FAKULTET POLITICKIH NAUKA

evo ja sam sad trazila tj gledala te odg u knjizi..pa onako..smara dosta ali nije strasno kao sto sam mislila..uglavnom pitanja iz tabela i neke "osn stvari"..nisu bas isli u detalje, sad mi malo lakse otprilike znam sta moze da bude..samo jos da vidim test iz psih.bas me zanima kakav je..sve bih dala da nemam maturski i da imam vise vremena za strebanje...ah kako mi bude sudjeno...prijave 23 24 25 jel tako?

Jeste 23/25 a jel se prijavljujemo po azbucnom redu ili kad ko stigne? Posto mi je neko rekao da 23 ide prvih deset po azbucnom redu, 24 drugih deset itd...?

SOCIOLOGIJA
1. Konfliktno stanovište u sociologiji javlja se u dva vida:
a) model spoljašnjih sukoba
b) model unutrašnjih sukoba
2. Za pozitivističku sociologiju tipično je konzervativno idejno stanovište sa elementima još jednog stanovišta:
liberalnog reformizma
3. Tri postulata koja predstavljaju tri kamena temeljca funkcionalističkog stanovišta, prema Robertu Mertonu su:
a) funkcionalnog jedinstva
b) univerzalne funkcionalnosti
v) funkcionalne neophodnosti
4. Koji kritički metod mišljenja su negovali „frankfurtovci“:
dijalektički
5. Osnov delovanja u interakcijskoj teorijskoj viziji je:
razumevanje
6. Koju dimenziju rada naglašava Emil Dirkem:
društveno-tehničku
7. Sredstvoo regulacije u kapitalizmu je:
pravo
8. Imigracija je:
doseljavanje
9. U predindustrijskom društvu, prema Danijelu Belu, strateški resurs su:
sirovine
10. Slojna dimenzija globalnog društva je:
vertikalno-hijerarhijska
11. Prema kojem kriterijumu se dele grupe na formalne i neformalne:
stepenu formalizacije odnosa
12. U koje skupine se svrstavaju klase, slojevi, elite:
a) funkcionalne
b) statusne
v) prostorne
13. U modernim društvima u prvi plan izbijaju sledeći izvori društvenih nejednakosti:
a) informacije
b) znanje
14. Konzervativno shvatanje elita zastupao je:
a) Marks
b) Markuze
v) Moska
g) Manhajm
d) Mils
15. Strateški cilj u građanskom društvu je:
a) aktivni građani
b) lokalna zajednica
v) pritisak demokratske jevnosti
g) interesna udruženja
d) pravedan poredak i razvijeno društvo
16. U kvalitativne društvene promene spada:
a) rast
b) evolucija
v) progres
g) regres
17. Ulazna i silazna društvena poretljivost je:
a) horizontalna
b) vertikalna
v) prostorna
18. Kult je:
a) verovanje u najviše biće
b) obožavanje
v) ritual
19. Imperativni moral zasnovan je na autoritetu:
a) propisa
b) dužnosti
20. Stabilnost i promena kulture posledica su složenog odnosa između:
a) kulture
b) ličnosti

