EXIT i Srebrenica

gigule:
OK, razumem
stvar je i do organizatora, sigurno, ali i do onih koji dolaze tamo ... eh sad ću reći nešto otrcano...pubilka se neguje i uči...
moguće da je suština u tome dase nađe ravnoteža između one komerijalne strane svega i one malo finije... uf valjda sam bila jasna... mada mi se čini da je ovo prvo prevladalo... ja u stvari mislim da sam oguglala...
(dok sam radila u jednom muzeju uvek sam se nervirala na otvaranjima...najvažnije je bilo da li će posle biti koktela, šta ima da se jede i da li će posle svirati tamburaši!
kad bi dočekivali raznorazne kulturne poslanike...političare etc a bilo je baš značajnih... vodiš goste, pričaš...saslušaju te ...ima li pitanja? da...trpezarija je dole? rekoše nam da ima pečenje posle...bole nekog za muzej i izložbe)

pa jeste, to je to.
vecj sam sad obecjao sebi - ako postanem neka faca u svojoj branshi, u zhivotu se necju pojaviti na nekom prokletom koktelu ili dodeli nagrada. ako se pojavim i dobijem rech....... :arrow: svashta cju recji :twisted:
no dobro, sad da ne se.rem u prazno :lol:

stvar sa exitom jeste takva, potrebna je ravnotezha. al kako odrzhati ravnotezhu kad ti se otvori mogucjnost za gomilom love? ;-)
ja sam mislio o exitu i potencijalu... vidi se da se ima love, chim se dovodi najskuplji DJ i slichne fore. a zashto exit ne bi bio zaista, ali zaista kulturno deshavanje? i to ne u par dana kad se marva ispuca, no preko cele godine, rashireno po celom gradu, a obuhvatalo sve sfere umetnosti i kulture? i shto je najvazhnije, da se omogucji mladima da makar neshto odluchi, da se afirmishu i slichno?
ima potencijala, svakako.
ali to je ochito nemogucje jer je kao posao nezahvalno i mogucje kao neisplativo. a finansijska je danas glavna strana. zato cjemo u par dana navucji stotinjak hiljada ljudi, nabiti cene picja, iskljuchiti vodu na chesmama da bi ljudi morali da kupuju vodu nasheg sponzora, zabraniti unoshenje hrane da bi se kupovalo na samom festivalu, i slichno.

Misanthropos:
Sinko, pod najgorom si indoktrinacijom. Cuo si za crno i belo (koje i nije tako belo kako ti se cini), tj. previse si iskljuciv, a usko ti je polje pojmovnog iskustva, drugim recima - povrsno sagledavas stvari. Evo objasnjenja (mada ga ponavljam po ko zna koji put):
E tatko hvala sto si me prosvetlio. Ne znas ti. I ja imam jednu teoriju slicnu ovoj tvojoj. Svodi se na to da ljudi kada pocnu da formiraju svoje misljenje u muzici krecu upravo od toga koliko je neki muzicki pravac drustveno prihvacen i prihvataju ga onako kako prihvataju i ostale drustvene norme. Ali dobro. Ja shatam zbog cega najverovatnije volim tu i tu muziku. Metal i hard rock u mom slucaju. I sta sad. Zbog toga sto ja to sad shvatam treba da prestanem da je slusam.
A ona prica oko moje iskljucivosti. Kao sto vidis zivim u malom gradu tako da ne mogu bas da biram gde i na kakav dogadjaj hocu da odem. A kada odem u BG kod nekog druga opet idem na zurke na koje taj i taj kod koga sam ide. Tako da sam za razliku od tebe video i cuo sve sto je trebalo. Od opere i klasicne pa do najgorih narodnjaka u prcvarnicama okolnih sela. I Madona i taj Acapulco koji sam spomenuo i smederevska tvrdjava. Ali ipak je mesto gde sam se najbolje osecao koncert Metallice na stadionu JNA. I naravno Zajecar. I Beerfest. I Exit.
A ta tvoja prica o tome sta je psiholoski moguce da se nekome svidja mogu da kazem samo HAHAHAHAHAHAHAHA. Nijedan psiholog ti nesto takvo ne bi rekao zato sto je isti ocigledno zavrsio fax i slusao isto sa svojim drugovima hteo ne hteo. Ali bez obzira na to ne postoji generalizacija toga sta je za ljudkso uho bolje, osim mozda onog testa po kome krave daju vise mleka uz klasicnu muziku nego uz Motorhead. To sto ti ne mozes da shvatis metal ili el. muziku je toj problem. Nemoj da mi pricas price o tome kako tu muziku niko ne moze da voli, vec je samo gotivi iz inata Zeljku Mitrovicu. Kako su je onda gotivili onoliki Ameri kada je kod njih to bio mainstream.

