Evroliga

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Реал заслужено, најбоље прангијају. Иако су шпански цигани које судије увек погурају и који се бече и кревеље на +20.
Олимпијакос храбро, ал не можеш увек да се враћаш у 4/4.
Фенер, није лоше за први пут, ипак имају још да се траже да саставе најбољих 12.
ЦСКА, што неко рече - млоава ћуна.

Evropska košarka je u žešćem problemu kad je deda Noćioni najbolji košarkaš F4...
Danas su sudije manje krale nego preksinoć, mada je bilo dosta nelogičnih odluka, al Olimpijakos je ipak veći klub od Fenera, pa nije smelo baš da se krade na veliko.
Spanulis je kriv za sve. Pre neku godinu je protiv istog Reala u finalu ubacivao bojlere kroz obruč, a danas nije moga vola u dupe da pogodi. Nekad hoće, a nekad ti nije dan...

Opet ta seljacka logika da cim neko napuni odredjeni broj godina vise ne treba da igra i treba ga menjati , daleko je Nocioni jos od dede , ocigledno je jos uvek u naponu snage i moze jos dosta toga da pruzi.

Mada objektivno on je vise igrac za NBA , setimo se u Cikago svojevremeno je maltene igrao na all star nivou , onda u Sakramentu iako je imao dobrih partija malo mu je opala statistika . e onda ga je neka povreda odvojila sa terena na duze vreme i malo ga izbacila iz ritma , i tako je sticajem okolnosti ponovo zavrsio u Evropi , ali to je igrac za NBA i to ozbiljan NBA.

Ako neko ne zna, preporučio bih košarku na SK, turska i italijanska liga.

U Turskoj dominiraju ludaci iz Karšijake koji su izbacili Fener, a u finalu uzeli brejk Efesu. Okupila se simpatična družina Amera kojoj dobro ide, igraju kao navijeni.

Italijanska liga je za one koji vole opuštenu, indijansku košarku. :mrgreen: Ljudi igraju od polufinala na 4 dobijene, sve se završava u 7-om meču, obavezno posle produžetaka, nekad i više njih. Od 6 plej-of duela do sada, samo 2 su završena posle manje od maksimalnog broja utakmica. :worth:
Finale počinje u nedelju: Ređo Emilija protiv Sasarija koji je izbacio EA7.

Nemački plej-of nije nešto meni interesantan, ali smatram kiksem što je Alba ispala od onakvog poluraspalog Bajerna, iako se ne može reći da imaju boljeg trenera i bolji tim.

Ređo lagano dobija Sasari kod kuće, 2:0 je u seriji, koja se seli kod gostiju.

Karšijaka je danas obrisala -15 u finišu protiv Efesa, pobedili su posle produžetka i vode 3:1 u seriji. Imaju tri "meč-lopte", igraju kao navijeni.

Još jedna u nizu sramota EL, a Karšijaki svaka čast, odigrali su maestralno, jedna od najboljih igara ove sezone u celoj Evropi. Efes su tukli 4x zaredom.

Sasvim logicno i ispravno sa svakog stanovista.
Sa sportskog stanovista je logicno da klub koji ima vise novca ima i vece sanse da napravi bolju i konkurentniju ekipu.
Sa ekonomskog je jasno da bogatiji klubovim donose vise novca, vise mogucnosti ya marketing, vise gledalaca, vise spektakla koji donosi novac.

Klub koji isplacuje igrace na vreme a u isto vreme duguje menadzerima, ili drugim firmama, ne moye biti stabilan na duye vreme.
Sto to treba Evroligi?

Kljuc osnivanja Evorlige u ovom obliku je i bio da se u dogledno vreme napravi manje vise zatvoreno takmicenje, za najsposobnije i najbogatije klubove, po ugledu na NBA.
U to drustvo se ulazi sa jasno odredjenim finansijama, i igrackom snagom i marketinskim potencijalom.
Tako je danas svugde u sportu, ne samo u kosarci, i ne samo u sportu.

