FAKULTET POLITICKIH NAUKA

Cao svima!
Evo i ja malo da se informisem o ovom fakultetu, jer resih da se oprobam na prijemnom sl. godine.
Citala sam ranije postove, doduse na preskok, jer nije malo 285 strana..:)))
Zanima me koliko vam je pomogla pripremna nastava, odnosno ta eliminacija "nepotrebnog" gradiva? I ona pitanja na koja ste odgovarali ovde na forumu, da li je bar nesto bilo odatle?
Koliko ste vremena posvetili spremanju prijemnog (za osobe koje su upale na budzet :) )?
Kod mene je stanje sledece: u srednjoj nisam imala ni istoriju, ni ustav a ni sociologiju (isla sam u farmaceutsko-fizioterapeutsku skolu) a htela bih smer medjunarodni odnosi. Trenutno studiram racunovodstvo i reviziju, 3.god (doduse na privatnom, samo zato sto mi moji nisu dali da pauziram godinu :S ). Znaci predznanje o predmetima koji se polazu, skoro pa ravno nuli. :D Izuzev sociologije, koju sam polagala u prvoj godini. Svaki savet bi mi dobro dosao.
Hvala unapred! :*
P.S. valjda nisam udavila... :)

Caos! :)
Ja sam upala na budzet na politikoligiji, ali to ne bi bilo dovoljno da upadnem na budzet na medjunarodnom. Mada mislim da sam se bas dosta spremala. :S
Na pripreme nisam isla, ali je isao moj najbolji drug tako da sam bila upoznata sa svakim delicem priprema i to mi je dosta pomoglo.
Ugl su pripreme vazne za soc jer se tu izbaci 70-ak stranica koje sigurno nece biti. Za istoriju je bitno da bi videla iz koje oblasti su vazne godine, iz koje vekovi, iz koje licnosti... etc. Ustav nije problem.
Sto se ucenja tice, pocela sam da listam i podvlacim, izvlacim vec posle priprema. A ozbiljno ucenje mesec dana pred prijemni.
Mada s obzirmo na predzanje pocni ozbiljno posle priprema. :D I idi na njih, ili saznaj vec nekako sta se desavalo... Toliko od mene. ;)

Caos! :)
Ja sam upala na budzet na politikoligiji, ali to ne bi bilo dovoljno da upadnem na budzet na medjunarodnom. Mada mislim da sam se bas dosta spremala. :S
Na pripreme nisam isla, ali je isao moj najbolji drug tako da sam bila upoznata sa svakim delicem priprema i to mi je dosta pomoglo.
Ugl su pripreme vazne za soc jer se tu izbaci 70-ak stranica koje sigurno nece biti. Za istoriju je bitno da bi videla iz koje oblasti su vazne godine, iz koje vekovi, iz koje licnosti... etc. Ustav nije problem.
Sto se ucenja tice, pocela sam da listam i podvlacim, izvlacim vec posle priprema. A ozbiljno ucenje mesec dana pred prijemni.
Mada s obzirmo na predzanje pocni ozbiljno posle priprema. :D I idi na njih, ili saznaj vec nekako sta se desavalo... Toliko od mene. ;)

Hvala ti! ;)
Jel to znaci da je veca navala na smer za medjunarodne odnose?
Jel znas mozda jel postoji mogucnost prebacivanja na drugi smer, npr u drugoj godini?

Da pitam moje kolege : ovaj oktobar 2 rok, jel tu moze bilo koji ispit da se prijavi? ja cula kao da tu moze da se prijavi samo ako ti je ostao taj jedan ispit za uslov, ili ako ti fali da ocistis godinu....
a ja imam ipt i ja bih njega u oktobru 2, a nije mi ni za uslov (vec ga imam) , ni da zavrsim godinu (jer imam i ekonomiju :) )
A?:think:

Da pitam moje kolege : ovaj oktobar 2 rok, jel tu moze bilo koji ispit da se prijavi? ja cula kao da tu moze da se prijavi samo ako ti je ostao taj jedan ispit za uslov, ili ako ti fali da ocistis godinu....
a ja imam ipt i ja bih njega u oktobru 2, a nije mi ni za uslov (vec ga imam) , ni da zavrsim godinu (jer imam i ekonomiju :) )

eh,i mene to zanima...nego,jel tacno da se ne moze prijaviti ispit koji si vec pao 3 puta??

Koliko ja znam, a trebalo bi da dobro znam, nakon cetiri godine ;) u oktobru 2 mozes da prijavis jedan ispit. Bilo koji, iz bilo kog razloga, uslovni ili bilo koji drugi.
Opet, najbolje, najlakse, najpouzdanije resenje je da pozoves fax i da pitas. Javi se Pedja. Pitas sta te interesuje, ili trazis Milosa i on ti kaze.
Sto se padanja po tri puta tice, to podrazumeva izlazak na ispit, a oni tu informaciju imaju tako sto je ti napises na prijavi. Ko je blesav, napisace da treci ili cetvrti put izlazi:mrgreen:

Postoji ispit strani jezik, a verovatno ćemo birati koji ćemo slušati ili polagati. Mada će, najverovatnije, najpopularniji biti engleski. I mislim da ćemo učiti samo jedan jezik za sve četiri godine studiranja.

