Европски рекордери у абортусима

da jednom preuzme odgovornost za svoje postupke ne bi vise isla ali joj se moze pa sto ne bi i 20X godisnje ako treba...ima raznih frikova na ovom svetu a oni koji ih opravdavaju i pruzaju im podrsku nisu nista bolji...prosto je neverovatno koliko ljudi je spremno da ucestvuje u tudjoj nesreci...kao ma super si ti nista tebi ne fali samo tako nastavi

А ти би јој наредила да роди дете да би је казнила????
Дете као васпитна мера????

Kako cinis drugima i tebi ce drugi tako ciniti.
Najposteniji sud.
Jel ima nesto postenije od ovoga?

Значи: силоване девојке су чиниле нешто лоше, чим су заслужиле да им се деси нешто тако страшно - па зато и треба да испаштају рађањем нежељеног детета???

Pesma govori da šupci od roditelja ne trebaju da prave decu, ako će se svađati i razvesti. I da ga uopšte i ne prave ako će se svađati i razvesti, da dete ne trpi.
Zaajebi diskusiju, ti si u pravu.

А да ли стварно мислиш да има људи који унапред, пре прављења детета, планирају да ће за десетак година почети да се свађају, а да ће се после 15 година брака развести???
:roll:

Osetio da mi fali deo kuće tokom bombardovanja. Težu bolest nisam imao! Možda bi vama bilo bolje da ne vređate ljude koje ne poznajete, zarad učvršćivanja nekog stava po nekom levom pitanju.

Видиш, знам девојчицу на прагу пубертета која је недавно сахранила мајку...а четири године (скоро трећину свог живота) године ју је гледала како полако, тешко и болно умире, пати и мучи се...гаси се, деформише се, више никог не препознаје под тешким лековима, непокретна, везана за кревет и катетере, пелене...а млада жена....и сад је више нема...

Теби твоја патња јесте највећа на свету...СВАКОМЕ је своја патња највећа, наравно,....али, реално, би ли се мењао са овом девојчицом?

Размисли, можда и ниси БАШ ТОЛИКО несрећан као што ти се чини? ;)

Значи: силоване девојке су чиниле нешто лоше, чим су заслужиле да им се деси нешто тако страшно - па зато и треба да испаштају рађањем нежељеног детета???

Nadjes se u kafani, opsta tuca. Muzika do daske.Ovaj sleva zamahnuo flajkom da udari ovog s desna , pa zavali tebe, i odvali te. Ovaj opet s desna , da vrati ovom s s leva , omasi njega al zategne tebe, ti onako pod inercijom na pod, a ovj treci te zakaci nogom ko fudbalsku loptu - slucajno. Ti se nekako odbauljas do vrata, i taman za kvaku kad te stigne sifon namenjen sasvim trecoj osobi...

Slozices se da ljudi tu nista nisu krivi? Bili su napadnuti.
I na kraju krajeva, sto je tvoj sofer morao da stane bas ispred te kafane.
Mislim jesi najebala , ali ti tu uopste nisi ni bitna. Bitni su glavni akteri a ti cak uopste i nisi iz tog filma, prema tome ko tejebe.
Aj da budem kulturan - ti si samo kolateralna steta.
Ljudi su se samo branili. Pa nece valjda da ispastaju zbog tebe?

Poslednja izmena:
А да ли стварно мислиш да има људи који унапред, пре прављења детета, планирају да ће за десетак година почети да се свађају, а да ће се после 15 година брака развести???
:roll:
Ne mislim, nemoguće je znati šta će se desiti sutra, a kamo li za 10 ili 15 godina.

Видиш, знам девојчицу на прагу пубертета која је недавно сахранила мајку...а четири године (скоро трећину свог живота) године ју је гледала како полако, тешко и болно умире, пати и мучи се...гаси се, деформише се, више никог не препознаје под тешким лековима, непокретна, везана за кревет и катетере, пелене...а млада жена....и сад је више нема...

Теби твоја патња јесте највећа на свету...СВАКОМЕ је своја патња највећа, наравно,....али, реално, би ли се мењао са овом девојчицом?

Размисли, можда и ниси БАШ ТОЛИКО несрећан као што ти се чини? ;)
Razumem u potpunosti šta želite reći. Ne bih se menjao. Takođe i tatinom sinu je najveći problem što je umesto Mercedesa dobio BMW-a za rođendan.
Samo da vas malko ispravim, nisam rekao da sam nesrećan, a i da je stanje takvo, svestan sam da ima MNOGO slučajeva u odnosu na koje je moja uslovna "nesreća" potpuno ništavna i nevidljiva. :) :hvala:

U Srbiji više od 40.000 abortusa godišnje

Stručnjaci procenjuju da se godišnje u Srbiji obavi između 40.000 i 80.000 prekida trudnoće, od kojih u četiri do pet odsto kod adolescentkinja.

