Exit - sa stanovista filozofije kulture

Mnogo toga je pisano od moje prethodne posete forumu... Gledacu da odgovorim samo najrelevantnijim komentarima, a ostale cu samo letimicno prokomentarisati, ako ima potrebe i za tim.

zainter...:
Eto jedne teškoće - izgleda da ti nije običaj da čitaš temu od početka.
Druga - suvoparna terminologija je manje zlo od jednostranog suvoparnog pristupa problemu - ne možeš ćaskati - treća - u jednom zatvorenom krugu o nivou kulture čitavog naroda - četvrta: na osnovu slučajnog uzorka.
Peta teškoća - ne uzimati u obzir nijedno mišljenje izneto od strane naroda, a tumačiti taj narod njemu samome.
Šesta - diskusija bez ikakvog zaključka o daljnjim smernicama i razmišljanju povodom novog, kvalitetnijeg ili zabavnijeg (bar jedno od ta dva) pristupa je uzaludna, bespotrebna, suvišna. Što reče ona stara poslovica - Trla baba lan, da joj prođe dan. Pa još u društvu... Divota!

1. Citam teme temeljno kad a) primetim da je tema filozofski interesantna, b) vidim da je autor neko relevantan, filozofska, tj. ozbiljna licnost, c) tekst ne pocinje saljivim tonom, i sl.

2. Suvoparni pristup problemu je nesto sasvim drugo i nema veze sa nedostatkom chat-diskursa. Suvoparnost nije jednaka ozbiljnosti, vec jednostranom pristupu i teznji ka monolitnom resenju. Citaj Popera npr., on ce ti pribliziti taj problem.

3. Upravo je to de-finitio jednog odgovornog subjekta od drugog, ali da bih ti to objasnio trebalo bi poceti od logike, rekoh nemam vremena za takve stvari, barem ne veceras.

4. Nista nije receno.

5. Vidi (3), ista stvar, isto nerazumevanje osnova naucne metodologije, a narocito filozofske.

6. Vidi (2), kontradikcija u odnosu na primedbu 2, a odgovor potraziti u (2), tj. odgovoru na primedbu.

Hellen:
ПОСМАТРАЊЕ је метода која је базирана управо на непосредном чулном искуству! И не може бити посматрач онај који није посматрао!

Kad sam rekao "pravi posmatraci" ili tako nesto, nisam mislio na ljude koji bukvalno sede negde na grani i posmatraju sta se dogadja. Ne znam otkud takvo (ne)razumevanje, odnosno takav nesporazum.

Hellen:
Да преведем на свој терен : Констатација да су добри посматрачи они који нису ни били на Егзиту - звучало би као кад бисмо рекли да су пажљиви читаоци они који нису прочитали књигу,али подржавамо њихове ставове о њој ( бесмртни Домановић је тако добро писао о томе! ), док су они који су прочитали само ''јадни конзументи сервираног'' који због свог чулног доживљаја нису кадри да прозборе о томе неко сувисло мишљење.

Ok, ja vec rekoh da ne znam gde se jos na Zemlji dogadja da se nauka ili filozofija razvijaju po tom principu. Aktuelna naucna desavanja, a pogotovo filozofske analize su odavno metodoloski prevazisli te pecinske metode. No, dacu jedan kontraprimer, mada primeri nisu dobra (relevantna) stvar pri dokazivanju bilo cega: Ako je par astronauta otputovalo na neku drugu planetu, jedino oni mogu da govore o njoj, ili o putovanju. Da se tako razmisljalo, ne bi nikad ni doslo do putovanja.

Citaj recimo Kanta ako hoces da saznas nesto vise o ovome.

Truman:
Juce je u Kulturnom nokautu tema upravo bila Exit i mogu slobodno da tvrdim da je ova rasprava izmedju vas, forumasa, jedno 99 puta kvalitetnija nego sto je bila ona koju sam gledao na TV-u.

Ha, ha! Jest, to sam i ja hteo da napisem posto sam odgledao emisiju. Ne znam zasto u poslednje vreme zovu neke autsajdere da govore, valjda bi sem zanimljivosti trebalo da emisija ima i obrazovni karakter. Sta covek moze da nauci od npr.:

Truman:
Ponajvise me je razocarao Sergej Trifunovic jer sam ocigledno u glavi stvorio vezu da ako je neko odlican u tumacenju ozbiljnih uloga mora biti i pametan da ih shvati, a samim tim i pametan za neke druge stvari.

Jos jednom: ha! ha! Pa on i njegov brat su dva naduvana idiota, i uz jos jednog mladog glumca predstavljaju idole mnogih mladih u krugu dvojke (haha!). Naravno, Maja Uzelac nema nista protiv toga. Klinka? ili prevladavanje potrebe za popularnoscu nad potrebom za edukativnim delovanjem rts-a? To su dve povezane stvari ("klinka" i potreba za popularnoscu), i slazu se savrseno. (Ne osecam potrebu za ozbiljnim komentarisanjem takvih likova Sergeja, njegovog brata i... neka me neko priseti imena onog tipa sto stalno gostuje Dakickoj u emisiji "U trendu".)

Truman:
Medjutim toliko je lupetao da mi ga je malo bilo zao.

