FAKULTET POLITICKIH NAUKA

netacno. ne moze ruski. biras izmedju nemackog,francuskog i engleskog. odnosno jezik koji si ucio u srednjoj, normalno (osim ruskog)

I te kako može ruski, samo što se predavanja i ispiti održavaju/polažu na nekom drugom fakultetu ili u Ruskom centru, u zavisnosti od dogovora sa prodekankom i broja zainteresovanih, pa ih onda FPN naknadno priznaje.

Edit: Da ne bude da pričam napamet, proverio sam sa kolegom, on je u svojoj generaciji jedini učio ruski i polagao je u Institutu za strane jezike.

Poslednja izmena:
Здраво људи.Завршам 4. разред гимназије ове године и жеља ми је да упуишем међународне односе.Желео бих да знам да ли морам да учим историју из уџбеника за сва четири разреда,негде сам прочитао да могу да је учим из уџбеника за 3. и 4. разред,па рекох да питам вас. :).ее да и још нешто..да ли могу устав и право да учим из уџбеника Стевана Лилића и Светиславе Булајић?свака информација је корисна.Хвала :)

Da li neko prodaje knjige za prvu godinu medjunarodnog smera,ili zna gde se mogu kupiti polovne knjige?

Svima predlažem kopije po vrlo povoljnoj ceni u kopirinici Star u Nikšićkoj, odmah kod fakulteta. Imate bukvalno sve kod njih (i udzbenike i ridere i literaturu za vezbe), možete naručiti i dogovoriti se mejlom.
Uglavnom je komplet između 2000 i 3000 u zavisnosti od smera.

Svima predlažem kopije po vrlo povoljnoj ceni u kopirinici Star u Nikšićkoj, odmah kod fakulteta. Imate bukvalno sve kod njih (i udzbenike i ridere i literaturu za vezbe), možete naručiti i dogovoriti se mejlom.
Uglavnom je komplet između 2000 i 3000 u zavisnosti od smera.

Hvala. Ovo je veoma korisna informacija.

Moj sin je brucoš na žurnalistici, i starije kolege su mu savetovale da upravo na ovaj način nabavi literaturu za učenje. Ne znam da li su mu preporučili baš tu kopirnicu, ali neku kod fakulteta jesu. :)

Hvala. Ovo je veoma korisna informacija.

Moj sin je brucoš na žurnalistici, i starije kolege su mu savetovale da upravo na ovaj način nabavi literaturu za učenje. Ne znam da li su mu preporučili baš tu kopirnicu, ali neku kod fakulteta jesu. :)

Vaš sin je onda moj kolega :) Zaista je jeftinije u kopirnicama, a Star preporučujem, jer stvarno sve imaju, a što nemaju nabave.
Evo vam i njihov mejl: printystar@gmail.com

Здраво људи.Завршам 4. разред гимназије ове године и жеља ми је да упуишем међународне односе.Желео бих да знам да ли морам да учим историју из уџбеника за сва четири разреда,негде сам прочитао да могу да је учим из уџбеника за 3. и 4. разред,па рекох да питам вас. :).ее да и још нешто..да ли могу устав и право да учим из уџбеника Стевана Лилића и Светиславе Булајић?свака информација је корисна.Хвала :)
Nadam se budući kolega, meni su rekli da se ustav i prava građana sprema iz istoimenog udžbenika samo što je u pitanju Radošin Rajović. :confused: Ne znam iz kojih knjiga se sprema istorija.

Iz istorije 2 knjige:Rados Ljusic za 3.godinu gim,i za 4.god gim.- autori Djordje Djuric i Milorad Pavlovic,iz sociologije nova plava knjiga( Smiljka Tomanovic),a za ustav Slavko Tadic...ja sam te knjige kupila..:) trebale su za proslu god..valjda se nista nece menjati,,,;)
Je li treba da ucimo cele knjige iz ist.ili ima delova koji su izbaceni?

Iz istorije 2 knjige:Rados Ljusic za 3.godinu gim,i za 4.god gim.- autori Djordje Djuric i Milorad Pavlovic,iz sociologije nova plava knjiga( Smiljka Tomanovic),a za ustav Slavko Tadic...ja sam te knjige kupila..:) trebale su za proslu god..valjda se nista nece menjati,,,;)
Je li treba da ucimo cele knjige iz ist.ili ima delova koji su izbaceni?

Biće pripreme u februaru/martu i opet u junu, na kojima će reći šta treba šta ne. Za istoriju ne znam, ali iz sociologije je izbačeno više od pola knjige.

Koji od jezika je najlaksi,i koji ustvari nivo je potreban za predavanja iz engleskog jezika?

Engleski počinje sa nivoom B2 (u rangu diplome FCE). Oni koji imaju položene više nivoe (CAE, CPE) su oslobođeni od predavanja i dobijaju desetku.
Nisam čuo da iko ima problema sa profesorima ili sa predmetima uopšte.
Zlatno pravilo je da na faksu iz jezika nećete ništa naučiti: ako ga već znate biće vam prelako, ako ne znate - namučićete se.
Takođe, možete da pohađate samo onaj jezik koji ste prethodno u školi učili minimum 8 godina. (E sad pravilo ne bi bilo pravilo da se ne krši :) Na primer, ove godine je 90% ljudi krenulo na engleski, grupe su bile ogromne, pa su čak i onima koji su učili samo 4 godine dopuštali da pređu na nemački i francuski.)

