Exit - sa stanovista filozofije kulture

Misanthropos:
gigule:
Izvinite što ne odgovaram direktno na temu ali morala sam ovo da napišem...izvinite još jednom...

U principu, nista nisi rekla sto bi moglo ozbiljno da se uzme u obzir u ovoj diskusiji. No, nije toliko strasno u poredjenju s onim sto se radi na forumu ovih dana (mislim na teme koje se otvaraju).

ovo je upućeno meni...
da,znam, da nisam rekla bilo šta ozbiljno što bi moglo ozbljno da se uzme u obzir u ovoj diskusiji, zato sam i rekla da me izivnete što kvarim temu ...eto dešava se...
glupo je da kažem, ali... sad nastavite dalje s temom...
pozdrav!

Misanthropos:
Obracunaj se i ti sa mnom, ali argumentima: sta je dobro u ovom drustvu, ili sta sam ja to prevideo prilikom kritike aktuelnog predmeta?

Neću ja ovde da se obračunavam (čak ni argumentima), samo sam hteo da ti ukažem gde (po mom mišljenju) grešiš. Neću da iznosim argumente jer, kao što sam već rekao, mislim da je kritika neophodna, pa čak i ako se ne slažem potpuno sa njom.
Kao što je na Exitu bila škola stripa :) , tako svuda (a posebno u muzici) postoji i nešto što je dobro. Ali pošto su danas vrednosti iskrivljene, tako radikalna kritika je valjda potrebna.

Misanthropos:
Kazacu samo da je i tradicionalna i savremena estetika priznavala esteticara kao onoga koji ne mora da poznaje umetnost ili da (ako estetika nije samo filozofija umetnosti) ima narocito estetsko culo.

Zar nije Adorno rekao da za razliku od Kanta ili Hegela koji su mogli da teoretišu o umetnosti bez njenog poznavanja i razumevanja, on to danas ne može?

Što se tiče današnje muzike... Nije teško upoznati se s njom, sve je tu prozirno i njen smisao je jasan. Posebno ako ona nosi i poruku (kao što smo pretpostavili), jer je ta poruka prosta i razumljiva svakom čoveku.

Misanthropos:
Potom smo ustanovili da prva moze i da ima neki estetski kvalitet, ali da on uvek referise sadrzaju (tj. poruci) i tako prestaje da postoji kao estetski, tj. cisto umetnicki;

Mislim da ovo nije tačno. (Ili sam ja pogrešno razumeo.) Ona nije čisto umetnički, ali i dalje zadržava estetsku vrednost. Ta poruka ne mora da pokvari ono »umetničko u umetnosti«. Poruka može savršeno da se "uklapa" u formu dela.

Misanthropos:
Takav obracun se ne zove kritikom vec kritizerstvom.

Ne, on samo priznaje da ga je neka tendencija vodila u toj kritici. Hoće da pokaže koliko je teško biti objektivan.

Misanthropos:
Ne bih mogao da zamislim blagu kritiku u ovo doba nakaznih, bolesnih duhova. Kako bi to trebalo da izgleda? Kao bavljenje matematikom ili fizikom? Baviti se prirodnom naukom ili jezikom. Tako nesto. Svako ko imalo prepoznaje sebe (a to znaci razlikuje jednu od druge stvari) zna dobro gde se nalazi i kako treba da izgleda napad ako vec zeli da napadne. Blaga kritika mi lici na hipokriziju i sebicni akademizam.

Pa evo, pomenuti Šuvaković neće javno da kritikuje narodnjake jer je, ako se dobro sećam šta je rekao, to jako rasprostranjen kulturni fenomen. Složićemo se da je on dobar poznavalac umetnosti i kulture (i još mnogo čega), i šta sad? Jel to sebični akademizam? Eto ti primera za preterivanje i jednostranost u kritici...
Šuvaković je čak po meni jako angažovan intelektualac. Radi emisiju na Artu, daje dosta intervjua, piše knjige itd. To je njegov vid praktičnog delovanja. Tvoj stil je drugačiji, da kažemo ničeovski, ti bi verovatno pljuvao narodnjake, što je možda potrebno. Ali nemoj da pljuješ baš svu muziku zato što je stanje u sadašnjem društvu loše. Kada bih ja kritikovao npr. narodnjake, ja bih dao razloge zašto mislim da njih ne treba slušati. Npr. naveo bih tekst neke pesme kao primer lažnih vrednosti koje se tu predstavljaju i slično.