Kad to osetis, ti znaj da je u tom istom momentu Mizantrop glavom iza stava da je onim gestom kojim je tebe ucinio da ga zalis, gomilu ljudi ucinio jos vecim obozavaocima, postao im je jos veci idol. Ma nema frke, sve su to ionako izgubljene duse. :twisted: (mislim na tu jadnu decu)

Truman:
Onda je tu bio neki dramski pisac koji ocigledno potpuno nekriticki podrzava Exit...

Opet si me nasmejao. Naime, nisam bas najbolje razumeo predstavljanje tipa (ako mislimo na istog, a gotovo sam 99% siguran da je tako), ali daleko od toga da bih mogao da pretpostavim da je dramski pisac. Ja sam razumeo da je on jedan od organizatora Exit-a, i da ga iz tog razloga brani nekim decjim argumentima (kao npr. onim da onaj ko nije bio ne moze o njemu da sudi; pa naravno da Misko [Suvakovic], Sreten [Petrovic], Nikola [Milosevic] i drugi nece odlaziti tamo, a ne verujem da bi im neko zamerio iz tog razloga kad bi izneli misljenje o Exit-u). Ja sam ovde Hellen, cini mi se, uputio na nedostatke takve metode (koja vise i nije aktuelna, niti blizu), mada je bolje citati iz prvih izvora ako je zainteresovanost veca.

Vraticu se ovome coveku. Nikad ne bih pomislio da je dramski pisac, ali me raduje sto to cujem (od tebe). Mislim, koliko god ja potcenjivao umetnike u poslednje vreme, oni me jos i prestizu iznenadjenjima o svojoj gluposti i povrsnosti. No, drzim se podalje od takvog sudjenja (na osnovu pojedinih slucajeva). Ja sam analizu umetnosti (umetnickog) sproveo sa viseg (ideja je bila sprovesti sa najviseg) stanovista, a ne polazeci od nekih tamo sumnjivih umetnickih imena ili jasno slabih stvaralaca. No, o tome ovde nije rec.

Truman:
...i neki tip iz Komunisticke partije za koga se vidi da zivi u proslosti, ali i da podrzava neke klasicne vrednosti.

Ne, ne vidi se u kom vremenu zivi, ali se vidi da tip ne zna kako se vodi diskusija i kakvim argumentima napasti protivnika ili se braniti od onih napada koji njemu prete. Smesan je, npr., bio kada je poceo da komentarise i zalazi u kvalitet muzike koja se tamo pusta (ja sam tu zasao koliko mi estetika dozvoljava, a nikako u detalje da li mi se ta buka dopada ili ne, to nije moja licna stvar i ne treba da zavisi od mene), pa i onda kad je govorio, cini mi se, o spricevima. Ti spricevi su samo nusprodukt onoga sto ta potkultura (mozda i aktuelna vec) sobom stvara od ljudi, i ta pojava nije nikako ni nuzna kod svih posetilaca dogadjaja, kao sto nije ni krajnji pokazatelj kvaliteta istog. Kritiku je trebalo da zapocne odozgo, a ne odozdo. Sve kritike odozdo su smesne, a svi oni su kritikovali upravo posledice (ili pretpostavke posledica) ovog dogadjaja.

Truman:
I nakraju, Lela Andric silikonska folk pevacica za koju se ispostavilo da tu najvise brani moralne vrednosti. Nonsens, zar ne ?

Opet ne mogu da zadrzim smeh... A cinjenica je da sem po nosnji i sminkama ne bih nikada pomislio (iz verbalno datog) da je pink-pevacica, tj. turbo-folkerka, barem po onome sto je na pocetku govorila. Cinilo mi se da je u rangu razumevanja nivoa koji drze svi ucesnici "rasprave", sto znaci prilicno nisko ali ipak opstaje kao rasprava. Tek kad je pocela da prica kako je dozvoljeno matorim ljudima da se spricaju, i kako je njena muzika (shvatih kasnije da se radi o folk muzici) kvalitetnija... bilo je jasno. Pre toga sam mislio da je verovatno neki sociolog, novinar, ekonomist, jezicar ili tako nesto.

Truman:
U svakom slucaju niste nista propustili ako niste odgledali ovu emisiju.

Kako nista? Pa ti si jos u prvoj/drugoj recenici stavio do znanja da si drugacije misljenje imao o Sergeju? Ipak si nesto naucio. Ja sam, doduse, znao da nema nikakav logicki aparat i da je nekakav relativista sa frajeraskim naglaskom i slengom, kao da se Isidora i on utrkuju ko ce bit vulgarniji na tv-u (s tim sto Isidora veli da je takva samo na tv-u, dok je u kuci mirna; ovaj mi se cini da je jos gori na ulici, kako bi se dopao devojcicama 8) ).

Sve u svemu, jest bilo gubljenje vremena, ali za mnoge koji ne vide ovo je opasan oblik indoktrinacije: Sergej u ulozi hedonisticko-relativizatorskog heroja i dramskog pisca (cini mi se jednog od organizatora Exit-a) kao njegove desne ruke, odnose pobedu (pseudo, doduse) nad velikim retorima i kriticarima kulture (nego kako nego relevantnim filozofima!).

