Evropske kvalifikacije za SP 2026.

Da li će se Srbija kvalifikovati?

• DA

glasova: 4 44,4%
  • NE

glasova: 5 55,6%

• Ukupno glasova
    9

Piksi se oglasio o grupi: "Izazovno"

Selektor Dragan Stojković slaže se sa činjenicom da je žreb u Cirihu smestio Srbiju u izuzetno tešku grupu, ali poručuje da će teren biti jedino merilo i da se pobednik neće znati do poslednje runde kvalifikacija.

Piksi se raduje "prelepom stadionu u Tirani", ali: "Ne dolazi u obzir ništa osim fudbala"

Dragan Stojković Piksi, selektor fudbalera Srbije, govorio je o predstojećim duelima sa Albanijom u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2026. godine.

Ево распореда утакмица у квалификацијама за СП 2026

1734209019546.png

Zrno po zrno, pogača

Evo svih kvalifikacionih grupa

Pogledajte prilog 1656719

Uh iskreno mislim da mi ne možemo da kažemo da smo imali sreće pri žrebu i da nam je žreb nio naklonjen, mislim tu su Englezi protiv kojih sigurno nećemo biti favoriti, takodje i meč tačnije dvomeč protiv Albanije donosi istu neku neizvesnost i velike tenzije, pritom Albanci nisu uopšte loša ekipa, dobro su odigrali na EP (i to u jednoj "grupi smrti" sa Španijom, Italijom i Hrvatskom), pritom kad pogledaš i njima gotovo svi igrači igraju u stranim klubovima i jakim ligama i igrači im igraju u klubovima kao što su Inter, Lacio, Atalanta, Leće, Empoli, Espanjol, Rajo Valjekano, Benfika, Everton, Glazgov Rendžers, Sparta Prag, Rubin iz Kazanja, Bešiktaš, Dinamo Zagreb............ono maltene ne igraju u ništa lošijim klubovima nego naši i svakako poseduju izvesni i to sasvim solidan kvalitet i mečevi protiv njih sigurno neće biti već unapred upisani bodovi, po meni jedan od težih protivnika iz tog trećeg šešira ali ipak na kraju mislim da bi trebalo da smo bolji i kvalitetniji od njih i da jesmo bolji i kvalitetniji od njih, a i EP je pokazatelj da se i sa Englezima itekako može igrati, ali u svakom slučaju odlazak na SP svakako jeste i mora da bude imperativ i svi očekujemo u najgorem slučaju makar kroz baraž da odemo u Severnu Ameriku.

Inače što se tiče Hrvatske mislim da u koju god grupu upadne od te dve da će biti favorit (možda za nijansu Česi lakši protivnik od Ukrajine ali otprilike sličnog su to kvaliteta ekipe), Bosna mislim da je dobro prosla pri žrebu i da mogu da igraju i sa Rumunima i sa Austrijancima mada kako igraju u poslednje vreme ne deluje to obećavajuće ni malo (mada ajde možda onih 1:1 protiv Holandije u poslednjem kolu LN daje neku nadu da bi stvari mogle malo da se poprave uskoro) ali nešto nisam ubedjen ni da će im relativno povoljan žreb pomoći previše da odu na SP, Slovence isto ne čeka nimalo lak posao protiv Švedske i Švajcarske, a pritom ni takozvana reprezentacija Kosova na deluje baš naivno, i njima svi igrači igraju u stranim klubovima i klubovima kao što su recimo Napoli,Torino, Lil, Majorka,Augsburg, Frajburg, Keln, Hamburg, Sparta Prag, Bešiktaš,Dinamo Bukurešt što znači da imaju neki izvesni kvalitet i reklo bi se dosta onako ujednačena grupa (biće zanimljivo videti okršaj Švajcarske i Kosova 🤣) , Slovenci odigrali veoma dobro na EP , prošli u nokaut fazu gde su propustili veliku rekao bi istorijsku priliku da izbace Portugalce a onda opet u LN odigrali dosta kilavo i promenjivo (pogotovo ta dva meča protiv Norveške gde su očajno izgledali), tako da teško je predvideti kako će izgledati i kako će se snaći u tim kvalifikacijama za SP, Makedoncima će isto biti dosta teško protiv Belgije i Velsa pa i Kazahstan može da zakine koji bod , pogotovo kod kuće.