Tegularijus:
Kao što je na Exitu bila škola stripa , tako svuda (a posebno u muzici) postoji i nešto što je dobro.

Vala, to drasticno menja stvari: skola stripa! :shock: :arrow: :roll: :arrow: :?: :arrow: :evil: Naravno, time se enormno povecava stepen umetnickog u citavom dogadjaju. Ili jos gore: Umetnost i/ili pare,Kulturna bliskost i/ili različitost, EU i/ili Balkan. Pa kakve veze veze ove teme imaju sa idejom Exita, sa onim glavnim njegovim delom, ili sa porukama koje salje (tolerancija, ljubav i slicno)? Drugo, onaj naslov u kome se nalazi termin "umetnost" mi deluje kao da ju je drzao neki ekonomista ili estradni umetnik, a mozda i Misko Suvakovic, ne bi me iznenadilo.

Kad smo vec kod Miska...

Tegularijus:
Složićemo se da je on dobar poznavalac umetnosti i kulture (i još mnogo čega), i šta sad? Jel to sebični akademizam? Eto ti primera za preterivanje i jednostranost u kritici...

Vidi. Kad ja njega citam priznajem da imam sta da naucim, kao sto imam sta da naucim i kada otvorim udzbenik iz prava, sociologije, hemije itd. Ali da si malo zasao dublje i shvatio iz koje pozicije on govori i sta on sve smatra umetnickim, tada bi uvideo da bi njegova moguca kritika narodnjaka bila protivrecna ostalim njegovim stavovima koji nalazu da je umetnost bilo koja vrsta, nacin, pokusaj, skica (i gomila slicnih termina koji referisu na...) ekpresije.

Naravno da lukavo izbegava da ih kritikuje, jer bi na taj nacin samo upao u sopstvenu mrezu iskomercijalizovanih (pseudo)estetickih stavova.

Ako se ja bavim estetikom i citao njega da bih te njegove stavove usvojio, ne bih se estetikom ni bavio. Uzgred, da bi covek imao takve stavove dovoljno je i da se samo odusevljava svim i svacim. To je jedini kriterijum. Ucenje i razmisljanje o tim stvarima vodi u zastranjivanje u vidu sakacenja estetskog dozivljaja.

Tegularijus:
Ne, on samo priznaje da ga je neka tendencija vodila u toj kritici. Hoće da pokaže koliko je teško biti objektivan.

Najpre, taj Nikola Milosevic je jedan od najvecih licemera i moguce najgori karakter od svih onih ljudi u republickoj skupstini. On je bio asistent na promocijama knjige (u Nishu i drugim gradovima) Savica (Politika filozofskog diskursa), hvalio delo, zastupajuci slicne stavove koji kazu (sirovim recnikom cu se izraziti) da filozof ne sme da se bavi politikom u klasicnom smislu [a sam sedi u vladi i to u prvim redovima]. Potom, postoji na b92 sajtu doc fajl koji mozes da skines i vidis sta je on radio dok je bio student filozofije studentima konkurentima. Bio je mali komunista-tuziklinac, napao je i izveo na sudjenje i svedocio protiv kolege koji je iznosio nietzscheanske stavove, optuzio ga da narusava marxisticku misao. Ovaj konkurentni student bio je bolji od njega, najbolji na godini, mnogo vise citao i bio neverovatno kritican. Uklonili su ga zahvaljujuci svedocenju Nikole Milosevica na 5 godina sa Filozofskog fakulteta. Toliko o Nikoli kao coveku.

A to da tendencija ne treba da vodi kritiku rekoh da je zastarela teza i ne znam kakav konzervativac nju moze jos uvek da drzi. Rekoh:

Kad ne postoji objektivna background teorija, kad ne postoje objektivne opservacije, kritika (nauka) se dogadja s obzirom na cilj, tj. s obzirom na ono sto se zeli postici u smislu boljeg drustva, pa ma kakvu teoriju pretpostavili tom cilju. Kad se teorija pretpostavi, tj. izlozi naucnoj grupi, filozofima npr., ona dolazi u fazu provere, analiziraju se moguci propusti.

Tendencija uvek postoji (pri vrednoj, relevantnoj kritici), jer ne postoje nepobitne istine. Ali ako se covek vodi ne ciljem da unapredi duh zajednice ili kojim god humanim razlogom, nego da ucini sta lose nekom drugom autoru kriticizam postaje kritizerstvo.

