FDU

Ovih dana sam isao da se raspitam kako se sprema za fdu. U sustini sve je vrlo lako odete do pozorista i tamo zatrazite pomoc za spremanje. Oni sve to znaju kako ide, ali prvo morate da polozite audiciju, u kojoj vas ocenjuju da li u opste imate talenat i ako imate oni vas salju u skolu za pripremu za prijemni. Ja sam poceo, a savetujem vam da i vi isto tako uradite.

e pa super pricaces nam onda sta si radio tamo posto u Trsteniku nema stalni pozorisni ansambl tako da cu ja kad budem polagala da trazim savete onog dramaturga sto sam gore pominjala..........u koje si pozoriste otisao???

Ićiću na konsultacije, obavezno... Mihailo, blago tebi... Ja nemam u koje pozorište da odem :P AR nema pozorište, mi imamo samo amatersko pozorište, a u njega boljeda ne idem ( znajući kakvi ljudi su, po njihovim merilima, talenat :P )
Ja sam tražila savet od Aranđelovačkog glumca koji glumi u BGu, i to mi je super. Rekao mi je da mu se obratim za pomoć kad god mi zatreba, i da će me preslušati kad bude mogao :D Nego, treba da počnem da tražim monologe i pesmice... Krajnje mi je vreme...

Ja sam prvenstveno za filmove... Mislim, u pozorištu jedino što mi se zaista nezamenljivo dopada je kontakt sa publikom. U filmovima daš svoj maksimum, odradiš to i tvoja uloga večno traje, u pozorištu uvek može da ti se potrefi i loš dan, i loš trenutak, i da malo sjebeš ulogu...
nimil,Ja ću ići, kad je otvore xD

Hm....ti si prvenstveno za filmove?Otkud znaš da si za filmove?Da li si nekada radila 2 scene po 12 sati dnevno po kiši i vetru?Objasni mi,kako se to na filmu daje maximum?Po pravilu,ranije,igralo se u pozorištu,pa se tek onda prelazilo na film,koji se,uglavnom snimao leti,kada su glumci i osoblje iz pozorišta bili na odmoru.U profesionalnom pozorištu,probe traju nekad i po dva i po meseca,pa je realnije da ćeš tamo pokazati svoje umeće i talenat.Jedan dan ti odgovara,drugi ne itd....

Poznajem dosta ljudi i raspitujem se za svakog novog studenta kako je ušao.Da kažem da dvoje udju na talenat.Šta da vam kažem,kada je jedna devojka ušla na Akademiju,a inače je ćerka nekog bogataša...nije znala da kaže Č i Ć(ili je mešala).Tu devojku sada možete videti u jednoj seriji,mada joj je govornim vežbama ispravljena mana.Imam drugarice,starije školovane glumice,koje su gubile uloge samo zato sto cu druge ćerkice imale tate koje su finansirale ceo film!!Postoje dva načina za ulazak na Akademiju:VEZA ili TEHNIKA.Kada kažem tehnika,ne mislim na tehn. Stanislavskog ili Čehova,već da ispunjavate uslove koje oni traže.Ako imate tu mimiku,tu dikciju,taj pokret itd(sve zajedno) što oni traže,bićete medju tih 2 od 500.

Ljudi Deki je potpuno u pravu. Zaista jeste tako samo dvoje eventualno troje mogu da udju ako imaju talenat, a svi ostali prolaze preko veze i to debele veze. Ljudi da vam kazem nesto ako ste vi rodjeni a to i to vam je sudjeno da budete bicete pa ne znam sta da vam stane na put.

Hvala ti Mihailo što si me podržao.Lako bi bilo da vas ne mračim,Carol.Odete sa iluzijom kako razbijaš,daš 6 soma dinara za 5 min prijemnog,neko te pita:"Gde ćeš?" a ti:"Idem da postanem glumica".Svako od tih petsto ide sa takvom iluzijom, prodju samo dvoje.Ja kao Beogradjanin mogu bolje da vas obavestim kako stvari stoje.Ako zaista želite da postanete glumci,postacete.Bez veze ne može na filmove i u beogradska pozorišta,čak i oni koji imaju vezu su odavno na listi čekanja.Pozavršavajte neke druge umetničke faxove(IU,pa i filozofija i psihologija) i zaposlite se kao glumci u pozorištima vaših gradova.Šta ćete da spremate?

