Quantcast

Fidel je Srbin!

Jacob

Buduća legenda
Poruka
49.449
Na ovdašnjem šarenom izdavačkom tržištu pojavile su se još dve knjige koje upotpunjuju opus navodnih otkrića o Srbima kao “posebnom, nebeskom i najstarijem narodu”.

Radi se o knjigama koje, na prividno naučni način, pokušavaju da opravdaju navedene teze, naravno, ne poštujući naučnu metodologiju i uzimajući sumnjive pretpostavke kao čvrste činjenice.

Izvesni Miloš Grozdanović iz Niša, svojevrsnim matematičkim metodoma u knjizi „Srbi jesu narod najstariji“ otkriva da ta starost datira čitavih 27 hiljada godina:

“Problem je u tome što dosadašnja istraživanja u oblasti istorije nisu dala adekvatne rezultate. Tek, sa matematičkim učešćem u istorijskoj nauci možemo da dođemo do nekih konkretnih rezultata. Mi smo ovde, znači, autohtoni narod. Dvadesetsedamhiljada godina. Sada je samo problem u onima koji, očigledno, ne znaju da povežu jedan i jedan.”

U drugoj knjizi - “Besmrtni Kastro i srbski rod” - spisateljica Dragoslava Koprivica hrabro konstatuje da je legendarni kubanski lider poreklom Srbin, obrazlažući to, po njoj, nepobitnom tezom:

“Fidel Kastro je Srbin, odnosno Kelt, a neucenjeni istoričari dobro znaju da su Kelti, ustvari, Srbi. Nema dokaza da njegov otac Angel Kastro ne bi mogao biti Anđelko Kastratović”.

Pošto je utvrdila te činjenice, Dragoslava Koprivica veruje da bi njeno otkriće moglo da bude od velike koristi srpskom narodu:

“Kastro je za mene veliki, em je naša krv. Naš je! Mislim da je Srbima, u ovom jednom sunovratu u kojem žive, zaista može da podigne neko dostojanstvo i da, svakako, pomogne da nam se ne nametne neki kompleks inferiornosti.”


Profesor istorije na beogradskom Filozofskom fakultetu Radivoj Radić, koji se u svojim radovima bavio fenomenom pseudoistoričara, kaže da se oni pojavljuju u kriznim vremenima, što je posebno bilo naglašeno tokom ratnih devedesetih.

Taj talas se, međutim, nastavio i u dvehiljaditim, izdavanjem knjiga i održavanjem tribina. Radić kaže da deo populacije voli da veruje u takve stvari.

“Ako je za neku utehu, ja sam pričao sa kolegama iz Bugarske i Grčke o tom fenomenu. Neki pseudoistoričari u Bugarskoj tvrde da su oni, kao Tračani, najstariji narod, Grcima koji imaju najveći doprinos evropskoj civilizaciji to nije dovoljno, pa kažu da su Egipćani, zapravo, stari Grci. Na Balkanskom poluostvrvu to je posebna priča. Tu imate nekoliko malih naroda. To malih, nije uvredljivo. Prosto, malih po broju stanovnika, pa i po nekom doprinosu civilizaciji, ali časnih naroda, i svaki bi želeo da bude bar jedan dan stariji od svog suseda. To je, prosto, jedan fenomen”, kaže Radić.

Filozof Sreten Ugričić, koji se u nekim svojim knjigama, takođe, osvrnuo na fenomen propovedanja mita o Srbima kao “nebeskom narodu”, smatra da je u pitanju ozbiljan simptom društvenog i kulturnog poremećaja koji je ovde već decenijama prisutan.

„To je očigleno neka vrsta kompenzacije za bitne nedostatke. Ti nedostaci su na individualnom nivou i na opštem drštvenom, kulturnom i simboličkom nivou“, navodi Ugričić.

Na individualnom nivou to je nedostatak najosnovnijeg temeljnog obrazovanja i statusa prosvete, nauke, kulture, argumenata, činjenice i kritike, što su pretpostavke osnovnog naučnog i objektivnog stava. A na opštem, simboličkom i kulturnom planu...

