Feminizam u fokusu: Izazovi sadašnjosti i vizije budućnosti

Od 2011. do 2023. godine, u porodičnom nasilju ubijeno je 406 žena i devojčica, podaci su "Femicid memorijala", koji je predstavio Autonomni ženski centar. U više od stotinu slučajeva, nasilje je prijavljivano nadležnima. Statistika je alarm za hitne promene u sistemu, poručuju iz te organizacije, uoči Dana sećanja na žene žrtve.
Udavljene, zaklane, zapaljene, prebijene do smrti, svirepo ugašeni životi 391 žene i 15 devojčica u protekloj deceniji.

https://www.rts.rs/lat/vesti/drustvo/5443320/femicid-nasilje-nad-zenama.html

Не може жена која је завршила социологију и ради у центру за социјални рад са високом спремом,

да има већу плату од шофера на међународним линијама који ради са средњом.

Не може жена која ради као шалтеруша са средњом, да има већу плату са рударом који ради без стручне спреме.

Не може жена која је завршила економију и ради као службеник у министарству финансија да има једнаку плату као инжењер који има исту стручну спрему а зида мостове.

Оно што може, да жена која је завршила економију и ради у министарству, има исту плату као мушкарац који је завршио економију и ради у министарству. И то јесте тако.

Е, а и ту имамо минималне разлике у плати, статистички.

А знаш зашто? Зато што жена ради краће (раније се пензионише), а мушкарци раде до 65. па има већи минули рад од жене.

Идемо даље.

Обоје се запослили у исто време, са истом стурчном спремом, на истом радном месту.

Обоје раде 15 година.

Али, она је ефективно радила 10 година, јер је родила троје деце, па била на трудничком и породиљском, а он је радио свих 15 година јер никада није користио трудничко и породиљско.

И постави се питање ко ће бити шеф?

Па, он има 15 година искуства, а она 10 година искуства,

кога одабрати? Њега, наравно, јер има 50 % више радног искуства од ње.
Идемо даље.

Обоје се запослили у исто време, обоје имају 10 година радног искуства, обоје исти посао раде са истом стручном спремом на истом радном месту.

Она за време трудничког и породиљског прима 65 % од плате, а он прима пуну плату јер није на трудничком и породиљском, већ РАДИ.

Кад се она врати са трудничког и породиљског, у време кад прима накнаду зараде (годишњи одмори, празници...), прима просек за претходних годину дана. Он је примао пуну плату јер је радио, она је примала 65 % јер је била на трудничком и породиљском, па у време кад прима накнаду зараде, прими мање од њега.

Наравно, и њен муже је могао да иде на то породиљско, а не она, али је она ипак одлучила да она користи породиљско, а не отац детета (у 95 % случајева). Опет, њега одлука.

Od 2011. do 2023. godine, u porodičnom nasilju ubijeno je 406 žena i devojčica, podaci su "Femicid memorijala", koji je predstavio Autonomni ženski centar. U više od stotinu slučajeva, nasilje je prijavljivano nadležnima. Statistika je alarm za hitne promene u sistemu, poručuju iz te organizacije, uoči Dana sećanja na žene žrtve.
Udavljene, zaklane, zapaljene, prebijene do smrti, svirepo ugašeni životi 391 žene i 15 devojčica u protekloj deceniji.

https://www.rts.rs/lat/vesti/drustvo/5443320/femicid-nasilje-nad-zenama.html

Мушкарци су физички јачи, зато закон додатно штити жену од насиља.

Мушкарци нападају и убијају жене физичким насиљем, и зато заглаве робију.

Жене у породици, ако реше да елиминишу мушкарца, не убијају у афекту, већ мудро. Убаце му вијагру у кафу, он умре од срчаног удара и нема казне за убиство. Још буде наследник имовине + пензија. Вин вин ситуација.

Држава је формирала и сигурне женске куће јер за тим постоји потреба. Није формирала сигурне мушке куће, јер је за тим потреба баш мала.

Закони позитивно дискриминишу жене, што је апсолутно у реду и тако и треба.

Мушкарци су физички јачи, зато закон додатно штити жену од насиља.
Više od polovine analiziranih femicida nije kvalifikovano kao teško ubistvo, zbog čega su bile izrečene niže kazne. U publikaciji:

„Crna statistika bez adekvatnog sistemskog odgovora: Femicid u Srbiji 2014-2023. godine“ ova organizacija navodi da su najčešće žrtve femicida bile žene koje su bile u partnerskom odnosu sa učiniocem (43 odsto), majke učinioca u 17 odsto, dok je bivša partnerka u 14 odsto slučajeva.
https://www.masina.rs/medunarodni-d...stika-losa-i-pored-mogucnosti-za-poboljsanje/

Жене у породици, ако реше да елиминишу мушкарца, не убијају у афекту, већ мудро. Убаце му вијагру у кафу, он умре од срчаног удара и нема казне за убиство. Још буде наследник имовине + пензија. Вин вин ситуација.
Zasnovano na tvojim tvrdnjama- imas li kakvih dokaza ili statistiku?

