FAKULTET POLITICKIH NAUKA

E ovako ja cu imati oko 30 bodova iz srednje skole, hocu da upisem politikologa ili medjunarodni pa me zanima gde je lakse upasti na budzet? I jel neko moze da mi kaze kakav je bio prijemni, koliko je trebalo uciti da se dobro uradi (cujem da je sociologija teska) :))))

Steta, ja sam htela da konkurisem na dva jer nikako ne mogu da se odlucim... Izgleda cu se drzati prvobitnog izbora, tj. konkurisacu za novinarstvo i komunikacije... Eto ja imam jos jedno pitanje, tice se odnosa medju studentima... Cula sam da ima dosta klasifikovanja tamo, tj. svi (pod svi mislim na studente) gledaju ko si, sta si, odakle si i da se tesko uklapas medju drustvo osim ako nemas dobre "predispozicije"... Da li je to istina?
Jedna devojka iz moje okoline se navodno prebacila sa tog faksa jer joj je bilo dosta toga...

Хахахахаха, "предиспозиције"... Ма дај то су чисте глупости. Мораш знати да људи имају обичај да мноооогоооо лажу. Као што бих ја сад могао да напишем, знаш политичка економија је као предмет веома тежак, а и професор је скот, јер сам пао испит, а истина је да уствари нисам знао да одговорим како треба на 1. од 4 питања и оборио ме, као што бих и ја оборио себе да сам на његовом месту. :) Дакле што се тиче "класификовања" то може бити да раде неки искомплексирани људи, али они су веруј ми дебела мањина. Искрено, ја сам пресрећан што сам запао међу колеге и колегинице који су заиста врх. Не знам како је на осталим смеровима, пошто познајем само појединце оданде, али код нас ПОЛИТИКОЛОГА је до јаја...за сада. хахахаха :) Тако да опусти се, немој да се секираш због тако неких ствари. У животу има много битнијих и важнијих ствари од "предиспозиција" веруј ми. :)

Ma ne sekiram se, samo sam zelela informacije iz prve ruke :D
Ja zivim 120 km od Bg-a pa se iskreno nadam da cu se uklopiti... Ako upadnem na faks naravno... :)

Хехе, ма уклопићеш се, то је на факсу најмањи проблем. :))) Имамо колеге чак и из других суседних земаља које сматрамо апсолутно равноправним, тако да удаљеност од Београда није никакав услов уклапања. :))) Ја имам ту срећу да сам рођени Београђанин, ал' колико видим колегама и колегиницама који нису одавде иде сасвим фино.

За све заинтересоване, што се тиче упадања на буџет и уопште (а тиче се смерова за које се штреба историја, социологија и устав) на међународном је теже упасти, јер је и конкуренција јача. Под конкуренцијом мислим на сам почетни број бодова који кандидати доносе са собом из средњих школа, па је тако ове академске године приликом пријаве за упис, на мом, политиколошком смеру било 4 вуковаца, док је на међународном било 40 вуковаца пријављених да желе да упишу то. Иначе што се тиче бодова са пријемног, нема неке претеране разлике између смерова, мање-више исто су и они, као и ми одрадили то (чини ми се да је од максималних 60 поена највише поена узео неко са 51, дакле нико није имао 60 поена са пријемног). Што се буџета тиче, ја нисам упао, зато штребајте на време и главу горе, оптимистично и нема фрке. Јесте пријемни специфична ситуација за психу човека, ал' кад се то прође, тек онда предстоје прави изазови! ;)))

interesuje me smer socijalna politika i socijalni rad...sve o ovom smeru..kakve su mogucnosti nakon zavrsetka... ?? :D

Нисам са тог смера, па о њему нек' ти каже нешто више неко ко јесте, а што се тиче могућности након завршетка, то ти важи иначе за све смерове и све факултете:
ЗАВИСИ ОД СРЕЋЕ највише, нема сигурног посла данас. Барем не у овој земљи. :)

Izvinjavam se ako je ovo do sada 100 puta pitano:

Da li postoji budzet za master na FPN?[/QUOTE
aha,ukucaj FPN master budzet u google i izaci ce ti :) ne znam koliko tacno primaju,ali deluje mi kao da nije puno

Hvala. Googlovala sam, ali ne izlaze neki posebni rezultati. Jedino sto sam nasla jeste nesto o vracanju para u aprilu. Dakle, covek mora da se upise na samofinansiranje, placa rate, pa mu mozda, eventualno, nekad, vrate pare?

