FIFA ili PES

KAKO JE FIFA REALNIJA MAJKE TI ? :D

Igraci vuku loptu jedno 2-3 metra ispred sebe, bez kontrole, priznajem da PES je pre imao "lutkasto" kretanje igraca, ali sad su usporili igru, odradili kretanje i igrica je WOW za svaku pohvalu

DOWN WITH FIFA, LONG LIVE PES :D :D
PES2010 je NEUPOREDIVO BOLJI, ali i dalje zameram NAČIN NA KOJI TRČE i POMERAJU se igrači u PES-u.
Grafika je PRELEPA.
Inačei u FIFI10 se može DRASTIČNO popraviti grafika pomoću HD pača koji imam. RAZLIKAje NEVEROVATNA.
Pač zauzima samo oko 5MB a razlika je očaravajuća.

Ljudi je l' moze neko da mi napise kako da sutiram slobodnjake u FIFI2010 kad god sutnem, ma koliko jako.. lopta ide po zemlji, ako drzim taster UP + Sut(A) ona kao malo vislje ide ali to je smesno. Video sam na youtube da oni mogu pomeriti kameru ka gore, i kako je okrenuta tako i sut ide, e moje pitanje je kako da tu kameru pomerim ka gore odnosno ka dole i tako da sut prati kameru????

Zasmejavate me...

Od svih ljudi, na kraju sam ja presa na fifu. Mnogo vremena mi je trebalo da shvatim da je igra jednostavno bolja, valjda zato sto ceo zivot igram pes...
Ali mi se u njemu toliko gluposti desavalo da sam jednostavno poceo da igram fifu malo vise i ozbiljnije i na kraju uvideo ono sto do tada nisam video ili pak nisam hteo da priznam.

Od svih ljudi, na kraju sam ja presa na fifu. Mnogo vremena mi je trebalo da shvatim da je igra jednostavno bolja, valjda zato sto ceo zivot igram pes...
Ali mi se u njemu toliko gluposti desavalo da sam jednostavno poceo da igram fifu malo vise i ozbiljnije i na kraju uvideo ono sto do tada nisam video ili pak nisam hteo da priznam.

Nije bas tako kako ti mislis sada.
Jednostavno do 12-ice, PES je bio bolja igra od FIFE.
U 12-ici, EA je popravio DRASTICNO grafiku a jos DRASTICNIJE GAMEPLAY za PC platforme.
Time je presao u vodjstvo u odnosu na PES 12 koji se moze se reci cak i vratio korak u nazat u odnosu na odlicne PES 10 i 11.
PO MENI, NAJVECI problem PES-a su nerealisticni pokreti igraca, nacin na koji trce a u poslednje vreme i fluidnost igre.
FIFA 12 je sve to DRASTICNO popravila u FIFA serijalu, kada igram FIFU utisak se stvarno granici sa pravom utakmicom u svakom smislu.
NARAVNO, uvek moze mnogo bolje.
Ima prostora u mnogim stvarima.

1. Bolja grafika igraca
2. Da svaki igrac u prvih 11 ima lice odgovarajuce pravom igracu, kao sto je to slucaj u NBA 2K-ju, NBA kosarka.
3. Da ima vise liga, posebno mi nedostaju ARGENTINA i JAPAN.
4. Da ima gotovo sve reprezentacije Sveta, bar one malo vec, dakle sve bez ovih sitnih ostrvaca i slicnog.
Znam da za Japansku nemaju pravo pa neka izmisle neko drugo ime, malo modifikuju amblem i stave je takvu.

Moze i GAMEPLAY jos da se popravi da CPU igraci budu mnogo agilniji, bar kod boljih timova.
Da kada se namesti vreme an 90 minuta i stavi SIMULACIJA(da se ubaci izbor izmedju SIMULACIJE i ARKADE ako u NBA) da rezultat izmedju izjednacenih ekipa bude uglavnom 0:0, 1:1, 2:1, 3:1,3:2,...
Da na sredini terena bude guzva, tako da se ne mogu bas tako lako upucivati kratki pasevi... itd.

A ko je igrao PES 13 demo? Ja jesam i mogu da kazem da sam iznenadjen i da mi se igra bas svidja :D

