--------------------------------------------------------------------------------
Hm malko sam skeptican ali i oprezan
Obecanja ne kostaju nista, i na njih se porez ne placa.
Poucen ranijim iskustvom savetujem svima da se sami postaraju za sebe.
Narodskim recnikom receno uzdaj se u se i svoje kljuse.
U deda mraza nikad verovao nisam, pa makar imao i dzak sa plavom zastavom i zutim zvezdicama.
Do sad je iz te dzacine za nas vadjena samo batina i sarene laze.
Taj deda ima dobar marketing, ali do sad nam nista dobro dao nije.
Obecanja, obecanja.. i batine..
A i ovo zadnje sto namerava da nas opet okrnji za parce atara....mislim u katastru
Pa to ti deda uopste ne sluzi na cast...ta nova arenda svecka globalna...
Nije to prodo ni moj deda a ni babo moj nije teo to da proda, ni ja ne bih da prodajem.
U tu Zadrugu...mislim uniju u koju nas zoves izgleda da mozemo uci samo ko nadnicari.
E lepo ti se zahvaljujem na toj ponudi, al ja vise volem da budem svoj na svome.
Nije da ne volem da se druzim, i udruzujem, al ne bih sa golim dupetom i poderanih gaca medj vama da budem.
Znas nekako sam naviko da imam, nije bas nesto gizdavo i po vasem modelu al je moje.
Meni je dobra voda i sas mog djerma, nije ko vas vodotoranj visok al za mene je dobar.
Skripi i usi para vama savremenim, al ja sam naviko na njega i za mene je to pesma.
Molicu vas lepo ne podmazujte mi ga.....
Ako ti hoces da budes dobrotvor a ti deli... deli deda ...ali nesto svoje...imas ti deda mlogo vise zemlje od nas.
Ja u birtiji kad se kerim i svirce kitim ja to radim iz mog dzepa i slajtoka.
Taki je obicaj kod nas...zastarelih.
Ne marim ja da se ti keris i razbacujes, ta kaki i ja to volem kad vidim lolu i bekriju.
Keri se sokole moj lumpuj i razbacuj.
Ali nemoj deda da se razbacujes sa tudjim...mislim taki je obicaj kod nas paora, da tudje ne oremo, a kamoli poklanjamo, ne daj boze otimamo i u tamburu bacamo tudje.
Ako si vec resio da nam odoravas stalno po koju brazdu, ne trazi da ti jos to i aminujemo. . i kod notarosa
da to prepisemo na neke tvoje.....
Svaka cast i tebi i notarosu i onim tvojima, al ono sto je moje nek ne ide u tudje ruke.
Pa di bi kraj bio kad bi svi tako poceli da otimamo....ta mante se.
Siromasi smo i bezbankovici novaca je bas zafalilo u zadnje vreme,za tepsiju ribe ste nam sve oteli po avliji.
Prezete nase vrance u svoja kola, debele svinje odnosite.
Secete nam bagrenje, i salase stare molujete u vase farbe.
Ove nase gazde uvek vam pomazu da to za badava uzmete..znam , znam da niste to vi oteli, to ste vi kupili...al sa nasim novcima. ...da se razumemo.
To sto cutimo ne znaci da i ne vidimo, ne daj boze da smo jos i glupi.
Ako ste to pomislili, ondak se grdno varate.
Mi i kad se mlogo jedimo, to drzimo onako u sebi.
To sto su se oni vama zaduzili i kojesta obecali, to deda vi sa njima udesite, al ne preko nasih ledja.
Mislim da ne bi bilo reci, posle kad te gazde odu, a dodju nove, poravnajte vi sas njima racun.
Zato deda ti koji se kunes u zakon, demokratiju red i rad, nemoj nas neradne i lenje da krades.
Nije lepo, a ni pametno, znas mozes da pazaris bricu u stomak, onako obaska.
Okani se nas, i sam si reko da smo beznadezni, nepopravljivi.. staromodni...pa kad je tako ti nas ostavi...
Nadji sebi ravnog drustva pa se druzi.
Ja u cardi kad drustva nemam prikladnoga i po volji, ja sedim sam za stolom al nikoga ne diram.
Pusti nas da se mucimo i patimo, nemoj ko boga te molim vise da nam tako pomazes i osavremenjavas nas.
Nekako volem da sam staromodan, a kolko vidim to se ponovo u modu vraca, pa ko velim cemu ondak da se jedim
i na trosak bacam i lukcuziram.
Znam da nismo cvecke i muskatle...sve znam ne moras mi to kasti , al ako cemo pravo ta nismo bas ni najgori...ima i mlogo mlogo jos gorih od nas.
A ti ako si tolko dokon i bas si resio da ispravljas svecku nepravdu i uvodis taj red, ti pocni od onih najzapustenijih.
Tako i mi ovde kod nas prvo okopavamo one njive koje su se najvise u korov dale.
Udesi ti to tamo..pa nam onda dodji ovdi...da razgovaramo, o tim ibridima... i sveckim cudesima.
A kolko vidim domacine ima i kod tebe u na njivi korova u avliji ti se stosta nakrivilo i treba da se opravi.
Sredi malko ti to svoje, ko sto treba i mi nase da udesimo pa da bude bericeta kod svih.
Eto deda tolko od mene...za sad.
Zato bih bio najsretniji da nas malko zaobidjes i zaboravis..na neko vreme.
Ps. Deda jos nismo opcistili avliju od onih konfetnih bombi ...ako se tako nazivaju .. sto si nam ih pobaco ono kad si senlucio....pa bih te lepo zamolio da se sas time vise ne sigras...barem ne kod nas.
...