A ti mali :) iz Vrbasa.
Kapiram ja sta ti hoces da kazes. Ti si za underground i ostajes tu do kraja i cim neko postane iole komercijalan to je odmah njesra. Znaci Metallica npr. do black albuma super, a od tada zbog Nothing else matters ista je sranje. Prodali se. Isto vazi i za Exit. Samo zbog toga sto se tu vrti mnogo loe to je glupo, komercijalno i ti to neces da gledas. I da su doveli Tool opet bi imao nesto protiv. A svidja ti se muzika Ramba Amadeusa koji slozices se nije bas najcistiji u glavu. Daleko od toga da ja imam nesto protiv njega, ali uvek me smori. I jos oaj njegov DJ program :lol: . Meni je licno svaki ovaj festival prilika da vidim i da cujem nesto sto volim. Ako neko mlati pare na tome neka mu. Meni je vaznije da se ja lepo provedem nego da brinem o tome sto je neko zaradio dobro na tome. Nemam ja nista protiv komercijale. Imam nesto protiv lose muzike.
A kultura. Ma F.U.C.K kutura. Zezam se. Nego pogledajte Glastonberry ili Woodstock. Da li je to kultura ili ne pitanje je. Ali oba festivala se desavaju u zemljama koje su kao na mnogo visem stepenu opste kulture nego nasa. Ali ja ne vidim razliku izmedju ova dva, osim toga da mi Exit deluje mnogo bolje.

ma u redu je shto si ti ishao da vidish neshto shto volish i da se zezash. ona podela na dve suprotno pozicionirane strane i na trecji svet je gruba, ne mora svako pripada izrichito nekoj grupi. mogao sam i ja icji ove godine tamo da sam imao neko bolje drushtvo il tako neshto, chisto iz zezanja, pa shta?

metalika je postala komercijala od 'st.anger'. Black, Load i ReLoad su odlichan spoj novca i talenta, zarade i samosvojnosti. pre Blacka su po meni bili samo yebeno dobar metalski krsh koji ja ne volim inache.
a rambo amadeus cjaknut u glavu? hahahah. a ko nije?

_guru_:
To sto ti ne mozes da shvatis metal ili el. muziku je toj problem. Nemoj da mi pricas price o tome kako tu muziku niko ne moze da voli, vec je samo gotivi iz inata Zeljku Mitrovicu. Kako su je onda gotivili onoliki Ameri kada je kod njih to bio mainstream.

Sinko, nemoj da mi zapocinjes temu o shvatanju muzike, debelo ces se obrukati. Ja to nisam hteo ni da zapocinjem, zadrzao sam se na psiholoskom i socioloskom aspektu (jer nema smisla da te opterecujem umetnickim, za nj nisu culi ni izvodjaci, a kamo li slusaoci onoga sto ti nazivas muzikom). Mainstream je sada kod nas (ono sto sam nazvao utrkivanjem za status kulture kroz kontrakulturni status) ono sto sam nazvao kulturom punk-a, pok okriljem muzike za koju kazes da ne postoji arsin. Ne zelim da te pitam ZASTO ti se to dopada, jer ako ti nemas sistem vrednosti, niti pokusavas da ga zasnujes, i kazes da je drogiranje, pusenje trave, pijancenje i slicno - zezanje, dobar provod i nesto sto je u redu, onda jednostavno nisi odrastao, a nisi ni dobro dete, jer deca znaju da uzivaju (da se igraju) a da pri tom ta igra ne ostavi gorke posledice.

