Evro ide na 110 dinara!

24.11.2008.
Народна банка Србије продала на девизном тржишту 30 милиона евра

Народна банка Србије продала је данас 30 милиона евра на међубанкарском девизном тржишту да би, при повећаној тражњи, спречила претерану дневну осцилацију курса. Индикативни курс, формиран на основу преподневне трговине, износио је 88,7620 динара за евро.

Кабинет гувернера
Званични средњи курс за дан 25.11.2008: 88,5089

Данас је била аукција благајничких записа - за трајну продају је понуђено 2.000.000.000,00 динара, а проценат реализације је само 57% уз највишу прихваћену каматну стопу од 19,50% :roll: . Прва неуспела аукција ове године.

Poslednja izmena:
Евро данас 88,5 динара

Народна банка Србије је јуче интервенисала са 30 милиона евра да би спречила претерану промену курса динара, а српска валута данас ће ослабити за 0,8 одсто и пасти на најнижи ниво ове године.

Средњи курс Народне банке Србије ће данас бити 88,5динара за евро, што значи да ће за евро бити потребно 0,73 паре више него јуче, када је евро вредео 87,77динара.

Динар је првог дана ове седмице ојачао за 0,58 одсто према евру након вишедневног слабљења. Бета

=================

NIS je prodat za 400 miliona evra a demokrate sprcase za 2 meseca skoro milijardu na odbranu kursa dinara :hahaha:

NIS je prodat za 400 miliona evra a demokrate sprcase za 2 meseca skoro milijardu na odbranu kursa dinara :hahaha:

Prodaju se devize da se maksimalno moguće ublaži rast. Ti osuđuješ to.
Da se ne prodaju, € bi skočio mnogo više, te opet ne bi valjalo, ti bi se opet kreveljio mali Srbine.

Sve manje imam strpljenja za tvoju zlobu.

Ovaj put samo predlog za potpis:

''Oči u oči, sa svojom bedom,
ja pravdam sebe i mrzim sve redom''

si video kakav je to mali , zlobni patuljak???:mrgreen:

nema teme , koju nije otvorio sa milion smajlija koji se valjaju od smeha, samo ako je na stetu prosecnog gradjanina srbije..........:roll:

sitna , shabanska dusha........malo seljache, koje do mrzi ceo svet, sto ga sudbina baci ceo zivot da provede u nekoj fckn raskoj.........u blatu do kolena, pa mu sada milo , kada god negde vidi da je skocio evro, ili da je neko ostao bez posla.....trijumfuje mali , zlobni degenerik u njemu......:roll:

Prodaju se devize da se maksimalno moguće ublaži rast. Ti osuđuješ to.
Da se ne prodaju, € bi skočio mnogo više, te opet ne bi valjalo, ti bi se opet kreveljio mali Srbine.

Sve manje imam strpljenja za tvoju zlobu.

Ovaj put samo predlog za potpis:

zasto ne bi valjalo?

ekonomija nas uci da je trziste uvek u pravu.

i ono sto je trzisna cena dinara tako i treba da bude.

privreda odredjuje kurs jedne valute a ne narodna banka . barem je tako u trzisnim ekonomijama.

ako privreda posluje lose i ako je uvoz mnogo veci od izvoza logicno je da domaca valuta slabi.

al neki se protive tim ekonomskim zakonitostima i zamisljaju privrednu aktivnost i odredjivanje kursa kao neku teledirigovanu stvar

Pošto je srbijanska narodna banka nesposobna da sačuva sopstvenu valutu mislim da bi trebalo da istu ukinemo i da veštački i samostalno kao crnogorci pređemo na Euro.

to ne bi nista promenilo.

jedino ako srbija krene da proizvodi i izvozi stvari ce da se promene na bolje .

sve ostalo je presipanje iz supljeg u prazno.

i nemas pojma kako m ije drago sto ovaj parazitsko neradnicki model ekonomije koji forsiraju demokrate - puca . a drugacije resenje i nije bilo moguce.

evo jedan dobar komentar :ok:

