FAKULTET POLITICKIH NAUKA

koliko je otprilike vremena trebalo sadasnjim studentima da se spreme za prijemni?z:poz:[/QUO

ja sam spremao mesec ipo dana efektivno, u smislu da nije prosao ni jedan dan od sredine maja pa sve do prijemnog da bar nesto nisam ucio vezano za prijemni... Ispostavilo se, po rezultatima da je to bilo vise nego dovoljno... a evo vam i nekih iskrenih saveta oko prijemnog: zarad samopouzdanja krenite da se spremate u martu/aprilu...ne panicite, iako cujete neke kako su vec sve "progutali", ne slusajte i radite za sebe. Najiskreniji savet je da krenete sa sociologijom koja kad cupic umesa svoje prste, definitivno nije laka. Zaboravite privatne pripreme, nece nista pomoci, isao sam od sredine decembra pa sve do prijemnog i verujte nista mi nisu pomogle. Istoriju pokusajte da ucite samo osnovno, jer je meni bio najveci problem da odvojim bitno od nebitnog, jer ono sto je bilo na prijemnom je zaista bilo smesno, tako da ist spremajte zaista samo najbitnije. E za ustav vam ne mogu dati ispravan savet jer sam ga ucio 2 dana...on nije problem definitivno...meni su dosta pomogle pripreme na faxu sto se tice ustava...bitne su klasifikacije, definicije(ali samo prepoznavanje)...toliko od mene, ako nesto treba pitajte!

koliko je otprilike vremena trebalo sadasnjim studentima da se spreme za prijemni?z:poz:[/QUO

ja sam spremao mesec ipo dana efektivno, u smislu da nije prosao ni jedan dan od sredine maja pa sve do prijemnog da bar nesto nisam ucio vezano za prijemni... Ispostavilo se, po rezultatima da je to bilo vise nego dovoljno... a evo vam i nekih iskrenih saveta oko prijemnog: zarad samopouzdanja krenite da se spremate u martu/aprilu...ne panicite, iako cujete neke kako su vec sve "progutali", ne slusajte i radite za sebe. Najiskreniji savet je da krenete sa sociologijom koja kad cupic umesa svoje prste, definitivno nije laka. Zaboravite privatne pripreme, nece nista pomoci, isao sam od sredine decembra pa sve do prijemnog i verujte nista mi nisu pomogle. Istoriju pokusajte da ucite samo osnovno, jer je meni bio najveci problem da odvojim bitno od nebitnog, jer ono sto je bilo na prijemnom je zaista bilo smesno, tako da ist spremajte zaista samo najbitnije. E za ustav vam ne mogu dati ispravan savet jer sam ga ucio 2 dana...on nije problem definitivno...meni su dosta pomogle pripreme na faxu sto se tice ustava...bitne su klasifikacije, definicije(ali samo prepoznavanje)...toliko od mene, ako nesto treba pitajte!

hvala....z:lol: z:poz:

Caooos...=)
Imam nekoliko pitanja...
Htela bih da upisem medjunarodne odnose na FPN-u..pa me zanima da li knjige iz istorije koje se uce treba da budu za drustveni smer gimnazije?
I kada su otpr pripreme na fax-u?
Hvala unapred.....

Pošto verujem da ćemo biti kolege z:) , pokušaću da ti pomognem...

Što se tiče istorije, učiš iz ovih knjiga (tako bar piše u prošlogodišnjem informatoru) :

a) Radoš Ljušić- Istorija za treći razred Gimnazije (opšti tip i društveno-jezički smer)

b) K. Nikolić, N. Žutić, M. Pavlović, Z. Špadijer- Istorija za III raz. Gimnazije prirodno-matematičkog i IV raz. Gimnazije opšteg i društveno-jezičkog smera.

...a za pripreme se još ne zna...prošle godine je bilo ovako

http://www.fpn.bg.ac.yu/main/studentsketeme/pripremna_nastava_2009.html

E ovako nesto i ja da napisem (posto me mrzi da ucim upt za sutra z:lol: )
Ja sam prosle godne upisao medjunarondni smer na budzet i evo nekoliko nadam se korisnih saveta
Sa ucenjem mozete krenuti tek kad se raspustite to je i vise nego dovoljno (ali ako ne zabusavate kao sto sam ja zabusavao pa sam poslednjih dana spavao nad knjigom z:) ) do tada se bacite na popravljanje ocena jer je svaki poen bitan a pogotovo oni 0,01-0,02 (vidjao sam dosta njih koji zbog toga nisu upali na budzet). Ovo sve govorim za one koji pucaju na budzet jer smatram da na samofinansiranje moze svako da upadne cak i bez spremanja.
Istorija: pitanja su mnogo laka tipa ko je pronasao stampariju, ko je cinio veliku trojku na teheranskoj konferenciji itd moze da se zabode 3-4 tezih ali ni oni isi ne resivi
Ustav: takodje dosta lagano (ja sam ga spremao dan pred prijemni i imao sam svih 10 poena)
Soc: mnogo zajebano, mora dobro da se nauci obratite paznju na tabele (posto sam video pitanje da odgovorm: nece biti tabela na prijemnom nego ce biti tipa "motiv radnika u kapitalizmu" pa ti da napises). Inace ja sam imao samo 11 poena iz soc ali sam zato ustav i istoriju razbio tako da ako vas mrzi da ucite do sitnih detalja potrudite se da to nadoknadite sa ist i ustavom
Infomator kupite ja predlazem, a priprema je po mom misljenju bacanje para (ja nisam isao i nista mi to nije odmoglo, a znam i dosta mojih kolega sa budzeta koji nisu isli)
Sto se tice jezika u prve dve godine ucis jezik koji si do sada ucio (nastavljas ne pocinje se od pocetka) i to biras izmedju eng, franc i nemackog (90% uzme eng) inace ruski je izbacen z:) (a ja sam ga ucio u srednjoj) u trecoj uzimas drugi jezik sad biras izmedju dva preostala koja nisi ucio u prve dve god (isto se nastavlja ne uci se od pocetka) u slucaju da niste ucili ni jedan drugi jezik u sr ili ko ja rusk z:) imate italijanski koji se uci od pocetka
Sto se tice fax-a meni je skroz ok nije preterano tezak,a nije ni mnogo lak kako neki kazu, tako da sve u svemu nije lose ko voli nek izvoli z:)
I jos nesto, za zapslenje po mom misljenju ako se trudis na fax-u 4 god i istaknes se bice posla za tebe, a ako ne ili stranka ili si ugasio z:p
Nada se da nisam bio preopsiran z:) i da sam nekom pomogao i izvinjavam se zbog gresaka upisanju (zeza me tastatura z:) )

Back