„ ...to je simptom kompenzacije za opštu krizu koja vlada u društvu i nagomilane probleme koji imaju i etičku, i političku, i istorijsku prirodu. Oni se nikako ne rešavaju. Ostavljaju se nerazrešenim. Oni opterećuju to kolektivno nesvesno i kolektivni imaginarijum. Onda taj kolektivni imaginarijum proizvodi takve narative, mistifikacije, ne bi li se, na izvestan način, branio od toga opterećenja.“

Većina navodnih otkrića pseudoistoričara svodi se na najprostiju jezičku igrariju, tako da je deo značajnih istorjskih ličnosti, neverovatnom analogijom, prebačen u korpus srpskog naroda.

„Pa kažu da Aleksandar Veliki ne pripada grčkom svetu, nego je on po njima Srbin koji je Aleksandar III Karanović. Onda su Mehmed Osvajač, turski sultan, i njegov potomak Sulejman Veličanstveni, takođe, Srbi. Bila je i čitava priča da je Justinijan Srbin, a čak je Bizmark, navodno, bio Srbin. Baba mu nije znala ništa drugo, nego samo srpski“, kaže Radivoj Radić.

Pomenuti Miloš Grozdanovič, svojim matematičkim proračunima odlazi u još dalju istoriju:

„Taj Grozdanović iz Niša tvrdi da su Srbi i narod Maja, jer – zaboga – ime Maja postoji i kod Srba. On i čitav niz imena nekih faraona dovodi u vezu sa Srbima. Mislim da se jedan zove Nebre, a to znači – Ne, bre! „… kaže Radić, konstatujući:

“Ukratko, to je jedna priča koristoljubivih, pomalo zanesenih i tih lažnih patriota koji, iz raznih svojih interesa, pletu ovakve priče i zbunjuju ovaj, ionako dovoljno zbunjen, narod.”


http://www.sumadijapress.com/index-p70-ni13289-c70.html

:mrgreen::mrgreen::mrgreen: :hahaha:
 

D U K Lj A N I N

Ističe se
Poruka
2.969
Vesti

fidel-v.jpg

Književnica utvrdila da je umirovljeni kubanski lider naše gore list?

Fidel je u stvari Veroljub!!!

Petak - 18.02.2011

„Srpstvo nije ‚hibridna nacija‘. Srbi su narod koji ima svoj civilizacijski identitet. Srbi su prva Evropa“, objašnjava za „Alo!“ Dragoslava Koprivica, autor romana „Besmrtni Kastro i srbski rod“, u kom objašnjava da je preko svojih keltskih korena čuveni kubanski lider u stvari naše gore list!

Potraga za pradavnim korenima srpskog naroda odvela je Koprivicu geografski od Atlantskog do Tihog okeana, a genealoški i do umirovljenog Kastra ili „našeg daljeg rođaka“.
- On je poseban Don Kihot našeg vremena, nosilac programa nade, lucidni intelektualac koji me istinski inspiriše i plus naš dalji rođak. To sam saznala proučavajući sve velike knjige i intervjue stranih autora sa Kastrom. Kastrov otac je Kelt iz španske Galicije, malog mesta Lugo. Svi profesionalno ozbiljni i neucenjeni istoričari znaju da su Kelti Srbi. Kastrov otac je Angel Kastro. Nisam našla nijedan dokaz da Angel Kastro ne bi mogao biti Anđelko Kastratović - objašnjava naša sagovornica i razvija početnu ideju i na neke druge velike svetske umove, i smatra da je „srpski istorijski koren dubok, a sasečen“.
- Nema budućnosti onaj narod koji se odrekne svoje prošlosti, i to nije otrcana fraza nego najistinitija istina. U sunovratu u kom živimo, da bismo opstali, moramo saznati ko smo. Moramo se osloboditi terora falsifikovane istorije i raznih bečko-berlinskih nordijskih istorijskih škola - upozorava naša sagovornica, koja je juče u opštini Voždovac predstavila svoju knjigu.