Edukacija mladih o zaštiti reproduktivnog zdravlja je neophodna i veoma važna kako bi se sprečile ozbiljnije zdravstvene posledice, upozoravaju stručnjaci.
Dr Ana Mitrović, predsednica Udruženja za reproduktivno zdravlje, ukazala je da ne postoje sasvim tačni, odnosno zvanični podaci, budući da oni ne prikazuju realno stanje, jer se određeni broj neželjenih trudnoća završava abortusom u privatnim ustanovama, u kojima se oni, iako to zakon predviđa, ne registruju.
"Procenjuje se da se u Srbiji godišnje obavi između 40.000 i 80.000 abortusa, a od toga četiri do pet odsto čine abortusi kod adolescenata, između 15. i 19. godine", kazala je ona.
U poređenju sa zemljama regiona ili zemljama Evrope i Amerike, procenat ranog stupanja u seksualne odnose mladih je, ipak, veći u tim zemljama, nego u Srbiji.
- To ne znači da smo u boljoj situaciji. Ne treba da stimulišemo rano stupanje u seksualne odnose, ali treba da one koji se odluče na to da adekvatno i edukujemo- kazala je dr Mitrović.
Ona je rekla da mladi nisu adekvatno edukovani i prilikom prvog seksulanog odnosa svega 20 odsto njih koristi neko kontraceptivno sredstvo, za zarazliku od njihovih vršanjaka iz Švajcarske, Španije, Portugalije gde zaštićen prvi seksulani odnos praktikuje 50, pa čak i do 80 odsto mladih.
Ipak, mladi moraju biti svesni da kontracepcija nije važna samo da bi zaštitila od neželjene trudnoće, već i od polno prenosivih infekcija koje će dati prve simptome ili odmah ili će se ispoljiti kasnije u životu.
-Zato je edukacija po pitanju stupanja u seksualne odnose kao deo zdravstvene edukacije, nešto što bi moralo da zauzme mnogo više mesta, nego što je to danas slučaj- kazala je ona.
Ukazala je da je simptomatično to što se najveći procenat mladih o kontracepciji informiše preko medija, a najmanje saznanja dobijaju od roditelja, škole, lekara...
Procenat abortusa se izražava stopama i smatra se da 10 od 1.000 adolescenkinja ima iskustva sa abortusom, što znači da se procenjuje da godišnje to iznosi između pet i šest hiljada.
Mitrovićeva je rekla da mlade devojke koje se odluče na abortus najčešće nisu svesne posledica koje ta ozbiljna hiruška intervencija ima, a da je jedna od njih i rizik od nepolodnosti.
Ona je ukazala i da se, ipak, za abortus odlučuje najveći broj žena koje su već u braku i imaju jedno ili više dece.
- To je jedna velika enigma... zbog čega žene koje ne žele trudnoću, u bračnoj su zajednici ne koriste neki od kontraceptivnih metoda, koji su dostupni, jeftinji, a potpuno bezbedni i sigurni i zašto sebe izlažu ovoj ozbiljnoj hirurškoj intervenciji, kada se to može sprečiti- kazala je dr Mitrović.
Rekla je i da se manji broj žena odlučuje da neplaniranu trudnoću zadrži, a mnogo veći procenat se odlučuje da je prekine.
Dr Mitrović je kazala da se broj abortusa u Srbiji, ipak, smanjuje iz godine u godinu.

- To nije posledica toga što dobro radimo ili zato što je efekat priče o tome da treba zaštiti reproduktivno zdravlje i da je važno koristiti koncetracepciju dao svoj pun efekat, već najviše zbog toga što mi kao nacija starimo, posebno kada je u pitanju ženska populacija- kazala je sagovornica Tanjuga.

Rekla je i da broj porođaja ne raste, a vlada trend da se sve cešće rađa u kasnijim godinama, kada je i trudnoća rizičnija.
Stručnjaci ukazuju na to da je neophodna kontinuirana edukacija posebno mladih, koja se neće sprovoditi samo putem medija i povremeno, već i da se uvrsti u redovno školsko obrazovanje.
Mitrovićeva je mišljenja da bi bilo najbolje da se takav predmet uvrsti u završnim razredima odnovne škole.
Ona je navela da u nekim zemljama, gde je seksulano obrazovanje uvršćeno u redovan sistem obrazovanja, gotovo da nije bilo adolescentskih trudnoća.
http://www.studiob.rs/info/vest.php?id=79920

Naprosto, treba ljude edukovati. Kada čujete mlade, na koji način razmišljaju, šta sve podrazumevaju pod vidom zaštite od neželjene trudnoće, polnih bolesti i mnogih drugih stvari, ne osećaju se spremnim niti su zreli za takve stvari, koje jesu da kaže čovek ozbiljne jer posledice mogu biti katastrofalne...i kada bi se na vreme počinjalo pričati sa decom, mladom populacijom, bez stida i srama, da to nije nikakva tabu tema, sve bi bilo puno drugačije. Tada deca ne bi radjala decu. Tada ne bi bilo toliko napuštene dece i abortusa. Ljudi su generalno neinformisani. Neupućeni. ♥

Uprkos popularnom verovanju, abortuse uglavnom vrse starije zene u braku ili sa potomstvom.
A danas i deca od 12 godina znaju sta je kondom i kako se koristi, pa je i to obrazovanje nepotrebno.

Како да не!
СВИ људи знају да је пушење штетно, па ипак пуше!
СВИ људи знају да дрога убија, па се много њих ипак дрогира...

Није довољно имати информацију, потребно је РАЗВИТИ СВЕСТ!!!!

Како да не!
СВИ људи знају да је пушење штетно, па ипак пуше!
СВИ људи знају да дрога убија, па се много њих ипак дрогира...

Није довољно имати информацију, потребно је РАЗВИТИ СВЕСТ!!!!
ne razumem na sta tacno ciljas...
Znaju kako da koriste, ali svesno biraju nesto drugo..
Kao sto ja npr pijem ponekad iako znam da je lose za mene, ili uzivam ponekad u nezdravoj hrani iako znam da je lose za mene.
Tako neko drugi pusi iakoz na da je lose za njega. Ili u ovom slucaju je spreman da preuzme rizik da ce izvrsiti abortus. Boze moj covek bez poroka nije covek nego svetac.

Back