Држава је формирала и сигурне женске куће
U Srbiji trenutno funkcioniše 13 prihvatilišta za žrtve nasilja u porodici i jedno prihvatilište za žrtve trgovine ljudima, ukupnog smeštajnog kapaciteta od 190 mesta.
U proseku u Srbiji bude prijavljeno znatno preko 30 000 slucajeva nasilja nad ženama.

Više od polovine analiziranih femicida nije kvalifikovano kao teško ubistvo, zbog čega su bile izrečene niže kazne. U publikaciji:.
Наравно.

Прочитај у кривичном законику шта је тешко убиство.

Тамо имаш разлику између убиства, тешког убиства, убиства детета при порођају и тд..итд..осталих врста убистава.

Таксативно је набројано шта се тражи за тешко убиство.

Koje je vaše mišljnenje o svemu ovome?
Tema mi je nepotpuna bez jasnog definisanja šta bi to bila "ravnopravnost", a šta "neravnopravnost".
Takođe bi bilo korisno definisati pojmove kao što su feminizam, mizogenija i mizandrija jer često bude situacija da budu izmešani po nekim elementima i onda bilo kakva priča ode dovraga.

Kao prvo, moram da kažem da si otvorio delikatnu temu u kojoj može da dođe do svađa, ukoliko se pojave učesnice foruma koje su feministkinje.

Koje je moje mišljenje o svemu?

Nisam feministkinja jer nikada ni ja a ni žene u mom okruženju, nismo diskriminisane. I politički sam desno orijentisana.

Naravno da će veću platu imati moj kolega jer on je radio ceo mesec, a ja sam 2-3 nedelje bila na bolovanju.

Feminizam koji se trenutno propagira u medijima i u naučnim, stručnim krugovima nije dobar za žene. Ima više štete nego koristi.

Ukoliko posmatramo feminizam sa istorijske strane, Pokreti feministkinja koji su postojali u brojnim državama, stvarno su se izborili za prava žena. Žene su tada dobile pravo glasa, jer do tada ga nisu imale.
Te feministkinje su prve naglasile potrebu da žene imaju istu platu kao muškarci.

Današnji feminizam potencira na rodnoj ravnopravnosti, a ovde kod nas, veliki akcenat se stavlja na rodno-senzitivni jezik.

Taj rodno-senzitivni jezik bukvalno siluje naš jezik. I neprirodan je, a o tome se izjasnila i Matica srpska

https://www.maticasrpska.org.rs/saopshtee-matitse-srpske-povodom-pitaa-o-rodno-ravnopravnosti/

Rodna ravnopravnost treba da bude ista za sve.

Na primer: Ukoliko dođe do razvoda, dete treba da pripadne ocu u slučaju da je majka alkoholičarka, narkomanka ili psihički teško obolela.

Znam za primer da je jedno dete pripalo majci iako ona ima teško psihičko oboljenje koje zahteva česte hospitalizacije, a o detetu su su brinuli baba i deda, roditelji te žene.
To se desilo pre desetak i više godina, i danas devojka posećuje oca i njegovu porodicu, i finansijski izdržava svoju majku, koja zbog bolesti nije nikada bila u radnom odnosu.

Izvinjavam se na digresiji.

Treba da postoji ravnopravnost u svemu između žena i muškaraca. Treba da dele kućne poslove, da imaju isto pravo na obrazovanje, istu platu..

Zašto je više muškaraca sa diplomom fakulteta od žena sa fakultetom?

Nekada, majke i očevi nisu imali dovoljno primanja da školuju decu, kćerku i sina. Obično se školovao sin, a kćerka nije " uskoro će se udati, roditi dete, šta će joj fakultet ".

Naravno da se ne slažem sa ovim citatom vezanim za udaju žene..

Danas je to drugačije i devojke same biraju da li će studirati ili ne. I to je pošteno. Imaju pravo izbora.

Ova tema je jako kompleksna i mogla bih još da pišem, ali mislim da treba da se oglase i ostali, forumaši i forumašice :)

Zanima me, kako se osećaju žene i kako se osećaju muškarci kada je feminizam u pitanju?

Da li imaju psihološke probleme zbog neravnopravnosti?

- Što se tiče nasilja u porodici i silovanja, ta diskusija zaslužuje novu temu -

Kao prvo, moram da kažem da si otvorio delikatnu temu u kojoj može da dođe do svađa, ukoliko se pojave učesnice foruma koje su feministkinje.
Pa nek se pojave, ako vec redovno citamo mizogoniste*, onda mozemo citati i feministkinje.

“Ni po babu ni po stricevima”.

*Misoginist je osoba koja ne voli, prezire ili ima snažne predrasude prema ženama.

