Evropa je na ivici da prepusti Ukrajinu Putinu

Sensei

Master
Moderator
Poruka
58.524
Poljski premijer Matesuz Moravjecki izjavio je da njegova zemlja "više ne prenosi oružje Ukrajini". Umesto toga, fokusiraće se na „naoružavanje Poljske modernijim oružjem“. Koliko god da je najava eksplozivna, malo je verovatno da će kratkoročno promeniti situaciju u Ukrajini.

Ono što je važnije je jezik. Neverovatno je upečatljivo da je predsednik Andžej Duda opisao Kijev kao da se ponaša „kao davljenik koji se drži svega što je na raspolaganju”, potencijalno obarajući one koji pokušavaju da ih spasu. Zvuči kao prihvatanje da Ukrajina ne može da dobije ovaj rat, u sadašnjem obimu i intenzitetu, i da Evropa ne može da nastavi da ga snabdeva.

Skoro svaki komentator povezao je odluku Poljske sa tekućim sporom oko prodaje jeftinog ukrajinskog žita unutar EU. Iako ima istine u ovoj verziji događaja, važnija stvar je da Poljskoj ponestaje materijala za slanje. Posle Vašingtona i Londona, Varšava je bila najveći vojni donator od početka invazije u punom obimu.

Poljska je već dala gotovo sve svoje stare platforme i vojna vozila iz sovjetske ere, pored značajnog dela svoje modernije opreme, uključujući preko 60 svojih tenkova Leopard 1 i dve desetine Leopard 2.

Ovoj velikodušnosti se bliži kraj, delom zato što je orman sada ogoljen. Od početka rata u februaru, Poljska je jednim okom čvrsto i nervozno gledala na Suvalki jaz – tanki pojas zemlje koji razdvaja Poljsku, Belorusiju i rusku nuklearnu flotu u enklavi Kalinjingrad.

https://www.msn.com/en-us/news/worl...n&cvid=b90d9e5a51ee498dac45784dd3637076&ei=12
1695325203337.png

Teško mi je da poverujem da Zelenski ne shvata šta priča (kada je recimo rekao da će da tuži Poljsku zato što hoće da zabrane uvoz njihovog žita). Teško mi je da poverujem da Ukrajina ovako otvoreno pokazuje, sada zapadu, da ima običaj da grize ruku koja je hrani?
Da li je u pitanju da su takav narod ili je neka druga igra u pitanju?
 
Evropa neće prepustiti Ukrajinu Putinu jer zna da bi on u tom slučaju nastavio dalje. Lakše je slati Ukrajincima oružje nego boriti se protiv agresora na svojoj teritoriji. Lekcije iz predvečerja 2. Svetskog rata su naučene.

Sve i da Evropa prestane tu su Amerika kao glavni tata igre plus Kanada, Australija, Novi Zeland, Japan i Juzna Koreja. Kremljobti zalud pene na usta od lazne srece.
 
U Evropi polako sazreva shvatanje da je Ukrajina poražena i da je bolje ne biti Ruski neprijatelj jer Rusi imaju itekako saveznike što javno što tajno. Propast sankcija je propast plana da se Rusija ekonomski porazi što je bio primarni cilj. Rusi su i pre operacije osigurali sve da mogu da ratuju duže nego NATO. Operacije na tlu su taktičke, potezi iza scene su strategija.
Glavni cilj nikad nije bila Ukrajina, već nova konfiguracija sveta .Ti je mnogo jakih igrača koji će u BRICS ili su već u njemu.
 
Evropa neće prepustiti Ukrajinu Putinu jer zna da bi on u tom slučaju nastavio dalje. Lakše je slati Ukrajincima oružje nego boriti se protiv agresora na svojoj teritoriji. Lekcije iz predvečerja 2. Svetskog rata su naučene.
Izgleda da su naučene sa obe strane. I Rusi su nedavno izjavljivali da neće više dozvoliti da ih neko tuče na njihovoj teritoriji. Ukrajina se našla između
 

Back
Top