I jos nesto o Suvakovicu:

Tegularijus:
Šuvaković je čak po meni jako angažovan intelektualac. Radi emisiju na Artu, daje dosta intervjua, piše knjige itd. To je njegov vid praktičnog delovanja.

Dakle, imam ja mnogo toga od njega da cujem i naucim, ali s obzirom na moj izgradjen stav, dakle, njegove reci tu mogu da dodju kao materijal za moju buducu kritiku (s obzirom na karakter onoga sto mi je poznato od njegovih tekstova). Najobicniji gledaoci (te TV kuce koju si spomenuo, ili slusaoci vec medija kome daje intervju) iz njegove price samo ce biti podrzani u amaterskim, povrsnim shvatanjima umetnickog. Takav vid angazovanja mi nije jasan. Cemu on doprinosi? Boljem statusu umetnika? Na koji nacin? Tako sto afirmise "bilo sta" za umetnicki predmet, i tako tvori jednu kulturu na krilima komercijalnih umetnika i njihovih masovnih produkcija. Jer sta ce spreciti obicnog coveka da kupi bas tu sliku koju ne razume (tj. ne razume njen kvalitet, cak i ako kvaliteta ima) ako pretpostavlja da tu mora biti neceg sto on ne poznaje a sto je vredno, pa samim tim investiranje u sliku (najpopularniji umetnicki predmet, mada se sada investira i u cd-ove nekih muzickih grupa) mora biti dobra investicija. To sto je moderna htela da ugusi, danas cveta zahvaljujuci takvim esteticarima koji misle da ce ugusiti kic time sto ce kazati da je sve u dozivljaju! Nema vece indoktrinacije. Deluje mi kao da su ti ljudi primili ko zna koliko para da bi davali takve nefilozofske izjave i tome poucavali decu u skoli i na fakultetu. Naravno, oni ce izjavljivati kako je potrebno satrti sve sto lici na kic, ali nikad nece znati da odvoje (kad bi ih ko pitao) kic od umetnickog predmeta, bas onako kao sto ne znaju da kazu sta je to duhovno u umetnickom predmetu (pregnantno estetskim vrednostima).

... Umalo da zaboravim:

Tegularijus:
Kada bih ja kritikovao npr. narodnjake, ja bih dao razloge zašto mislim da njih ne treba slušati. Npr. naveo bih tekst neke pesme kao primer lažnih vrednosti koje se tu predstavljaju i slično.

Ja rekoh da tu nema narocite razlike, da je tekst u popularnoj muzici, pa bilo da se radi o narodnjacima, metal, punk ili kojoj god vrsti, tekst u domenu folklorne mudrosti. Navedi mi text neke pesme (koja nije narodnjak) za koju mozes da kazes da ima dubinu. Nikada takav nacin expresije ne moze da se poredi sa filozofskim diskursom, cak ni Andric, ni mnogi pravi umetnici (pisci) ne bi mogli da se pohvale dubinom svojih tekstova, jer njihov je akcenat na nacinu izrazavanja a ne na sadrzaju. Sta tek reci o textovima popularne muzike?!

Tu smo stvar doveli do iscrpljenja i nema potrebe komentarisati dalje. Problem je u tome sto ne prihvatas manipulativni ili makar degerativni karakter takvog folklornog mudrijasenja (koji se nalazi u textovima-porukama popularne muzike). On je prepoznatljiv iz oka filozofa, ali obicnom detetu izgleda privlacno, jos privlacnije nego literatura iz popularne psihologije (De Melo, Pil, Pek, Marfi, itd.), bas zato sto imaju slican karakter, ali je veci intenzitet i veca prijemcivost kada nema ni tog napora u vidu citanja.

Empedokle:
Dragi prijatelji,
samo sam hteo da Vas obavestim da sam danas procitao u novinama da je jedan decko na Exitu pao sa bedema i polomio kicmu te je ostao paralizovan do pola. :(
Pozdrav za gigule. 8)
Šestorica su se penjala uz bedeme, koji su bili klizavi od kiše, da bi zaobišli biletare i obezbeđenje. Dvojica su se okliznula. Jedan je mrtav na licu mesta, a drugi je
Empedokle:
polomio kicmu te je ostao paralizovan do pola.
:cry:
Od očevidaca. A i novosadske vesti su tako danas objavile. :cry:

Empedokle:
Dragi prijatelji,
samo sam hteo da Vas obavestim da sam danas procitao u novinama da je jedan decko na Exitu pao sa bedema i polomio kicmu te je ostao paralizovan do pola. :(
Pozdrav za gigule. 8)

A једном се један удавио у мору...па ипак су плаже пуне народа! Свашта!
Узгред, претходних година ( ове нисам била ) сви високи зидови су били јако добро обезбеђени жичаним оградама, а тај се морао баш потрудити да би пао преко њих!

