Fantasy NBA

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazalost, Smarti ove godine nema bas toliko vremena a znam da ovo zatrazuje da stalno menjas tim kad ti koji igrac igra i tako dalje.
Nemam stvarno vremena za to a ne bih da za dzabe sedim tu kao drvena marija i da kradem Bogu dane.

Izvini ali hvala na pozivu i tome sto si me se setio.

Btw, isto tako svaka cast na tutorijalima i objasnjenju kako se igra Fantazi :klap:

Ali ovo stvarno ne uzima previše vremena ljudi, ako vas to plaši stvarno i ako vam nije samo izgovor, odmah to da vam kažem. Čak i kada nameštate tim svakog dana, bukvalno vam je potrebno za to samo minut.

Ja npr. ekipu nameštam uvek krajem sedmice, npr. u nedelju i podesim igrače za sledeću sedmicu. Tako da ako ne uđem nekoliko dana na fantasi ništa ne izgubim. U međuvremenu, pratim NBA kao što i uobičajeno pratim, pogledam koju utakmicu, vidim rezultate, pročitam vesti ko je trejdovan, ko je povređen... i ako se nešto desi, npr. povredi mi se neki igrač, uđem i zamenim ga sa nekim slobodnim agentom. Ili primetim da neko ko je slobodan igra dobro, uđem i dovedem ga u ekipu. To je čak i prikazano na fantasiju u vidu trendinga igrača, pokazaću vam gde to možete da vidite kad napravimo ligu. Dovoljno je da pratite to i bićete u toku sa tim koji slobodni igrači su aktuelni i igraju dobro.

Postoji i aplikacija za telefon, tako da kad god ste negde i smarate se u nekom trenutku, možete da otvorite aplikaciju i vidite šta ima, šta je novo.

Samo draft uzima malo vremena, sat i po do dva otprilike. Ali ne morate ni na draftu da budete, ja sam svedočio više puta da je ljudima koji nisu bili tu kompjuter draftovao bolje nego što bi oni sami, jednom je lik tako i osvojio ligu sa ekipom koju mu je kompjuter draftovao, uz malo promena tokom sezone.

e a kad je draft? posto sam ovih dana u guzvama jel nije kasno sutra?

Ma jok bre, polako, nismo još ni ligu napravili.

Za sad nas ima 8. Ja, ti, Strki i njen neforumaš, Ligi i njegov neforumaš, Kosta i Vasa (kontam hoće, lajkovao mi je post). To je u principu dovoljno, al voleo bih da nas ima bar 10. Tako da kontam da sačekamo još malo da vidimo ko još hoće da igra i onda pravim ligu.

Kada ligu napravim, vi ćete samo morati da se registrujete na Jahuu (ako već nemate nalog), onda vam ja ostavim link i upadate u ligu. Kada svi upadnete, dogovaramo se za draft kad će da bude. Najbolje je da draft bude što kasnije, pred sam početak sezone, zbog toga da bi imali što više informacija o igračima u smislu njihovog zdravlja i statusa. Eto npr. Klej Tompson je pre 2 dana pokidao na treningu Ahilovu tetivu. Tako još neko može da se povredi između danas do početka sezone, pa da na draftu znate koga da izbegavate. Isto važi i za klupski status, free agency je tek počela.

Tako da, ako sezona počinje 22. decembra u utorak, predlažem vam da draft obavimo koji dan pre, npr. vikend 19-20 decembar. Ili ako većini ne odgovara zbog Nikoljdana, onda možda petak 18. decembar.

U svakom slučaju, to je stvar dogovora između nas. Sad, veoma često se ljudi oko datuma i vremena ne mogu baš potpuno usaglasiti, jer ovaj ne može u subotu jer radi jednu stvar, onaj ne može u nedelju jer radi drugu stvar... pa ako ne budemo mogli da se dogovorimo i uskladimo obaveze, stavićemo stvar na glasanje i koji dan većina odabere, tad će biti jbg.

Poslednja izmena:
@stugots
Reci mi ovo, nakon drafta, ja imam ekipu od 11+2 igrača gdje mi se broji učinak od ovih 11.
Koliko često mogu da mijenjam ovih 13 igrača, tj. da uzmem nekog novog?
Kakva su tu pravila?

Što se tiče broja transakcija, to je isto stvar dogovora. Mislim da je moguće podesiti da ih bude i neograničeno, al standardno je da se ograniče na određeni broj tokom sezone, npr. 50. Znači možeš da uzimaš slobodne igrače i menjaš ih za nekog iz svoje ekipe 50 puta.