Engleski počinje sa nivoom B2 (u rangu diplome FCE). Oni koji imaju položene više nivoe (CAE, CPE) su oslobođeni od predavanja i dobijaju desetku.
Nisam čuo da iko ima problema sa profesorima ili sa predmetima uopšte.
Zlatno pravilo je da na faksu iz jezika nećete ništa naučiti: ako ga već znate biće vam prelako, ako ne znate - namučićete se.
Takođe, možete da pohađate samo onaj jezik koji ste prethodno u školi učili minimum 8 godina. (E sad pravilo ne bi bilo pravilo da se ne krši :) Na primer, ove godine je 90% ljudi krenulo na engleski, grupe su bile ogromne, pa su čak i onima koji su učili samo 4 godine dopuštali da pređu na nemački i francuski.)

Hvala :)

Ko god upisuje politicke nauke,verujte mi, necete imati narocitu konkurenciju :lol:
Obe iz mog razreda nemaju predstavu kad je bila Kosovska bitka, gde je Požarevac, kad su Turci osvojili Carigrad, ni koji je glavni grad Švacarske :P
Sa takvom konkurencijom ćete se boriti :D

Hvala na odgovoru... Da li znate mozda nesto o tom smeru? Iz kojih knjiga se uci za prijemni? :)

Ja sam prva godina novinarstva, tako da, bar što se tiče dela koji sam do sada prošao, znam sve. Slobodno pitaj šta god te zanima, samo, molim te, konkretno. :)

Ove godine literatura je bila:
  • Sociologija: plava knjiga (grupa autora, redaktor dr Smiljka Tomanović)
  • Ustav i prava građana, Slavko Tadić
  • Čitanke za sve 4 godine gimnazije
  • Teorija književnosti, Ivo Tartalja
  • Gramatika srpskog jezika, Ž. Stanojčić, Lj. Popović
  • Pravopis srpskog jezika, Matica srpska, novo izdanje

Literatura za srpski izgleda pomalo zastrašujuće, ali nije tako. Najbitnije su čitanke (dela i autori moraju da se znaju), posebno rečnik pojmova na kraju. Gramatiku, Pravopis i Teoriju književnosti kombinuj u zavisnosti od toga koliko si kvalitetno radio srpski u srednjoj. Na primer, ja gramatiku nisam takao (na prijemnom je skoro nije ni bilo), ali sam dosta pažnje posvetio Teoriji, jer to znanje nisam imao iz škole.

Na testu iz sociologije su pitanja na zaokruživanje ili dopunjavanje (maksimalno 3 reči), a iz ustava su bila samo na zaokruživanje. Test iz srpskog je drugačiji i tu može svašta da se nađe. Mi smo imali dosta (6-7) pitanja iz stilskih figura, književnosti (i dela i teorija) i pravopisa (sigurno 10, i to u vidu rečenice koju treba ispraviti ili dodavanja zareza tamo gde treba da stoje).

U svakom slučaju, onome kome finansijska situacija to omogućava preporučujem da ode na pripreme u februaru/martu. Jesu skupe, jesu dosadne, ali na njima profesor izbaci pola knjige iz sociologije, a na srpskom se rade probna pitanja, koja se vrlo često (potpuno ista) nađu i na testu (nama se 12 pitanja ponovilo).

Ja sam prva godina novinarstva, tako da, bar što se tiče dela koji sam do sada prošao, znam sve. Slobodno pitaj šta god te zanima, samo, molim te, konkretno. :)

Ove godine literatura je bila:
  • Sociologija: plava knjiga (grupa autora, redaktor dr Smiljka Tomanović)
  • Ustav i prava građana, Slavko Tadić
  • Čitanke za sve 4 godine gimnazije
  • Teorija književnosti, Ivo Tartalja
  • Gramatika srpskog jezika, Ž. Stanojčić, Lj. Popović
  • Pravopis srpskog jezika, Matica srpska, novo izdanje

Literatura za srpski izgleda pomalo zastrašujuće, ali nije tako. Najbitnije su čitanke (dela i autori moraju da se znaju), posebno rečnik pojmova na kraju. Gramatiku, Pravopis i Teoriju književnosti kombinuj u zavisnosti od toga koliko si kvalitetno radio srpski u srednjoj. Na primer, ja gramatiku nisam takao (na prijemnom je skoro nije ni bilo), ali sam dosta pažnje posvetio Teoriji, jer to znanje nisam imao iz škole.

Na testu iz sociologije su pitanja na zaokruživanje ili dopunjavanje (maksimalno 3 reči), a iz ustava su bila samo na zaokruživanje. Test iz srpskog je drugačiji i tu može svašta da se nađe. Mi smo imali dosta (6-7) pitanja iz stilskih figura, književnosti (i dela i teorija) i pravopisa (sigurno 10, i to u vidu rečenice koju treba ispraviti ili dodavanja zareza tamo gde treba da stoje).

U svakom slučaju, onome kome finansijska situacija to omogućava preporučujem da ode na pripreme u februaru/martu. Jesu skupe, jesu dosadne, ali na njima profesor izbaci pola knjige iz sociologije, a na srpskom se rade probna pitanja, koja se vrlo često (potpuno ista) nađu i na testu (nama se 12 pitanja ponovilo).

A joj :D
Jel je prijemni bio tezak? Problem je sto u srednjoj gramatiku uopste nismo radili, samo smo radili knjizevnost :D Sociologija i ustav mi nece biti problem valjda, jedino mozda srpski :)
Da li je smer tezak? :D
Hvala ti puno. :)

Back