Misanth...
Budi ljubazan, pa rasčlani moje viđenje Exita, kao što si odvojio vreme na komentarisanje komentara, mojih i tuđih, na komentar. :wink:
Btw. smajlići su baš slatki, ne vidim razloga za nepostojanje mimike u ovom načinu vizuelnog kontakta. :P

Smešno je što sudiš o težini moje ocene, jer nisam potkrepila skoro nijednu tvrdnju izvorima svojih saznanja, kao što ni ti to nisi uradio iznoseći svoje mišljenje. Tu smo egal, zar ne? :lol: :lol: :lol:
Neadekvatno (upotrebiću taj blagi izraz) je da očekuješ da ja stavljam tvoj lični autoritet, mislim pri tom na pojavu tvog nicka, kao presudan u ovoj diskusiji. :shock: Zašto bi to bilo ko uradio? Niko od nas učesnika ne zna sa kojim nivoom znanja i obrazovanja raspolaže sagovornik. Razmisli malo o tome ako te filozofija toliko zanima. To je nauka koja se i bazira na mislima. :wink:

Da te podsetim, ovo sam iznela 08.07.:

Eh, ljudi, pa 'Egzit' je odlična stvar! Za mlade je to izuzetan društveni događaj, šteta samo što nemamo odgovarajuće pandane i na drugim poljima voljnog, moralnog, poetičkog, estetskog iskustva.
Sve nus-pojave koje ga prate su predvidljive i mogu se kanalisati (uđite u bilo koje školsko dvorište, što se drogiranja i tuča tiče). Čućemo sutra da li je sve bilo pod kontrolom.
Racionalizacija svih ružnih pojava sa mračne strane ljudskog bića služi kao linearno pokriće da se obična svest prikaže kao hodajuća nakaza. Sa filozofskog stanovišta, po mom mišljenju, sve ukazuje, posredno ili neposredno, na krizu mikrosubjektivnosti, na njeno sparušavanje na jednostranu 'zabludu', identifikujuću racionalnost, tj. zapuštanje ostalih regija subjektivnosti.
Jadno je to društvo kome su Exit, Ceca, 'navijačke strasti' okosnica kulturnih dešavanja, umesto samo logični i neizbežni deo subkulture. Gde je tu alternativa?
Makrosubjektivitet (običajni duh nacija) bez preispitivanja mikrosubjektivnosti biva guran u anomije moralnih padova, apatičnost i mizozofiju kao 'saturiranost materijalističkom vulgatom' (R. Muzil), a koja za nesrećnu posledicu ima lakomisleno predavanje vladajućim uticajima.
I, ponovo, gde je alternativa?

Izvoli, raščlani, obrazloži sa čime se slažeš i zašto, a sa čime ne, i zašto, pile moje. :P A prethodno potraži u rečniku pojmova šta znači suvoparno, a šta jednostrano. :wink:

Zainter...:
Neadekvatno (upotrebiću taj blagi izraz) je da očekuješ da ja stavljam tvoj lični autoritet, mislim pri tom na pojavu tvog nicka, kao presudan u ovoj diskusiji. Zašto bi to bilo ko uradio? Niko od nas učesnika ne zna sa kojim nivoom znanja i obrazovanja raspolaže sagovornik. Razmisli malo o tome ako te filozofija toliko zanima. To je nauka koja se i bazira na mislima.

Kroz svaku poruku vidi se na sta ciljas (epistemoloski anarhizam). Ali ja ne znam odakle da pocnem. Dobro bi bilo kad bi na ovim postovima mogao covek da skicira i crta stvari (lako zamislive). Razmisli o tome sto navodis i povezi to sa terminom regres u beskonacno. Pod tim rezimom odmah bismo svi bili poslati na Exit, za pitanja ne bi bilo mesta, kao sto ni nauka - a narocito logika i filozofija - ne bi mogla da opstoji. Drugim recima, tu bi se zavrsilo misljenje. Ako pojam nije dovoljan, svi smo od rodjenja do smrti slepi, a nauka je zabluda.

Zainter...:
Eh, ljudi, pa 'Egzit' je odlična stvar! Za mlade je to izuzetan društveni događaj, šteta samo što nemamo odgovarajuće pandane i na drugim poljima voljnog, moralnog, poetičkog, estetskog iskustva.

Ovo je valjda sad moderno (cuo sam): da se iznosi najpre teza pa onda prilazi obrazlaganju. Mozda za neke struke daleke filozofiji. No, hajde da ne cepidlacim ovde (ipak je ironija u pitanju).

Zainter...:
Sve nus-pojave koje ga prate su predvidljive i mogu se kanalisati (uđite u bilo koje školsko dvorište, što se drogiranja i tuča tiče).

Ovo sam vec hiljadu puta komentarisao... To nema veze sa kritikom dogadjaja. Te nuspojave nisu nuzne, a kvalitet festivala se ne ogleda u sprecenom drogiranju ili ubijanju. No, slazem se sa tim da se mogu kanalisati.

Zainter...:
Sa filozofskog stanovišta, po mom mišljenju, sve ukazuje, posredno ili neposredno, na krizu mikrosubjektivnosti, na njeno sparušavanje na jednostranu 'zabludu', identifikujuću racionalnost, tj. zapuštanje ostalih regija subjektivnosti.

