FDU

Preumorna sam za neke komentare trenutno, ako imate kakvih konkretnih pitanja, postavite ih, zato sam tu... Konsultacije su držali Vlada i Srđan u duJetu, Srđan je uglavnom pričao, Vlada je komentarisao nešto jako malo, nije uopšte govorio o onoj tehničkoj strani- predaji i vađenju dokumenata i tome slično, govorio je onu dobru staru priču šta teba spremiti za prijemni, po kojim kriterijumima da biramo, itd... To je uglavnom priča koju svi znamo ;) Dokumenta se podnose 15, 16, 17 juna, a prijemni počinje 21. juna. Za dalje informacije moraćete da sačekate da se naspavam, a onda lepo da podignete ručicu i postavite pitanje, jer ja više stvarno ne znam šta kucam a šta pričam, a šta mi kroz glavu prolazi xp
Moji utisci su neverovatno pozitivni i zaista sam prijatno iznenađena sopstvenim doživljajem fakulteta koji se bitno razlikuje od prošlogodišnjeg doživljaja, ali čisto sumnjam da vas interesuje moj individualni doživljaj, pa ćemo o tome neki drugi put XD

Jel biblioteka na FDUu otvorena za "goste gimnazijalce"?
I jel knjige mogu da se čitaju samo unutar biblioteke ili mogu da se kopiraju?
I jel postoji neki katalog, nešto?

zdravo djecice draga!:) ove godine cu i ja da okusam srecu na fdu u Bg-u,ali posto sam iz Podgorice pa ne mogu ici na konsultacije mozete li da mi kazete sta vam je sve prof. Vlada pricao (na sta obratiti paznju,neki savjet i tako to)?

Dobro nam došla :D
Pa, kod mene profesor Vlada nije pričao ništa... a njegov asistent uglavnom nam nije rekao ništa što već sa prethodnih konsultacija nismo znali. Kako dosta toga ima da se govori, probaj da nađeš na nekoj od prethodnih, starijih strana moj post o konsultacijama kod Bilje Mašić, mislim da sam tu opisala detaljno sve kako to izgleda i šta nam je rečeno, eventualnu razliku u informacijama ću ti nadoknaditi, samo pitaj ako te nešto zanima ;)

evo, forenzičarko, da se ne mučiš, ovaj post :

