Dobar review. A otkud to da Holandija u FIFI "nije prava"? Ja sam mislio da je sve u FIFI licencirano?
Poslednja FIFA u kojoj sam uživao bila je FIFA 2002 na PSX. Na PC već godinama igram PES, ali razmišljam da ove sezone ponovo probam FIFU. Zato će me zanimati mišljenje igrača o njoj.
Pocni od FIFA 12. FANTASTICNA je.
Razlika izmedju FIFA 10 i FIFA 11 je 5 ili 6 godina a razlika izmedju 11 i 12 je jos 3 ili 4.
Dakle, razlika izmedju FIFE 10 (kada ti nisi igrao fifu a ja je igrao samo zbog lepih boja i licenciranih igraca i timova)
i FIFE 12 je kao ZEMJA i NEBO.
FIFA 12 je PRVA fifa koja je postala bolja od odgovrajuceg PES-a.
To je zato sto je PES 12 bio probni PES, neuspeo, pa su se ljudi iz KONAMIja vratili proverenim stvarima u 13-ici,
ali PRE SVEGA zato jer je FIFA napravila OGROMAN napredak u svim segmentima igre.
Grafika je sada KOA PRAVA, sa TV kamere je BAS kao da gledas uzivo MEC.
MENI je najlepsa na dnevna grafika na VESTVALENU i VELTINS areni, kao da gledam HD snimak na EURO SPORT-u.
Sunce, senke, boje, texture, sve je gotovo savrseno osim generickih faca igraca koje kada se kamera potpuno priblizi izgledaju kao prave, to mi nije jasno, ta suprotnost. Dakle , umesto da bolje izgledaju izdaleka, suprotno je.
No nema veze, imas gomilu patcheva koji dodaju pravljena lica koja su fantasticna.
GAMEPLAY, JAKO dobar, skoro kao prava utakmica.
Ima jos mesta za doradu ali ovaj gameplay je bolji od gameplay-a na PES 10,11 ili 12. Ono sto zameram je da kada s eigraci dodaju na malom prostoru, lopta ide isuvise brzo pa izgleda kao da se dodaju na parketu a ne na travi, nema trenja, nije to bas tako extremno ali pomalo mseta.
Medjutim, takav nacin igre, govorim o igri CPU-a, je uspesan samo kada ga igraju Real, Barselona ili sta znam, mozda Atletiko ili Dortmund itd. Ostali ti u pocetku daju 1 ili 2 gola a onda se vrte beskonacno oko gola, ne odlucuju se na realizaciju a ne mozes da im uzmes loptu, to je skoro nemoguce, osim ako pogrese u pasu, sto je retko.
Prvo da skrenem paznju da ja UVEK igram na POTPUNO MANUELNIM kontrolama.
Znaci, PAS je potpuno manuel, sut takodje, sve...
U prvih 5 utakmica sam porazen sa po 1:0 ili 2:0 od norweskih, portugalskih i nemackih prvoligasa.
Osim tog kretanja lopte pri kratkim dodavanjima, mehanika igraca i lopte je PRELEPA. To je VELIKA MANA PES-u, pokreti igraca u PES jos uvek pomalo deluju kao u onoj igri KICK OFF, na starim automatima. Recimo, kada stoje, izgledaju kao oni borci u starom MORTAL KOMBATU na pocetku borbe, pogrbljeni su i klate se, konstantno.
Ovde toga nema, svi, ama bas svi pokreti su kao da ih prosecan ili bolji fudbaler radi.
Teren se prelazi SPORO, kao sto je i u pravoj utakmici. Ako stavis MANUAL dodavanja, TACNO tamo gde i koliko jako uputis loptu, tako ce se i poansati, kao i u PES 13.
Ono sto FIFA nije jos dovoljno dobro razvila a PES jeste je borba igraca za loptu.
Ima je, ali je jos uvek deluje arkadno, automatizovano a zavisi od ocena igraca, naravno.
Ono sto je dobro je to sto nema vise prolazenja jednog igraca kroz drugog itd, SVAKA prepreka ce u manjoj ili vecoj meri omesti igraca sa loptom ili bez nje. Centarsut igra je ODLICNO odradjena, da bi mi bila sto teza igra, namestio sam da svi moji protivnici igraju vise CROS-CENTARSUT igru a manje igru kratkih pasova koja je efikasna kod jacih klubova.
Ako napred imas veoma visokog i snaznog igraca, to se VEOMA realno i pozitivno odrazava na mogucnost starog engleskog nacina igranja. NARAVNO, daleko od toga da je 100% uspesno, sta vise.
Driblinzi su lepi ali i upotrebljivi ali zasto s emuciti i pamtiti kombinacije tastera kada jednostavno mozes naglo da skrenes u jednu ili drugu stranu i takoizbegnes 1-og do najvise 2-a igraca, Mesi&CO mogu i vise, narocito ako COMP igra. Ne volim da u igri upravljam vrhunskim timovima, volim da igram protiv njih.
Holandija, mislimda OPET nije licencirana za FIFU 12. nisam siguran.
Sve u svemu, SVAKA preporuka da potrosis nekoliko sati i nesto elektricne energije i skines FIFA 12.
Kazu da se moze naci i FREE CRACK za online igranje ali to nisam uspeo, dugo drzi i lepo je i ovako, bolje nego da izdvojim nekoliko hiljada za igru.
Dakle, SVAKA preporuak za FIFU 12 ali i za PES 13.
Fifa 13 DEMO je obicno SKORO poptuno drugacija igra od FIFA 13 finall, tako da nemoj da ocenjujes FULL igru prema DEMU koji je OBJEKTIVNO losiji od FIFE 12, bolji je SAMO za to medjusobno , zargonski receno BIJENJE IGRACA ZA LOPTU.
FIFA i PES su poceli da se MEDJUSOBNO INTENZIVNO KOPIRAJU.