Feminizam

Jesu li to njena djeca ili ide kod komsije ili nekog drugog na taj ful tajm posao?
nisu samo njena

ona je preuzela na sebe da:
-cuva decu ful tajm
-bude ful tajm kuvarica za 4
-bude ful tajm spremacica za 4 clana porodice

on
-zaposlen
-trlja trbuh kad iskoci zubic jer ne moze da spava kad ga dete probudi

i onda kaze:
"Ali ja njoj nisam trazio da se zaposli":zcepanje:
Lave, ja bih volela da budem zaposlena i da mi muz kod kuce cuva decu, pere ves, kuva rucak i titra jajca
eto, ne mora da bude zaposlen

nisu samo njena

-cuva decu ful tajm

on
-zaposlen

i onda kaze:
Lave, ja bih volela da budem zaposlena i da mi muz kod kuce cuva decu, pere ves, kuva rucak i titra jajca
Nista lakse, ako mozes da zaradis dovoljno za sva 4 clana, izvoli. Muskaraca koji bi pazili djecu kuci ima koliko pozelis...

nisu samo njena

-cuva decu ful tajm

on
-zaposlen

i onda kaze:
Mislim da full time rad kod kuće ima svoju cenu na zapadu.. Tj da se uzima pri razvodu i sl sa određenim iznosom... Možda sam pogrešno čula. U svakom slučaju na to takođe treba gledati kao na posao.

Uzgred, kod nas se dosta izrabljuju bake i deke.. Često im daju da čuvaju decu bez ikakve naknade. Žalile su mi se neke bake.. I bile blizu da reše da kažu ćerki ili sinu da više ne žele da ih čuvaju... Takođe verujem da to nije u redu. Mislim na ono stalno svakodnevno čuvanje i brigu. Neko je ceo život radio i umesto da odmara u penziji sada opet radi i to za DŽ najčešće. Ja tako ne bih. Da imam majku ili oca davala bih im mesečnu apanažu, da mogu od toga sebe da obraduju, putovanje i sl.

Mislim da full time rad kod kuće ima svoju cenu na zapadu.. Tj da se uzima pri razvodu i sl sa određenim iznosom... Možda sam pogrešno čula.
Zavisi. Prioritiziranje majke kao primarne starateljke je bilo pravilo do '70ih godina prošlog veka, sada sudovi favorizuju očeve. Zapravo favorizuju interes deteta, a kako muškarci i dalje zarađuju više, u 70% slučajeva kada se roditelji bore za starateljstvo nad detetom, dobija ga otac. Razlog zašto ga kad se sve sabere više dobijaju majke nije diskriminacija očeva, naprotiv, već što očevi sporazumno prepuštaju starateljstvo majkama. Toliko o navodnoj ginokratiji zapadnog društva.

uglavnom vise slucajeva znam gde je otac taj koji ne vidja dete ili ne placa alimentaciju

......secamo se svi srecnog slucaja jednog forumasa kojem je puno da za dete izdvoji mesecno 110 evra....

Sad bi se neki šokirali, ali ja kada sam bila u toj vanbr vezi, pa kada sam videla da praktično samo ja radim po kući i oko deteta, iako smo oboje zaposleni, ja sam se bunila i zahtevala da proporcionalno obavezama i on radi. Ali on kaže neće, ne želi, pre će platiti neku ženu da dolazi. Ok kažem ja, umesto da mi dolazi neka nepoznata žena, plati meni i ja ću da radim prekovremeno. I tako i bi. Eto. Ne dolazi u obzir da svaki put on diže noge dok ja ceo dan u kuhinji itd. Plati pa može.

uglavnom vise slucajeva znam gde je otac taj koji ne vidja dete ili ne placa alimentaciju

......secamo se svi srecnog slucaja jednog forumasa kojem je puno da za dete izdvoji mesecno 110 evra....
Da, taj slucaj da se uzme kao reper i zalijepi na celo svim muskarcima da se vidi kakva je to bagra muska.

