sa još nekim čuvarima reda, a kad kažem "tih godina" mislim na početak XXI veka
kada je Šarif već prešišao 70. leto. Bez starca nema udarca, još jednom se potvrdilo.

Poput brata po rođendanu Maksa Fon Sidoua i Šarif je pravi primer internacionalne zvezde koja je osvojila i
Holivud i Evropu i šire. Pomoglo mu je što je tečno govorio engleski, francuski, arapski, grčki, italijanski i
španski, tako da je mogao da glumi na svim tim jezicima, što je naravno i radio.

Dugo godina mu je bio zabranjen povratak u Egipat zbog Naserovog režima, ali je uvek ostao filmska ikona
broj 1 ove zemlje, pa verovatno i celog afričkog kontinenta.

Omar Šarif, iliti "Fredi" kako ga je zvao dobri prijatelj Piter O'Tul, pošto nije verovao da neko stvarno može da
se zove Omar Šarif, rođen je 10. aprila 1932., a preminuo 10. jula 2015. godine.

Ovaj miljenik žena je do smrti voleo samo jednu ženu ( egipatsku glumicu Faten Hamama).
Malo je poznato da je došao na svet u melkitskoj grčkoj katoličkoj porodici, i to palestinsko-sirijsko-libanskog
porekla
. Zbog Faten je prešao u islam i uzeo ime po kom je danas poznat u celom svetu – Omar Šarif.

Screenshot_33.png

Prvi put je pred kamerama progovorio na engleskom u filmu "Lorens od Arabije", gde je igrao Šerifa Alija,
za šta je dobio nominaciju za Oskara.
Danas se ova uloga naziva "jednom od najzahtevnijih sporednih uloga u istoriji", a za njega snimanje
bilo vrlo značajano jer je u kolegi Piteru O'Tulu stekao prijatelja za ceo život.

Screenshot_34.png

Ovaj "zvezdani život" pružio mi je slavu, ali i usamljenost i žudnju za domom, mojim narodom i državom.
Ipak, ne žalim ni za čim.
Da mogu da živim ispočetka, sve bih isto uradio.

Srećom, sve ovo što sam snimao zbog novca nije čisto đubre. Imao sam sjajnih momenata...
– izjavio je jednom prilikom Omar pri zalasku karijere.

Screenshot_35.png

🍁 🍁 🍁

Back