Razlog što se ograničava je zbog zloupotreba i da bi takmičenje bilo više fer i zanimljivo, da moraš malo i da pripaziš koliko puta menjaš igrače, da ne potrošiš sve. Te zamene su važan deo i strategije igre, naročito u plej ofu, videćete. 50 zamena je veliki broj, sasvim dovoljan za celu sezonu, al i to možemo da se dogovorimo da smanjimo ili povećamo.

Broj trejdova isto može da se podesi na određen broj, mada iz iskustva znam da se ljudi retko odlučuju na trejdove. Plaše se, misle da imaju bolje igrače, ne žele da se odreknu svojih dobrih, a i oni koji se usude da ti pošalju trejd ponudu, ponude ti kikiriki za nekog dobrog, ko da misle da igraju protiv kompjutera na NBA live 2003.

Isto postoji i trejd dedlajn, on se podešava takođe posebno.

Poslednja izmena od moderatora:
@stugots Šta mu dođe ovo IL?

Injured List. To je jedno dodatno, uslovno mesto u rosteru, predviđeno samo za povređene igrače.

Videćete kada liga počne... igrači koji su povređeni na kratko vreme (nekoliko dana) ili se ne zna da li će igrati dato veče, uz ime će imati oznaku O (out) ili GTD (game time decision). Kada je povređen na duže vreme, dobija oznaku INJ (injured). Samo igrač sa tom oznakom može da se stavi na IL poziciju. Ona vam omogućava da, kada stavite povređenog igrača na nju, otvorite slobodno mesto u rosteru i uzmete nekog slobodnog agenta kao zamenu, a da ne morate da se odreknete povređenog igrača.

Npr... ti draftuješ igrača X i on povredi zadnju ložu, kažu neće igrati narednih mesec dana, dobije oznaku INJ. I sad, ukoliko bi igrali bez IL, ti bi imao dve opcije - ili da čekaš tog igrača da se oporavi i igraš naredna 4 duela sa igračem manje ili da ga se odrekneš i zameniš ga sa nekim slobodnim agentom koji je zdrav. Sa IL, imaš i treću opciju - da staviš tog igrača na IL i tako ga ne izgubiš, a da istovremeno uzmeš nekog drugog da ga zameni, da ne igraš 4 nedelje sa igračem manje.

Ta opcija je veoma značajna kad su u pitanju najbolji igrači, pikovi prvih rundi na draftu. Janis, Harden, Dejvis, Dončić, Lebron, Durent, Lilard... to su igrači koji ti najviše donose. Kad ti je prvi pik povređen na neko vreme, ostali igrači njegov učinak teško nadoknađuju, treba ti ceo roster. I tim situacijama je naročito korisno imati IL kao opciju, da ne moraš da ga se odričeš. Npr. imaš Janisa, on se u februaru povredi na 2 meseca i ti ne možeš da priuštitš sebi da ga čekaš toliko dugo da se vrati, boriš se za plejof, treba ti svih 13 igrača. Moraš da ga pustiš i umesto njega dovedeš nekog drugog. Janis postaje slobodan igrač i može bilo ko da ga uzme. Recimo ja sam ubedljivo prvi na tabeli i uzmem ga odmah ili mesec dana kasnije nebitno... jer mogu da priuštim sebi da igram sa 12 igrača i izgubim par duela u međuvremenu, jer svakako ulazim u plejof. A kad počne plejof u aprilu, Janis se vraća i ja ga imam u ekipi. To se ne bi desilo ako bi postojala IL. Ti bi Janisa mogao da staviš na IL i čekao ga da se oporavi, a da ga ne izgubiš.

Ja sam godinama igrao u ligi bez IL i godinama sam molio ljude da ubacimo tu opciju, ali nisu hteli da igramo sa tim, govorili da je to za pičkice, da je zanimljivije bez... dok na kraju većina nije ukapirala koliko povrede mogu da te sjebu i koliko nije zabavno kad ti neko preotme najbolje igrače na tu foru.

Ja sam ostavio jedno mesto za to u ovim inicijalnim podešavanjima, ali sam svakako hteo da vam to objasnim kasnije sa ostalim stvarima (transakcije, vejveri...) i stavim pred vas tu odluku da li hoćete da igramo sa jednim mestom za IL ili ne.

Btw, dobili smo još jednog igrača, dečko naleteo na nas tražeći domaće lige po netu, zamolio nas je da ga primimo u ligu. Došao je kao preporučen, tako da nas ima sad 10 valjda, ako se ostalih četvoro koje treba registruje.

Nije forumaš, ali kapiram prati temu, tako da pozdrav za Jovana i ovde :D

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back