Deki, deki zaista si u pravu, ali ja i dalje ostajem pri svom cvrstom misljenju, da ako je neko rodjen da postane glumac, ako je tako Bog odlucio onda ce tako i da bude. Sto se tice mene, ja cu tek za dve nedelje videti da li sam ja uposte za glumca. Tacnije idem na jednu audiciju gde ce skup vrlo strucnih ljudi da me oceni da li sam ja uopste za glumca tj. da li uposte mogu da idem na prijemni. Ako prodjem to je samo jedan mali korak za mene, a ako ne prodjem imam b plan za svoj zivot i ako mi je zaista prava zelja da postanem glumac, ali opet kazem svako bi hteo, ali samo su neki odredjeni.

Slažem se sa mihailom, a i ja imam b plan ( pa imam i c plan xD ) za svoj život... Gluma mi je najveći san, ali to ne znači da je i jedini... Ako ona propadne, ako na nju ne uspem ( a planiram da pokušam tri puta, ako ni iz trećeg ne upadnem onda definitivno dižem ruke od toga jer mi nije suđeno ) ne mogu sesti i plakati i zaposliti se u supermarketu nesrećna, i ceo život žaliti nad svojim tragičnom sudbinom. Neki bi možda rekli da je to dokaz da ja ne volim glumu dovoljno, ali takvima bih rekla da se varaju... Volim glumu više nego i jedan drugi poziv u životu, ali ako mi ona nije suđena, ne ostaje mi ništa drugo nego da s osmehom prihvatim sudbinu i naučim da živim sa tim što mi život daje.

Inače, deki, ja nemam neke sulude ideje da upišem taj fax i pravo uletim na snimanje nekog filma, neka bude šta mi Bog da, pa ako treba i deset, dvadeset godina da igram u pozorištu pre engo što završim na filmu, odlično- ne bunim se. ja kažem da nemam ništa protiv ni jednog ni drugog. Naravno da ne znam kako je to kada 12 puta snimaš jednu te istu scenu, ali ne znam ni kako je to kada mesecima skoro svako veče igraš jednu te istu ulogu, tako da moram stvari da posmatram hipotetički. A hipotetički gledano, meni film izgleda primamljivije. ( inače, mislim da bih ja mogla da radim i u najtežim uslovima, da snimam po kiši, snegu, ledu... takva sam osoba, fizičke prepreke nikad nisam posmatrala kao nepremostive )

U glumi, kao i u svakoj drugoj umetnosti, veza obavlja ogroman deo posla ( ******, tako je, možemo se zavaravati kolko hoćemo ali to je tako ). Ali to nije razlog da se ne nadamo i da dignemo ruke od svojih snova. Tim pre što sam razgovarala sa tim glumcem, koji je mlad, koji je Aranđelovčanin, koji nije imao vezu, i on mi je kazao da me cela ta priča o vezama ne obeshrabruje, jer niko u komisiji nije lud da odbaci nekoga ko je pravi talenat na račun nekog netalentovanog ko uleće preko veze. A nama ostaje da se nadamo da ćemo se pokazati kao dovoljno talentovani da pobedimo korumpiranu umetnost ;)

Ja mislim da glumac rteba da glumi a reditelj da rezira.ja izuzetno cenim rediteljski posao i ako ni iz treceg puta ne upisem glumu mozda cu probati reziju.a ko sto rece Nenemusha da sad ne citiram,ja pored dramskih umetnosti svakako trebam da imam jos neku alternativu...