Poslednja izmena:
USTAV I PRAVA GRAĐANA

1. Ustav koji je donet jednostranim aktom vladara bez konsultacija sa narodom ili narodnim predstavništvom naziva se:
oktroisani ili podareni
2. Trajnost sudske službe je međunarodni standard koji se odnosi na:
a) ličnu nezavisnost
b) stvarnu nezavisnost
v) internu nezavisnost
g) administrativnu nezavisnost
3. Nastanak socijalne demokratije vezuje se za pojavu;
a) seljaštva
b) buržoazije
v) radničke klase
4. Najekstremniji oblik totalitarizma je:
fašizam
5. Legitimna vlast svoje uporište i opravdanje nalazi u:
a) poštovanju pozitivnih zakona
b) višim ciljevima i vrednostima društva
v) sposobnosti da samostalno donosi, propisuje zakone
6. Najznačajniji devetnaestovekovni mislilac koji je u Srbiji zastupao ideje prosvećenosti bio je:
a) Vuk Karadžić
b) Dositej Obradović
v) Slobodan Jovanović
7. Zahtev da svi građani učestvuju u raspodeli društvenog bogatstva kako bi im bila osigurana lična i društvena egzistencija zasnovan je na pojmu:
a) prava
b) političke pravde
v) socijalne pravde
8. Prema posebnom režimu subordinacije potčinjeni je dužan da izvršava:
a) sve naloge koji su izvan apsolutne granice subordinacije
b) samo one koji nisu nezakoniti
v) samo one za koje je taj organ nadležan
9. Vrsta autonomije koja označava samostalnost lica i obezbeđuje „privilegije“ na osnovu pripadnosti nekoj asocijaciji (staleži, crkva, profesionalna udruženja) naziva se:
a) funkcionalna
b) kulturna
v) personalna
10. Prema Ustavu Republike Srbije Predsednik se bira:
a) na neposrednim izborima
b) u skupštini
v) mešovitim sistemom

ISTORIJA

1. Pronalazač štampe zvao se:
a) Johan Kepler
b) Johan Gutenberg
v) Peter Hajnlajn
g) Rene Dekart
2. Kako se zvao začetnik reformacije Rimokatoličke crkve iz 16. veka:
Martin Luter
3. Marija Tjudor, zvana Krvava Meri, bila je poznata po:
a) oceubistvu
b) eksploataciji kmetova
v) progonu protestanata
g) svireposti prema zarobljenicima
4. Kojom državom je vladala carica Katarina II?
Rusijom
5. Oko koje teritorije su Turci i Mlečani vodili Kandijski rat?
Krita
6. Koja država je nastala donošenjem Deklaracije o nezavisnosti 1776. godine?
SAD
7. Veliki vezir u Osmanskom carstvu bio je na čelu:
a) Porte (Divana)
b) sandžaka
v) janičara
g) muslimanske verske zajednice
8. Kada je bio rat poznat kao Kočina krajina?
a) 1737-1739
b) 1779
v) 1789-1791
g) 1801-1803
9. Ko je bio najznačajnija ličnost Jakobinske diktature?
a) Maksimilijan Robespjer
b) Žorž-Žak Danton
v) Napoleon Bonaparta
g) Onore Gabriel Mirabo
