Ja sam prva godina novinarstva, tako da, bar što se tiče dela koji sam do sada prošao, znam sve. Slobodno pitaj šta god te zanima, samo, molim te, konkretno.
Ove godine literatura je bila:
- Sociologija: plava knjiga (grupa autora, redaktor dr Smiljka Tomanović)
- Ustav i prava građana, Slavko Tadić
- Čitanke za sve 4 godine gimnazije
- Teorija književnosti, Ivo Tartalja
- Gramatika srpskog jezika, Ž. Stanojčić, Lj. Popović
- Pravopis srpskog jezika, Matica srpska, novo izdanje
Literatura za srpski izgleda pomalo zastrašujuće, ali nije tako. Najbitnije su čitanke (dela i autori moraju da se znaju), posebno
rečnik pojmova na kraju. Gramatiku, Pravopis i Teoriju književnosti kombinuj u zavisnosti od toga koliko si kvalitetno radio srpski u srednjoj. Na primer, ja gramatiku nisam takao (na prijemnom je skoro nije ni bilo), ali sam dosta pažnje posvetio Teoriji, jer to znanje nisam imao iz škole.
Na testu iz sociologije su pitanja na zaokruživanje ili dopunjavanje (maksimalno 3 reči), a iz ustava su bila samo na zaokruživanje. Test iz srpskog je drugačiji i tu može svašta da se nađe. Mi smo imali dosta (6-7) pitanja iz stilskih figura, književnosti (i dela i teorija) i pravopisa (sigurno 10, i to u vidu rečenice koju treba ispraviti ili dodavanja zareza tamo gde treba da stoje).
U svakom slučaju, onome kome finansijska situacija to omogućava preporučujem da ode na pripreme u februaru/martu. Jesu skupe, jesu dosadne, ali na njima profesor izbaci pola knjige iz sociologije, a na srpskom se rade probna pitanja, koja se vrlo često (potpuno ista) nađu i na testu (nama se 12 pitanja ponovilo).