FAKULTET POLITICKIH NAUKA

Vec sam rekao dajuci savet clanici miomi, imas na Pravnom u BG smer za medjunarodno pravo ako te ta oblast interesuje, a diploma Pravnog je svakako barem teorijski prohodnija prilikom eventualnog zaposljavanja od diplome sa FPN... ;)
A master studije su mnogo manje mucenje od osnovnih.

Moj post od ranije, ne verujem da se nesto promenilo u medjuvremenu...

Sto se tice P i M smera, to su dva najslicnija smera na FPN.

U moje vreme oko 2/3 predmeta bilo je zajednicko, mislim da je i sada tako, a prva godina je potpuno ista

Na prvom se vise izucavaju klasicne politicke pojave i instituti i okrenut je ka unutrasnjoj politici, dok je M uglavnom okrenut medjunarodnim odnosima.

Usled razlike u "tezini" predmeta na 3. i 4. godini studija, kao i cinjenice da na tim predmetima predaju "zaguljeniji" profesori, M smer slovi za "tezi", zato je "prestizniji", te je na njemu znatno veca navala za upis, ima vise kandidata nego za P smer i to su obicno ucenici sa ekstra prosecima iz srednje skole.

Zato je M smer teze upisati, uvek je na njemu crta u broju bodova znatno iznad nego za P smer.

Vala, kada sam ja (za koga je prof. Mirjana iz engleskog pred 50 studenata javno rekla da sam najgori slucaj sa kojim je radila u dotadasnjoj karijeri) uspeo da polozim te ispite, onda moze svako... :)

Ucila je valjda dva strana jezika u osnovnoj/srednjoj, nije to svahili ili mandarinski kineski, pa da bas pojma nema o cemu se radi.

I mene interesuje kakva su iskustva onih koji su polagali prijemni prošle (ove) godine. :D Konkretno za međunarodne odnose. Kakva su pitanja bila, kakva je konkurencija, koliko ste spremali? Ja sam razmišljao da krenem sa spremanjem od oktobra jer moram upasti na budžet. :confused:

Pozdrav svima. :)
Nov sam na forumu. Zeleo bih da pitam da li je tezak prijemni za socijalni rad i socijalnu politiku? Da li je potrebno puno vremena da se nauci i da li mora bas detaljno da se uci? I da li vredi ici na pripreme? Zeleo bih da upisem fakultet 2015 godine.

Back