Hellen:
Empedokle:
Dragi prijatelji,
Pozdrav za gigule. 8)

Узгред, претходних година ( ове нисам била ) сви високи зидови су били јако добро обезбеђени жичаним оградама, а тај се морао баш потрудити да би пао преко њих!
Hellen, očigledno nisi bila na mestu gde se održava Exit.
Idi pa vidi. I odslušaj sutra vesti.
Iz ludosti i gluposti može da se pogine bilo gde, ne ide se zbog toga na Exit, ili slične manifestacije. I normalno da će se i dalje ići .

Zacudjujuce je koliko je ljudi, uslovno receno, protiv Exita (Dragon, Novcic, Divlja). Ocekivao sam sasvim suprotnu reakciju. Imamo, dakle, i prave posmatrace, ljude koji znaju da vide. Dobro je.

Интересантно је колико је људи, условно речено, против Егзита, а да нису ни привирили тамо. Како су то онда прави посматрачи?

Нисам пажљиво читала целу преписку на тему, толико Канта и Хегела у причи о Егзиту... :roll:

Оно што је моје запажање је да је то нешто што смо одавно заборавили живећи у црнилу 15 година! Заборавили смо како смо некада нормално живели, па нам сад Егзит изгледа као нешто страно и екстравагантно.

Оно што је мене пријатно изненадило први пут на Егзиту је огромна количина позитивне енергије која је струјала у тим непрегледним масама људи ( а нисам баш више љубитељ масовних окупљања ). Одушевила ме је јако добра организација ( реткост за наше прилике ), обезбеђење, осмишљеност... И чудно, много света који сасвим безбрижно цупка, смеши се, игра... ја нисам видела ни један инцидент, ни једну тучу ( а била сам раније на заиста много концерата и виђала свашта! ), никог ко би се пијано тетурао, брљавио и правио глупости! Много света, а сви тако опуштени и безбрижни! То је необичан културолошки феномен у данашњој Србији! Зато сам била одушевљена Егзитом!

zainteresovana:
Hellen:
Empedokle:
Dragi prijatelji,
Pozdrav za gigule. 8)

Iz ludosti i gluposti može da se pogine bilo gde, ne ide se zbog toga na Exit, ili slične manifestacije. I normalno da će se i dalje ići .

:? Па и ја то исто рекох...

Hellen:
Интересантно је колико је људи, условно речено, против Егзита, а да нису ни привирили тамо. Како су то онда прави посматрачи?

Нисам пажљиво читала целу преписку на тему, толико Канта и Хегела у причи о Егзиту... :roll:

Očigledno nisi pravi posmatrač, već pravi provokator! :P
:cry: Odoše dva života. ...Vidim, taknulo te. Posmatraču.

zainteresovana:
Hellen:

Očigledno nisi pravi posmatrač, već pravi provokator! :P
:cry: Odoše dva života. ...Vidim, taknulo te. Posmatraču.

:shock: :shock: :shock: Хеј, у чему је проблем?

zainteresovana:
Hellen:
Empedokle:
Dragi prijatelji,
Pozdrav za gigule. 8)

Empedokle hvala

Ljudi, ja sam zaista videla kako se njih osmorica penju na tvrđavu!
I ja bi svakoga ko uopšte pomisli na takvu ludost- da se penje na tvrđavu dobro istukla a oko tvrđave sprovela struju pa neka pričaju da su organizatori fašisti...

Inače izvinite, ali ne kapiram šta treba da znači...da li ova priča o nesrećnim slučajevima na exitu treba da potvrdi stav da je Exit nešto loše i da treba da ga ne bude?

Hellen:

Kad bi sva nauka i filozofija kretala od tog neposrednog dozivljaja stvari... ne znam kako bi danas svet izgledao. Smesan je taj argument, oboren je konacno u XVII veku (cudi me sto nije mnogo ranije), ali vidim da je popularna kultura (folklorna mudrost) odrzala tu tezu i za danasnje prilike. Nemoj to koristiti kad se nadjes u drustvu filozofski makar informisanih ljudi. (Necu te uputiti na autore koji su to obarali jer bi te to verovatno smorilo.)