Tako da što se tiče ex-YU ekipa ovako na prvu deluje mi (kao verovatno i većini) da će Srbija verovatno u baraž a Hrvatska direktno na SP dok će ostale reprezentacije teško do SP i Severne Amerike.

Počinju evropske kvalifikacije za SP 2026.​

Evropske kvalifikacije za Svetsko prvenstvo 2026. godine počeće sutra, Srbija će se zbog učešća u baražu A Lige nacija uključiti u junu.

Na Mondijalu u Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi i Meksiku prvi put će učestvovati 48 selekcija, Evropu će predstavljati 16 reprezentacija.

Direktan plasman na SP obezbediće pobednici 12 kvalifikacionih grupa, dok će 12 drugoplasiranih, uz četiri najbolje plasirane selekcije iz tekuće Lige nacija koje ne odu na mondijal, u dodatni baraž koji će dati preostala četiri mesta.

Sutra počeće kvalifikacije u grupama koje imaju po pet selekcija, kao što je grupa K u kojoj će Srbiji rivali biti Engleska, Albanija, Letonija i Andora.

Poput Srbije, sve selekcije koje igraju četvrtfinale A lige nacija i baraže A, B i C Lige nacija će prve mečeve u kvalifikacijama igrati u junu.

Pred "orlovima" biće izuzetno teške kvalifikacije, Engleska, dvostruki uzastopni finalista evropskog prvenstva, apsolutni favorit za osvajanje prvog mesta koje vodi direktno na mondijal.

S druge strane, Srbija je mnogo kvalitetnija od preostala tri rivala iz grupe Albanije, Letonije i Andore i u najgorem slučaju se očekuje plasman u baraž.

Poseban kuriozitet ovih kvalifikacija je da će uprkos činjenici da u nekim grupama nije poznat kompletan sastav učesnika, zbog četvrtfinala A Lige nacija i u tim grupama početi kvalifikacije.

Grupa A: pobednik Nemačka/Italija, Slovačka, Severna Irska, Luksemburg;

Grupa B: Švajcarska, Švedska, Slovenija, tzv. Kosovo;

Grupa C: poraženi Portugalija/Danska, Grčka, Škotska, Belorusija;

Grupa D: pobednik Francuska/Hrvatska, Ukrajina, Island, Azerbejdžan;

Grupa E: pobednik Španija/Holandija, Turska, Gruzija, Bugarska;

Grupa F: pobednik Portugalija/Danska, Mađarska, Republika Irska, Jermenija;

Grupa G: poraženi Španija/Holandija, Poljska, Finska, Litvanija, Malta;

Grupa H: Austrija, Rumunija, Bosna i Hercegovina, Kipar, San Marino;

Grupa I: poraženi Nemačka/Italija, Norveška, Izrael, Estonija, Moldavija;

Grupa J: Belgija, Vels, Severna Makedonija, Kazahstan, Lihtenštajn;

Grupa K: Engleska, Srbija, Albanija, Letonija, Andora;

Grupa L: poraženi Francuska/Hrvatska, Češka, Crna Gora, Farska Ostrva, Gibraltar.

Sutra:

Poljska - Litvanija, Malta – Finska, Kipar - San Marino, Rumunija - Bosna i Hercegovina, Engleska – Albanija i Andora - Letonija.

Subota:

Moldavija - Norveška, Izrael – Estonija, Lihtenštajn - Severna Makedonija, Vels – Kazahstan, Crna Gora – Gibraltar i Češka - Farska Ostrva.

Back