F-20 iliti šizofrenija

Dušica D.

Zainteresovan član
Poruka
251
Možda nisam na dobrom mestu otvorila temu, ali zaista ne vidim gde bih drugo. Pogledala sam temu "zdravlje" najviše "ženskih" problema, menopauza i slično, a ja zaista imam problem, ili, imam problem sa polusestrom.
Pre 20.g. se razbolela, tada je imala 32.g. Ja sam konsultovala mnoge neuropsihijatre, svi se slažu u jednom, verovatno je bolest kod nje bila odavno prisutna ali nije bilo "okidača" koji je tu bolest manifestovao, jer, kako sam shvatila, bolest se manifestuje do 25-te godine života.
Molim sve koji imaju bilo kakva iskustva sa obolelima da se jave i daju neki savet, podršku, pomoć, bilo šta.
Hvala unapred.

pa želim ti sve najbolje, ali nema tu pomoći puno. Lekove mora piti, to će je držati u koliko-toliko funkcionalnom stanju. Pokušaj da je onemogućiš u pravljenju štete sebi i drugima. I nadaj se da neće biti previše problema. A ako dobije težak napad, ne oklevaj da je hospitalizuješ, biće joj bolje.

pa želim ti sve najbolje, ali nema tu pomoći puno. Lekove mora piti, to će je držati u koliko-toliko funkcionalnom stanju. Pokušaj da je onemogućiš u pravljenju štete sebi i drugima. I nadaj se da neće biti previše problema. A ako dobije težak napad, ne oklevaj da je hospitalizuješ, biće joj bolje.

tako ne
lekovi ok :I

- - - - - - - - - -

Teško oboljenje.
I,ne leči se, već krpi....
Porodica treba da bude na oprezu, permanentno !
Najgore od svega je činjenica da je praćena povremenom burnom agresivnošću !

ne ni tako

imas bas forume posvecene psiholoskim problemima, medju njima i sizofrenija... Zabranjeno je spominjati ovde druge forume, ali nije tesko naci na guglu, kucaj depresija forum
Tamo mozes naci puno ljudi sa istim problemima i nekoga ko se u to profesionalno i razume.

Možda nisam na dobrom mestu otvorila temu, ali zaista ne vidim gde bih drugo. Pogledala sam temu "zdravlje" najviše "ženskih" problema, menopauza i slično, a ja zaista imam problem, ili, imam problem sa polusestrom.
Pre 20.g. se razbolela, tada je imala 32.g. Ja sam konsultovala mnoge neuropsihijatre, svi se slažu u jednom, verovatno je bolest kod nje bila odavno prisutna ali nije bilo "okidača" koji je tu bolest manifestovao, jer, kako sam shvatila, bolest se manifestuje do 25-te godine života.
Molim sve koji imaju bilo kakva iskustva sa obolelima da se jave i daju neki savet, podršku, pomoć, bilo šta.
Hvala unapred.

nisam najbolje skontala. jeli ti polusestra isla na preglede, lijeci li se. u uzem krugu prijatelja imali smo slucaj. prolazile su godine, osoba nije isla na lijecenje, nakon 10ak god, kad je njegovo ponasanje postalo nepodnosljivo, na silu su ga odveli na psihijatriju. takoreci, vukli ga. danas funkcionira ok, uz svakodnevne tablete i mjesecne inekcije. shizofrenija nije nimalo laka stvar, za bliznje oboljele osobe. i nazalost, bez terapije ne moze. i kad osobi bude bolje, 5 dana da ne uzima lijekove vraca se na staro. zelim ti puno srece, i samo strpljivo.