Ekonomske nepravde rešenje - ista pozicija, ista satnica, pa ko koliko bude radio toliko će i zaraditi?
U mnogim granama privrede nema fiksne satnice ili se plata odredjuje prilikom intervjua ili potpisivanja ugovora- i tu zene mnogo losije prolaze, npr finansije itd, glumci su nor mnogo bolje placeni, itd…

U mnogim granama privrede nema fiksne satnice ili se plata odredjuje prilikom intervjua ili potpisivanja ugovora- i tu zene mnogo losije prolaze, npr finansije itd, glumci su nor mnogo bolje placeni, itd…
Po meni je onda problem što nema te fiksne i transparentne satnice i na tome bi trebalo da se radi.
Ista filozofija kao i kod razgovora za novi posao kada mi postave pitanje:
A koliku platu bi ti želeo?
Jer ono društvo nam gleda da uštedi/zaradi na drugima koliko može, a ovo je nevezano za pol.

A na zenama ocigledno mogu ustedeti mnogo vise, tako da ima povezanosti.
Žene teže kažu NE pa se to aktivno/pasivno zloupotrebljava.
Sa nama muškima su mogući konflikti tipa:
Imao sam par situacija gde bih se sretao sa šefovima u nekim lokalima pa dođe do ako smo pripiti da neko nekog krene da davi/razdvaja i sl.
Nekada je u ovakve stvari bilo uključeno nekoliko nas.

Žene teže kažu NE pa se to aktivno/pasivno zloupotrebljava.
Sa nama muškima su mogući konflikti tipa
Upravo to ti pricam, zato sto su predstavljaju manju fizicku pretnju i zato sto imaju manje izbora u nekim granama privrede dobijaju/moraju prihvatiti manju platu.
To ipak nije fer.
Budimo realni ako covek radi isti posso udpesno treba biti jednako placen bez obzira jeli musko, zensko, hindus, budista, Beduin, Arap ili Luksemburzanin.

Upravo to ti pricam, zato sto su predstavljaju manju fizicku pretnju i zato sto imaju manje izbora u nekim granama privrede dobijaju/moraju prihvatiti manju platu.
Nije ovo uvek slučaj, uglavnom bude mešano što se primanja tiče u nekim većim kolektivima kod nas, tako da i neke žene primaju više od nekih muškaraca.
Na zadnjem poslu nismo imali naročitmo mnogo žena u kolektivu jer su uslovi bili fizikalne prirode, međutim čak su i ove nove cure koje su došle na moju poziciju krenule sa većom kintom nego što sam ja. Fora je samo što se nisu zadržale kada su videle šta treba da se radi.
Priča o feminizmu i ovakvim situacijama mi ima više smisla za USA podneblje jer je tamo bio značajno drugačiji put razvoja.
Ono nekada su bili robovlasnici, do 50ih godina se lobotomija tamo češće ( otp 1.5x) rađena na histeričnim ženama nego na muškarcima (muž te prijavi za ludilo i žilo za led kroz oko u mozak).
Budimo realni ako covek radi isti posso udpesno treba biti jednako placen bez obzira jeli musko, zensko, hindus, budista, Beduin, Arap ili Luksemburzanin.
Slažem se, mada to može za sada da funkcioniše samo u teoriji. Praksa je značajno drugačija, što kod nas, što u svetu.
Moralo bi nešto generalno da se promeni, tipa sistematsko rešenje:
Ta i ta pozicija , taj i taj nivo na toj poziciji , ta i ta satnica.
Tipa da kada se neko zaposli zna unapred kolika će mu satnica biti.
Da zna nakon koliko vremena će mu rasti satnica.
Tipa da se za svaki posao zna razvojni put, kao i preduslov da se napreduje.

100 posto se slažem sa tobom, ali postoji ono ali..

Pošto sam radila u organu državne uprave, jedne bg opštine, mogu da pišem samo za organe uprave.

Plate se računaju na osnovu platnih razreda i koeficijenta na osnovu stručne spreme.

Najveći koeficijent, bez obzira na obrazovanje imaju predsednik opštine, predsednik skupštine i njihovi zamenici, kao i članovi Opštinskih veća koji se izjasne da žele da se zdravstveno i penziono osiguraju preko opštinske uprave.
Oni se vode kao da su na stalnom radu.

Za zaposlene važe platni razredi, i tu se ne pravi podela na službenike i službenice.

Za zaposlene važe platni razredi, i tu se ne pravi podela na službenike i službenice
U drzavnim firmama, i na nekim mestima gde je plata fiksna je ok, ali jako mnogo ima mesta gde nije bas isti tretman, a poenta je sto statistika kaze da se situacija pogorsava.
Priča o feminizmu i ovakvim situacijama mi ima više smisla za USA podneblje jer je tamo bio značajno drugačiji put razvoja.
Jedna stvar je bila SFRJ, a druga pre, i za zene je bilo i gore nego u SAD, bile su citave drame krajem 40tih i pocetkom 50tih dok su zene dobila ista prava.

Back