Nenemusha:
Eve me! Jes vala, pojela nas strašna teta- Bilja, ali sam ja uspela da pobegnem, spasao me dobri lovac XD Šalim se, naravno, obaveze mi nisu dale da dođem ranije XD
Elem, Fakultet je ( za neupućene ) PREDIVAN! Pogotovu u ovo doba godine, procvetalo drveće ispred nga, nemate pojma kako lepo izgleda ( omg, idem ceo dan naokolo i smaram sve žive sa tim jednim procvetalim drvetom ispod kog smo sedele Bokalina i ja XD ) Da, sa krstarice bile smo Bubić, Bokalina i ja. Od ostalih zaista ne znam, nikoga nisam videla... E sad, konsultacije su- zvanično- počele u 4 ( eventualno 5 do 4 ). Bilo je nas desetak, ali je još desetak nih kasnilo pa im je Bilja rekla da se zadrže ispred vrata i rekla im je da uđu čim mi završimo, da ne bi badava ponavljala kako se pojavi neko nov.
Što se same Bilje tiče, ona je zaista predivna žena, vrlo vedra i duhovita, nastojala je da nas otkravi i nasmeje, bila je izuzetno prijatna i svima nam je persirala. Niko od nas prisutnih nije znao kako ona izgleda, sve do trenutka kad se pojavila, mogu vam reći da je i njen sam izgled jako prijatan, nemam tu šta posebno da komentarišem, smeđa kosa, povisoka, zgodna, lepa i pristojna dama- sasvim super za svoje godine, a godina ima... pa... nemam pojma, zapravo, ja joj ne bih dala više od 45. Između 40 i 45, tako se meni čini...
Ušli smo u kabinet 11, što je nešto kao njena kancelarijica, rekla nam je da se smestimo gde god je nama udobno, mi smo se nekako popakovali iako je bilo manje mesta nego nas, ona nas je sve upisala u jedan rokovnik, rekla je da je to "nešto za kasnije", nemam pojma šta ( upisala je ime, prezime, godište, koja smo godina koje škole i odakle smo ). Onda je počela da nam priča.
Rekla je da je 90% sigurna da će prijemni početi 19. Juna, pa nadalje, zavisi u kom nas danu rasporede, postoji prepodnevni i popodnevni termin, na kraju svakog termina izbace se rezultati u kojima se vidi ko je iz te grupe prošao u uži krug- znači, istog dana kada ste polagali znaćete i da li ste prošli. Od dokumenata nisam baš sve popamtila, biće to istaknuto i na sajtu, znam da nam treba krštenica, zdravsteveno uverenje, potvrda o svim prethodno završenim razredima ( srednje )... Ne treba originali, rekla je da donesemo overene kopije... I rekla je da moramo da napišemo svoju malu biografiju, u kojoj ćemo obavezno napomenuti čime smo se ranije bavili- bilo kakav sport koji smo trenirali, instrument koji sviramo, neka naa interesovanja i tome slično. Uz dokumenta prilaže se i fotografija- lice, naravno, rekla je da eventualno možemo dodati i fotku sa našom figurom ako hoćemo. Fotografija je jako bitna- ne sme da bude slika sa mature i sličnih proslava, slika teba da bude što prirodnija i da što bolje predstavlja nas, naš karakter, da ne bude kao za ličnu kartu, znači da imamo neki izraz... Da ne dužim mnogo, nemam baš puno vremena.
Govorila nam je o tome šta je obavezno da spremimo:
Komičan monolog ( dug 2 do 2,5 minuta ) OBAVEZNO od domaćeg komediografa, i pri tom moramo jako da pazimo- npr. Duško Kovačević smatra se za domaćeg komediografa, ali ne može se uzeti njegovo delo "Sveti Georgije ubiva aždahu" jer je u pitanju drama, i tome slično. Dozvoljeno je i uzeti iz nekog proznog dela, ali se tu mora mnogo paziti.
Recitacija ( duga 1 minut ) OBAVEZNO muškarci muške, žene ženske pesme, nebitno je ko je autor, važno je da ta pesma bude nešto u čemu se pronalazimo i što nama leži. Takođe ( to sam je ja pitala XD ) pesma ne mora da se recituje u strogo recitatorskom stavu, dozvoljen je i poneki pokret rukom ako mi osećamo da nam je to potrebno, znači nije kao na takmičenu iz recitovanja.
Monolog po slobodnom izboru ( dug 2 do 2, 5 minuta ) apsolutno slobodan. Rekla je: " Ako hoćete, uzmite stranicu iz svoga dnevnika. Uzmite novinski članak. Samo je bitno da sve to govori jedna osoba." Takođe je dozvoljeno sastavljanje monologa iz knjige.
Bitno je znati da teba da se prepoznajemo u tim likovima, da biramo nekoga ko odgovara nama, da se ne zanosimo i uzmemo da glumimo babu od 70 godina, već da gledamo da to bude neko i u čije se godine možemo postaviti ( 30, 40 maximum ).
Što se tiče prolaska u uži krug, o tome nije želela mnogo da govori, rekla je da će to biti niz ispita vezanih za svaki predmet na fakultetu, da je uži krug veliki presing, kako fizički- tako i psihički, da je tu bitno da pokažemo koliko smo stabilni kao ličnosti, koliko smo u stanju da izdržimo pritisak i tako to.
VRLO BITNO ZA ONE KOJI JOŠ NISU ZAVRŠILI SREDNJU ŠKOLU, A KONKURIŠU!!! Ako se desi da neko ko nije završio srednju prođe u uži krug, pre nego što otpočne ispitivane u užem krugu, on MORA da položi diferencijalne ispite iz srpskog, engleskog, istorije i istorije umetnosti. Pitala sam je koliko vremena imamo da spremimo te ispite, ona je rekla da zapravo NEMAMO vremena uopšte, jer se može desiti da polažete ispit u ponedeljak, prođete u uži krug i ona vam jednostavno kaže "E, sutra polažeš diferencijalni." Koliko sam ja shvatila, taj ispit polaže se tamo, na fakultetu, pred komisijom iz ( valjda ) Zemunske gimnazije, tako nešto...
Sam prijemni polaže se na sceni na kojoj obično režiseri i montažeri imaju ispite, scena je, kako Bilja reče, "Velika i mraaaaaačnaaa" XD Biće publike, predpostavljam da je studentima dozvoljeno da gledaju, pošto znam da jedni druge ne gledamo. Publici je zabranjeno da napravi ikakav šum, i što je bitno- neće nam aplaudirati, iz čisto praktičnog razloga- da ne bi nekome ulivali lažne nade i obrnuto.
Govorila je i o oblačenju, ali sve smo to mi ovde već rekli- nema minića, štikli, dekoltea, MOMCI nema bermuda XD Bitno je da odeća bude komotna, da se dobro osećamo u njoj, da možemo lepo da se krećemo- znači da nas ne sputava, ali da opet bude odgovarajuća prilici i da izgledamo najbolje što možemo. Začudilo me je to što je, što se šminkanja tiče, rekla da smemo da se našminkamo kako nam je volja. Valjda se podrazumeva da ne teba staviti tri kila šminke na lice...
Rekla je da pripremimo i po 4-5 imitacija, za svaki slučaj- može se desiti da traže jednu ili nijednu, ali može se desiti da traže i svih pet. I da, ako su nekome tražili imitaciju, to ne znači da je on bolji ili gori od ostalih. Sve je to individualno i ne treba se obazirati na druge.
Ako je neko u biografiji spomenuo da lepo peva, vrlo verovatno će mu tražiti da otpeva nešto. Zato dobro pazite šta stavljate kao svoje talente XD
Rekla je da pre prijemnog pokušamo da se koncentrišemo, da ne zagovaramo jedni druge i ne razgovaramo puno jedni sa drugima - rekla je da su oni koji zagovaraju naokolo ne bi li prikrili sopstveni strah zapravo vampiri koji vam sišu životnu energiju, pri čemu sam se ja malo osetila vampirski zato što sam se upoznavala sa svim ljudima i započinjala razgovor sa svima, pa su me na tu nejnu rečenicu neki krajnje neprijateljski pogledali- ne brinite, ne sišem krv, na prijemnom vas neću dirati XD
Na kraju smo imali pravo da postavljamo pitanja, dosta smo je i pitali, par nih iz Bjeljine pitale su da li je njihov naglasak problem, rekla je da ničiji akcenti i naglasci nisu problem jer svaki kraj ima neko svoje narečje, i sve se to tokom studija sređuje. Dosta su se postavljala pitanja i o užem izboru- uglavnom je dosta zaobilazno odgovarala na njih. Ja sam pitala šta da radimo mi koji smo treća godina- pošto moramo da predamo svedočanstvo iz treće, svedočanstvo dobijamo tek 28. juna, a prijemi je 19. - rekla je da je dovoljno da iz svoje škole uzmemo potvrdu o završenom razredu i da nju predamo.
Joj, ne mogu tenutno da se setim ničega više... Pitajte me vi ako vam nešto nije jasno...
Sve ukupno trajalo je oko 50 minuta, tada smo mi izašli a ušla druga grupa...
Inaše, moram opet da napomenem da je fax prelep, i da sam sada, nakon ovoga, zaista, ZAISTA ohrabrena i odlučna da dam sve od sebe. :D