Poslednja izmena od moderatora:
Zavisi. Prioritiziranje majke kao primarne starateljke je bilo pravilo do '70ih godina prošlog veka, sada sudovi favorizuju očeve. Zapravo favorizuju interes deteta, a kako muškarci i dalje zarađuju više, u 70% slučajeva kada se roditelji bore za starateljstvo nad detetom, dobija ga otac. Razlog zašto ga kad se sve sabere više dobijaju majke nije diskriminacija očeva, naprotiv, već što očevi sporazumno prepuštaju starateljstvo majkama. Toliko o navodnoj ginokratiji zapadnog društva.
U vajber grupama i na roditeljskim sastancima i u vrtićima na sve sastanka i angažovanja oko dece dolaze po slobodnoj proceni 90 % majke.. Ima zaista brižnih očeva, ali se većina ne bavi decom. To je i prirodno, kažu neki. Ne znam.

sine,nema šta tu ko da bude zahvalan jer se to podrazumeva da žene uglavno ne idu u rat,ne zato što su slabe i bespomoićne nego zato što su one u biološkom smislu vrednije od nas.Znači u biološkom smislu nije neka velika šteta za opstanak ni nacije ni naše vrste ovako globalno gledano ako negde 60% nas izgine jer mi ne donosimo na svet potomstvo.Sa stotinak žena i dvadesetak mušakaraca je mnogo lakše repopulisati nego sa dvadesetak žena i stotinak muškaraca.To je pitanje čistog opstanka u biološkom smislu da ćeš ti,ja ili bilo ko dugi da ide da se bori,potencionalno i izgine da bi osigurao da što veći ženski deo populacije preživi...

Ne znam kako bih ti rekao ali... svet ne funkcioniše baš tako :lol:
Prilično si se ovim isprosipao. Nije čovek bubašvaba pa da se tako razmnožava, pobogu. Ne živimo mi nas 20 muškaraca i 100 žena u nekoj zajednici i ajde sad da se mrestimo međusobno da produžimo vrstu.
Žene ne idu u rat jer su prosto fizički slabije, nemojte filozofirati.

U vajber grupama i na roditeljskim sastancima i u vrtićima na sve sastanka i angažovanja oko dece dolaze po slobodnoj proceni 90 % majke.. Ima zaista brižnih očeva, ali se većina ne bavi decom. To je i prirodno, kažu neki. Ne znam.
Nadam se da će se vremenom to promeniti, kad nađemo način da kvantifikujemo rad u domaćinstvu i porodici. Samo se prisetimo da kad taj rad obavlja tržište ili država, on košta. Za sada sudovi najbolji interes deteta ne određuju brigom i negom već time ko zarađuje više. A dosta će vremena proći dok se žene tu ne izjednače sa muškarcima s obzirom na istorijski relativno nov ulazak žena na tržište plaćenog rada. Juče pročitam statistiku da samo 6% u Srbiji zarađuje preko 500 eura, a 50% radi za duplo manje od republičkog minimalca, i tu mi se naravno priplače.

Nadam se da će se vremenom to promeniti, kad nađemo način da kvantifikujemo rad u domaćinstvu i porodici. Samo se prisetimo da kad taj rad obavlja tržište ili država, on košta. Za sada sudovi najbolji interes deteta ne određuju brigom i negom već time ko zarađuje više. A dosta će vremena proći dok se žene tu ne izjednače sa muškarcima s obzirom na istorijski relativno nov ulazak žena na tržište plaćenog rada. Juče pročitam statistiku da samo 6% u Srbiji zarađuje preko 500 eura, a 50% radi za duplo manje od republičkog minimalca, i tu mi se naravno priplače.
Da, kad nadjemo nacin da uséremo taj porodicni odnos tako sto cemo placati bracnom partneru 5 eura jer je spremio dorucak djeci, ajde bjezi...

Mislim da full time rad kod kuće ima svoju cenu na zapadu.. Tj da se uzima pri razvodu i sl sa određenim iznosom... Možda sam pogrešno čula. U svakom slučaju na to takođe treba gledati kao na posao.
Слажем се рад код куће има своју вредност, али не планирам развод, тако да то нисам узимао у обзир. ;) Уосталом, и код нас приликом развода супружници деле имовину, зар не. Без обзира на то ко је зарађивао а ко је чувао децу...

Feminizam nije nista drugo bez oruzje kojim se unistava odnos izmedju ljudi, unistava se sve ono normalno, sto se po nekom difoltu smatralo normalnim pa se otislo daleko do pazenja djece i samog podizanja i zamislite scenu dje majka, zena, kraljica trazi muzu, ocu tog djeteta da joj plati 5 eura jer mu je zamijenila pelene (djetetu njihovom) a ako ih momentalno ne izvadi iz novcanika krece svadja kako ona radi full time posao, pazi, cisti, podize i tako dalje.

Pa ljepse je nikad ne ulaziti u vezu i nikad se ne zeniti/udavati nego imati tako poremecene odnose. Neka hvala, eto vam tamo tih modernih gluposti bez osjecaja za ljubav i bilo sta drugo. A zaljubljenost cemo da racunamo u krevetu, pa bi mogli da se snimate da to drugi ocjenjuju, koliko ste stvarno zaljubljeni, jer vam se mozda ucinjelo.

Back