Kad/ako budes upisao fakultet, kad budes cuo za nauku, za teoriju umetnosti, za kulturu, uopste: kad/ako budes cuo za svet koji ima svoje zasto i zato, znaces da poslusas da je 2 i 2 skupa 4, da neke stvari jesu naprosto lose, neke pak dobre, iako postoje i one o kojima se raspravlja, koje vrede razmisljanja. O ponasanju koje ti nazivas relativnim (muzicki ukus i "zabava" kako je ti zamisljas) nije mi do razgovora, jer to je nivo decije euforicne napaljenosti na ono sto nije isprobano, ili pokusaj iz bezdana, najtuzniji nihilizam, odustajanje od zivota i zdravog zadovoljstva.

_guru_:
A ta tvoja prica o tome sta je psiholoski moguce da se nekome svidja mogu da kazem samo HAHAHAHAHAHAHAHA. Nijedan psiholog ti nesto takvo ne bi rekao zato sto je isti ocigledno zavrsio fax i slusao isto sa svojim drugovima hteo ne hteo. Ali bez obzira na to ne postoji generalizacija toga sta je za ljudkso uho bolje...

Samo sam ti citirao nesto za sta bi sa bilo kojih muzickih studija bio izbacen, ili ti profesor na Filozofskom iz Estetike zabranio da polazes u narednih 10 godina.

Sinko, vise citaj (pa cemo mozda jednom i ozbiljno porazgovarati o tome sta je prava muzika, ovako nema smisla, ne raspolazes osnovnim znanjem o umetnickom, niti logikom), manje pushi. Ima zadovoljstva i bez trave, i zdravijeg i intenzivnijeg. Sve je u glavi, dubini osobe. Radi malo na tome (sebi).

PS: znam gomilu klinaca (neki su po godistu i matori, ali klinci po stavovima, misljenju) sa stavom kakav ti imas, i svi imaju slican muzicki "ukus"; odavno sam odustao od toga da ih menjam, prosto to su nepromenljivi ljudi. Cak i neki koji upisu ozbiljne studije (npr. filozofiju) ostanu tako relativiziranog ukusa (trude se da nista ne nauce). Tako da... mozda je ipak suvise kasno...

Ma daj molim te. Kao prvo ja jesam na faxu. Kao drugo ja se ne drogiram. A ovo pijancenje. Pa sta da ti kazem. Kada odem na neku Grand ili City records zurku stvarno moram da popijem nesto(i to dosta) da bi se dobro proveo. Inace podatak da se na nijednom festivalu nisam napio (osim beerfesta naravno, ali samo malo). Poneko pivo tu i tamo. Mary Jane sam probao, ali nisam neki korisnik iste.
A ta prica o klinackoj euforiji i slicno, punk kulturi i sta ti ja znam. Vidim VI ste iznad svega toga. Ili si tako mator i priglup da ne znas o cemu pricas ili si jednostavno priglup. Pa kome ti pripadas onda? Nesvrstan. I ono igraju se decica. Nema decice koja se igraju. Nema fino ovo ono. Mislim ima. Evo u mom nekadasnjem odeljenju srednje bilo je cak njih 10-ak koji nisu probali marihuanu i bar 1 decko i par devojaka koji nikada nisu konzumirali alkohol. Pricas o ovome kao da si neki roditelj na kokainu pa te zahvatila euforija. Igraju se decica. Da da. Igraju se tamo na exitu. I sva deca u tvom komsiluku. Niko nije probao ni cigaretu ni alkohol ni marihuanu niti ce da ima svoje prvo sexualno iskustvo do braka. Nema nijednog maloletnog okorelog narkomana u tvom kraju ni maloletnog kriminalca. Sve je superishka. Ej otvori oci. Ne kazem da je sve tako crno, ali kazem da nije sve tako kao sto izgleda. Evo ja sam takav kakav sam, ali sam jedan od najboljih i najuzornijih komsija. I stvarno bi neko ko me poznaje i pomisli da je sve superishka, ali svaki novcic ima 2 strane.
Ono oko zezanja i marihuane i sintetickih droga govorim cisto onako kao covek liberalnih shvatanja. Nekim ljudima je to zezanje, i kao sto kazem ljudima.
Onima koji jos nisu postali roditelji doduse, ali to zna da se oduzi.
I zato nemoj da pricas o necemu sto ne poznajes ili ignorises.

