Fatalna insomnija

a, joj seks :lol::lol::lol:

Pa, ne znam sta da kazem, nesumnjivo da ima i toga :lol:

Evo zadnjih dana mogu da kazem da sam dosta zadovoljan kvalitetom svog sna, i izgleda da je definitvno glavni problem bila moja opterecenost mislima da nesto ne valja i necu zaspati ( pronasao sam da mi setnja sat vremena pred spavanje dosta pomogne da se opustim pa cak i kad ne zaspim odma' mnogo sam opusteniji nego inace, i tako imam i vece sanse da brze utonem u san).

U poslednja tri dana sam zaspao najvise 5 minuta nakon odlaska u krevet, a spavao uglavnom oko 6.5-7 sati, s tim da sam sinoc bio skoro potpuno odmoran pa sam spavao 6).

Lekara opste prakse sam promenio inace, ali nadam se da necu morati da skoro idem tamo...... :)

Cak i pored ovih problema sa spavanjem uspeo da proslog meseca polozim vozacke testove iz prve, a kad sledece nedelje (nadam se) polozim i voznju mislim da ce i spavanje biti jos bolje :D

Размути кашику меда у чаши млаког млека пре спавања. То помаже.
Ако не можеш да заспиш, примени следећу тактику: Када легнеш у кревет на леђима, са положеним рукама поред, приметићеш да си вероватно напет, то ћеш знати по томе што ћеш говорити у себи: "Опуштам стопала, опуштам руке, опуштам ноге, опуштам капке, опуштам усне, опуштам главу, опуштам шаке, опуштам раме.....итд..." Постани трска, тако наставиш све док се потпуно не опустиш, јер су "делови тела закочени" од нервозе. То је једна психолошка тактика, врло делотворна, када будеш потпуно опуштен, заспаћеш. Немој прашкове користити, узми боље попиј чај од лаванде и ову тактику примени.

Све најбоље, поздрав

Poslednja izmena:
Ja ne spavam skoro vec 3 godine i mnogo sam opterecena s tim ali eto opet sam nekako ziva. Obisla sam sve moguce doktore i dala brdo novca da resim moj problem ali nisam uspela. Svi nalazi su mi u redu,fizicki potpuno zdrava,psihicki isto tako samo sto sam kao malo depresivna sto ja ne osecam ali sam ipak jedno vreme pila antidepresive i sad sam skroz ok ali eto i dalje ne spavam. Nekad ne spavam nikako,nekad zaspim pa se probudim posle sat,dva, nekad uspem ponovo zaspati ,a nekad ne i tako eto skoro 3 godine. Prihvatila sam to tako jer ne znam sta vise da uradim i kako da sebi pomognem jer nema sta nisam probala,a lekove vise necu da pijem. Jos uvek se nadam da ce proci i da je ovo samo jedan ruzan san i zivim u nadi da cu se opet nekad naspavati kao covek kao sto sam nekad mogla spavati po 15 sati.

Ja nikada nisam uspevao da spavam duze od 8, bez obzira koliko neispavan bio, ali kad spavam bar 6 osecam se ko preporodjen, a sinoc sam neka labava 3 sata sastavio, i odlicno se osecam sada (pre toga nepomenuh da me je proslo na nedelju dana) :confused:

Navikao sam se i ja, nego ono sto me zapravo malko uplasilo a zaboravih da napisem gore jeste da sam sinoc dok sam sam "lezao budan" cuo neki zvuk kojeg zapravo nije ni bilo, kako da kazem kao blaza "zvucna" halucinacija"( kao kad klavir padne sa prozora lol) :(:(:( Jel to mozda ima veze sa tim sto sam mozda opet bio u nekom polusnu, ili zbog vece napetosti?

Nadam se da je od toga, da nije nesto drugo ozbiljnije............. uf a tako je bilo lepo kada je proslo i sada je moralo da se vrati opet sa sve tom "halucinacijom" :(

@duhovita - ja bih probala da trazim alternativna resenja za bolje spavanje (rekreacija po zelji, misaone vezbe, cajevi, svasta nesto sto mi padne na pamet). Cini mi se, da lekari kad nemaju resenje, zdravstveni problem znaju da prepisu necijoj psihi. Deluje da se time posebno "sluze" kod pacijenata zenskog pola, sto postaje vrlo smesno kad takvo nesto izgovori doca koji za vreme pregleda pacijenta, na primer, trese nogom na nervnoj osnovi :lol: ili kada savetuje pacijenta da prestane sa pusenjem, a sam pusi ko sumanut :D. Ima takvih primera :roll:, ali je sigurno neprijatno i samo saznanje kad ne mozes da se ispavas i tesko da covek moze da se oseca dobro.

Nocas sam imao odlican san opet skoro da sam uspeo da izvucem onaj optimum od 8....skoro.:)

Inace sto se tice Persena, moj otac ga bas pije, ali ja jos uvek izbegavam da probam neko sredstvo, i vise gledam da se fizicki izmorim( posto me to uvek opusti :) ) da bih spavao bolje.Do sada je u 70% slucajeva uspevalo, mada nekad i ne uspe.