Danasnji sport je odavno vrhunski profesionalan i njegov cilj je sportski uspeh i zaradjivanje novca.
Amaterima se ostavlja da pikaju loptu izpred zgrade, sto ce KK Partizan sa ovom upravom raditi narednih godina.

Klub koji isplacuje igrace na vreme a u isto vreme duguje menadzerima, ili drugim firmama, ne moye biti stabilan na duye vreme.
Sto to treba Evroligi?

Treba im zbog mita i korupcije. ;)

Čović: Zvezda duguje i ne može sama
Autor: mondo.rs
Da bi crveno-beli ispunili zahteve Finansijskog fer-pleja Evrolige, moraće, pre svega, da do kraja juna izmire obaveze za ovu i prošlu sezonu. "To neće biti lako", kaže prvi čovek kluba.

Izgleda da će Karšijaka morati da pozove Đordija na večeru, kao marketinški mag doktor Nebojša, pa će uz zalogaje, skupo vino i priču stvar da dođe sama po sebi. :mrgreen:
Ali izgleda da nisu svi iz te tzv. "biznis" priče, neki klubovi se bave i sportom, pa ne umeju da plivaju tim kanalima.

Šest timova se bori za 5 vajl-karti Evrolige: Strazbur, Bajern, Hapoel Jerusalim, Lokomotiva Kuban, Darušafaka i šampion Turske Karšijaka. Ovi zadnji moraju da predstave budžet preko 4mil e, prelazak u novu halu i otplatu dugova, koji su im najveći problem.

Evroliga, prava pijaca.

PS: Evo spiska svih timova, dakle, izvisio je Hapoel Jerusalim, a Turci sada imaju 4 kluba. Drago mi je da je makar ispoštovan šampion Turske, kad već mora da igra Darušafaka i ostale bede od timova.

11665637_10152845678886816_3067280313706550130_n.jpg

Poslednja izmena:
Први шешир: ЦСКА Москва, Реал Мадрид, Барселона, Олимпијакос
Други шешир: Макаби Тел Авив, Панатинаикос, Фенербахче, Анадолу Ефес
Трећи шешир: Химки, Лаборал Кућа, Локомотива Кубањ, Уникаха Малага
Четврти шешир: Жалгирисом, Емпорио Армани, ЦРВЕНА ЗВЕЗДА, Бамберг
Пети шешир: Пинар Каршијака, Дарушафака, Динамо Сасари, Бајерн Минхен
Шести шешир: Цедевита, Зјелона Гора, Стразбур, Лимож

Ja se ne bih složio s time, Italijani možda ovako izgledaju atraktivno kad igraju među sobom, ali oni bi bili oprani sa svojim run n gun od svake iole ozbiljnije ekipe koja igra malo čvršće i igra odbranu.
Tu je jedino EA7 sposoban da isporuči neki rezultat, zato što ima para ko blata za najbolje igrače u svojim okvirima. A to ne mogu uvek da urade, bez obzira na te pare.

Sijena je bila ozbiljna ekipa, jer je imala sistem, skauting, trenera, igrali su sve, i to je sve ozbiljno od italijanske košarke u zadnje vreme...

Naravno, ni Nemci nisu ništa bolji. Velika je oseka kvaliteta, malo je ekipa osim najbogatijih koji mogu da se umešaju u tu borbu sa njima, pojavi se u tom kvantitetu neko svake sezone, ali sve je to sve kraćeg daha, kao Alba ili Nižnji ove sezone.

Ko se seća poslednjeg autsajdera u TOP8 ili F4 u zadnjih nekoliko godina? Upleli su se Partizan, Sijena, niko više, sve se vrti oko nekoliko najbogatijih... To je ono što radi ULEB od Evrolige. Na kraju će i imati smisla ono što oni žele, da zatvore ligu samo za najbogatije pa da se igraju među sobom.