Hellen:

Niko ne trazi od tebe da se bavis kritikom Exita. Niko od nas (kriticara) tebe ne optuzuje sto posecujes takav dogadjaj, jos manje sto ga obozavas i podrzavas. Postoje ljudi koji bi trebalo da izucavaju i predlazu sta bi moglo da bude koncept kulture koju bi trebalo drustvo da forsira. Njima je potreban i Kant i Hegel da bi dosli do valjanih rezultata. Vama ostaje da uzivate u onome sto vam se ponudi. Danas je na tanjiru Exit, a mi (kriticari) se nadamo da cemo uspeti da jednom serviramo nesto bolje (iz druge vrednosne perspektive).

No, iako neces promeniti misljenje, bilo bi dobro da iscitas kritiku ispisanu na ovim stranama, tek da bi se upoznala sa jednim specificno filozofskim pogledom na taj dogadjaj koji ti zoves kulturalnim.

gigule:
Inače izvinite, ali ne kapiram šta treba da znači...da li ova priča o nesrećnim slučajevima na exitu treba da potvrdi stav da je Exit nešto loše i da treba da ga ne bude?

Ne. Prave argumente smo izlozili Empedokle i ja (ne znam koliko je Tegularijus ucestvovao, mada sam siguran da ne podrzava Exit u nekim njegovim aktivnostima) u prethodnim postovima (procitaj ako imas vremena). Ja licno te slucajeve (slucajeve smrti i povrede) ne vidim kao argument protiv Exita. Prosto, irelevantni su. Procitaj ozbiljne argumente.

Misanthropos:
Hellen:

Kad bi sva nauka i filozofija kretala od tog neposrednog dozivljaja stvari... ne znam kako bi danas svet izgledao. Smesan je taj argument, oboren je konacno u XVII veku (cudi me sto nije mnogo ranije), ali vidim da je popularna kultura (folklorna mudrost) odrzala tu tezu i za danasnje prilike. Nemoj to koristiti kad se nadjes u drustvu filozofski makar informisanih ljudi. (Necu te uputiti na autore koji su to obarali jer bi te to verovatno smorilo.)

Hellen:

Niko ne trazi od tebe da se bavis kritikom Exita. Niko od nas (kriticara) tebe ne optuzuje sto posecujes takav dogadjaj, jos manje sto ga obozavas i podrzavas. Postoje ljudi koji bi trebalo da izucavaju i predlazu sta bi moglo da bude koncept kulture koju bi trebalo drustvo da forsira. Njima je potreban i Kant i Hegel da bi dosli do valjanih rezultata. Vama ostaje da uzivate u onome sto vam se ponudi. Danas je na tanjiru Exit, a mi (kriticari) se nadamo da cemo uspeti da jednom serviramo nesto bolje (iz druge vrednosne perspektive).

No, iako neces promeniti misljenje, bilo bi dobro da iscitas kritiku ispisanu na ovim stranama, tek da bi se upoznala sa jednim specificno filozofskim pogledom na taj dogadjaj koji ti zoves kulturalnim.( ја рекох културолошки, не културални! )

О, Ви филозофски макар информисани људи, опростите мени неукој што сам се усудила да својим конкретним искуством помутим Ваша надасве корисна вискоумија о једној таквој теми као што је Егзит! Искрено сам посрамљена!
Ето, ми обични смртници, бесловесни конзументи онога што нам се сервира на тањиру, нисмо у стању да проценимо, него слепо обожавамо све што нам ''критичари'' сервирају. Осећам се недостојно што сам се уопште јавила да искажем свој утисак, кад је он потпуно небитан док год постоје '' критичари'' који ће да мисле и стварају место нас. Хвала Вам, о ''критичари''! С нестрпљењем чекамо све што ћете нам сервирати из друге вредносне перспективе!

Искрено Ваша Хелен

Misanthropos:
gigule:

Ne. Prave argumente smo izlozili Empedokle i ja (ne znam koliko je Tegularijus ucestvovao, mada sam siguran da ne podrzava Exit u nekim njegovim aktivnostima) u prethodnim postovima (procitaj ako imas vremena). Ja licno te slucajeve (slucajeve smrti i povrede) ne vidim kao argument protiv Exita. Prosto, irelevantni su. Procitaj ozbiljne
argumente.
Ja, evo, čitam, a i još po neki. I naslov teme ... :lol: :lol: :lol:
I kakve to međusobne veze ima?
(Btw.februar prošao, a pište mi mačke pod prozorom, imate li neki filozofski savet, kako da spavam pored te buke? :roll: )

zainteresovana:
Misanthropos:
gigule:

Ne. Prave argumente smo izlozili Empedokle i ja (ne znam koliko je Tegularijus ucestvovao, mada sam siguran da ne podrzava Exit u nekim njegovim aktivnostima) u prethodnim postovima (procitaj ako imas vremena). Ja licno te slucajeve (slucajeve smrti i povrede) ne vidim kao argument protiv Exita. Prosto, irelevantni su. Procitaj ozbiljne
argumente.
(Btw.februar prošao, a pište mi mačke pod prozorom, imate li neki filozofski savet, kako da spavam pored te buke? :roll: )

Ja odavde ne mogu da vidim koliko je i da li je tesko razumeti to sto pisem(o) nekoliko nas... Moze biti da postoji ogroman jaz zbog terminologije. Zao mi je ako nisi uspela da razumes do sada napisano. Kad ja citam sve izgleda jasno i ne vidim gde bi drugde mogla biti teskoca.

Hellen:
О, Ви филозофски макар информисани људи, опростите мени неукој што сам се усудила да својим конкретним искуством помутим Ваша надасве корисна вискоумија о једној таквој теми као што је Егзит! Искрено сам посрамљена!
Ето, ми обични смртници, бесловесни конзументи онога што нам се сервира на тањиру, нисмо у стању да проценимо, него слепо обожавамо све што нам ''критичари'' сервирају. Осећам се недостојно што сам се уопште јавила да искажем свој утисак, кад је он потпуно небитан док год постоје '' критичари'' који ће да мисле и стварају место нас. Хвала Вам, о ''критичари''! С нестрпљењем чекамо све што ћете нам сервирати из друге вредносне перспективе!

Искрено Ваша Хелен

Nema potrebe za ironijom. Kao sto neko ko se bavi medicinom deli lekarske savete, onaj ko se bavi pravima - pravne, tako i mi mozemo da vidimo da nesto nije u redu u kulturi ili drustvu pre no sto moze onaj ko u njoj vidi jednobojno (ruzicasto npr.). Slazem se s onim sto si napisala, mada mi je zao sto se ti neuki (nikako nisu neumni) ljudi ne ukljuce u stvaranje sebe (odnosno drugih, tj. buducnosti). (Ne znam hoces li razumeti to na pravi nacin, jer verovatno mislis da se i aktuelnim dogadjajem kreira neka bolja buducnost.)

Nije cilj ubedjivati pojedinacne exitovce u ono sto jeste Exit i sta bi trebalo da se nazove kulturnim dogadjajem. Ako je neko odlazio do sada, otici ce - ako bude mogao - i sledece godine (je li ko video nekog ko je otisao na Exit da je rekao da mu se nije dopao?). Nece biti tu pomaka u stavu zahvaljujuci nekim tamo kriticarima koji postavljaju pitanje vrednosti, kvaliteta, itd. Dakle, niko tebe nije napao: ti radis svoje - uzivas, mi radimo ono za sta smo uceni - kritikujemo, trazimo nesto bolje, nalazimo ono sto je lose u aktuelnom, itd. I ne optuzujemo te za tvoje uzivanje, ma kakvog kvaliteta ono bilo. (Ako je loseg, za to uglavnom niste vi krivi.)

Uzgred, i Kant je govorio da je nemoguce pitati o kvalitetu predmeta nekoga ko tome prilazi s licnim interesom (hedonistickim, npr.). Exit ne postoji zato sto bi se na njemu nesto naucilo, vec da bi se nesto iscrplo - dakle, tamo se ljudi ne bave kritikom i ne postavljaju pitanje kvaliteta dogadjaja na kome se vec nalaze - , a to sto se crpi je neka vrsta zadovoljstva. O kvalitetu i konsekvencama tog zadovoljstva trebalo je da razmislja inteligencija ovog drustva, toga nije bilo. Ovde je nekoliko nas pokusalo o tome da govori. Ali niko od nas ne ocekuje da se slozimo s nekim ko je bio na Exit-u (jer, kao sto rekoh, taj nije bio da bi ocenio s obzirom na objektivne kulturne potrebe, vec radi iscrpljenja zadovoljstva, i s obzirom na uspesnost ovoga potonjeg ocenjuje - krajnje subjektivno - je li se dobro proveo; dakle, i dalje ocena nije vazna za kritiku).