A juce sam jos pravio neki program, pa sam toliko zamorio mozak da sam momentalno zaspao kako sam legao :)

Nocas sam imao odlican san opet skoro da sam uspeo da izvucem onaj optimum od 8....skoro.:)

Inace sto se tice Persena, moj otac ga bas pije, ali ja jos uvek izbegavam da probam neko sredstvo, i vise gledam da se fizicki izmorim( posto me to uvek opusti :) ) da bih spavao bolje.Do sada je u 70% slucajeva uspevalo, mada nekad i ne uspe.

A juce sam jos pravio neki program, pa sam toliko zamorio mozak da sam momentalno zaspao kako sam legao :)
:super: samo nek' se tako nastavi :D
Rekoh ti za Persen kao krajnju alternativu, odlicno ako mozes prirodno da resis problem :)
Pozdrav!

Samo da se pohvalim da sam uspeo da polozim za B kategoriju bez ijednog negativnog poena danas :mrgreen:

A, sto se tice insomnije odlicno ide za sada, od onda nisam spavao manje od 6 sati, pa tako da mi je neki prosek za ovu nedelju 6.5 sati.Nekad mi je trebalo i malo duze da se uspavam ali i kad uspem izvucem onoliko koliko je normalno.Osecam odlicno, to je bitno i mislim da mi trenutno ni ne treba vise.Zadovoljan sam kako sve ide za sada, i eto dobro je da ti problemi sa snom nisu uticali na dnevne aktivnosti....:)

Ja ne spavam skoro vec 3 godine i mnogo sam opterecena s tim ali eto opet sam nekako ziva. Obisla sam sve moguce doktore i dala brdo novca da resim moj problem ali nisam uspela. Svi nalazi su mi u redu,fizicki potpuno zdrava,psihicki isto tako samo sto sam kao malo depresivna sto ja ne osecam ali sam ipak jedno vreme pila antidepresive i sad sam skroz ok ali eto i dalje ne spavam. Nekad ne spavam nikako,nekad zaspim pa se probudim posle sat,dva, nekad uspem ponovo zaspati ,a nekad ne i tako eto skoro 3 godine. Prihvatila sam to tako jer ne znam sta vise da uradim i kako da sebi pomognem jer nema sta nisam probala,a lekove vise necu da pijem. Jos uvek se nadam da ce proci i da je ovo samo jedan ruzan san i zivim u nadi da cu se opet nekad naspavati kao covek kao sto sam nekad mogla spavati po 15 sati.

Da bi zaspala
(opciono)1)Trebas biti u ciklusu spavanja (to je periodicno)
2) Biti opustena

Zato je najjednostavnije opustiti se sa
a) meditacijom
b) Npr sa nekim relaxacionim cd-om - http://forms.uhs.wisc.edu/relaxation.php
c) uzmi neki cd neku audio knjigu i probaj da je slusas sve dok ti ne dosadi ponovo i ponovo. Takodje ista tehnika pali sa tvojim omiljenim filmom.
d) ako to ne pomogne ja cu da spavam za tebe - mogu i 16h dnevno ako treba.

a, joj seks :lol::lol::lol:

Pa, ne znam sta da kazem, nesumnjivo da ima i toga :lol:

Evo zadnjih dana mogu da kazem da sam dosta zadovoljan kvalitetom svog sna, i izgleda da je definitvno glavni problem bila moja opterecenost mislima da nesto ne valja i necu zaspati ( pronasao sam da mi setnja sat vremena pred spavanje dosta pomogne da se opustim pa cak i kad ne zaspim odma' mnogo sam opusteniji nego inace, i tako imam i vece sanse da brze utonem u san).

U poslednja tri dana sam zaspao najvise 5 minuta nakon odlaska u krevet, a spavao uglavnom oko 6.5-7 sati, s tim da sam sinoc bio skoro potpuno odmoran pa sam spavao 6).

Lekara opste prakse sam promenio inace, ali nadam se da necu morati da skoro idem tamo...... :)

Cak i pored ovih problema sa spavanjem uspeo da proslog meseca polozim vozacke testove iz prve, a kad sledece nedelje (nadam se) polozim i voznju mislim da ce i spavanje biti jos bolje :D

Nisam jos rekao da kada sam ja imao problema sa spavanjem(bio sam malo anksiozan - a jos vise pred bitne dogadjaje) ... ja sam pio lek koji pocinje na FL .To bi mozda mogao psihijatar da ti da. Mislim da bi i slona uspavalo.

+ tehnike odozgo i naravno sto si lepo primetio strah od nespavanja ... strah od nespavanja se eliminise najbolje ako kod sebe imas taj FL lek protiv nesanice.

Taj problem se tim travicama, lavandom, valerijanom ( koji je mozda i najdelotvorniji), maticnjakom, ne moze resiti. sve je u tvojoj glavi. meni je to trajalo 1 godinu i bilo mi je katrastrofa, nisam spavala po nedelju dana ni sat vremena, nekada zaspim pred zoru ( jer mi je nekako jutro delovalo kao spasenje) a nekada od preopterecenja ni tada....problem je sam nestao sam od sebe. mozda nije lose da uzmes neki lek hipnotik zaista za uspavljivanje na bazi aktiviranja neurotransmitera za san dok ne uhvatis ritam.i sto pre prihvatis cinjenicu da neces spavati, i kazes bas me briga i da ne zaspim san ce brze doci:)

Back