10. Nakon Bečkog kongresa 1815. godine, vladari Rusije, Austrije i Pruske sklopili su savez koji se zvao:
Sveta Alijansa
11. Kako je bilo ime kraljevine poznate kao Pijemont?
Kraljevina Sardinija
12. Koji se rat vodio 1870-1871. godine?
Francusko-pruski rat
13. Kom političkom pravcu je pripadala stranka Vigovaca u Engleskoj?
a) liberalnom
b) konzervativnom
14. Koje godine je oslobođen Beograd tokom Prvog srpskog ustanka?
a) 1805
b) 1807
v) 1809
g) 1812
15. Koji srpski vladar je smenjen sa vlasti na Svetoandrejskoj skupštini?
Aleksandar Karađorđević
16. Koji okruzi su pripojeni Srbiji na Berlinskom kongresu 1878. godine?
a) Šabački, Niški, Pirotski i Vranjski
b) Niški, Pirotski, Vranjski i Toplički
v) Niški, Pirotski, Vranjski i Timočki
g) Pirotski, Vranjski, Toplički i Kosovski
17. Kada je vladao crnogorski vladika Petar Petrović-Njegoš?
a) 1830-1851
b) 1851-1860
v) 1860-1875
g) 1875-1892
18. Koja je bila najznačajnija kulturna ustanova Srba u Južnoj Ugarskoj?
Matica Srpska
19. U vreme čije vladavine je sklopljen Prvi balkanski savez
a) Mihaila Obrenovića
b) Milana Obrenovića
v) Aleksandra Obrenovića
g) Petra Karađorđevića
20. Koje balkanske države su stekle nezavisnost odlukama Berlinskog kongresa 1878. godine?
a) Srbija
b) Crna Gora
v) Rumunija
21. Koje godine je donet ustav kojim je uveden parlamentarni sistem u Kraljevini Srbiji?
1888.
22. U kom gradu je potpisan mirovni ugovor kojim je završen Prvi balkanski rat 1913. godine?
Londonu
23. Prve pobede srpske vojske 1914 godine bile su bitke:
a) Cer
b) Kolubara
24. U kom mestu je 1917. godine potpisana deklaracija srpske vlade i Jugoslovenskog odbora o ujedinjenju u zajedničku državu?
Krf
25. Koje države su bile članice odbrambenog saveza, tzv. Male Antante?
a) Jugoslavija, Čehoslovačka i Rumunija
b) Jugoslavija, Rumunija i Grčka
v) Jugoslavija, Rumunija i Bugarska
g) Jugoslavija, Grčka i Bugarska
26. Koja od navedenih ličnosti je bila predsednik jugoslovenske vlade nakon ubistva kralja Aleksandra Karađorđevića?
a) Stojan protić
b) Ljubomir Davidović
v) Vlatko Maček
g) Milan Stojadinović
27. Koji svetski državnici su učestvovali na konferenciji u Jalti 1945. godine?
a) Ruzvelt
b) Čerčil
v) Staljin
28. Koja od navedenih država je bila članica Varšavskog pakta?
a) Jugoslavija
b) Grčka
v) Turska
g) Bugarska
29. Koji od jugoslovenskih rukovodilaca je 1954. godine izbačen iz Saveza komunista Jugoslavije i proglašen revizionistom?
a) Sreten Žujović
b) Milovan Đilas
v) Aleksandar Ranković
g) Koča Popović
30. Koje godine he potpisan mir radi okončanja građanskog rata u Bosni?
1995.

