FAKULTET POLITICKIH NAUKA

evo kakva su pitanja bila predhodnih godina za prijemni iz sociologije:

1. U kapitalizmu glavni pravni akti: obligacije (ugovori)
2. Kljucni princip u predindustijskom drustvu: Tradicionalizacija
3. Promene prema znacaju? Nebitne promene
4. 2 elementa ustanova: vrednosni I normativni
5. Realan sloj je birokratija rekao je: Marks
6. Podela elita konzervativno stanoviste: prirodna I vecita
7. Kod vestackog drustva clanovi su razdvojeni: emotivno
8. Maks Veber ocekuje da soc. bude: vrednosno neutralna nauka
9. Muza komedije? Talija
10. 2 ustrojstva kulta: hijerarhijski I autoritarni
11. Gradjansko drustvo politicki cilj: demokratija I vladavina prava
12. Problem kod organske teorije: funkcionisanje sistema
13. Za modernu umetnost vazi estetika ruznog I : princip disharmonije
14. Bliskost kod etnickih zajednica: kulturna
15. Tehnike merenja – mrzelo me da trzim, nisam uradila
16. idejne orijentacije – nemam pojma
17. Ucenje o Bogu je? Teologija
18. Civilizacije definise: hantington
19. Moral je tipan za: Moral vrlina
20. Uloga je pogodna za fenomenolosku analizu: delovanja I ponasanja

1. Stanoviste prema kojem onaj ko deluje (covek ili Bog) nije nicim odredjen, nego odlucuje potpuno spontano i neyavisno od bilo kojih spoljnih ili unutrasnjih cinilaca naziva se _______________

2. Kada se pojmovi i iskazi u nauci povezu u jednu uredjenu i logicki neprotivrecnu celinu, onda se takav postupak naziva _______________

3. Metod svake nauke, ukljucujuci i sociologiju, sastoji se od tri dimenzije (aspekta), koji su medjusobno nerazdvojno povezani, jer jedva drugu uslovljavaju, a to su:
a)
b)
c)

4. Od Maksa Vebera funkcionalisti su preuzeli stav o _________________

5. Sta osmisljava svako drustveno delovanje i odredjuje mu ciljeve unutrasnju svrhu?

6. Kada se menice i cekovi stave u platni promet, imamo pojavu ___________

7. Demografski razvitak, kao slozeni drustveno-istorijski proces, cine dva procesa
a)
b)

8. Glavni elementi prostorne strukture drustva su

9. grupe se prema strukturi moci dele na:

10. Nejednakosti drustvenih polozaja ispoljavaju se kao trodimenzionalne razlike prema:
a)
b)
c)

11. Prema Emilu Dirkemu, ustanove su tipicne________________

12. Kako se sa strukturalistickog stanovista naziva promena strukture?

13. Civilizacije su nadacionalne, smatrao je
a) Dimazdije
b) Kreber
c) Herder
d) Kasirer

14. Ko je utvrdio da je "simbol ono sto je preobrazilo coveka od obicne zivotinje u ljudsku zivotinju"?
a)Paskal
b)Siler
c)Vajt
d)Pjetr

15. Socioloski posmatrano, spolonski kult odgovara politickim interesima:
a) aristokratije
b) monarhije
c) demokratije

16. Politeisticke religije su:
a) narodne
b) nadnacionalne
c) univerzalne

17. Moral vrlina zasniva se na:
a) koristi
b) propisima
c) savesti

18. Stav da je filozofija "nesto vise od nauke", ali i "nesto manje od nauke" izrekao je:
a) Kant
b) Fihte
c) Hegel
d) Jaspers