"Ne bi oscilacija kursa, odnosno pad bio tako drastican da niste prvo na vestacki nacin, kao i svakog leta, podigli kurs dinara za preko 10 posto, na neverovatnih i neverovatno nerealnih 75 dinara za evro, a sve u cilju pljacke nas koji leti dolazimo u Srbiju, a radimo u inostranstvu. Ej ljudi, pa ja sam za dva meseca u toku leta u Bg-u potrosio vise sa svojom porodicom, nego za tri u zapadnoj evropi i to bez ikakve ekstravagancije i kupovine raznih poklona, vec samo za isti stil zivota koji zivim i ovde...
Prestanite vise da se igrate i sa nama i sa narodom u Srbiji i dozvolite trzisnu ekonomiju! Ali, znam da je to borba sa vetrenjacama, vaznije je valjda da nekoliko tajkuna-sponzora zarade jos koju milijardu nego da neki tamo narod koji je birao vlast dodje do normalnog zivota...
Pozdrav braco Srbi i srecno vam bilo!"

to ne bi nista promenilo.

jedino ako srbija krene da proizvodi i izvozi stvari ce da se promene na bolje .

sve ostalo je presipanje iz supljeg u prazno.

i nemas pojma kako m ije drago sto ovaj parazitsko neradnicki model ekonomije koji forsiraju demokrate - puca . a drugacije resenje i nije bilo moguce.

Naravno. To što kažeš bi rešilo sve probleme pa bi mogli da pređemo i na japanski jen ako hoćemo. Ali pošto se to zasigurno neće dogoditi, prelazak na eur bi bar umanjio kursne razlike koje pogađaju striktno građanstvo.

Ipak smo mi obični građani jedini jadnici koji zaradu primamo u dinarima. Sa eur bi bar tačno ljudi znali koliko će dobiti, kolika je rata kredita i sl. Pogotovo za jadnike koji su u stambenim kreditima kojima i kamate skaču.

Dakle ... euro nam je neophodan.

Naravno. To što kažeš bi rešilo sve probleme pa bi mogli da pređemo i na japanski jen ako hoćemo. Ali pošto se to zasigurno neće dogoditi, prelazak na eur bi bar umanjio kursne razlike koje pogađaju striktno građanstvo.

Ipak smo mi obični građani jedini jadnici koji zaradu primamo u dinarima. Sa eur bi bar tačno ljudi znali koliko će dobiti, kolika je rata kredita i sl. Pogotovo za jadnike koji su u stambenim kreditima kojima i kamate skaču.

Dakle ... euro nam je neophodan.

prelazak na evro bi izazvao hronican nedostatak novca , jer srbija mnogo vise uvozi nego sto izvozi . i zbog toga sto srbija evro ne moze da stampa nego mora da ga kupi , posto svakog meseca imamo odliv od 1 milijarde evra iz zemlje, novcana masa evra bi se tako smanjivala dok tako vremenom ne bi dosla na nivo , koji bi izazvao hronican nedostatak novca u drzavi.

to znaci da ne bi bilo novca za isplatu plata, penzija, placanja poreza , cela privreda bi prestala da funkcionise a mi bi se vratili u kameno doba i na robnu razmenu jer u nedostatku novca ulogu novca bi preuzela roba i bilo bi ja tebi krompir ti meni kupus itd.

resenje nije u prelasku na evro vec u trzisnom modelu srpske privrede i dozvoljavanju kursa domace valute da pliva i da ga odredjuje trziste a ne narodna banka kao sto je to sada slucaj.

da si ekonomista , znao bi da je u ekonomiji vazeca jedna izreka koja kaze da je "trziste uvek u pravu"

sto znaci da ako domaca valuta je predodredjena da oslabi, to i treba da se desi , i ne treba to sprecavati jer ce sprecavanje dolazenja nekog ekonomskog parametra na svoj realan nivo da proizvede samo jos vecu stetu a nikakvu korist.

e to vi ekonomski nepismeni gradjani nikako da shvatite.

uloga drzave nije da pumpa kurs na neki odredjen nivo , vec je uloga drzave tj njene centralne banke da napravi pozitivno ekonomsko okruzenje i mogucnost da trzisni model privrede u nasoj zemlji zazivi u pravom smislu te reci.

al kod nas se sve radi suprotno, zato nam i jeste ovako kako nam je.