Hvala svima koji su se javili. Pronašla sam i druge forume koji pišu o ovoj bolesti.
-binarna- leči se ona skoro od samog početka, iliti od kada je bolest dijagnostikovana. Mesečno prima -moditen- kao zaštitu i još neke lekove za smirenje i antidepresive. Bolest je pod kontrolom ali mene muči što ona svakih tri četiri godine samoinicijativno odluči da može bez lekova, i tada nastaju problemi, vrati se na početak ili još gore nego na početku. Ima partnera sa istom dijagnozom ali je on izgleda u boljem stanju jer moditen prima svaka tri meseca i od lekova uzima samo jednu vrstu za smirenje.
Mi ne živimo u istom gradu ali se često viđamo i skoro svakodnevno razgovaramo telefonom. Vrlo je teška za bilo kakvu saradnju kad je njena bolest u pitanju. Bojim se šta će biti sa njom u budućnosti jer kako rekoh ume da prekine lečenje i tada nastaje pakao, agresivna je i potpuno van kontrole. Poslednji put je bila hospitalizovana, njen muž je zvao hitnu službu i bila je u bolnici oko dve nedelje, u početku čak i vezana. Sad se samo nadam da će joj to biti stalno na pameti jer se strašno boji bolnice.

to je tako s tim lekovima mislim kod nekih ljudi, i sama sam im se opirala iako mi to nije donelo nesto a nisam mnogo pila. nije to sve lako iako je u stvari dobro pratiti lekara koliko je moguce. dobro je sto vas ima mada verujem da vam nije lako. mozda ona uspe da pronadje nesto sto je drzi u nekom mirnom stanju

Poslednja izmena:
Granična stanja i ponašanja treba prepustiti stručnjacima jer se tu stručna pomoć može pokazati dragocena...
Tako da do sloma i ne dođe-do šizofrenog pojavljivanja podsvesnih sadržaja u svesnom stanju...
Mada ni to nije strašno (po tuđim leđima:mrgreen:)...
Naime znam nekoliko "benignih" slučajeva shi...,a i nekoliko baš s ponorima i groznim "neopisivim" epizodama...
Zato,ovo važi najpre za rodbinu i prijatelje:ne petljajte se u tu automehaniku koju ne znate!

Granična stanja i ponašanja treba prepustiti stručnjacima jer se tu stručna pomoć može pokazati dragocena...
Tako da do sloma i ne dođe-do šizofrenog pojavljivanja podsvesnih sadržaja u svesnom stanju...
Mada ni to nije strašno (po tuđim leđima:mrgreen:)...
Naime znam nekoliko "benignih" slučajeva shi...,a i nekoliko baš s ponorima i groznim "neopisivim" epizodama...
Zato,ovo važi najpre za rodbinu i prijatelje:ne petljajte se u tu automehaniku koju ne znate!

Slažem se, tu je terapija baš jako od koristi i ne treba je izbegaati. Popravlja kvalitet života ne samo sopstvenog već i okoline.

Hvala unapred.

Moja jako dobra prijateljica i koleginica s posla ( a i inace jedna predivna osoba) imala je tu dijagnozu, ona je zivela i radila sasvim normalno,
ali sa silnim lekovima, povremenim boravcima na neuropsihijatriji. Ona se cak i zezala sa tom svojom dijagnozom, vrlo je poizitivno sve to prihvatala,
a ocigledno je i da je to kod nje bilo nasledno jer se njen brat ubio, deca od sestre su se takodje ubila u pubertetu..

Ona je umrla pre nekoliko meseci, ali od infarkta ( znaci veze nema sa ovom dijagnozom).
Nikoga nije smarala svojom bolsecu, bila je omiljena i u firmi u kojoj je radila, ali i privatno.

Mislim ( to sam od nje i shvatila i naucila) da covek treba nekako da shvati da je bolestan, da ne odbija ni lekove ni pomoc psihijatra.

A ni okolina pacijenta ne treba sve to da krije, najjednostavnije za sve je lepo reci da je ta osoba bolesna i tacka.

Moja jako dobra prijateljica i koleginica s posla ( a i inace jedna predivna osoba) imala je tu dijagnozu, ona je zivela i radila sasvim normalno,
ali sa silnim lekovima, povremenim boravcima na neuropsihijatriji. Ona se cak i zezala sa tom svojom dijagnozom, vrlo je poizitivno sve to prihvatala,
a ocigledno je i da je to kod nje bilo nasledno jer se njen brat ubio, deca od sestre su se takodje ubila u pubertetu..

Ona je umrla pre nekoliko meseci, ali od infarkta ( znaci veze nema sa ovom dijagnozom).
Nikoga nije smarala svojom bolsecu, bila je omiljena i u firmi u kojoj je radila, ali i privatno.