A je l' nabavio neko knjige i gde? Hoće li na fakultetu da nam kažu koju literaturu da koristimo ili možemo već da nabavimo onu koja je postavljena na sajtu fakulteta?

Postoji ispit strani jezik, a verovatno ćemo birati koji ćemo slušati ili polagati. Mada će, najverovatnije, najpopularniji biti engleski. I mislim da ćemo učiti samo jedan jezik za sve četiri godine studiranja.

A je l' nabavio neko knjige i gde? Hoće li na fakultetu da nam kažu koju literaturu da koristimo ili možemo već da nabavimo onu koja je postavljena na sajtu fakulteta?

Imam ja nesto od literature,deluje zanimljivo. Imacemo od stranih jezika inglish i jos jedan kasnije.

Iskren savet svima, nema potrebe da nabavljate knjige pre vremena jer im se desi da objave u zadnji cas neka dopunjena izdanja... Imacete sasvim dovoljno i vremena i svega da nabavite sve kad vam s ekaze tacno i precizno sta i kako!

A koliko ja znam, a znam ( a i dobro citam), na politikologiji nema drugog jezika vec samo jedan... I to se 'bira' po tome koji jezik vam je bio primarni u skoli... Najlakse engleski, tu nema greske ;)

Dakle kao sto savetujemo one koji dodju kod nas na forum tako cu reci i vama i stvarno bi bilo lepo da me poslusate za vase dobro.

Dakle brucosi:
1. Knjige vam nece trebati do januara tj. do prvog ispitnog roka.
1.1 I kad vam budu bile neophodne 95% studenata kupuje kopirane knjige, koje izadju jos jeftinije kad se uduzi vise vas (eto razloga da se zblizite sa nekim :))
1.2 I kad vam budu bile neophodne shvaticete kada udjete u kopirnicu da za 95% predmeta postoji skripta koje koriste svi

2. Leteratura za vezbe. Dobro se raspitajte sta koje vezbe donose i da li cete koristiti literaturu. Tu ce vam uglavnom asistenti i davati kopirane knjige tj. povadjene tekstove iz vise knjiga. Vi cete pozuriti da sve to brze bolje nabavite i potrosite pare a onda se desi da:
2.1 Vezbe iz tog predmeta uopste nisu bitne za ocenu na kolokvijumu/ispitu.
2.2 Da se bodovi na vezbama dobijaju i drugim putem.
2.3 Da i iz toga postoje skripte

3.Fakultet je takav da cak i ako hocete da kupite original knjige necete moci jer se dosta toga uci iz tekstova skupljenih sa raznih strana jer niko knjigu nije pisao. Za ono sto postoje originali (ovo je sad subjektivno) i nisu neke knjige da biste ih cuvali.

4. Savetovace vas neki pametni da kupite knjige na sajmu knjiga - Pogledajte tacku 1.

Dakle kao sto savetujemo one koji dodju kod nas na forum tako cu reci i vama i stvarno bi bilo lepo da me poslusate za vase dobro.

Dakle brucosi:
1. Knjige vam nece trebati do januara tj. do prvog ispitnog roka.
1.1 I kad vam budu bile neophodne 95% studenata kupuje kopirane knjige, koje izadju jos jeftinije kad se uduzi vise vas (eto razloga da se zblizite sa nekim :))
1.2 I kad vam budu bile neophodne shvaticete kada udjete u kopirnicu da za 95% predmeta postoji skripta koje koriste svi

2. Leteratura za vezbe. Dobro se raspitajte sta koje vezbe donose i da li cete koristiti literaturu. Tu ce vam uglavnom asistenti i davati kopirane knjige tj. povadjene tekstove iz vise knjiga. Vi cete pozuriti da sve to brze bolje nabavite i potrosite pare a onda se desi da:
2.1 Vezbe iz tog predmeta uopste nisu bitne za ocenu na kolokvijumu/ispitu.
2.2 Da se bodovi na vezbama dobijaju i drugim putem.
2.3 Da i iz toga postoje skripte

3.Fakultet je takav da cak i ako hocete da kupite original knjige necete moci jer se dosta toga uci iz tekstova skupljenih sa raznih strana jer niko knjigu nije pisao. Za ono sto postoje originali (ovo je sad subjektivno) i nisu neke knjige da biste ih cuvali.

4. Savetovace vas neki pametni da kupite knjige na sajmu knjiga - Pogledajte tacku 1.

:super::super::super::super::super::worth:

Back