Sa ovim se slazem. Mada ne bih to nazvao (ne bih sve prebacio krizi rac...) krizom racionalne subjektivnosti (kako se obicno govori u poslednjih 100 godina).

Zainter...:
Jadno je to društvo kome su Exit, Ceca, 'navijačke strasti' okosnica kulturnih dešavanja, umesto samo logični i neizbežni deo subkulture.

I ovo je u redu, sto se mene tice. (O tome sam vec govorio.)

Zainter...:
Makrosubjektivitet (običajni duh nacija) bez preispitivanja mikrosubjektivnosti biva guran u anomije moralnih padova, apatičnost i mizozofiju kao 'saturiranost materijalističkom vulgatom'

Ne volim neologizme, ali slazem se s' ovom konstatacijom: to isto sam i ja rekao jos u prvoj ili drugoj poruci pod ovim naslovom (drugim recima).

Nista novo nije receno.

Ovo je nesto novo:

Zainter...:
...pile moje...

Treba li da napisem da sam 1900-og godista da me neko tamo slucajno ne bi nazvao detetom? Ja sam malo dete za genija od 10 godina, kao sto je neki stogodisnjak dete za mene od 22. Um kaze: Ko se kakvim pokaze, tj. ko kakav jest, ma koliko dugo trajao. Traju mnoge biljke, krokodili i slonovi duze od coveka, a ipak mnogi od njih ne znaju ni da govore za razliku od ovoga.

Sve u svemu, voleo bih da se ne skrece s teme, ako se o njoj jos nesto moze kazati (izuzev olakog ocenjivanja od strane onih koji Exit nekriticki obozavaju; mada nije lose ni to cuti, tek da bi se videlo o kakvom kvalitetu se, po njihovom misljenju,radi).

22 године???!!! Оооо..па то онда много шта објашњава! :lol: :lol: :lol: Па ти још ниси ни на по факултета, а већ си компетентан да свима делиш пацке! :lol: Но, разумем ја тебе...сви смо ми у тим годинама били надобудни, не баш као ти, али близу... :wink:

Hellen ::
ПОСМАТРАЊЕ је метода која је базирана управо на непосредном чулном искуству! И не може бити посматрач онај који није посматрао!

Kad sam rekao "pravi posmatraci" ili tako nesto, nisam mislio na ljude koji bukvalno sede negde na grani i posmatraju sta se dogadja. Ne znam otkud takvo (ne)razumevanje, odnosno takav nesporazum.

А на шта си мислио, дете моје? :lol: Ти се бар фураш на терминологију! :roll:

Да преведем на свој терен : Констатација да су добри посматрачи они који нису ни били на Егзиту - звучало би као кад бисмо рекли да су пажљиви читаоци они који нису прочитали књигу,али подржавамо њихове ставове о њој ( бесмртни Домановић је тако добро писао о томе! ), док су они који су прочитали само ''јадни конзументи сервираног'' који због свог чулног доживљаја нису кадри да прозборе о томе неко сувисло мишљење.

Ok, ja vec rekoh da ne znam gde se jos na Zemlji dogadja da se nauka ili filozofija razvijaju po tom principu. Aktuelna naucna desavanja, a pogotovo filozofske analize su odavno metodoloski prevazisli te pecinske metode. No, dacu jedan kontraprimer, mada primeri nisu dobra (relevantna) stvar pri dokazivanju bilo cega: Ako je par astronauta otputovalo na neku drugu planetu, jedino oni mogu da govore o njoj, ili o putovanju. Da se tako razmisljalo, ne bi nikad ni doslo do putovanja.

Колико ми се чини, ја не причах о науци и филозофији, него о ЕГЗИТУ, бре!!!
О утисцима и интересантним запажањима са лета на дугу планету и астронаути сигурно имају шта да кажу, зашто одбацивати њихово виђење? Драги филозофе, извлачиш се изврћући моје речи. Нисам рекла да само они који су непосредно доживели нешто смеју да причају о томе! Нису те учили на факултету да пажљивије читаш? Само сам се супротставила будалаштини да су добри посматрачи они који нису видели, а да реч правих посматрача није релевантна.

Ја говорих о утисцима, као што ни Драгон ни Дивља, које ти подржаваш, нису причали о науци и филозофији, него о свом ставу изграђеном на основу неких утисака које су стекли из медија.

Схватам твоју потребу да, са тих неколико положених испита, заблисташ на форуму Филозофија, да покажеш своје фришко знање...али јако си неопрезан у просуђивању саговорника.То што неко започне пост шалом не значи да ти није достојан саговорник и да није поткован управо у твојој области.

Nisam učestvovao u temi , i nisam je čitao od početka , i neću je čitati , jer je smatram filodoxijom....ali u najgorem obliku te reči.
Tekst o temi nije namenjen njima, već onima koji nisu na exitu, a opet se raspravlja o onim koji su na exitu....i to je neprimeren krug....

Ono što hoću da kažem je da NE POSTOJI PERCEPCIJA KOJA NE INTERAGUJE SA METOM PERCEPIRANJA...

Ne postoji metoda na svetu koja omogućava nekome da posmatra, osmotri nešto , a da pri tome ne promeni uslove u kojima se odigrava ono što posmatra ....