19. Stav da "kultura sluzi drustvu kao zastita" formulisao je:
a) Humbolt
b) Hauzer
c)Hjum
g) Hegel

20. masovna kultura jedinstevnost i neponovljivost pretvara u: _____________

ako zelite da ostanete normalna deca, koja izlaze druze se, piju i rade sve one divne stvari kao u sr skoli NE UPISUJTE OVAJ FAKS.... osim ako ne zelite da zivite na memoaktivu i guarani da biste spremili ispit koji cete svakako pasti... eto toliko o nasim divnim propalim naukama... -.-

ako zelite da ostanete normalna deca, koja izlaze druze se, piju i rade sve one divne stvari kao u sr skoli NE UPISUJTE OVAJ FAKS.... osim ako ne zelite da zivite na memoaktivu i guarani da biste spremili ispit koji cete svakako pasti... eto toliko o nasim divnim propalim naukama... -.-

nemoj da plasis decu,sta tek treba da kazu ovi sa medicijne ili etf,fpn nije medju tezim fakultetima,ako te interesuje to sto se na ovom faksu radi lagano ces ga zavrsiti i bez guaranez:p

ma ja sam prva god i uzasno sam se smorila i ako sam zelela da upisem fpn od sedmog raz osn skole... toliko o tome... zavisi ko sta voli... kapiram ja da je prva god smor i da je sve to uvod u ono sto nas ceka ali da je toooooliko dosadno nisam znala... tj nije uopste dosadno kad bolje razmislim, oni iz ipt nam uz omiljenu aktivnost citanje ne daju uopste da nam bude dosadno,.. -.-
ugl djeco moja, spremite jetru ako upisujete faks i nikako ali NIKAKO ukoliko upisujete novinarski nemojte da budete u grupi n3!! ako dobijete koren iz 64 kao ocenicu posmatrace vas kao kretena... samo dolaze u obzir 9 i 10 u toj grupici.. e tako...

molim vas pomozite,u velikoj sam frci,jer hocu da upisem medjunarodne odnose,ali su se pojavile neke sumnje,jos kad sam procitao ove poslednje postove da ne treba upisivati,zgranuo sam se............interesuje me koliko je to perspektivan smer sto se tice i inostranstva i kod nas,kakav je sto se tice zaposlenja?
na svakom faxu se valjda puno uci,ali toliko da ti propadne mladost za knjigom....nisu valjda toliko teski i opsirni ispiti....z:cry:

Dobro, razumem brbljivu, jesu na prvoj godini opsti i teorijski predmeti koji su stoga i opsirniji, pa joj se zato prva godina cini najtezom. I meni je bilo tako. Posle se uhodas, a kasnije dodju i zanimljiviji i laksi predmeti (ne racunajuci metodologiju... :zroll: )

Ali, lepo je rekao vladeks, sta da kazu oni sa medicine ili etf...nije FPN uopste toliko tezak (opet ne racunajuci tri-cetiri ispita z:cry:)... ako najnormalnije radis i ucis zavrsices u roku.

Problem je u tome sto se sama diploma FPN bilo kog smera generalno slabo trazi prilikom zaposljavanja u odnosu na druge drustvene fakultete, te cinjenica da svake godine diplomira sve vise i vise studenata koji pojacavaju konkurenciju...

Dobro, razumem brbljivu, jesu na prvoj godini opsti i teorijski predmeti koji su stoga i opsirniji, pa joj se zato prva godina cini najtezom. I meni je bilo tako. Posle se uhodas, a kasnije dodju i zanimljiviji i laksi predmeti (ne racunajuci metodologiju... :zroll: )

Ali, lepo je rekao vladeks, sta da kazu oni sa medicine ili etf...nije FPN uopste toliko tezak (opet ne racunajuci tri-cetiri ispita z:cry:)... ako najnormalnije radis i ucis zavrsices u roku.

Problem je u tome sto se sama diploma FPN bilo kog smera generalno slabo trazi prilikom zaposljavanja u odnosu na druge drustvene fakultete, te cinjenica da svake godine diplomira sve vise i vise studenata koji pojacavaju konkurenciju...

Agree :)
I ne, nema Cupiceve sociologije. I ne, nema potrebe za kupovinom testova i slicno(videh to negde, jeste da nije moje da se mesam) jer sve to ima lepo na forumu, internetu samo treba malo guglati.. A ako ste bas lenji... E onda...
I srecno s prijemnim :)

Takvi kao ti i ne treba da upisuju FPN. Odavno debilniji komentar nisam pročitao :D

Back