Prikupljajući građu za ovaj svojevrsni rodoslov kubanskog lidera, Koprivica se konsultovala sa dr Jovanom Deretićem, koji je napisao i predgovor za knjigu.
- Mislim da je Deretić više uradio za srpstvo nego dve trećine ostarele pameti koja sedi u SANU. On je na čelu parne lokomotive istinske srpske istorije i ta lokomotiva, ma kako da klacka, nezaustavljivo ide kroz vreme i prostor - najavljuje preporod Koprivica, koja je veći deo svog života provela u Francuskoj.
Imajući u vidu da Fidelovo ime vuče koren iz reči „fidelidad“, što znači vernost, njegovo srpsko ime moglo bi da bude Verko ili Veroljub.

Od izrugivanja do ludačke košulje

Teza o Kastru keltskog, odnosno srpskog, porekla,
svakako je smela, čak i za naše prostore.
- Danas vas svako traganje za originalom čini smešnim. Kada se zna da su srpsku istoriju pisali „ćoravi Ćorović i slepi Slepčević“, kako je to jedanput rekao pokojni patrijarh Pavle, takvo reagovanje je očekivano. Ide čak do guranja u ludačku košulju. Ima izrugivanja uzetog iz jedne komedije koja kaže: „Najpre su bili Srbi, pa Hrvati, pa amebe“. Imam savet za sve skeptike.
Knjige u šaku - poručuje spisateljicaDragoslava
Koprivica.

Primerak i za Kastra!

Svoje penzionerske dane, daleko od očiju javnosti, Kastro bi mogao da prekraćuje čitajući i svoje novo genealoško stablo, jer je jedan primerak Koprivičine knjige poslat i njemu.
- Kubu dobro poznajem, ali Kastra nikad lično nisam srela. Knjigu sam posredstvom kubanske ambasadorke u Beogradu poslala Kastru, pripremam izdanje knjige na španskom jeziku i nadam se da ću imati priliku da je predstavim na Kubi - otkriva naša sagovornica.

Milica Dakić

http://www.alo.rs/vesti/35774/Fidel_je_u_stvari_Veroljub
 

BLAJBI

Zaslužan član
Poruka
103.719
Bio Srbin ili ne - Kastro je najharizmaticniji lider na svetu vec pola veka...

Video sam na tv kada su na jednom skupu predsednika obe Amerike za Fidelom trcali 90% novinara, a za svim ostalim predsednicima jedva 10%.....

To najbolje govori ko je svetu interesantan i o kome zele da cuju i citaju.

KASTRO JE ZIVA LEGENDA.
 

sanja*

Drevna Kornjača
Poruka
8.716
.. ahahahahahaha ..
.. e .. a pogledajte komentare na njuz netu ..
.. kaže ovaj jedan .. pa to je prava vest što ste to objavili ovde ..
. a uredništvo odgovara .. zato što nam je krivo što se mi nismo toga setili .. :zcepanje:
 

Jacob

Buduća legenda
Poruka
49.449
.. ahahahahahaha ..
.. e .. a pogledajte komentare na njuz netu ..
.. kaže ovaj jedan .. pa to je prava vest što ste to objavili ovde ..
. a uredništvo odgovara .. zato što nam je krivo što se mi nismo toga setili .. :zcepanje:

urednistvo kaže:
16. februar 2011. u 23:57
Zato sto nam je krivo sto se mi nismo ovoga setili…


:rotf::rotf::rotf::rotf::rotf:
 

menjam.se

Iskusan
Banovan
Poruka
5.943
Ужас... А ја мислио то вест са Њуза! :eek:

А стварно, види коментаре на Њузу... Лепо пише ИЗВОР: БЛИЦ! Још каже доле коментар "Зашто преносите туђе вести", а они кажу "Жао нам је што се ми тога први нисмо сетили!" :hahaha:
 
stanje
Ova tema je zatvorena zbog neaktivnosti. Molim objavite novu temu i pridružite se diskusiji.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.