Igrao sam PES 13 DEMO i FIFA 13 DEMO. PES je u dobroj meri popravio pokrete igraca, njihovu realisticnost, dok je fifa u tom segmentu cak malo i pokvarila
mehaniku pokreta igraca. Trebali su da zadrze onu iz FIFE 12.
GAMEPLAY je sve bolji i bolji i u jednoj i u drugoj igri.
Čini mi se da je FIFA 13 ipak neštmo malo bolja od PES-a.
Grafika je nešto lepša a i fluidnost igre je nešto bolja kod FIFE 13.
Meniji u FIFI 13 su lepši, to je stvar ukusa jer Japanci imaju specifičan ukus za lepo kao i većina Azijata, meni više prija evropski-kanadski osećaj za
kolorit i exterijer menija igre.
Ono u čemu je PES bolji od FIFA 13 a što ej VEOMA ZNAČAJNO je postojanje TZV. MALIH TIMOVA pa čak i CUPA LIBERTADORES
sa svim iole jačim Latino Američkim klubovima.
Pošto su istočne lige sve jače i jače, sve više igrača odlazi u Rusiju, Brazil, Katar, Emirate u Ukrajinu, Tursku, Japan, Koreju,... mislim da bi i FIFA trebalo
OZBILJNO d arazmisli o uvrštavanju tih timova u igru.
Doduše postoje RUSKA, SAUDI, KOREJANSKA i BRAZILSKA liga i to je za svaku pohvalu ali opte fale timovi poput: INDENPENDIJENTEA, LANUS-a,
OLIMPIJE iz Paragvaja, KASHIME ANTLERS, CEREZO OSAKE, KAWASAKI FRONTALE-a,ONCE KALADAS-a, DEPORTIVA KUKUTA, CIENCIANA,...

Hmmmm, igrao opet malo PES 13 DEMO i sto ga duze igram sve mi se vise dopada.
Nije ni grafika bas losija od FIFIne, cak sta vise, dosta je dobra, mogla bi boja koze igraca da budem malo vise realisticna
a i rendening terena i uopste onoga sto se vidi.
Pokreti su sada lepi i prijemcivi oku, skoro kao pravi, fluidnost je ipak drasticno bolja u odnosu na 12-icu a i GAMEPLAY je bolji.
Ima mesta za doradu ali mogu reci slobodno FIFA 13 DEMO=PES 13 DEMO.
Jednima fali jedno, drugima drugo, malo su se i krale i kraduckale ideje u OBA smera ali sve u svemu, SUMA sumarum, postoji
napredak, narocito kod PES 13 u odnosu na dosta los PES 12.
FIFA 13 je unazadovala grafiku u odnosu na FIFA 12, ima i boljih stvari, neki segmenti GAMEPLAY-a, ma da opset primecujem da su neki segmenti pokvareni
u smislu odnosa realne brzine trcanja igraca i velicine terena sto je dovedeno do perfekcije kod FIFA 12 ali je kod 13-ice malo
pokvareno.

