Bear with me, post će biti malo duži i delovaće komplikovano na prvu s obzirom da nisi igrao ranije, ali veruj mi nije.
Sve počinje sa draftom. Ako igra nas 10 u ligi, desetoro nas će učestvovati na draftu. Koncept drafta je kao pravi draft, snejk redosled (ko je birao prvi u prvoj rundi bira poslednji u drugoj, prvi u trećoj, poslednji u četvrtoj itd...), s tim što su na draftu dostupni svi igrači koji igraju u NBA. Pa će tako u prvoj rundi biti pokupljeni oni najbolji tipa Janis, Harden, Kari, Lebron... u drugoj rundi igrači klase malo ispod njih itd. Dakle, za razliku od fudbalskih fantazija, ne mogu svi da imaju jednog igrača, ako ja imam Lebrona u ekipi, on je isključivo kod mene. Na samom draftu će biti prikazan rang igrača na osnovu učinka prošle sezone koji su uradili ljudi na čijem serveru budemo igrali, npr. Jahu, ja sam na njemu godinama ranije igrao i super je, ali ima i drugih. Taj rang može da ti bude kao neka zvezda vodilja, ali i ne mora, to opet zavisi od tvoje taktike i poznavanja lige. Možeš unapred pred draft da modifikuješ taj rang i prilagodiš ga sebi, rangiraš igrače kako ti misliš da treba, po tvojim prioritetima.
Draft ima obično 11 ili 12 rundi, to je neki standard, jer liga se podešava tako da svaki tim ima toliko igrača u rosteru. Svak ima minut-minut i po po rundi da izabere i posle otprilike sat i po do dva se timovi kompletiraju i liga startuje. Takođe, standard je da svaki tim mora imati igrače na svim pozicijama - plej, bek, krilo, krilni centar, centar. Tako npr. ne možeš da ne draftuješ centra, jer neko mora da popuni tu poziciju. Sad, neki igrači su obeleženi kao striktno centri oznakom C, a neki npr. kao Entoni Dejvis imaju oznaku PF, C jer može da igra i 4 i 5 u stvarnosti. Imaš igrače koji su označeni sa 3 oznake, mislim da je Dončić recimo prošle godine imao PG,SG,SF, tako da možeš da ga rotiraš na koju god od tih pozicija. Takođe u timu postoji pozicija UTL na koju možeš da draftuješ bilo koga, nezavisno od njegove pozicije, ali na te pozicije PG, SG, SF, PF i C moraš da draftuješ igrače koji ih igraju. Naravno, vodiš računa da imaš dva pleja, dva centra itd, da možeš da ih menjaš.
Kad se draft završi, timovi su kompletirani. Svi igrači koji su ostali nedraftovani idu u takozvanu "free agents" grupu i mogu se slobodno uzimati i menjati za igrače koje si draftovao, ako te naravno neko ne pretekne. To je jako bitna stvar u celoj igri, jer biće povreda, pogrešićeš na draftu, igrača kojeg si uzeo trener zamrzao na klupi, neki igrač koji je bio slobodan će bljesnuti... i moraćeš da menjaš. Ako te sreća posluži menjaćeš jako malo, ali nekad ćeš morati da menjaš puno. Standard je da se ograniči broj tih transakcija na oko 50 u sezoni, da ne bi svi menjali sve svaki čas.
Liga počinje kad i NBA, 22 oktobra. Mečevi se igraju h2h, znači nas 10, 5 duela po kolu. Ima regularni deo i plej of, ali sve se završava pre nego što počne pravi NBA plejof, jer 14 timova ne igra plejof, pa da fantazi igrači koji imaju košarkaše iz tih 14 timova ne bi bili diskriminisani. Mislim da kompjuter sam podešava koliko kola regularnog dela sezone igra, obično to bude 22, 23 ili tako nešto... i onda tamo u martu počinje plej of. Pa ako nas igra 10, recimo možemo da podesimo da u plej of uđe prvih 6 i da prva dvojica budu slobodni u prvoj rundi.
H2H duel traje nedelju dana i dobija ga onaj koji bude bolji u više kategorija tokom te nedelje. Računaju se ukupan broj poena, ukupan broj datih šuteva iz igre, ukupan broj trojki, procenat šuta iz igre, procenat bacanja, ukupan broj skokova, asistencija, blokada, ukradenih i izgubljenih lopti. Kategoriju će dobiti onaj čiji igrači kumulativno postignu više poena, trojki, skokova itd... osim izgubljenih, tu dobija onaj koji ih ima manje, logično. Ko osvoji više kategorija, pobeđuje. Može da bude i nerešeno. Onda se na ukupnoj tabeli te osvojene i izgubljene kategorije procentualno računaju pa tipa pobediš u prvom kolu sa 7:3, a u drugom izgubiš 3:7, na tabeli ćeš imati skor 10-10 i procenat uspešnosti 50% i tome slično. Timovi sa tim najboljim odnosom idu u plej of.
To je u kratkim crtama to.