PSIHOLOGIJA

1. Grana psihologije koja proučava zavisnost psihičkih pojava od organskih osnova naziva se:
a) genetička psihologija
b) klinička psihologija
v) fiziološka psihologija
g) psihologija ličnosti
2. Neurostransmiter koji je značajan za regulisanje emocionalnih stanja, spavanja i doživljaja bodrodti, naziva se:
a) serotonin
b) dopamin
v) epinefrin
g) acetilholin
3. Izraz animal symbolicum se koristi da istakne čoveka kao živo biće čija je glavna odlika to što:
koristi simbole ( izgradimo simbolički sistem)
4. Shvatanje po kome se sve osobine stiču na osnovu uslova u kojima pojednac živi i iskustva koje ima naziva se:
a) empirizam
b) nativizam
v) interakcionizam
g) biheviorizam
5. Osetljivost pojedinih čulnih organa izražava se:
donjim pragom draži
6. Izraz koji se koristi da označi da je opažaj organizovana celina je:
geštalt
7. Dva bitna svojstva pažnje su.
a) selektivnost
b) usmerenost
8. Proces zaključivanja o uzrocima ponašanja osobe koja se opaža naziva se:
atribucija
9. Sve slabije reagovanje na draži koje se ponavljaju, a nisu od značaja naziva se:
a) uslovljavanje
b) habituacija
v) senzitizacija
g) generalizacija
10. Fobija koja predstavlja strah od izlaska na ulicu, naziva se:
a) aerofobija
b) agorafobija
v) ksenofobiija
g) klaustrofobiija
11. Greška u opažanju osoba da se na osnovu nekih fizičkih karakteristika zaključuje o određenim psihičkim osobinama naziva se:
a) halo-efekat
b) funkcionalna analogija
v) uprošćavanje
g) stereotipnost
12. Zakon koji govori o tome da radnje koje dovode do zadovoljenja nekog motiva bivaju učvršćene, a one kojima se to ne postiže ili dovode do kazne bivaju eliminisane, zove se
zakon efekta
13. Kada životinja koristi isti princip rešenja problema u novoj, sličnoj situaciji radi se o:
a) instrumentalnom učenju
b) učenju putem uviđanja
v) učenju uslovljavanja
g) učenju po modelu
14. U procesu pamćenja, težnja ili napor za osmišljavanjem, naziva se:
a) asimilacija
b) racionalizacija
v) rekonstrukcija
g) reprodukcija
15. Selektivna amnezija nastaje kao rezulatat dejstva potiskivanja na pamćenje.
16. Shvatanje da postoji niz nezavisnih primarnih mentalnih sposobnosti zastupao je:
a) Spirman
b) Pijaže
v) Terston
g) Katel
17. Prosečnu inteligenciju imaju osobe čiji se umni količnik nalazi u opsegu između:
90 i 110
18. Na kom stadijumu intelektualnog razvoja se javljaju logičke operacije:
a) senzomotornom stadijumu razvoja
b) predoperacionalnom stadijumu
v) stadijumu konkretnih operacija
g) stadijumu formalnih operacija
19. Manje intenzivna, ali dugotrajna emocionalna stanja nazivaju se:
a) afekti
b) raspoloženja
v) sentimenti
g) afektivni ton
20. Prema shvatanju Pijažea, adoslescente karakteriše autohtona moralnost.
21. Strah od zemljotresa predstavlja.
a) realan strah
b) neurotski strah
v) anksioznost
g) fobiju
22. Kada organizam ne teži smanjenju napetosti, već novoj stimulaciji radi se o:
nehomeostaznim motivima
23. Najrasprostranjenija teorija koja objašnjava poreklo predrasuda naziva se:
frustraciona teorija predrasuda
24. Izrazito pozitivan ili negativan odnos prema nekim pojavama ili osobama naziva se:
a) stav
b) predrasuda
v) mišljenje
g) mnjenje
25. Kada se radi uticanja na nečije postupke saopštenjima nastoje izmeniti tuđi stavovi i uverenja govori se o:
a) propagandi
b) glasinama
v) psihološkom ratu
g) javnom mnjenju
26. Pripisivanje sopstvenih potisnutih želja drugima naziva se:
a) identifikacija
b) potiskivanje
v) racionalizacija
g) projekcija
27. Autor koji je uveo pojam otuđenja u teorije ličnosti zove se:
a) Olport
b) From
v) Maslov
g) Frojd
28. Komunikacioni znaci koji počivaju na prostornom odnosu sa osobom sa kojom se komunicira nazivaju se:
a) proksemički
b) kinezički
v) paralingvistički
g) ekspresivni
29. Ustaljeni emocionalni i socijalni odnosi u grupi predstavljaju afektivnu / sociometrijsku strukturu ličnosti.
30 Psihoterapijski postupak zasnovan na sticanju uvida u potisnute konflikte naziva se:
a) psihoanaliza
b) na klijenta usmerena psihoterapija
v) bihevioralna terapija
g) transakciona analiza

PODNOŠENJE DOKUMENATA NA KONKURS

Kandidati prilikom prijave na konkurs podnose:
• prijavu na konkurs (kupuje se u skriptarnici Fakulteta);
• originale: svedočanstva sva četiri razreda završene srednje škole (na uvid);
• original: diplomu o završenom, odnosno maturskom ispitu (na uvid);
• overene: fotokopije svedočanstava sva četiri razreda završene srednje škole i overenu fotokopiju diplome o položenom završnom, odnosno maturskom ispitu;
• original: priznanicu o uplati za polaganje prijemnog ispita u iznosu od 4.500 dinara na žiro račun Fakulteta 840-1838666-35; model: 97; poziv na broj: 52080

PODNOŠENJE DOKUMENATA ZA UPIS

Kandidati koji steknu pravo na upis, podnose:
• dva obrasca ŠV-20 (kupuje se u skriptarnici fakulteta)
• indeks (kupuje se u skriptarnici fakulteta)
• dve iste fotografije formata 3,5 x 4,5cm
• original priznanicu o uplati prve rate školarine ( za samofinansirajuće studente, na isti broj žiro računa)
Školarina za samofinansirajuće za studente studijskih programa osnovnih akademskih studija novinarstva i osnovnih akademskih studija međunarodne politike je 98.000,00 dinara.
Školarina za samofinansirajuće studente studijskih programa osnovnih akademskih studija politikologije i osnovnih akademskih studija socijalne politike i socijalnog rada je 90.000,00 dinara.

