Naravno. To što kažeš bi rešilo sve probleme pa bi mogli da pređemo i na japanski jen ako hoćemo. Ali pošto se to zasigurno neće dogoditi, prelazak na eur bi bar umanjio kursne razlike koje pogađaju striktno građanstvo.
Ipak smo mi obični građani jedini jadnici koji zaradu primamo u dinarima. Sa eur bi bar tačno ljudi znali koliko će dobiti, kolika je rata kredita i sl. Pogotovo za jadnike koji su u stambenim kreditima kojima i kamate skaču.
Dakle ... euro nam je neophodan.
prelazak na evro bi izazvao hronican nedostatak novca , jer srbija mnogo vise uvozi nego sto izvozi . i zbog toga sto srbija evro ne moze da stampa nego mora da ga kupi , posto svakog meseca imamo odliv od 1 milijarde evra iz zemlje, novcana masa evra bi se tako smanjivala dok tako vremenom ne bi dosla na nivo , koji bi izazvao hronican nedostatak novca u drzavi.
to znaci da ne bi bilo novca za isplatu plata, penzija, placanja poreza , cela privreda bi prestala da funkcionise a mi bi se vratili u kameno doba i na robnu razmenu jer u nedostatku novca ulogu novca bi preuzela roba i bilo bi ja tebi krompir ti meni kupus itd.
resenje nije u prelasku na evro vec u trzisnom modelu srpske privrede i dozvoljavanju kursa domace valute da pliva i da ga odredjuje trziste a ne narodna banka kao sto je to sada slucaj.
da si ekonomista , znao bi da je u ekonomiji vazeca jedna izreka koja kaze da je "trziste uvek u pravu"
sto znaci da ako domaca valuta je predodredjena da oslabi, to i treba da se desi , i ne treba to sprecavati jer ce sprecavanje dolazenja nekog ekonomskog parametra na svoj realan nivo da proizvede samo jos vecu stetu a nikakvu korist.
e to vi ekonomski nepismeni gradjani nikako da shvatite.
uloga drzave nije da pumpa kurs na neki odredjen nivo , vec je uloga drzave tj njene centralne banke da napravi pozitivno ekonomsko okruzenje i mogucnost da trzisni model privrede u nasoj zemlji zazivi u pravom smislu te reci.
al kod nas se sve radi suprotno, zato nam i jeste ovako kako nam je.
znaci kada bi presli na evro i ti poceo da primas platu u evrima, vremenom bi se ti evri potrosili i ne bi mogao da primis nikakvu platu jer ne bi na trzistu bilo evra da mogu da se isplate sve plate. pogotovo bi drzava patila od hronicnog nedostatka valute.