znaci kada bi presli na evro i ti poceo da primas platu u evrima, vremenom bi se ti evri potrosili i ne bi mogao da primis nikakvu platu jer ne bi na trzistu bilo evra da mogu da se isplate sve plate. pogotovo bi drzava patila od hronicnog nedostatka valute.

evo jedan dobar komentar :ok:

"Ne bi oscilacija kursa, odnosno pad bio tako drastican da niste prvo na vestacki nacin, kao i svakog leta, podigli kurs dinara za preko 10 posto, na neverovatnih i neverovatno nerealnih 75 dinara za evro, a sve u cilju pljacke nas koji leti dolazimo u Srbiju, a radimo u inostranstvu. Ej ljudi, pa ja sam za dva meseca u toku leta u Bg-u potrosio vise sa svojom porodicom, nego za tri u zapadnoj evropi i to bez ikakve ekstravagancije i kupovine raznih poklona, vec samo za isti stil zivota koji zivim i ovde...
Prestanite vise da se igrate i sa nama i sa narodom u Srbiji i dozvolite trzisnu ekonomiju! Ali, znam da je to borba sa vetrenjacama, vaznije je valjda da nekoliko tajkuna-sponzora zarade jos koju milijardu nego da neki tamo narod koji je birao vlast dodje do normalnog zivota...
Pozdrav braco Srbi i srecno vam bilo!"

Pa sta bi ti, da dodjes jednom godisnje u srbiju i za 100 eur da budes kralj?! proslo vreme bato... idi ti bolje na odmor kod svojih zemljaka iz unije, u bugarsku, pa uzivaj koliko god hoces...

Pa sta bi ti, da dodjes jednom godisnje u srbiju i za 100 eur da budes kralj?! proslo vreme bato... idi ti bolje na odmor kod svojih zemljaka iz unije, u bugarsku, pa uzivaj koliko god hoces...

nije to moj komentar vec jednog coveka iz dijaspore. ja zivim u srbiji.

a ovaj covek sto je rekao - sve je u pravu.

a vama savetujem da se pomirite sa cinjenicom da je trziste uvek u pravu i da odustanete od komunistickog planskog i dirigovanog modela privrede.

a sta sa novonastalom krizom gde se drzava mesa i to u slucaju najvecih svetskih trzisnih ekonomija, i ponovo postaje vlasnik dela kapitala. Jel to znaci da 100% privatno vlasnistvo nije najbolje resenje i da ce pre ili kasnije da se obije o glavu? Vraticemo se mi na marksa i njegovu teoriju da se kapitalizam zavrsava autodestrukcijom zbog pohlepe!

a sta sa novonastalom krizom gde se drzava mesa i to u slucaju najvecih svetskih trzisnih ekonomija, i ponovo postaje vlasnik dela kapitala. Jel to znaci da 100% privatno vlasnistvo nije najbolje resenje i da ce pre ili kasnije da se obije o glavu? Vraticemo se mi na marksa i njegovu teoriju da se kapitalizam zavrsava autodestrukcijom zbog pohlepe!

eto sad si se odao sa marksom i pokazaao da si komunista u dusi.

vidis vi komunisti ste upravo ovoj drzavi najvise yebali mater, i navikli ste ovaj narod ne da radi , nego da parazitira na drzavnoj sisi , i da na radnom mestu ispija kafice, cita novine, i resava ukrstene reci.

krajnje je vreme da se vi povucete i da pustite da oni koji znaju srbiju struktuiraju kao kapitalisticko drustvo za trzisnim modelom privrede a ne planskim i parazitskim sa monopolima.

I ovaj kurs evra je slab.Država ga drži na silu da ne bi došlo do naglog skoka cena .S obzirom da je kod nas većina robe iz uvoza a domaća privreda slabo proizvodi,narod bi bio ograničen na kupovinu robe iz uvoza po skupim cenama ili na ono malo domaćih proizvoda i kinesku bofl robu.
Istovremeno štiti banke koje žive od kredita građana.Kada bi se pustio evro ,rate otplata kredita bi skočile i veći broj stanovništva bi bio u problemima sa otplatom.
Država snosi krivicu sa otvaranjem sumnjivih banaka i zbog neotvaranja tržišta i nepokretanja domaće proizvodnje da bi bila bar kakva takva konkurencija.

Back