Prijemni ispit polaže se 28.06.2010. godine:
• za politikologiju i međunarodne odnose u 9h
• za novinarstvo u 12h
• za socijanu politiku i socijalni rad u 15h

I još nešto: prošle ili pretprošle godine, tako sam čula, mnogo njih se upisalo na politikologiju zbog velike konkurencije na međunarodnom, sa planom da se posle prve godine prebace na međunarodni. Ali, mnogima nije uspelo, zato savetujem da se odmah odlučite za željeni smer, za svaki slučaj. Inače, mislim da je ove godine veća konkurencija među novinarima.
Prijave su 23. 24. i 25. juna, ali mislim da se prijavljuje kad ko stogne, pošto ovi na Fakultetu ne znaju ko će se prijaviti, pa da naprave spisak po azbučnom redu. Mislim da se po azbučnom redu upisujemo, kad se istakne spisak onih koji su prošli prijemni.
Neko je pitao i za autore knjiga. Sociologija od Petrovića i Mitrovića, Istorija za III od Ljušića, a za IV od Nikolića, Žutića, Pavlovića i Zorice Špadijer, ustav od Slavka Tadića, odatle će biti pitanja za prijemni, bolje da učite iz te knjige, pošto može da se desi da nešto čega ima u Tadićevoj nema u Lilićevoj, a to se padne na prijemnom...

Poslednja izmena:
I još nešto: prošle ili pretprošle godine, tako sam čula, mnogo njih se upisalo na politikologiju zbog velike konkurencije na međunarodnom, sa planom da se posle prve godine prebace na međunarodni. Ali, mnogima nije uspelo, zato savetujem da se odmah odlučite za željeni smer, za svaki slučaj. Inače, mislim da je ove godine veća konkurencija među novinarima.
Prijave su 23. 24. i 25. juna, ali mislim da se prijavljuje kad ko stogne, pošto ovi na Fakultetu ne znaju ko će se prijaviti, pa da naprave spisak po azbučnom redu. Mislim da se po azbučnom redu upisujemo, kad se istakne spisak onih koji su prošli prijemni.
Neko je pitao i za autore knjiga. Sociologija od Petrovića i Mitrovića, Istorija za III od Ljušića, a za IV od Nikolića, Žutića, Pavlovića i Zorice Špadijer, ustav od Slavka Tadića, odatle će biti pitanja za prijemni, bolje da učite iz te knjige, pošto može da se desi da nešto čega ima u Tadićevoj nema u Lilićevoj, a to se padne na prijemnom...
hvala ti puno! bas si nam pomogla....:worth::ok:

znaci ja sam sad mnogo happy :D konacno sam videla test iz psih..uopste nije tesko vise od pola pitanja sam znala :) ima tu neke stvari koje nisam ni procitala u knjizi ali dobro.sad znam na sta jos da obratim paznju..ah sad mi je mnogo lakse manje se nerviram :D a sto se prava tice vidim da je uglavnom sve za zaokr. EXTRA! samo jos tu knjigu da nabavim bar da je procitam cujem nema mnogo oko 100str laganica..i da vam kazem da sam konacno pocela da ucim soc i kao "krenulo" mi je, e da sam bila pametnija pa ranije da sam krenula da ucim ozb al dobro..:D jao sve vas castim ako upisem haha :D p.s. vidim da na forumu nema mnogo konk. za soc. :P :P

e daaa...sto se tice onih tabela iz soc. ovi sto idu na pripreme rekli su da treba samo 5 cini mi se..ako vam nije tesko napisite jos jednom na kojoj su str..da proverim ja to jos jednom:D
i mogli bi da nam kazete koju se lek. (ako su uopste) izbac. iz soc, prava, a i iz PSIH. pls!
sto se psih tice..jer bas sve treba, cela knjiga? cini mi se da ne treba psiholoski uslovi uspesnog ucenja i tako to.mislim glupo je skroz..:S

