Evropa je na ivici da prepusti Ukrajinu Putinu

Evropa neće prepustiti Ukrajinu Putinu jer zna da bi on u tom slučaju nastavio dalje. Lakše je slati Ukrajincima oružje nego boriti se protiv agresora na svojoj teritoriji. Lekcije iz predvečerja 2. Svetskog rata su naučene.
Ma jok, da se potpiše sad neki sporazum Rusi bi bili zadovoljni dok bi Ukrajinci kmečali, pisali dogodine na Krimu i tako to. Putin bi skroz zaboravio ono vraćanje NATO na granice 1997 i slavio bi nekakvu pobedu u Ukrajini jer je dobio četiri regiona uz Krim.
 
Наслов који ни издалека не одговара садржају текста.
Пољска ће остати један од главних снабдевача Украјине у војно-економском смислу. Да не говоримо о 200 оклопних „Росомака“, од којих се већина већ налази у Украјини.
 
Uvek mi je bilo čudno kako neki ljudi stalno sanjaju i priželjkuju nove ratove iako se zapravo ne vidi kakve bi oni lično imali koristi od toga. Da li je to zbog previše odgledanih ratnih filmova ili možda prevelike izloženosti političkoj propagandi? Moguće je da su prisutna oba uticaja, možda i još neki.
 
Ukrainska Pravda pokušava da izgladi ovu stvar pa objavljuje

Pentagon komentariše izjavu Poljske u vezi sa prekidom vojne pomoći Ukrajini


Portparol američkog Ministarstva odbrane brigadni general Patrik Rajder rekao je da je odluka Poljske u vezi sa pružanjem vojne pomoći Ukrajini njena suverena odluka, ali ne ukazuje na smanjenje podrške Kijevu.
 
Poljski premijer Matesuz Moravjecki izjavio je da njegova zemlja "više ne prenosi oružje Ukrajini". Umesto toga, fokusiraće se na „naoružavanje Poljske modernijim oružjem“. Koliko god da je najava eksplozivna, malo je verovatno da će kratkoročno promeniti situaciju u Ukrajini.

Ono što je važnije je jezik. Neverovatno je upečatljivo da je predsednik Andžej Duda opisao Kijev kao da se ponaša „kao davljenik koji se drži svega što je na raspolaganju”, potencijalno obarajući one koji pokušavaju da ih spasu. Zvuči kao prihvatanje da Ukrajina ne može da dobije ovaj rat, u sadašnjem obimu i intenzitetu, i da Evropa ne može da nastavi da ga snabdeva.

Skoro svaki komentator povezao je odluku Poljske sa tekućim sporom oko prodaje jeftinog ukrajinskog žita unutar EU. Iako ima istine u ovoj verziji događaja, važnija stvar je da Poljskoj ponestaje materijala za slanje. Posle Vašingtona i Londona, Varšava je bila najveći vojni donator od početka invazije u punom obimu.

Poljska je već dala gotovo sve svoje stare platforme i vojna vozila iz sovjetske ere, pored značajnog dela svoje modernije opreme, uključujući preko 60 svojih tenkova Leopard 1 i dve desetine Leopard 2.

Ovoj velikodušnosti se bliži kraj, delom zato što je orman sada ogoljen. Od početka rata u februaru, Poljska je jednim okom čvrsto i nervozno gledala na Suvalki jaz – tanki pojas zemlje koji razdvaja Poljsku, Belorusiju i rusku nuklearnu flotu u enklavi Kalinjingrad.

https://www.msn.com/en-us/news/worl...n&cvid=b90d9e5a51ee498dac45784dd3637076&ei=12
Pogledajte prilog 1414434
Teško mi je da poverujem da Zelenski ne shvata šta priča (kada je recimo rekao da će da tuži Poljsku zato što hoće da zabrane uvoz njihovog žita). Teško mi je da poverujem da Ukrajina ovako otvoreno pokazuje, sada zapadu, da ima običaj da grize ruku koja je hrani?
Da li je u pitanju da su takav narod ili je neka druga igra u pitanju?
Ma preterao sa kokom izgleda_
 
Sve i da Evropa prestane tu su Amerika kao glavni tata igre plus Kanada, Australija, Novi Zeland, Japan i Juzna Koreja. Kremljobti zalud pene na usta od lazne srece.
Screenshot (64).png
 
U Evropi polako sazreva shvatanje da je Ukrajina poražena i da je bolje ne biti Ruski neprijatelj jer Rusi imaju itekako saveznike što javno što tajno. Propast sankcija je propast plana da se Rusija ekonomski porazi što je bio primarni cilj. Rusi su i pre operacije osigurali sve da mogu da ratuju duže nego NATO. Operacije na tlu su taktičke, potezi iza scene su strategija.
Glavni cilj nikad nije bila Ukrajina, već nova konfiguracija sveta .Ti je mnogo jakih igrača koji će u BRICS ili su već u njemu.
Тачно. Још да додам и да је рат у Украјини показао, поред тога што си навео, да је Европа у доброј мери промашила концепт наоружања као и употребу тог истог оружја.
Такође је показао да Европа много више зависи од енергената из Русије него што је мислила.
Мислим да су тога свесни али то сада јавно да признају равно је политичком самоубиству комплетне концепције модерне Европе.
 
Andžej Duda, predsednik Poljske, rekao je da su reči premijera zemlje Mateuša Moravjeckog o prestanku vojne pomoći Ukrajini zbog potrebe za prenaoružavanjem izvučene iz konteksta.

„Po mom mišljenju, premijer je upravo rekao ovo: nećemo dati Ukrajini novo oružje, koje sada kupujemo u sklopu modernizacije poljske vojske“
 

Back
Top