-------------------------------------------

Hellen je malo zaribala , jer psihološki je jasno da je mizantrop mlad, iz njegovih logičkih sistema .
Pomenuo sam da postoje metodi gde je učesnik obavezan da ne bude protivurečan , a može da laže koliko hoće i na kraju se 99% može reći šta je lagao , šta nije....Psihološka logičnost s. sistema...

Hellen:
22 године???!!! Оооо..па то онда много шта објашњава! :lol: :lol: :lol: Па ти још ниси ни на по факултета, а већ си компетентан да свима делиш пацке! :lol: Но, разумем ја тебе...сви смо ми у тим годинама били надобудни, не баш као ти, али близу... :wink:

А на шта си мислио, дете моје? :lol: Ти се бар фураш на терминологију! :roll:

Колико ми се чини, ја не причах о науци и филозофији, него о ЕГЗИТУ, бре!!!
О утисцима и интересантним запажањима са лета на дугу планету и астронаути сигурно имају шта да кажу, зашто одбацивати њихово виђење? Драги филозофе, извлачиш се изврћући моје речи. Нисам рекла да само они који су непосредно доживели нешто смеју да причају о томе! Нису те учили на факултету да пажљивије читаш? Само сам се супротставила будалаштини да су добри посматрачи они који нису видели, а да реч правих посматрача није релевантна.

Ја говорих о утисцима, као што ни Драгон ни Дивља, које ти подржаваш, нису причали о науци и филозофији, него о свом ставу изграђеном на основу неких утисака које су стекли из медија.

Схватам твоју потребу да, са тих неколико положених испита, заблисташ на форуму Филозофија, да покажеш своје фришко знање...али јако си неопрезан у просуђивању саговорника.То што неко започне пост шалом не значи да ти није достојан саговорник и да није поткован управо у твојој области.

Budala... Ne trose mi se reci na tebe.

Ali hajde da kazem: Baumgarten, Seling, Weininger i gomila drugih je u 22-23oj godini doktoriralo filozofiju i napisalo kapitalna dela.

Ako si ti veciti student (ili si to bila), ili si okruzena takvima, pokusaj da prihvatis da ima ljudi koji se cesce druze s knjigom i mislima.

I molim da nadalje ne miniras temu kojekakvim glupostima na licnom planu. Ako imas da me izvredjas, ako mislis da sam te uvredio, uvredi me privatnom porukom i pusti me na miru. Mene nije briga za tebe, niti sta ti mislis o meni ili pametnijim ljudima. Kazala si sta imas o Exitu, sada ostavi drugima da kazu sta imaju.

Ne zelim da se tema zatvori zbog necijeg egoizma.

Pozivam ostale da nastavimo s raspravom o prvobitnoj temi.

Ах, ту смо, повређено дериште, у пуном сјају свог ника! :wink:
Хоћеш ли да кажеш да си докторирао филозофију? :lol:

Мислим да филозофска мисао неће много изгубити ако кренеш Вајнингеровим стопама. Имаш још годину дана форе! :P

И још...стварно ми је тешко да прихватим да постоје људи који се друже са књигом... :P :lol: :lol: :lol:

Морам да будем иронична, иако ми то није стил. Извињавам се свим осталим учесницима теме јер моје јављање на ову тему није имало за циљ препуцавање, а још мање свађу на личном плану. Не знам зашто га је један утисак са Егзита толико испровоцирао да крене са омаловажавањем, вероватно погрешна процена саговорника. Жао ми је. Одох ја. :P

Patak jest da nije dostojan mog odgovora, ali nisam hriscanin da posmatram sta se o meni govori a da ne reagujem ili okrenem drugi obraz. Dakle, uzvraticu jos jace ako je moguce ili ako sam u mogucnosti, jer nije bilo povoda za napad na Mizantropa, bar ne logicnog. Kad smo vec kod logike:

Tuzni_patak:
jer psihološki je jasno da je mizantrop mlad, iz njegovih logičkih sistema

Hajde, reci najpre sta je to logicki sistem, a onda i koji je to logicki sistem kojim se ja koristim? Na kraju, hoces li da pomenes makar jednu recenicu iz mojih stavova koja nema pokrice, tako da izgleda "logicki mlado"?

Tuzni_patak:
Psihološka logičnost s. sistema...

Ne znam jesi li ikad citao neku naucnu knjigu; to su one sa fusnotama u dnu. Znas, one (fusnote) koriste se (izmedju ostalog) u onim prilikama kad naidje momenat uvodjenja novog termina, i tu sledi eksplikacija. Posto si ti ovde taj koji u svakoj recenici - zahvaljujuci nepoznavanju istorije problema o kome govoris - upotrebljava nove termine za ono sto ima svoj tradicionalni naziv, trebalo bi da ti bude od koristi to sto sam ti rekao. Dakle, postoji terminologija koja omogucava komunikaciju. Ako ne poznajes, mozes se baviti ulicnom filozofijom; izvoli, lupetaj i pokusaj da se sporazumes sa penzionerima u parku koji jos jedino dnevne novine procitaju. To sto hoces nekako da nazoves ne zove se psiholoska logicnost, niti postoji logicnost psiholoske vrste. Logika je nesto drugo. Ona ne poznaje psihologizme, oni se u sudarima lome o njoj. Ona zaustavlja da bilo sta (dogmatsko, relativisticko, filodoxija) prodje i dospe u dvor filozofije.

