Safvet Beg
Početnik
- Poruka
- 40
Nisam šovinista ne bojte se,htio sam da zaokružim samo sebi ovu priču o ravnopravnosti i feminizmu i da čujem mišljnje vas žena,posljednjih par mjeseci,tačnije od početka drugog semsetra na mom fakultetu smo dobili predmet sociologiju,naime profesorica je "tvrdokorna" feministkinja koja bukvalno u svakoj temi mora ubaciti retoriku o ravnopravnosti i "lošem" položaju žena u društvu.Ne bitno da li pričali o Napoleonu ili Aristotelu ona mora naglasiti kako su oni bili šoviniste,ali to upakuje u neku finu priču.Stalno priča o položaju žena,žene u politici,žene u javnosti,porodici itd i naravno glavni akcent je ugroženost žena u istim sferama a apsolutno nigdje ne spominje da i muškarci znaju biti ugroženi u istim sferama društva i to baš od strane žena,čak njena priča graniči sa šovinizmom.Ne smeta joj kada bi ili kada je u državnim,privatnim i ostalim institucijama,poslovima i zanimanjima bilo ili je 80-90% žena ali joj smeta kada bi bilo ili kada je toliko muškaraca iako neke poslove jednostavno muškarci rade bolje radi fizičkih i psihičkih predispozicija isto kao što ima poslova koje žene rade bolje iz istih razloga a i ima poslova gdje su oba pola podjednako uspješni.Bukvalno za seminarske samo takvu vrstu tema nudi.No nebitna je ona,međutim istraživao sam malo taj feministički pokret upravo radi tematike i debata na predavanjima i do nekle mi je bio logičan,realno ne bih ni ja ženu koja će mi sjediti kući a ja samo da radim i da donosim pare i da meni sve na kičmi bude,ali moje mišljenje je da muškarac čuva porodicu izvana a žena iznutra i da su obje uloge važne i da muškarac mora brinuti,štiti i ženu i dijete.Ono što sam primjetio na mnogim stranicama i u mnogim feminističkim tekstovima sadašnjice je da se uvijek uzdiže neka žena koja je na neki način izdominirala,pobijedila pa dijelom i ponizila određenog muškarca(tipa internetom se širila slika kako je neka djevojčica pobjedila dječake na hrvačkom takmičenju do 12godina što je sasvim logično djevojčice ranije ulaze u pubertet i u tom periodu su fizički jače) i oni su kao napisali a i bilo je dosta sličnih komentara "Vidi se da vam je krivo što vas je pobijedila djevojčica,da sam na vašem mjestu ja bih bila ponosna što me pobijedila "jaka" žena i ovoga će biti još više,izgleda da je krhki muški ego urođen muškarcima" što je izuzetan šovinizam i diskriminacija i naravno na tome je bilo hiljade lajkova no znamo svi šta bi bilo da je obrnuto.Međutim danas kada su žene bukvalno ravnopravne pred zakonom i u društvu imam dojam da dosta žena vodi borbu za prevlast od muškaraca ,kao da hoće neke matrijarhalne vrijednosti da uvedu u porodicu i društvo.Pričao sam sa jednom feministkinjom i ona se kao bori za "matrilinearno" vođenje potomaka u porodici da veće pravo starateljstva i roditeljstva imaju žene,da se djeca vode na ženino prezime i da žena\majka odlučuje sve bitne stvari o djetetu,a muškarčevo\očevo se može unijeti u razmatranje ali i nemora.To bi realno dovelo do toga da se muškarčeva uloga kao oca i muža svede na jako niske grane de jure bi bio spermodavac.Uglavnom da ne serem još više,žene\djevojke i muški šta mislite o ovoj cjelokupnoj situaciji i temi? haha