Najinteresantniji transferi i spekulacije dosad:

- Pero Antić u Feneru za 1,5mil $, ali nije još potvrđeno. Osim njega, spekuliše se o Datomeu, doveli su Slukasa (1mil e po sezoni) i "Muhameda Alija" (Dikson) iz Karšijake
- PAO je doveo Đorđevića, pomoćnik će mu biti Sani Bećirović, a priča se da traže Raduljicu i Ercega. Za Raduljicu je zainteresovan i MTA, ali on će pokušati da nađe ugovor u NBA.
- MTA pokušava da vrati Džordana Farmara, a doveli su već i Tejlora Ročestija. Odbrana na pleju jednaka nuli. :mrgreen:
- Efes se pojačao Grejndžerom (UNI), Braunom (LOK) i Danstonom (OLY); Braun je opaka četvorka.

FIBA izašla sa predlogom "nove Evrolige" koja startuje od naredne sezone, koja se sada tretira kao "još jedno takmičenje drugog ranga u Evropi", a koje će verovatno izgledati kao prošireni Evročelendž. Čak 100 ekipa iz 40 zemalja treba da učestvuje. FIBA će ući sa velikim budžetom kojim će pokrivati većinu troškova i tako namamiti "sitne klubove". Moja pretpostavka je da rat za one veće klubove i zemlje tek sledi.

http://www.eurohoops.net/2015/06/featured/106558

Na startu nove sezone, Karšijaka se kandidovala za mesto najbolje i najsimpatičnije underdog ekipe. Odma pala Barselona, nema čekanja.

Inače, EL je dovela u pitanje njihov nastup, morali su da daju garancije i gluposti iako su bili najbolji tim u Turskoj. Sa druge strane Darušafaka je dobila odmah vajld-kartu zbog obećanja da će sipati puno novaca što su i učinili. I šta imamo, jedni razbiše Barselonu u odličnoj atmosferi, dok drugi jedva dobiše jad od Sasarija (jedan od najslabijih timova u EL) pred slabom pozorišnom posetom. Naravno, iza ovih nesrećnika stoji Doguš grupa i puno novca, i to je ono što korumpirana EL ceni.

Daleko je Sasari od jada , prosle godine su bili jedna od ekipa koja igra najlepsu i najatraktivniju kosarku u Evropi, doduse jeste da im je otisao dobar deo tima i nosioci igre kakvi su bili duo Dominikanaca Edgar Sosa i Dzejms Feldini (jedan otisao u Atlantu , drugi u Panatinaikos) , centar Sejn Laval koji je otisao u Barselonu, takodje otisao je i suter Dzerom Dajson , otisli su i Rakim Sanders, Dzef Bruks , Kadji , Mbodj , mislim da su uspeli da sacuvaju makar deo tih igraca da bi bili pravi hit u Evroligi , mada opet i ovako doveli su nekolicinu veoma dobrih i iskusnih igraca , recimo stigao je Brent Petvej iz Olimpijakosa, izuzetan defanzivac i atleta , stigao je Kristijan Ejenga , bivsi igrac Lejkersa , stigao je Markus Hajns iz Makabija kao i Dzo Aleksandar , dosao je jos jedan bivsi NBA igrac Dzarvis Varnado , zatim mozda i najvece pojacanje je ostanak Dejvida Logana u ekipi , tu je i preiskusni Denis Markonato , tako da ipak Dinamo Sasari je ipak uspeo da sastavi jednu pristojnu ekipu za ovu sezonu i sigurno da imaju sta da ponude , takodje gledao sam ih malo i u Italijanskoj ligi i zaista nisu menjali stil i sistem igre uprkos sto su gotovo kompletno promenili tim , sad dokle ce dogurati u Evroligi tesko e reci , ali siguran sam da se nece obrukati i da ce biti neugodan protivnik svima, pogotovo kuci na Sardiniji.

Sto se mene tice Dinamo Sasari mi je omiljena ekipa u EL ove sezone.

Nego zaista steta zbog tih klubih pravila , mislim da bi bili odlicno da smo i Redjo Emiliju videli ove sezone , igraju isto zaista ako lepu kosarku , imaju odlicne igrace , spoj iskustva i mladosti i za razliku od Sasarija zadrzali su gotovo citav tim od prosle sezone, zaista steta zbog te usrane birokratije i sto nema Redjo Emilije u Evroligi.