Tuzni_patak:
Nisam učestvovao u temi , i nisam je čitao od početka , i neću je čitati , jer je smatram filodoxijom....ali u najgorem obliku te reči.

Covece, daj mi citiraj neki tvoj post ili neku tvoju temu, neki tvoj text, koji po filozofskoj vrednosti, ili vrednosti u bilo kom smislu (etickom, estetskom, aksioloskom, ontoloskom, antropoloskom) vredi vise od bilo koje moje ozbiljne izjave.

Ti iz ovog topic-a mozes da naucis gomilu stvari, da analiziras i preispitas gomilu stavova, sto i jeste bio cilj pisanja i pokretanja ove teme. Ali ti izgleda od tolike zelje za nekakvim napadom na mene ne vidis nista. Ok, covece, veci si, znas vise od mene, najbolji si ovde, je l' u redu sad? Klanjam ti se. Hajde sad reci sta imas a da je vezano za konkretnu temu, mene si pobedio. Samo prestani vise s tim cinizmom i predji u pokusaj objektivnog rasudjivanja o problemu koji postavlja neki tamo idiot - Mizantrop. Ako nemas sta da kazes - cuti. Tako ja radim kad su u pitanju teme koje me ne zanimaju ili na kojima ne mogu da dam doprinos razvoju diskusije.

Dragi prijatelji,
moram da primetim sledece:Hellen kaze u svom postu da se smatra filosofski informisanom osobom,
posebno apsolvirajuci posmatranje sto je tek u najboljem slucaju prapocetak hoda ka umetnosti/kulturi i stvarno ne znam otkud ta rec/pojam da se pocne sa njom u analizi "fenomena Exit".
Mislim i da sa postom Tuznog Patka pocinjete da pricate o 2 vrste posmatranja, sa stanovishta teorije saznanja i sa stanovista razlike-kritike posmatranog stho je tendencija koju pokrece Misanthropos.
Problem posmatranja(sad malo ja) je sto mu fali diferencijalni element razlike u odnosu na ono sto se posmatra.
Ako se ostaje u toj ravni posmatranja, to je ravan "ideologije" posmatranog, odnosno izostaje kritika.
Mislim da ne bi fenomen Exita trebalo posmatrati kao statican, vec u odnosu na sile koje su ga preuzele pri cemu i sam pojam Exit ima silu, odnosno odredjenu specificnu tezinu za svakog od nas("moja" spinozisticko-niceovsko-delezovska terminologija).
Evo josh jednog kompromisa, oni koji su bili na Exitu neka objasne onima koji nisu sta je to "nesto" sto bi izdvojili sa Exitai zasto ili da se nadjete na necemu gde je bio prenos na TV-u i slicno.
Tako bi sve imalo malo vishe konstruktivnosti i smisla.

Empedokle:
Mislim i da sa postom Tuznog Patka pocinjete da pricate o 2 vrste posmatranja, sa stanovishta teorije saznanja i sa stanovista razlike-kritike posmatranog stho je tendencija koju pokrece Misanthropos.
Problem posmatranja(sad malo ja) je sto mu fali diferencijalni element razlike u odnosu na ono sto se posmatra.
Ako se ostaje u toj ravni posmatranja, to je ravan "ideologije" posmatranog, odnosno izostaje kritika.

Empedokle,

Kad sam ja rekao u nekom proslom postu o background-u mojih stavova, govorio sam o background-u svih savremenih kritickih polazista (Poper, Lakatos, Fajerabend, Laudan), a ona su sasvim jasno u domenu "ideologije" (kako ti to nazivas), tj. ono sto nije nuzno intersubjektivni element ili prizma kroz koju se posmatra objekt kritike. To niko ne spori. A Patak ponavlja tu stavku kao da se radi o necem novom (valjda zato sto nije citao ono sto je nazvao najvecom filodoxijom). Dakle, moja teza je glasila da taj nedostatak intersubjektivnosti background teorije kojom se posmatra predmet (Exit) ne steti samoj kritici, jer kritika i ne treba da se veze u toj meri za svoj predmet, vec da ga prevazidje (kritika odozgo). U tom slucaju i sama opservacija igra minornu ulogu, a prisustvovanje samom dogadjaju o kome se raspravlja (predmetu, tj. Exitu) vise ne predstavlja nista bitno pri odredjenju njegovog kvaliteta.

ppl koji je vama antrak.....empedokle....prika.....silo....3 rechi strani film.....egoizam u bloomu.....nema rechi....nije nabedjenost....nije arogantnost.....tj jeste....al sa druge strane.....shupljinaaaa.....zjapi.....filozofski aspekt exita.....neko ko nije video.....filozofira o tome...yeah....a onda i pomen evropi....god damn....pomeni i univerzum kad si tu....F 4 fake dude

Exit je zapravo ulaz! Nemojte da vas zavara naziv exit=izlaz. To je nas ulaz u svetske trendove. Ovde vidim puno brilijantnih komentara, dijaloga, trijaloga i polijaloga. A najvishe mi se svidjaju ultralozi i infinitijalozi. Buahhhhhh! koliki insekt. Prolete mi pored glave. Odvratne bude.

