Kao prvo, moram da kažem da si otvorio delikatnu temu u kojoj može da dođe do svađa, ukoliko se pojave učesnice foruma koje su feministkinje.
Koje je moje mišljenje o svemu?
Nisam feministkinja jer nikada ni ja a ni žene u mom okruženju, nismo diskriminisane. I politički sam desno orijentisana.
Naravno da će veću platu imati moj kolega jer on je radio ceo mesec, a ja sam 2-3 nedelje bila na bolovanju.
Feminizam koji se trenutno propagira u medijima i u naučnim, stručnim krugovima nije dobar za žene. Ima više štete nego koristi.
Ukoliko posmatramo feminizam sa istorijske strane, Pokreti feministkinja koji su postojali u brojnim državama, stvarno su se izborili za prava žena. Žene su tada dobile pravo glasa, jer do tada ga nisu imale.
Te feministkinje su prve naglasile potrebu da žene imaju istu platu kao muškarci.
Današnji feminizam potencira na rodnoj ravnopravnosti, a ovde kod nas, veliki akcenat se stavlja na rodno-senzitivni jezik.
Taj rodno-senzitivni jezik bukvalno siluje naš jezik. I neprirodan je, a o tome se izjasnila i Matica srpska
https://www.maticasrpska.org.rs/saopshtee-matitse-srpske-povodom-pitaa-o-rodno-ravnopravnosti/
Rodna ravnopravnost treba da bude ista za sve.
Na primer: Ukoliko dođe do razvoda, dete treba da pripadne ocu u slučaju da je majka alkoholičarka, narkomanka ili psihički teško obolela.
Znam za primer da je jedno dete pripalo majci iako ona ima teško psihičko oboljenje koje zahteva česte hospitalizacije, a o detetu su su brinuli baba i deda, roditelji te žene.
To se desilo pre desetak i više godina, i danas devojka posećuje oca i njegovu porodicu, i finansijski izdržava svoju majku, koja zbog bolesti nije nikada bila u radnom odnosu.
Izvinjavam se na digresiji.
Treba da postoji ravnopravnost u svemu između žena i muškaraca. Treba da dele kućne poslove, da imaju isto pravo na obrazovanje, istu platu..
Zašto je više muškaraca sa diplomom fakulteta od žena sa fakultetom?
Nekada, majke i očevi nisu imali dovoljno primanja da školuju decu, kćerku i sina. Obično se školovao sin, a kćerka nije " uskoro će se udati, roditi dete, šta će joj fakultet ".
Naravno da se ne slažem sa ovim citatom vezanim za udaju žene..
Danas je to drugačije i devojke same biraju da li će studirati ili ne. I to je pošteno. Imaju pravo izbora.
Ova tema je jako kompleksna i mogla bih još da pišem, ali mislim da treba da se oglase i ostali, forumaši i forumašice
Zanima me, kako se osećaju žene i kako se osećaju muškarci kada je feminizam u pitanju?
Da li imaju psihološke probleme zbog neravnopravnosti?
- Što se tiče nasilja u porodici i silovanja, ta diskusija zaslužuje novu temu -