Volim i ja da pogledam italijansku ligu, al ne postoji tu nikakav kapacitet za nešto ozbiljnije jer se igra divlje, dosta neodgovorno i bez odbrane. Legabasket i Evroliga, dve priče. Ja sam računao Logana kao fantasy "siguricu" prateći učinak u Italiji, a on večeras indeks -3, onaj Gordon mu nije dao da pipne loptu celu utakmicu i izbio ga je iz ritma potpuno.

Jedini je Montepaski imao sistem koji im je omogućio da bez miliona i miliona kao Armani igra četvrtfinale... To znači ozbiljan skauting, odbrana, fizički kompetentni igrači, a ne samo ispaljivanje trojki čim ti se ukaže 5cm prostora.

Video si kako Dinamo izgubi utakmicu u stilu Mute Nikolića, imali su 5 poena manje od minut pre kraja i napad. Sa takvim pristupom igri ne možeš uraditi ništa bitno. Oni prosto igraju tako i briga ih, zato ni ne prolaze "regular season" fazu.

Inače na večerašnjoj utakmici Darušafake i Dinama je bilo puno, puno zanimljivih igrača neke srednje evropske klase, zato je i bilo zanimljivo pogledati.

Daleko od toga da ne postoji kapacitet , ima tu itekako i kapaciteta i talenta , sad to jesi u pravu igra se malo lezernije i mekse u odbrani , ali zato ima puno lepih akcija , puno lepih poteza, trojki i zaista recimo prosle sezone plej of u Italiji je bio vrhunac kosarkaske sezone (pa racunajuci i NBA) , zaista 2 izvanredne serije od po 7 utakmica Dinamo Sasari vs Armani Dzins Milano i Dinamo Sasari vs Redjo Emilia i zaista bila ih je milina gledati i zaista steta sto Dinamo Sasari nije uspeo da sacuva taj tim za Evroligu ove sezone.
Meni je uvek lepse da vidim takvu kosarku , koja se pre svega tretirao kao igra sto ona i jeste , nego recimo da gledam onu "siledzijsku" kosarku kakvu recimo igraju Olimpijakos, Efes Pilsen i razni drugi timovi gde se sve svodi na rvanje pod kosem, fizicki kontakt igde se na svaki primljeni kos gleda sa nevericom i tretira kao mala katastrofa.

Nazalost video sam kako je Sasari izgubio utakmicu veceras , inace veceras nisu izgubili zbog pristupa vec zbog manjka srece , dekoncentracije u zavrsnici meca sto se opet moze protumaciti kao nedostatak iskustva , to jeste ekipa koja ima nekog smeka, talenta ali definitivno ekipa kojoj fali evroligalisko iskustvo i igranje ovakvih meceva, ali dobro ima jos dosta utakmica i jos dosta bodova je u igri.

Inace nebi se slozio da se radi o igracima srednje evropske klase, ipak su tu legendarni Denis Markonato, iskusni Dejvid Logan, bivsi NBA igrac Ejenga, prosle godine najbolji defanzivac Evrolige Brent Petvej ilina drugoj strani recimo Emir Preldzic, Oguz Savas, Semih Erden, Arslan Ender, Dzamon Gordon, Markus Sloter , to su skoro sve igraci koji bi mogli da biraju gde ce da igraju , sad mozda nisu tolike zvezde tipa sad Navaro, Rudi Fernandez, Serhio Rodrigez, Ljulj, Felipe Rejes, Spanulis, Diamantidis, Teodosic , De Kolo, Datome, Djentile.......itd i mozda nisu bas onaj sam krem evropske kosarke ali svakako da su to sve igraci koji spadaju u neki gornji dom evropske kosarke i koji su ovako veoma cenjeni.

Ma nemaju oni pojma, a i ja što sam uzeo Mekela u fantasiju i onog lošijeg Kartera iz Karšijake.
Sva sreća pa me izvukli Turci, Preldžić i Erden, švaba Cirbes i Dekolo, ali on je sigurica...
Sad čekam Pavlovića, Ertela i Agustina...
Inače Karšijaki svaka čast na odbrani. Stvarno su pokidali. ;)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back