Misanthropos:
_guru_:
To sto ti ne mozes da shvatis metal ili el. muziku je toj problem. Nemoj da mi pricas price o tome kako tu muziku niko ne moze da voli, vec je samo gotivi iz inata Zeljku Mitrovicu. Kako su je onda gotivili onoliki Ameri kada je kod njih to bio mainstream.

Sinko, nemoj da mi zapocinjes temu o shvatanju muzike, debelo ces se obrukati. Ja to nisam hteo ni da zapocinjem, zadrzao sam se na psiholoskom i socioloskom aspektu (jer nema smisla da te opterecujem umetnickim, za nj nisu culi ni izvodjaci, a kamo li slusaoci onoga sto ti nazivas muzikom). Mainstream je sada kod nas (ono sto sam nazvao utrkivanjem za status kulture kroz kontrakulturni status) ono sto sam nazvao kulturom punk-a, pok okriljem muzike za koju kazes da ne postoji arsin. Ne zelim da te pitam ZASTO ti se to dopada, jer ako ti nemas sistem vrednosti, niti pokusavas da ga zasnujes, i kazes da je drogiranje, pusenje trave, pijancenje i slicno - zezanje, dobar provod i nesto sto je u redu, onda jednostavno nisi odrastao, a nisi ni dobro dete, jer deca znaju da uzivaju (da se igraju) a da pri tom ta igra ne ostavi gorke posledice.

Kad/ako budes upisao fakultet, kad budes cuo za nauku, za teoriju umetnosti, za kulturu, uopste: kad/ako budes cuo za svet koji ima svoje zasto i zato, znaces da poslusas da je 2 i 2 skupa 4, da neke stvari jesu naprosto lose, neke pak dobre, iako postoje i one o kojima se raspravlja, koje vrede razmisljanja. O ponasanju koje ti nazivas relativnim (muzicki ukus i "zabava" kako je ti zamisljas) nije mi do razgovora, jer to je nivo decije euforicne napaljenosti na ono sto nije isprobano, ili pokusaj iz bezdana, najtuzniji nihilizam, odustajanje od zivota i zdravog zadovoljstva.

_guru_:
A ta tvoja prica o tome sta je psiholoski moguce da se nekome svidja mogu da kazem samo HAHAHAHAHAHAHAHA. Nijedan psiholog ti nesto takvo ne bi rekao zato sto je isti ocigledno zavrsio fax i slusao isto sa svojim drugovima hteo ne hteo. Ali bez obzira na to ne postoji generalizacija toga sta je za ljudkso uho bolje...

Samo sam ti citirao nesto za sta bi sa bilo kojih muzickih studija bio izbacen, ili ti profesor na Filozofskom iz Estetike zabranio da polazes u narednih 10 godina.

Sinko, vise citaj (pa cemo mozda jednom i ozbiljno porazgovarati o tome sta je prava muzika, ovako nema smisla, ne raspolazes osnovnim znanjem o umetnickom, niti logikom), manje pushi. Ima zadovoljstva i bez trave, i zdravijeg i intenzivnijeg. Sve je u glavi, dubini osobe. Radi malo na tome (sebi).

PS: znam gomilu klinaca (neki su po godistu i matori, ali klinci po stavovima, misljenju) sa stavom kakav ti imas, i svi imaju slican muzicki "ukus"; odavno sam odustao od toga da ih menjam, prosto to su nepromenljivi ljudi. Cak i neki koji upisu ozbiljne studije (npr. filozofiju) ostanu tako relativiziranog ukusa (trude se da nista ne nauce). Tako da... mozda je ipak suvise kasno...

Aco, ajd` ti meni odgovori na sledece pitanje: Sta ti podrazumevas pod dobrom zabavom, sta je ono sto tebe opusta, cini sretnim? Ali, molim te, pokusaj pri izlaganju da se oslonos vise na srce i dusu, nego na razum. Hoces moci?
Nije za Politiku pa nek` mi oproste forumasi...

Back