Iz ovako sazvakanog teksta (a time i nepotpunog s obzirom na ono do sada pisano) mislim da nije tesko shvatiti o cemu se radi.

Misanthropos:
zainteresovana:
Misanthropos:
gigule:

argumente.

Ja odavde ne mogu da vidim koliko je i da li je tesko razumeti to sto pisem(o) nekoliko nas... Moze biti da postoji ogroman jaz zbog terminologije. Zao mi je ako nisi uspela da razumes do sada napisano. Kad ja citam sve izgleda jasno i ne vidim gde bi drugde mogla biti teskoca.

zainteresovana
član

Mesto: i med javom i med snom - glavni je med
Pet, 08. jul 2005 1:59 Re: Exit - sa stanovista filozofije kulture Odgovorite sa citatom

--------------------------------------------------------------------------------

Eh, ljudi, pa 'Egzit' je odlična stvar! Za mlade je to izuzetan društveni događaj, šteta samo što nemamo odgovarajuće pandane i na drugim poljima voljnog, moralnog, poetičkog, estetskog iskustva.
Sve nus-pojave koje ga prate su predvidljive i mogu se kanalisati (uđite u bilo koje školsko dvorište, što se drogiranja i tuča tiče). Čućemo sutra da li je sve bilo pod kontrolom.
Racionalizacija svih ružnih pojava sa mračne strane ljudskog bića služi kao linearno pokriće da se obična svest prikaže kao hodajuća nakaza. Sa filozofskog stanovišta, po mom mišljenju, sve ukazuje, posredno ili neposredno, na krizu mikrosubjektivnosti, na njeno sparušavanje na jednostranu 'zabludu', identifikujuću racionalnost, tj. zapuštanje ostalih regija subjektivnosti.
Jadno je to društvo kome su Exit, Ceca, 'navijačke strasti' okosnica kulturnih dešavanja, umesto samo logični i neizbežni deo subkulture. Gde je tu alternativa?
Makrosubjektivitet (običajni duh nacija) bez preispitivanja mikrosubjektivnosti biva guran u anomije moralnih padova, apatičnost i mizozofiju kao 'saturiranost materijalističkom vulgatom' (R. Muzil), a koja za nesrećnu posledicu ima lakomisleno predavanje vladajućim uticajima.
I, ponovo, gde je alternativa?

Eto jedne teškoće :wink: - izgleda da ti nije običaj da čitaš temu od početka.
Druga - suvoparna terminologija je manje zlo od jednostranog suvoparnog pristupa problemu - ne možeš ćaskati - treća - u jednom zatvorenom krugu o nivou kulture čitavog naroda - četvrta: na osnovu slučajnog uzorka.
Peta teškoća - ne uzimati u obzir nijedno mišljenje izneto od strane naroda, a tumačiti taj narod njemu samome.
Šesta - diskusija bez ikakvog zaključka o daljnjim smernicama i razmišljanju povodom novog, kvalitetnijeg ili zabavnijeg (bar jedno od ta dva) pristupa je uzaludna, bespotrebna, suvišna. Što reče ona stara poslovica - Trla baba lan, da joj prođe dan. Pa još u društvu... Divota!

Može biti da postoji ogroman jaz zbog terminologije.Kad ja čitam sve izgleda jasno i ne vidim gde bi drugde mogla biti teškoća.
Može biti. :P

Е, па видиш, Мизантропе, после овако интонираног твог поста још како има потребе за иронијом!
Прво, кад је већ реч о терминологији:
ПОСМАТРАЊЕ је метода која је базирана управо на непосредном чулном искуству! И не може бити посматрач онај који није посматрао! Можда си мислио на промишљање, просуђивање или већ нешто друго. Да, сматрам себе '' филозофски информисаном особом'' ( не и стручњаком, свака част вама! ), али је моја струка управо језик.
Да преведем на свој терен : Констатација да су добри посматрачи они који нису ни били на Егзиту - звучало би као кад бисмо рекли да су пажљиви читаоци они који нису прочитали књигу,али подржавамо њихове ставове о њој ( бесмртни Домановић је тако добро писао о томе! ), док су они који су прочитали само ''јадни конзументи сервираног'' који због свог чулног доживљаја нису кадри да прозборе о томе неко сувисло мишљење.
И док смо још код терминологије: ја сам овај догађај назвала културолошким феноменом, а ти тврдиш прво да сам рекла ''културални'', а касније ''културни догађај''. Ове речи нису синоними, према томе, ако се некада нађеш у друштву иоле језички информисаних особа, може ти се десити незгода. Могу и да те упутим на литературу, али верујем да би те то сморило јер није везано ни за Канта ни за Хегела.