;)

Bolje vas nasla!:) Carol,hvala ti puno sto si se ti mucila umjesto mene..:D Pa onda za sada nemam pitanja sto se konsultacija tice,sve je tu objasnjeno. No da vas pitam za imitacije,znate li koliko one da traju-ja ih imam puno ali su bas kratke?
Nenumusha,kako ti ide spremanje?Spremas li se sama i sta spremas?
Carol,hoces li i ti ove godine?:)

Kako ja znam, imitacije ne moraju da budu duge ali bi morale da imaju neku... pa, da ne kažemo pričicu u sebi, ali moraju da imaju nešto što će povezati celu tu priču i eventualno nasmejati ljude. Ne mora to biti ništa dugo, čak naprotiv, ali mora da bude efektno.
Spremam se, ali o mojim pripremama nema mnogo toga da se kaže, i bolje je da se ne kaže mnogo toga XD Žao mi je što dajem takav odgovor, ali zaista, ne bih mogla reći šta spremam... Jer sam još uvek u fazi lutanja xp
Carol nam je još uvek previše mlada da bi izašla ove godine, ali kad bude izlazila, mogu da se kladim da će ceo forum svim srcem navijati za nju :D

Dje ste glumci,jel je polagao neko od vas U SUBOTU 20. 6. 2009. GODINE U 16 ČASOVA,mozda?Ja sam prosle godine odbijen,a sad se lomim svakog dana da li da pokusam ponovo,a i hvata me panika kako vreme odmice da necu imati vremena da se spremim,al' nema veze ionako celog zivota sve radim u 5 do 12,a da stvar bude gora pre par dana sam polozio obuku za vatrogasca i prijavio se za posao,uskoro cu da saznam da li sam primljen,mnogo volim poziv vatrogasca ali gluma je nesto sto ne mogu tako lako da zaboravim,ne znam sta da radim,ne trazim savet,samo vam se jadam,drustvo sam udavio sa pricom o glumi,a caleta i kevu bolje da i ne pitam,a posle prijemnog ispita prosle godine sam siguran da rade debele veze,Uuu jbm ti a samo sam hteo da pitam jel polagao neko prosle godine,imam ja obicaj tako da davim,kazite mi vi slobodno... ne ljutim se........

Ja sam polagala tog dana ali u prepodnevnom terminu tako da... Mimoišli smo se XD
***, šta da ti kažem... I ja sam isto umesto slavne pobede i upisa na fax dobila nogu u dupe, pa sam se pomirila s tim i ne mislim da rade debee veze... Ne budi tako pesimističan ;) Ako smatraš da su veze presudne, zašto bi onda pokušavao ponovo? Ali, ako možeš da pobediš tu svoju zabludu i ako je želja u tebi i dalje dovoljno jaka - probaj, zašto da ne :D Za talentovanog i radnog čoveka ima još uvek dovoljno vremena, samo nek je želja i ljubav tu :)

Back