Dragi moji forumashi sa grckim imenima... nisam procitao svih pet stranica ove rasprave. Izdrzao sam do recenice jednog od vas u kojoj doticni priznaje da nije nikad ni cuo za Boba Marlija. Ne znam kako neko moze da raspravlja o necemu na nekakvom meta nivou kad ne razume ni ono najosnovnije. Hajde prvo 2+2 pa onda neeuklidovska geometrija...

Umetnost > muzika > zabava... Zar je to toliko komplikovano?

Sto se tice onih koji samozadovoljno izjavljuju kako ne posecuju EXIT, nemam vise snage da komentarisem...

Empedokle:
Dragi Misanthropose,
da, razumemo se.

Jasno je kad covek razmislja i u zivotu nesto i procita, a ako to nije slucaj, tada je i ovaj

LePiaf:
Dragi moji forumashi sa grckim imenima... nisam procitao svih pet stranica ove rasprave. Izdrzao sam do recenice jednog od vas u kojoj doticni priznaje da nije nikad ni cuo za Boba Marlija. Ne znam kako neko moze da raspravlja o necemu na nekakvom meta nivou kad ne razume ni ono najosnovnije. Hajde prvo 2+2 pa onda neeuklidovska geometrija...

Sto se tice onih koji samozadovoljno izjavljuju kako ne posecuju EXIT, nemam vise snage da komentarisem...

... komentar prilicno korektan. Nema direktnih napada (ima indirektnih doduse, ali nije toliko naglaseno). Pomenuto je moje nepoznavanja Boba Marlija (sto sam mogao i da precutim da sam mislio da bi ponavljanje ovoga "kontraargumenta" - argumenta protiv mene - moglo da me pogodi, tj. obori) sto sam upravo ja sam omogucio, tako da to ni sada ne uzimam za nesto ozbiljno i relevantno.

Ako nista drugo (jer nam komentar nije priblizio vrednost Exita) citirano vredi u pogledu primera kako se pise onda kad nemas sta da kazes, a ipak bi nesto rekao tako da drugog ne uvredis. To postujem (tako i sam ponekad uradim).

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Da sam ocekivao da ovde vecinu cine komentari koji zastupaju dublju poziciju - temu ne bih ni otvarao. Upravo je cilj (sem onog da pravilno postavimo problem i odredimo granice i eventualno damo predlog za njegovo resenje) da oni koji dogmatski brane Exit procitaju ovo sto filozofija kaze, bez ocekivanja da se odmah sa ovim i sloze. Kad bi ovaj tekst jednu osobu doveo u stanje upitanosti u vezi sa prvobitnim stavom o Exitu, bilo bi mnogo ucinjeno.

Ovde je nas 4-5 podrzalo kritiku (Divlja, Empedokle, Zainteresovana, Misanthropos i donekle Tegularijus), sto je i vise nego dovoljno i, mozda, vise no sto sam ocekivao.

LePiaf:

bravo......to bi im i ja reko.....da nisam neuk

Ne razumem cemu bas potenciranje EXITa? Jedino sto EXIT cini drugacijim od ostalih festivala tog tipa u svetu je to sto je ovaj jedini koji se odrzava u ovoj zemlji. Prema tome, pricajte o festivalima generalno. A festival nije nista drugo do vise koncerata i zurki spakovanih u nekoliko dana. Znachi, ne odes na dvosatni koncert nego na celu noc i birash sta ces da gledas/slusas... Sve ono sto mozes da kazes za desavanja tipa clubbing, zurke, koncerti, mozes da kazes za festival. A sta je tu toliko interesantno sa filozofske tachke gledishta??? Malo umetnosti, malo zabave... jednostavno.

Misanthropos:
Jasno je kad covek razmislja i u zivotu nesto i procita, a ako to nije slucaj, tada je i ovaj
Previse razmisljas :wink: Marli je bio samo poslednja kap. Pokazalo mi je koliko su tebi festival i slicni vidovi zabave zapravo daleki. Pukim teoretisanjem bez ikakvog iskustvenog dodira mozes lako da zalutas.

LePiaf:
A sta je tu toliko interesantno sa filozofske tachke gledishta??? Malo umetnosti, malo zabave... jednostavno.

Evo, citam coveka koga ovih meseci smatram najvecim poznavaocem filozofije umetnosti, a koji se valjda iz istog razloga ne spominje mnogo u nasim pseudonaucnim krugovima (kad je rec o onim koji imaju dodirnih tacaka sa umetnoscu i kulturom). Evo sta on kaze, vezano za gore citirano (LePiaf-a), a potom i za psihologizam mnogih koji ovde pisu, npr. Patka (ja tekst necu odvajati po principu sta je za koga, vec cu dati u celosti onako kako pise):

R. Ingarden:
Ontologija umetnosti[/i], Knjiz. zajednica N. Sada, Novi Sad, 1991.]str. 18. Narocito medju teoreticarima umetnosti, muzikolozima i tako dalje, koji se sami ne bave filozofijom, ali su istovremeno skloni objavljivanju izvesnih opstih tvrdnji o predmetima svojih istrazivanja, cini se kao gotovo ocevidno da je umetnicko delo, a posebno muzicko delo, nesto "psihicko"; nekakve "uobrazilje" ili slusni utisci i tako dalje. Stoga gotovo cujem kako neki od mojih citalaca govore u sebi: Zasto autor nepotrebno komplikuje prosto pitanje? Muzicko delo je pre svega skup zvukova ili tonova s kojima se "asociraju" [fusnota 9: Asocijativna psihologija, davno vec napustena u sirokom svetu, kod nas se od mnogih jos smatra veoma "naucnim" gledistem - narocito medju literatima, istoricarima umetnosti itd.] izvesna osecanja, misli, predstave.