Ili postoji mogucnost da se odmah upise master na budzet?

ja planiram da idem na pripreme...mnogo su zaista... i uopste ne ocekujem da c emi nesto pomoci...ali sta cu, ako hocu da upisem to moram da probam na sve nacine...
Inace moj plan je da prvo ucim srpski... jer ujedno moram da strebam i za srednju... -.-

Nego ljudi, mrzi me da citam prethodne postove, ko sve upisuje ove godine medjunarodne odnose? Malo da se skontamo, verovatno smo buduce kolege, pomognemo jedni drugima i tako. (:

Evo ja cu da upisem medjunarodne odnose :D ili cu barem da pokusam :) pa sta bude :)

inace hoces li ici na pripremnu nastavu :O
btw. znal ko reci kratko kakav je predmet ustav i prava gradjana :O jer sam ja iz BiH pa mi taj predmet nemamo u skoli :D

S obzirom na to da vidim da su me ovde neke "kolege" isprozivali da sam glupa, necu im nista odgovoriti ipak su politikolozi pa im treba oprostiti. a i kako bese "gluplji popusta" ;) A da je dosadan faks, dosadan je (prva god, posle ce valjda biti bolje). A vi sto se plasite da vam trebaju veze, da budete iz Bgd-a i jos koja kojesta ne tripujte se. Kod nas na prvoj godini, nas je samo 30 % iz Bgd-a, svi ostali su iz drugih gradova i svi prolaze bolje jer se vise trude od nas i zauzeli su sva mesta u onim radijima, televizijama i drugim kojestarijama.
A ovoj decici sto treba da upisuju ovako: ako upisujete novinarstvo idite na pripreme pomocice vam. Ucite sociologiju i to krenite negde u pocetkom maja, dovoljno vam je. Srpski prelistajte (bukvalno), ucite dobro samo teoriju knjizevnosti Iva Tartalja (obavezno tu, nemojte onu Zavodovu). Nama je na prijemnom od 30 pitanja bilo 20 sa glasovnim promenama i to najlaksi primeri tako da ne cimajte se oko toga, mada bilo je nekih pitanja tipa sta je napisao J.S.Popovic kao prvo delo protiv Austro-Ugarske; Ustav ja nisam ucila(bukvalno, cak sam se i u gimn provlacila, tako da nisam nista znala o cemu se radi) medjutim od 10p uradila sam 5 iduci cistom logikom. Ali nemojte da se povodite mojim primerom, bar procitajte. Upala sam na budzet, iz gimn nisam nosila maksimum poena, imala sam 35 p. Pocela sam da ucim kad se zavrsila matura (5. juna) i to ne konstantno, tek od 10. sam pocela da sterabam ono pravo. Ali ucila sam po 20 sati dnevno, uz enormne kolicine memoaktiva, kafe itd... Ako ne ucite tim tempom pocnite pocetkom maja, krajem aprila dovoljno vam je... I jos jednom ukratko Sociologija, sociologija i samo sociologija (ustav ako imate vremena procitajte, srpski detaljno teoriju, recice vam prof na priprema sta treba - lik je car) i to je to... srecno... a kad dodjete na faks, zajebite predavanja to vam nije nista obavezno, trudite se na vezbama (bas se trudite) i ispite pocnite da ucite vec krajem novembra( sociologiju i ipt)
Svako dobro ;)

Back