Evo sada skinuo PES 2013 FULL GAME i da prokomentarišem pa ću posle FIFU kada izadje za 7 dana.
Hmmm. Grafika, dobra ali može i bolje, boja kože igraca i texture su iste kao u 10-tci, lose su za jednu 13-icu.
Na FIFI su nesto bolje, posmatrano podalje od lica igraca..
Medjutim kod FIFE, kada se zumira lice igrača, što je kamera bliža, sve više i više koža liči na pravu da bi u punom zumu bila praktično
kao prava.
Mana u FIFI je ta što se u toku igre lice igrača gotovo NIKADA ne zumira, tj. COMP ga ne zumira na animacijama ili u toku same igre.
Međutim, texture, boja, ...
Još ako se radi o hrapavom tipu kože, isti i ako GENERIC, izgleda FANTASTIČNO, pa još ako se doda napravljeno lice igraču, to izgleda
stvarno dobro, zavisi od kvaliteta, obrade dodatog lica.
Na PES-u su lica nekako crtana i sa malo textura. Imaju i previše tamnu boju, sva. Neka čokoladna boja.
Čak i kada se dodaju nova, napravljena lica, ni to ne poboljšava utisak o kvalitetu u estetskom smislu, poboljšava samo sličnost
lika sa pravim.
Dakle, to PES treba da popravi.
Dalje.
Kada dodam loptu suigraču, svakog drugog puta ovaj je prvo propusti sebi kroz noge a onda primi sa druge strane.
To i ne bi bilo tako strašno da pri tome ne raširi noge kao da će špaglu uraditi, deluje nerealistično, neprirodno i pomalo smešno.
MENI svakako JAKO bode oči.
Igrači previše podižu nogu kojom dodaju loptu, to takođe smeta.
Igra nije baš ni sjajno optimizovana, imam osećaj neke težine dok je igram i akonema seckanja frejmova i sličnog.
Imam sasvim pristojan računar i sve mi je GOOD u podešavanjima.
Muzika je dobra, u skladu sa fudbalom, neki brazil, južna amerika sa malo engleske.
Stadioni nisu loši, ima puno originalnih stadiona, dresovi su takođe dobri, međutim treba još malo poraditi na renderingu
terena-trave kao i utisku igranja po sunčanom danu.
Na FIFI 12, sve vreme govorim o FIFI 12 ne 13, u 12-ici je utisak kada se igra recimo na VESTVALENU, po danu, FANTASTIČAN.
FIFA im je kraduckala ideje o gameplay-u pa mogu i oni FIFI ideje o grafici, pošto je dnevna grafika i rendering na FIFI 12 FANTASTIČAN.
Zvuk i efekti su dobri, komentator može malo više da govori imena igrača, često se ućuti, prečesto.
Govorim o engleskom komentatoru.
Lepo je što postoji LIGA ŠAMPIONA a POSEBNO KUP LIBERTADORES, to me stvarno JAKO RADUJE i ODUŠEVLJAVA na PES-u
a fali FIFI u svim delovima.
Meni je dobar, lep i lako upotrebljiv osim kada treba ubacati igrače za koje KONAMI nije pribavio licencu.
Kada default igrača zamenim licenciranim iz nekog kluba, nakon završetka tog procesa igra me vraća u pod-pod meni, pa moram
ponovo da ulazim 2 koraka, umesto da se zadržim tamo gde sam bio i nastavim dalje sa sledećim igračem.
Dalje.
STVARNO ne znam zašto Srbija UVEK nije licencirana i uvek za Srbiju igra neki KODAKERIC, VIRICIC, KURTAJIC, LASE....
isto je i sa Holandijom koja često ni na FIFI nije prava.
GAMEPLAY je odličan, mogla bi igra biti malo sporija, da se teže prenese lopta sa jednog kraja na drugi.
Međutim kad aigram na superstar protiv malo boljih timova sa prosečnim timom, na sredini se stvro gužva pa je skoro nemoguće proturiti loptu
napred ako nisi VEOMA BRZ i VEŠT igrač koji brzo razmišlja, što ja posle nekog vremena jesam, međutim u prvom i drugom pokušaju sam imao
stvarno problema da to uradim, što je dobro.
Pas na daljinu uglavnom ne prolazi, što je takođe pohvalno. Odbrane golmana su realne, za razliku od fife gde je do skora golman branio nemoguće
a to je bilo tako jer ljudi iz FIFE nisu mogli JAKIM GAMEPLAYEM da postignu težinu igre pa su namontirali svemirce na golu.
Lopta ide dobro u vazduhu , to lepo izgleda kao i na FIFI 12 ali ostaje ono preterano podizanje nogu kod kratkog dodavanja.
Eto roliko sam uspeo da skupim utisaka iz 2 pokušaja.
Izgleda samo aj igram PES i FIFU ovde.

Dobar review. A otkud to da Holandija u FIFI "nije prava"? Ja sam mislio da je sve u FIFI licencirano?

Poslednja FIFA u kojoj sam uživao bila je FIFA 2002 na PSX. Na PC već godinama igram PES, ali razmišljam da ove sezone ponovo probam FIFU. Zato će me zanimati mišljenje igrača o njoj.

Dobar review. A otkud to da Holandija u FIFI "nije prava"? Ja sam mislio da je sve u FIFI licencirano?

Poslednja FIFA u kojoj sam uživao bila je FIFA 2002 na PSX. Na PC već godinama igram PES, ali razmišljam da ove sezone ponovo probam FIFU. Zato će me zanimati mišljenje igrača o njoj.

Pocni od FIFA 12. FANTASTICNA je.
Razlika izmedju FIFA 10 i FIFA 11 je 5 ili 6 godina a razlika izmedju 11 i 12 je jos 3 ili 4.
Dakle, razlika izmedju FIFE 10 (kada ti nisi igrao fifu a ja je igrao samo zbog lepih boja i licenciranih igraca i timova)
i FIFE 12 je kao ZEMJA i NEBO.
FIFA 12 je PRVA fifa koja je postala bolja od odgovrajuceg PES-a.
To je zato sto je PES 12 bio probni PES, neuspeo, pa su se ljudi iz KONAMIja vratili proverenim stvarima u 13-ici,
ali PRE SVEGA zato jer je FIFA napravila OGROMAN napredak u svim segmentima igre.
Grafika je sada KOA PRAVA, sa TV kamere je BAS kao da gledas uzivo MEC.
MENI je najlepsa na dnevna grafika na VESTVALENU i VELTINS areni, kao da gledam HD snimak na EURO SPORT-u.
Sunce, senke, boje, texture, sve je gotovo savrseno osim generickih faca igraca koje kada se kamera potpuno priblizi izgledaju kao prave, to mi nije jasno, ta suprotnost. Dakle , umesto da bolje izgledaju izdaleka, suprotno je.
No nema veze, imas gomilu patcheva koji dodaju pravljena lica koja su fantasticna.