Mislim ( to sam od nje i shvatila i naucila) da covek treba nekako da shvati da je bolestan, da ne odbija ni lekove ni pomoc psihijatra.

A ni okolina pacijenta ne treba sve to da krije, najjednostavnije za sve je lepo reci da je ta osoba bolesna i tacka.

Žao mi je što ti je prijateljica umrla, ali veruj mi da njen infarkt i te kako ima veze sa bolešću. Mislim oni uzimaju takve lekove koji direktno utiču i na stanje srca. Sve ovo što si napisala stoji i slažem se sa tobom u potpunosti.

Hm...Ne mozemo tako lako to izreci. Komorbiditet moze da postoji.

Stvari su same po sebi uzrocno-posledicne. Kriju. Zasto kriju? Ima uzroka. Ne bi ni oni krili da to ne zahteva socijalno bitisanje. Oni ne kriju zbog nekog posebnog drugog razloga osim tabua, diskriminacije, neprihvatanja i nerazumevanja okoline itd.

Dokle god moze da se krije i negira, laze, radice to. Kada vec ne moze, onda ono kazu - bolesna je....A slusalac to ponavlja u glavi - sta bolesna, pa ne boli je zeludac, mislis luda? Pa onda ide ono kuc kuc kuc da ne da bog i nama i mojima bla bla i onda zbog sujeverja ili izbegava tu osobu i tu porodicu ili se drze dalje od njih, ili se sablaznjavaju jer misle sto dalje od toga i fizicki i psihicki manje su sanse i tebi da se desi to nesto.

Nazalost, moraju ljudi jos mnooogo da socijalno evoluiraju da ovi prvi jadni ne bi morali da kriju.
Nema potrebe kriti kada bi ljudi bili ok.
Nekada je bilo sramota ugraditi silikone, to ko je uradio nije mogao da se uda. A pogledaj danas - skoro pa socijalno pozeljno, zene se jos hvale time, a bogate tatice kupuju silikonske poklone svojim cerkicama za 18-i rodjus.

Hvala unapred.
Imao sam, a to je trajalo oko mjesec dana
a~ ili šizofreniju, i to tešku
ili
b~ intoksikaciju "X" (nepoznatom) materijom koja izaziva euforiju koja traje 20 dana i ludila. Ovo pod b~ tvrdi najuvaženiji psihijatar u Crnoj Gori.
Pošto je u dijagnostifikovanju neophodno da simptomi šizofrenije traju najmanje 5 mjeseci da bi se proglasilo šizofrenijom, onda ispada da i nisam imao šizofreniju, i da je, začudo, ovaj doktor u pravu. Prije svega zato što sam 80 dana (a i 81. dan) prestao da uzimam drogu, a psihoza se javila 81. dana. Ispitivao je da li su postojali okidači za akutnu psihozu, i našao je da nisu, pa je prema tome uzrok bilo nešto što sam unio u sebe, intoksikacija. Supstanca nam je ostala nepoznata, na sreću, ili na žalost nauke.
okidači za akutnu (ili hroničnu (trajniju)) psihozu ružna iskustva, ili uzimanje psihadelika, od kojih najveću moć okidača ima LSD, dok atropin (prirodno, iz atropia belladona ili datura biljaka) izaziva obično psihoze od samo 3 dana ili tako, ako ih izazove.
akutno u medicini: ili će kratko trajati i proći, ili će izazvati smrt. U psihijatriji: ili će kratko trajati i proći, ili će prerasti u ne samo tešku psihozu, nego još težu od najteže uobičajene među najtežima.
Bio sam u psihijatrijskoj bolnici, međutim, nije me to spasilo bolesti, jer sam tu bio manje od perioda koji je potreban da antipsihotici (ljekovi protiv psihoze) izmijene strukturu mozda tako da otklone "pozitivne simptome". (Objasniću.)
K. G. Jung, psihijatar, trvrdio je da je prelaz uglavnom introvertne osobe u ekstraverziju ustvari kratkotrajna pojava psihoze.
psihoza gubitak kontakta sa stvarnošću (svojim memorijskim znanjima o stvarnosti, kao da memorija "vara"), potpuno, ili do neke mjere. Osoba radi ili suvišne, ili nedovoljne, po pitanju smisla, radnje.
pozitivni simptomi, drugi naziv: pozitivna fenomenologija ispoljavanja bizarnih ponašanja, radnji, halucinacije, besmislen govor. Oni se mogu smjenjivati sa negativnim, u kojima postoje poremećaji mišljenja i emocija, ali ne i "ludačko" ponašanje.

