FAKULTET POLITICKIH NAUKA

Ja pre neki dan izvlacila iz sociologije najbitnije iz lekcije u svesku, i posle nadjem neki test iz prethodne godine i pogledam pitanje i vidim da sam ja odgovor na to pitanje izostavila kad sam izdvajala najbitnije.. o.O...Uopste vise ne mogu da razlikujem bitno od nebitnog, tj, po meni je to bilo nevazno, al ocigledno nije tako :D....a ici cu ja na pripreme.. :D..

Ja pre neki dan izvlacila iz sociologije najbitnije iz lekcije u svesku, i posle nadjem neki test iz prethodne godine i pogledam pitanje i vidim da sam ja odgovor na to pitanje izostavila kad sam izdvajala najbitnije.. o.O...Uopste vise ne mogu da razlikujem bitno od nebitnog, tj, po meni je to bilo nevazno, al ocigledno nije tako :D....a ici cu ja na pripreme.. :D..
Upravo tako...Zato i sve mora da se uci bez izuzetaka...Raspitivala sam se kod onih koji su polagali prosle godine i prethodnih godina i svi do jednog su mi rekli da je sociologija najteza i da tamo traze bukvalno svaku sitnicu da se zna,cak i ono sa strane van teksta...

Cula sam i ja za pripreme da su negde u martu i ima valjda jos jedna priprema u junu! Verujem da jako znace pripreme, podgotovo sto se tice nekih informacija obavezno kazu da naglase sta je vazno i sta ce biti na prijemnom, a sta ce se izbacivati...Ja ne mogu prisustvovati pripremama, oni koji budu valjda cete nam javiti neke korisne informacije. Trebalo bi i studenti da objave sta ce biti izbaceno, al ne znam kolko su te informacije tacne i pouzdane posto kako kazu nisu od profesora vec od ucesnika koji su bili na pripremnoj nastavi.

Moze li mi neko reci koliko ispita ima godisnje na ovom fakultetu......????Koliko bodova treba za samofinansiranje na medjunarodnim odnosima????

Sto se tice ispita ima nekih deset, jedanaest godisnje, najbolje da vidis na sajtu http://www.fpn.bg.ac.rs/ , a broj bodova za samofinansiranje na medjunarodnim odnosima je 73.44. Najbolje procesljaj na netu malo, moja preporuka ti je sajt infosud raspolaze sa dosta korisnih inofrmacija! ;)

Novajlija sam ovde, a i na FPN. Muči me jedan problem, pa moram ovako javno da ga podelim. Treba da napišem esej iz institucionalizma na masteru kod Dušana Pavlovića, izabrao sam temu Institucije i javna politika: kako institucije utiču na formiranje i vođenje javnih politika. Ono što me muči je što nemam ideju o čemu bih uopšte tu pisao, fali mi inicijalna kapisla. Mi istoričari smo možda programirani na drukčije razmišljanje, ovo je ipak omražena sociologija :D Ako neko ima neku ideju, neka pomogne, ili neki primerak dobrog eseja kod njega, ne znam uopšte šta da očekujem, a ni šta on očekuje.

Poslednja izmena:
Dobro je da su nesto poceli da rade povodom prijemnog. Mislio sam da cemo i na ovo spremanje cekati do maja, ali dobro. Nameravam da upisem medjunarodnu politiku, i najvise me buni sociologija. Video sam novu knjigu, koju je pisao citav buljuk doktora, magistara i slicnih. Mnoge stvari se razlikuju od stare, dobre sive knjige, ali sam i dalje u nedoumici da li je bas toliko nepohodna ta nova knjiga.

Dobro je da su nesto poceli da rade povodom prijemnog. Mislio sam da cemo i na ovo spremanje cekati do maja, ali dobro. Nameravam da upisem medjunarodnu politiku, i najvise me buni sociologija. Video sam novu knjigu, koju je pisao citav buljuk doktora, magistara i slicnih. Mnoge stvari se razlikuju od stare, dobre sive knjige, ali sam i dalje u nedoumici da li je bas toliko nepohodna ta nova knjiga.
Sociologija i mene brine,ali samo zato sto su rekli da je najteza i da tamo traze i do najsitnijih detalja. Inace jeste neophodna nova kjiga jer se ne poklapaju lekcije sa onima u starom,tj vecina lekcija se ne poklapa. Nova je napisana sa manje nekih definicija i cinjenica,ali je na zalost mnogo nepristupacnija za nas,i sa ti me se i moj profesor sociologije slozio,kaze da je to za neke vise razrede (milsio je na fax),ali sta da se radi. Meni se licno vise svidja stara,mnogo je zanimljivije napisana,ja sam je licno citala kao da citam neku knjigu cisto za sebe i sreca sto nas je profesor pustio da ucimo iz te knjige jer je mnogo lakse za ucenje. Ja planiram da idem na prirpeme,za svaki slucaj,nista nece da mi skodi,pa cak i ako nam ne smanje mnogo gradivo za ucenje,pomocice...:)

Koja je u opste nova knjiga iz sociologije? Moze li neko da mi pokaze sliku ako pronadje na netu ili da mi kaze ko su autori i koje je izdanje? Ja takodje ucim iz "stare". Ne znam zasto skoro svake godine uvode neke novine i menjaju autore za prijemni, na vecini fakulteta se zna standardna literatura?!

E pa ne znam, ne verujem da su sve 4 godine. Mislim neko mi kaze sve 4 neko 3. i 4. :) A sto se tice knjige ove nove, pa tu nema nikakvih posebno definicija. Mislim nije losa, ali ne znas sta da ucis :) Ja imam novu knjigu i iz nje ucim, ovako za skolu, a svi moji uce iz stare, gde u mojoj nema pola stvari koje postoje u staroj.

Back