GAMEPLAY, JAKO dobar, skoro kao prava utakmica.
Ima jos mesta za doradu ali ovaj gameplay je bolji od gameplay-a na PES 10,11 ili 12. Ono sto zameram je da kada s eigraci dodaju na malom prostoru, lopta ide isuvise brzo pa izgleda kao da se dodaju na parketu a ne na travi, nema trenja, nije to bas tako extremno ali pomalo mseta.
Medjutim, takav nacin igre, govorim o igri CPU-a, je uspesan samo kada ga igraju Real, Barselona ili sta znam, mozda Atletiko ili Dortmund itd. Ostali ti u pocetku daju 1 ili 2 gola a onda se vrte beskonacno oko gola, ne odlucuju se na realizaciju a ne mozes da im uzmes loptu, to je skoro nemoguce, osim ako pogrese u pasu, sto je retko.
Prvo da skrenem paznju da ja UVEK igram na POTPUNO MANUELNIM kontrolama.
Znaci, PAS je potpuno manuel, sut takodje, sve...
U prvih 5 utakmica sam porazen sa po 1:0 ili 2:0 od norweskih, portugalskih i nemackih prvoligasa.
Osim tog kretanja lopte pri kratkim dodavanjima, mehanika igraca i lopte je PRELEPA. To je VELIKA MANA PES-u, pokreti igraca u PES jos uvek pomalo deluju kao u onoj igri KICK OFF, na starim automatima. Recimo, kada stoje, izgledaju kao oni borci u starom MORTAL KOMBATU na pocetku borbe, pogrbljeni su i klate se, konstantno.
Ovde toga nema, svi, ama bas svi pokreti su kao da ih prosecan ili bolji fudbaler radi.
Teren se prelazi SPORO, kao sto je i u pravoj utakmici. Ako stavis MANUAL dodavanja, TACNO tamo gde i koliko jako uputis loptu, tako ce se i poansati, kao i u PES 13.
Ono sto FIFA nije jos dovoljno dobro razvila a PES jeste je borba igraca za loptu.
Ima je, ali je jos uvek deluje arkadno, automatizovano a zavisi od ocena igraca, naravno.
Ono sto je dobro je to sto nema vise prolazenja jednog igraca kroz drugog itd, SVAKA prepreka ce u manjoj ili vecoj meri omesti igraca sa loptom ili bez nje. Centarsut igra je ODLICNO odradjena, da bi mi bila sto teza igra, namestio sam da svi moji protivnici igraju vise CROS-CENTARSUT igru a manje igru kratkih pasova koja je efikasna kod jacih klubova.
Ako napred imas veoma visokog i snaznog igraca, to se VEOMA realno i pozitivno odrazava na mogucnost starog engleskog nacina igranja. NARAVNO, daleko od toga da je 100% uspesno, sta vise.
Driblinzi su lepi ali i upotrebljivi ali zasto s emuciti i pamtiti kombinacije tastera kada jednostavno mozes naglo da skrenes u jednu ili drugu stranu i takoizbegnes 1-og do najvise 2-a igraca, Mesi&CO mogu i vise, narocito ako COMP igra. Ne volim da u igri upravljam vrhunskim timovima, volim da igram protiv njih.
Holandija, mislimda OPET nije licencirana za FIFU 12. nisam siguran.
Sve u svemu, SVAKA preporuka da potrosis nekoliko sati i nesto elektricne energije i skines FIFA 12.
Kazu da se moze naci i FREE CRACK za online igranje ali to nisam uspeo, dugo drzi i lepo je i ovako, bolje nego da izdvojim nekoliko hiljada za igru.
Dakle, SVAKA preporuak za FIFU 12 ali i za PES 13.
Fifa 13 DEMO je obicno SKORO poptuno drugacija igra od FIFA 13 finall, tako da nemoj da ocenjujes FULL igru prema DEMU koji je OBJEKTIVNO losiji od FIFE 12, bolji je SAMO za to medjusobno , zargonski receno BIJENJE IGRACA ZA LOPTU.
FIFA i PES su poceli da se MEDJUSOBNO INTENZIVNO KOPIRAJU.

E da. U EA su se setili da od 2K-ja ukradu jednu ODLICNU ideju a to je da se pored nivoa: MATEUR,..., LEGEND, dodatno moze
podesavati nivo tezine igre preko dodatnog podesavanja:brzine, agilnosti, preciznosti, trka iz mesta,..... ima bar jedno 15 karakteristika.
Po DEFAULTU sve je na 50, i za CPU i za USER-a. Moze se menjati po izboru, izmedju 0 i 99 za svaku karakteristiku.
Na LEGEND nivou i sve na 99 za CPU igrace, kompijutera je gotovo nemoguce pobediti ma ko da igra.
Ne znam da li to postoji na PES-u, bar nisam primetio.
Opet da napomenem da sve vreme govorim o FIFI 12, FIFA 13 DEMO i nije bas tako dobra igra, videcemo kakav je FULL.

Back