PS. Teza o intoksikaciji može biti tačna, jer sam eksperimentisao sa biljkom iz porodica "čuvarkuća", praveći hemijska jedinjenja njenih ćelija sa hidrogenom, alkoholom, i ne znam više ni sam čime, zagrijavajući, možda i dodajući ekstrakt biljke "majčina dušica" u sve to. Znam da sam tada vidio automobil koji se parkirao ispred moje kuće u kome nije bilo nikoga.

PS. PS.
Teza o natprirodnom (telepatiji, ili rupama u vremenu) takođe je jedna od onih za koje ovaj doktor priznaje da su vrlo moguće kao urzok moje psihoze. Inače, on nije običan doktor, nego neko ko smije da prepisuje zakonom zabranjene ljekove, kao i da pravi recepte za hrvatsku za ljekove kojih tamo ima - ovdje nema, koje bih davao hrvatima da mi nabave lijek, što je po hrvatskom ustavu, a i interpolu, zabranjeno.

PS. PS. PS.
Teza, ne-nemoguća, o tome da neka tajna organizacija, vrlo moćna, jeste pokušavala da me izludi čudnim telefonskim brojevima koji me pozivaju, znakovima da me neko nadgleda, papirićima bačenim na nekla mjesta, ljudima koji su se ponašali kao da sam vanzemaljac, na načine da moj mozak proizvede preveliku količinu supstanci sreće koje ne proizvodi svačiji, da bi mi na kraju neko izdvojio iz mozga Endorfine i ubrizgao ih sebi da bi se nadrogirao, ili ga prodao za pare, takođe nije bila isključena od ovog doktora. Endorfini (supstance sreće koje proizvodi mozak) su nešto što je onome ko ih je prvi otkrio i brizgao u venu naučniku izazvalo 80 puta (po njegovoj procjeni) veću euforiju od ubrizgavanja heroina, koje je takođe izveo. Drugi su govorili da je 60 koji su probali, a neki i 40. Najjača poznata droga, "Krokodil" to jest dezomorfin, izaziva 10 puta veću euforiju od heroina, i uništava organizam i kad se uzme samo jednom - zato su na crnom tržištu Endorfini sigurno veoma traženi, to jest mozgovi ljudi koji se nalaze u stanju manične psihotične euforije, u kome sam ja bio, iz kojih se oni vade. Naime, kada čovjek vidi da je praćen osjeća se važno, i nadgledan, i onda to proizvodi euforiju, a i Endorfine koji nisu baš obični.

Poslednja izmena:
medikamentozno lecenje i psihoterapija cine zivot podnosljivijim

to obicno kazu oni koji tamo ne odlaze????
meni je u stvari zanimljiv deo zivota bio kada nisam isla na terapiju nego sam sama pokusavala da se izvucem ali nazalost nisam uspela nego sam pala unatraske vise. ne mogu to da prezalim sto mi nije uspelo ali kao da sam sebe izminirala samo gde ce to oni da razumeju : )) ali to se nece vratiti nikad sad je ostalo da se ispune dani do smrti
ok ima to sve nije skroz bez veze, u nekim stanjima mislim da je ok da covek to i batali ali valjda sam osecas u kom si stanju da li ti treba ili mozes da napravis neke mehanizme da prezivis, to je moje misljenje. kad si mladji mozda je lakse da imas svoje mehanizme. cini mi se da je ono neko krpljenje bolje je da nikad ni ne budes lud : (
moguce da ljudi koji nisu u tome, nisu bolesni od psihijatrije malo idealizuju te lekove i psihijatriju. mada valjda su dobri pacijenti oni koji ukapiraju da je najbolje da budu pacijenti i da cute i piju i obicno da se smeskaju i eventualno nekad prekinu s tim ako ih procene. mada da se ne pravim previse pametna ima to i svrhu nije skroz glupo
nemam vise pocetak i kraj u akcijama, pre je to bilo bolje : (

Poslednja izmena:

Back