Pri tom, ne kazem da je ovdasnja kritika Exita usmerena konkretno i samo na kritiku muzike. On (Exit) za mnoge njegove posetioce i nije prvenstveno muzicki dogadjaj (priznaje Sergej Trifunovic u emisiji Kulturni nokaut).

"Odrastao sam u uverenju da je muzika nesto sto se ne moze zamisliti. To je najbolji tehno. Ako cujes nesto sto zapravo nisi nikad ocekivao da ces cuti, to je tehno. Muzika koju slusas i podseca te na nesto sto si vec cuo, nije tehno. Danas je lako zamisliti da ljudi koji odlucuju za mnogo drugih ljudi uopste nemaju savesti. Postoji nekoliko ljudi, veoma mocnih, koji prave kompjutere da rade za nas, oni kreiraju nacin na koji zivimo. Strasno je vazno da ne zaboravimo da ljudi treba da imaju poslednju rec, ne Bil Gejts."

Jeff Mills, tehno DJ, gost exita 2003

msch81:
"Odrastao sam u uverenju da je muzika nesto sto se ne moze zamisliti. To je najbolji tehno. Ako cujes nesto sto zapravo nisi nikad ocekivao da ces cuti, to je tehno. Muzika koju slusas i podseca te na nesto sto si vec cuo, nije tehno. Danas je lako zamisliti da ljudi koji odlucuju za mnogo drugih ljudi uopste nemaju savesti. Postoji nekoliko ljudi, veoma mocnih, koji prave kompjutere da rade za nas, oni kreiraju nacin na koji zivimo. Strasno je vazno da ne zaboravimo da ljudi treba da imaju poslednju rec, ne Bil Gejts."

Je l' ovaj citat postavljen kao ironija ili sta? Ne razumem. Po cemu je znacajno da vidimo to sto je citirano? Sta je vredno receno (ako je receno)?

Tekst je smesan, bezvezan, i jos ga je pisao neki tamo DJ... Najzanimljivije je sto je u prethodnom postu citiran Roman Ingarden, a odmah ispod neki tamo Jeff Mills (verovatno u pijanom stanju, jer teme su nepovezane, receno je povrsno, bezidejno, argumenata nema, a ono sto na njih lici je kao da dolazi iz tinejdzerskih meditacija).

No, sa druge strane, moze biti korisno da imamo jos ovakvih materijala koje bi strana koja napada Exit mogla lako da obori i upotrebi protiv exitasa. Ali nije ovde stvar u tome da se obaraju pojedinacni slucajevi i glupi DJ-evi, koji nikad nisu culi ni za rec kultura, filozofija, um ili slicno, nego Exit kao institucija, dakle nesto opste koje ne zavisi od pojedinaca.

Misanthropos:
msch81:

Je l' ovaj citat postavljen kao ironija ili sta? Ne razumem. Po cemu je znacajno da vidimo to sto je citirano? Sta je vredno receno (ako je receno)?

Tekst je smesan, bezvezan, i jos ga je pisao neki tamo DJ... Najzanimljivije je sto je u prethodnom postu citiran Roman Ingarden, a odmah ispod neki tamo Jeff Mills (verovatno u pijanom stanju, jer teme su nepovezane, receno je povrsno, bezidejno, argumenata nema, a ono sto na njih lici je kao da dolazi iz tinejdzerskih meditacija).

No, sa druge strane, moze biti korisno da imamo jos ovakvih materijala koje bi strana koja napada Exit mogla lako da obori i upotrebi protiv exitasa. Ali nije ovde stvar u tome da se obaraju pojedinacni slucajevi i glupi DJ-evi, koji nikad nisu culi ni za rec kultura, filozofija, um ili slicno, nego Exit kao institucija, dakle nesto opste koje ne zavisi od pojedinaca.

Sta sam hteo da kazem pitas me? Ni meni se ne svidja preterano taj lik , ni ono sta on prica, samo mi je zadnja recenica bila zanimljiva - Gejts i kompjuteri, ta masonerija. NIJE SVEJEDNO! A na Exitu se svasta propagira kroz ziku! Malo sublimirano, malo bez stida.

Misanthropos:
msch81:

Misanthropos, ispadash iz takta.
Citat je izvadjen iz konteksta i verovatno sastavljen iz dve ili tri medjusobno nepovezane izjave. To sto ti ne znas ko je Jeff Mills nista ne govori o njemu, ali govori o tebi kada ga nazivas glupim, pijanim (tamo nekim) DJ-em...

Back