Cao ljudi! :) Evo i ja da se upisem. :D
Ova sociologija je meni uzas, mozda zato sto nisam toliko obracala paznju na tabele. :S
Istorija je stvarno prelaka, samo sto ima puno godina da se nabuba.
Ustav ucim iz Lilic-Bulaic, sva ova pitanja koja ste postavili sam nasla u knjizi. Tako da mislim da nije veliki problem sto neki sprenaju iz knjige koja nije propisana literaturom. ;)

Caos ;)...
Odgovore na ova pitajna gore si nasla u knjizi lilic/bulajic zato sto se ta knjiga spremala prosle godine... a ove godine moze da se zadesi da bude nesto cega ima samo u tadicevoj knjizi... vas izbor po cemu cete spremati, ali je za ovu godinu predvidjen slavko tadic, tako da meni barem zvuci najlogicnije da se odatle sprema... al' 'ajde de... kako hocete...
:whistling:

Iskreno vam preporučujem da učite iz Tadićeve knjige. Danas sam baš iščitavala knjigu, na primer, lekcija Ograničenja demkratije potpuno se razlikuje od one u Lilićevoj knjizi. Kod Lilića su ograničenja tehnokratija, birokratija i skromni rezultati, a kod Tadića majorizacija, nemoć u uklanjanju centara nevidljivih moći, nedovoljan i nizak nivo političke kulture i propadanje elite.

Ima nekih stvari koje u lilićevoj knjizi uopšte ne pišu, a Tadić im je posvetio dosta prostora. Knjige se razlikuju, iako je gradivo u principu isto. I meni je Lilić bio lakši, učila sam ga u školi, ali ipak sam kupila Tadićevu knjigu i prijemni spremam iz nje.

Ja cu pokusati da izvucem iz psihologije i ustava maksimum a sociologiju samo neke naj osnovnije podele i tabele.Ali moram ozbiljno da pocnem sa ucenjem.Koliko bi vama vremena trebalo da naucite jednu od ovih knjiga.Ako ne upadnem ove godine na fax "poludecu".

iz sociologije: nauci da prepoznas definicije ( :rtfm: samo da prepoznas), nauci citate, podjele, i te tabele koje je rekao. sigurno ces uraditi bar 80 posto testa... za to ti treba maksimalno 3, 4 dana.... psihologiju nauci sve! nije tesko, a imas najvise pitanja iz nje...
ustav koliko stignes, imas samo deset pitanja... ovo da uradis, upadas sigurno, garantujem ti... ja sam prijemni spremila za 10 dana...

iz sociologije: nauci da prepoznas definicije ( :rtfm: samo da prepoznas), nauci citate, podjele, i te tabele koje je rekao. sigurno ces uraditi bar 80 posto testa... za to ti treba maksimalno 3, 4 dana.... psihologiju nauci sve! nije tesko, a imas najvise pitanja iz nje...
ustav koliko stignes, imas samo deset pitanja... ovo da uradis, upadas sigurno, garantujem ti... ja sam prijemni spremila za 10 dana...

hvala na savetu :hvala:

za 3 4 dana soc hahaah jao zasmejavate me:) pa koliko si ucila 24h? *** za 3 dana ne moze ni pola da se nauci..mislim ja hocu da naucim dobro a ne da mi se sve pomesa tako da je to nemoguce!

moguce je ali ako ne ucis od prvog do zadnjeg slova u knjizi s obzirom da je ocigledno da se najvise traze podele,tabele i pojedine definicije, i da je dosta toga izbaceno,i ako provedes 8 sati dnevno nad knjigom, ima sanse :ponoc:

Back