Даље, сврха мог јављања на ову тему није била да полемишем о ''уметничким вредностима'' музике која се тамо изводи, нити сам ''обожаватељ'' Егзита који гута сервирано без критичког става.
Једноставно, хтела сам управо да изнесем једно интересантно запажање које није везано за 'уметничке домете'' нити за '' филозофију културе'' али јесте интересантна социолошка појава карактеристична за Егзит, која може можда да боље и ближе објасни ''феномен Егзит''.
То што сам споменула да нисам баш пажљиво читала све постове ( само летимично ) није био мој вредносни став о постовима, нити о Канту и Хегелу, него извињење што можда одступам од основног тока расправе, и што се можда нећу надовезати на Канта и Хегела као моји претходници.

А иронију је испровоцирао надобуни став младог ''филозофа'' ( да ли се филозофом сматра свако ко је дао неколико испита или дипломирао на филозофији? :roll: ) који се са ниподаштавањем обраћа некоме о чијем образовању, раду, ставовима, вредностима...не зна ништа! Став :''ВИ- НЕУКИ КОНЗУМЕНТИ И МИ-ПОСВЕЋЕНИ,КРИТИЧАРИ, СТВАРАОЦИ'' и не може а да не изазове бар иронију, као код мене...

Поздрав, и желим вам све најбоље у мењању света!

Misanthropos:
Hellen:

Hellen:

No, iako neces promeniti misljenje, bilo bi dobro da iscitas kritiku ispisanu na ovim stranama, tek da bi se upoznala sa jednim specificno filozofskim pogledom na taj dogadjaj koji ti zoves kulturalnim.

E pa ovako : Ja sam bio na exitu i spavao u kampu. Jedna osoba je preminula od prekomerne doze droge najverovatnije, neznam od cega drugog bi mogla, a jedna je slomila kicmu penjuci se uz zidine. S obzirom na broj ljudi koji je poseti exit, to je prihvatljiva brojka. Jedne godine na exitu je na par metara od mene lezao mrtav covek (opet droga). Sve u svemu to su prihvatljive cifre. Ja sam se peo uz jedno drvo 5 metara visine da upadnem na tvrdjavu i malo je falilo da se okliznem, ali nisam.

"Zivot je takav, cupav i dlakav"

Ja obožavam tu Vudstok atmosferu i osećaj da je sve dozvoljeno (mada ne znači da tamo divljam kao pušten s lanca).
Naravno, mislim da je Exit pre svega potkulturni
(ili alternativno-kulturni) dogadjaj, i kao takav je apsulutno i potpuno u redu.E sad , drugo je pitanje što se danas potkultura prodaje kao kultura.
Takodje mislim da je glupo posmatrati ga kao ogledalo nekakvih ''evropskih vrednosti.''Skoro sve što se tamo radi je bazirano upravo na negaciji većine principa na kojima je evropsko društvo zasnovano. Današnja Evropa se iz mnogo razloga odriče skoro svojih korena, ali to je sada drugo pitanje.Tasko jednostavno mora da bude da bi sistem opstao.
Exit je prava stvar, ali samo dok traje kratko. - inače bi se pretvorio u gore blato nego ovo što smo ga sad gazili.
Živeo Exit i živela sloboda, ali samo ta 4 dana. :P

Juce je u Kulturnom nokautu tema upravo bila Exit i mogu slobodno da tvrdim da je ova rasprava izmedju vas, forumasa, jedno 99 puta kvalitetnija nego sto je bila ona koju sam gledao na TV-u. Ponajvise me je razocarao Sergej Trifunovic jer sam ocigledno u glavi stvorio vezu da ako je neko odlican u tumacenju ozbiljnih uloga mora biti i pametan da ih shvati, a samim tim i pametan za neke druge stvari. Medjutim toliko je lupetao da mi ga je malo bilo zao. Onda je tu bio neki dramski pisac koji ocigledno potpuno nekriticki podrzava Exit i neki tip iz Komunisticke partije za koga se vidi da zivi u proslosti, ali i da podrzava neke klasicne vrednosti. I nakraju, Lela Andric silikonska folk pevacica za koju se ispostavilo da tu najvise brani moralne vrednosti. Nonsens, zar ne ?
U svakom slucaju niste nista propustili ako niste odgledali ovu emisiju.

Back