Pa mislim da je to jedino i razumno, možemo mi glumu voleti više od ičega na svetu ( mada realno gledano, to nije moguće, možemo se samo zavaravati da bismo više nego išta drugo voleli da upišemo glumu, ali ne zaboravite da bi to značilo i da nam je gluma važnija i od mame, i tate, i dečka/devojke... a to je već malo preterano ) ali opet moramo imati neku alternativu, jer gluma je takav poziv da je jako nestabilna i nesigurna, ako planiraš da u životu ne padneš žestoko i zakucaš se facom u patos, moraš imati spremnu alternativu, ma koliko ti mrsko o bilo.
Što se tiče režiranja i pravljenja priča za filmove, mislim da bih bila sposobna oba da radim... Ali nikad ne bih volela da budem režiser, jer je on odgovoran za previše stvari... To je ipak malo previše odgovornosti za mene xD Što se tiče pisanja priča, to bi mi bilo super, opuštencija-posao, ali opet, uvek sam bila osoba koja je volela da govori u ime svih, da izlazi ispred svih, da bude primećena, da se ističe... A u pisanju toga i nema mnogo, nedostajao bi mi taj kontakt sa publikom ;)
Što se tiče mihailovog pitanja, hajde da odgovorim... Moj pravi cilj u životu nije toliko usko vezan za glumu- jednostavno, moj cilj je da budem zadovoljna sobom i onim što sam postigla. E sad, to što je moja velika želja da to bude u domenu glume, to nije toliko nužno. Ako iz tri puta ne prođem na glumu, to ne znači da neću imati još šansi da samu sebe učinim zadovoljnom. Želela bih da uspem u glumi, silno bih to želela... Zašto? Ne znam baš. Lagala bih kad bih rekla da slava nema ništa s tim. Kad sam bila mala, slava je i bila ono što me je vuklo ( ali tad sam htela da budem pevačica, zanemarimo sad to xD ), ali kako sam bila sve starija i starija i imala sve više iskustva u tim nekim malim predstavicama, sve više kontakta s publikom, shvatila sam da se ništa ne može porediti sa osećajem dok stojiš na sceni i proživljavaš neki drugi život... Razlog zbog kog želim da se bavim glumom ne može se pretočiti u reči. To je čista emocija...
Nadam se da ćete ceniti iskrenost ;)

Ajde da vam dam novi pravac razmisljanja na ovo pitanje. Na koji bi ste nacin iskoristili svoju poziciju kako jedan od holivudskih zvezda. Da li bi iko od vas dao svoj novac na humanitarne svrhe?

kad budem bila zvezda i kad budem imala puno para reci cu ti:)
salim se.
u mojoj porodici se neguje to pomaganje(npr.uvek smo davali igracke,pare i novac-ne kao zvezde ali neke pristojne pare) tako da verujem da bih.

P.S.Mislim da je ovo malo offtopic:)

I ja mislim da je offtopic, ali nema veze :D Davala bih pare u dobrotvorne svrhe i angažovala bih se dosta u humanitarnim akcijama... Smatram da oni koji su imali sreće u životu treba da pomognu onima koji su prošli malo gore ;) A da se mi sad malo vratimo na temu?
Mihailo, šta pripremaš za prijemni? Imaš nešto u planu?

5. novembra idem da se vidim sa jednim rediteljem u Vrscu. On ce mi tacno reci da li imam u sebi ono s cim bi postao glumac. Dakle od njega cu dobiti dozvolu da se spremam. Ako mi odbri za sada nemam u planu sta cu spremiti za prijemni, ali svakako cu naci nesto ekstra dobro da ih razbijem:D

Zaista, i kako ti možeš da znaš da li je taj čovek dovoljno kvalifikovan da proceni da li si ti sposoban ili nisi sposoban, imaš li TO NEŠTO što čini glumca, misilm daaaaaj... Ukusi su različiti, pa i ako jednog dana postaneš profesionalan glumac jedan reditelj će misliti da si budala i neće nikad hteti da ti da ulogu, a drugi će te obožavati jer ćeš odgovarati njegovim standardima u potpunosti, ne treba toliko da se oslanjaš na druge, veruj u sebe ;)

Iako ste se raspricali o prijemnom, s obzirom da je tema FDU necu otici off-topic. Vidim i da je tema dosta posecena, pa se nadam da ce naici onaj kome ovo treba... dakle, napisao sam scenario za film, iako sam zavrsio tehnicki fax, ali inspiracija dosla :idea:. Moje, kao i misljenje onih koji su procitali, je da bi se mogao napraviti odlican film, a cuo sam da studenti sa FDU-a, rezije, traze odgovarajuci scenario za svoje diplomske radove. Ne zelim da prodam, tako da ovo nije oglas, vec da dozvolim nekome da iskoristi ono sto sam radio. Ako mozete da mi predlozite kako da nadjem 'zrtvu' za svoj scenario ili ako je neko zainteresovan moze da mi se javi na pm.

Back